Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-03-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 19/03/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Πολυμετωπη διπλωματικη πρωτοβουλια για την εκτονωση της κρισης στην Αλβανια αλλα και την εδραιωση της σταθεροτητας στην ευρυτερη περιοχη ανέλαβε ελληνικη κυβερνηση

    Τη λήψη μονομερώς μέτρων, ωστε να διασφαλιστει το κατάλληλο κλίμα διεξαγωγής απευθείας συνομιλιών, συζητησαν στην Κυπρο ο προεδρος Γλαυκος Κληριδης και ο αναπληρωτης ειδικος αντιπροσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουσταβ Φευσέλ,με στοχο να διεξαχθουν απευθείας συνομιλιες πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997.

    Μέτρα εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχης Περάματος ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μετά το τραγικό δυστύχημα του περασμένου Σαββάτου στο πλοίο "Ευγενία".

    Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 9,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.285,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,15 τοις εκατό.


ΣΚΟΠΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Πολυμετωπη διπλωματικη πρωτοβουλια για την εκτονωση της κρισης στην Αλβανια αλλα και την εδραιωση της σταθεροτητας στην ευρυτερη περιοχη ανέλαβε ελληνικη κυβερνηση.

Ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος μετεβη αιφνιδιως στα Σκοπια, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κιρο Γκλιγκορωφ και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ο κ. Πάγκαλος είπε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ότι τις επόμενες βδομάδες θα συνεχιστούν τέτοιου είδους συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, και πιθανά και των υπουργών Αμυνας.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος εξαγωγής της αλβανικής κρίσης και στις περιοχές του Κοσσυφοπέδιου και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Πάγκαλος απάντησε ότι ``υπάρχει άμεσος κίνδυνος ευρύτερης κρίσης. Απλούστερο φαινόμενο-τόνισε- είναι η μαζική μετανάστευση στις γειτονικές χώρες, χωρίς να αποκλείονται ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Γι'αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, εργαζόμενοι για το καλύτερο``, κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

Για το πρόβλημα του ονόματος, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι και οι δυο χώρες επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας. ``Και οι δυο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να στραφούν προς το μέλλον, εκφράζουμε την άποψη της πλειοψηφίας των λαών μας και θα ξεπεράσουμε φωνές που θέλουν να μας οδηγήσουν πίσω``, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Παγκαλος θα μεταβει στη συνεχεια στο Βελιγραδι οπου θα συναντηθη με τον σερβο προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Ο Υπουργος Εθνικης Αμυνας δηλωσε σημερα απαντωντας σε σχετικη ερωτηση πως δεν εχει καμμια ενημερωση σχετικα με ιταλικη πρωτοβουλια για αποστολη ταξιαρχιας στην περιοχητης Αλβανιας. Εαν ευσταθει τοτε η πρωτοβουλια ειναι αδιανοητη ειπε.

Η κατασταση στην Αλβανια αναμενεται να συζητηθει αυριο και κατα την επισημη επισκεψη του πρωθυπουργου στη Ρουμανια.

Ερωτηματικά και ανησυχίες δημιουργεί η έκτακτη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια αναφέρει η Ν.Δ και προσθέτει ότι η συνάντηση Πάγκαλου- Γκιγκόρωφ αναβαθμίζει την πλευρά των Σκοπίων και προκαταλαμβάνει εξελίξεις που είναι άγνωστες στον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο της χώρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει αμέσως τεκμηριωμένες και πειστικές εξηγήσεις καταλήγει η ΝΔ.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Στην Αλβανια ο πρωθυπουργος Μπασκιν Φινο απερριψε το τελεσιγραφο των εξεγερμενων που αξιωνουν την παραιτηση του Σαλι Μπερισα.Η κυβερνηση δηλωσε, ειναι υπερ του διαλογου ομως απορριπτει καθε τελεσιγραφο.

Η αλβανικη κυβερνηση εντωμεταξυ προεβη σε διαβημα προς την Ελλαδα για τις συναντησεις που ειχε χθες στο Αργυροκαστρο ο Γιαννος Κρανιδιωτης με τους εκπροσωπους των εξεγερμενων, ενώ αναβλήθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα στο Αργυρόκαστρο με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Η συναντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με εκπροσώπους των εξεγερμένων ηταν εν γνωσει της αλβανικης κυβερνησης δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας ο οποια κριθηκε απαραιτητη στις προσπαθειες που καταβαλλονται για την ηρεμια και την ομαλοτητα στην περιοχη.

Το διαβημα προσθεσε ο κ.Ρεππας δεν επηρεαζει τις ελληνοαλβανικες σχεσεις.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη από το Αργυρόκαστρο και ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγήσει η λήξη του τελεσιγράφου σε νέα όξυνση της κατάστασης.

Εντωμεταξυ δραματικη ειναι η κατασταση με τους χιλιαδες απεγνωσμενους αλβανους που προπαθουν να εγκαταλειψουν τη χωρα με καθε μεσο. Χθες το βραδυ περασαν στην Ιταλια 2.500 χιλιαδες προσφυγες.

Το ιταλικο υπουργικο συμβουλιο κηρυξε σε κατασταση εκτακτης αναγκης μεχρι τις 30 Ιουνιου ολοκληρη την ιταλικη επικρατεια για να αντιμετωπισθει το κυμα των προσφυγων απο την Αλβανια.

Η Ιταλια απελασε 290 ατομα οι οποιοι εχουν χαρακτηριστει εγκληματιες.Η μεταφορα τους εγινε με ελικοπτερα Σινουκ του ιτσακλικου στρατου.

Το τελευταίο 24ωρο 14 άτομα μεταξύ των οποίων 4 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία, είτε από αλόγιστη χρήση όπλων είτε από συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών.

Στους Αγιους Σαραντα εφθασε ο δήμαρχος Αθηναίων Δημητρης Αβραμοπουλος και θα παραδωσει 40 τονους φαρμακα και τροφιμα που συγκεντρωσε ο Δημος.

ΚΥΠΡΟΣ

Τη λήψη μονομερώς μέτρων, ωστε να διασφαλιστει το κατάλληλο κλίμα διεξαγωγής απευθείας συνομιλιών, συζητησαν στην Κυπρο ο προεδρος Γλαυκος Κληριδης και ο αναπληρωτης ειδικος αντιπροσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουσταβ Φευσέλ,με στοχο να διεξαχθουν απευθείας συνομιλιες πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1997.

Ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη του στον παράνομο Ραδιοσταθμο Μπαϋράκ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ευσταθούν οι πληροφορίες πως η Τουρκία δέχθηκε την εγκαθίδρυση στην Κύπρο Πολυεθνικής Δύναμης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Απείλησε μαλιστα ότι αν εγκατασταθουν οι ρωσικοι αντιαεροπορικοι πύραυλοι S -300, θα εποικίσουν το Βαρώσι και θα διακοπουν οι συνομιλίες.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Στον αστερισμό της έντασης εξακολουθούν να κινούνται οι σχέσεις υπουργείου Παιδείας και καθηγητών, που έκαναν σήμερα τρίωρη στάση και πορεία διαμαρτυριας για την κηρυξη της απεργιας τους παρανομης καί καταχρηστικής.

Παραλληλα, παραμένει ανοικτη η διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας, καθώς η ΟΛΜΕ επιμένει στις προτάσεις της που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του Υπουργείου.

Προτείνει ματαίωση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, περικοπή της ύλης των Γενικών Εξετασεων, λήξη του σχολικου έτους στις 20 Ιουνίου και έναρξη του ερχόμενου 2 εβδομαδες νωρίτερα.

Ζητά επίσης να μην γίνουν μαθήματα το Σάββατο και να μην υπολογισθούν οι απουσίες των μαθητών κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει μεταβιβάσει την ευθυνη για την κάλυψη της διδακτέας ύλης, στους συλλόγους των διδασκόντων.

Μέσα σ'αυτό το κλίμα οι υποψήφιοι των γενικών εξετάσεων καλούνται να υποβάλλουν από αύριο έως και τις 31 Μαρτίου τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Αύριο τό πρωί συγκαλειται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στό Πάντειο,με τη συμμετοχη του κ.Αρσενη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡ ΙΑ

Πυρετωδεις επαφες των υποψηφίων για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, με το εκλεκτορικό σώμα, 48 ωρες από την έναρξη του συνεδρίου.

*Ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποιει περιοδεια στο Ηράκλειο Κρήτης.
*Ο Γιώργος Σουφλιάς μιλωντας σε εκδήλωση της ΔΑΠ, στη Νομική Σχολή, επανέλαβε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Κώστα Σημίτη.

*Ο Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ επισημαίνει ότι εαν εκλεγει στην αρχηγια της ΝΔ δεν θα υπαρχουν διαχωρισμοι σε ημέτερους και μή.
*Αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, ειχε καί σημερα ο Μ. Εβερτ πού δηλώνει ότι θα σεβασθεί το αποτέλεσμα και θα υπακούσει στις αποφάσεις του συνεδρίου.

*Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ διεβλεψε περαιτέρω συρρίκνωση της Νέας Δημοκρατίας άν δεν εκφρασθεί η κοινωνική δυναμική,αλλα οπως δηλωσε η ιδια θα συνεχίσει να υπηρετεί την παράταξη,οποιος κι άν ειναι ο επόμενος αρχηγος.

ΠΕΡΑΜΑ -ΣΟΥΜΑΚΗΣ

Μέτρα εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχης Περάματος ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μετά το τραγικό δυστύχημα του περασμένου Σαββάτου στο πλοίο "Ευγενία".

Απομακρύνονται αμέσως ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Λιμενικού Σταθμού Περάματος, ενω σε εξέλιξη βρισκεται ένορκη διοικητική εξέταση. Παράλληλα θα διενεργηθεί έλεγχος στο Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας Περάματος και θα δημιουργηθει ιατρικος σταθμος στη ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας που συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Χρήστο Πρωτόπαππα, χαρακτηρισε απαραδεκτη τη κατασταση στην ναυπηγο- επισκευαστική ζώνη.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει διυπουργική συνάντηση για το μέλλον της περιοχής.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιώς προγραμματίζει για αύριο συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, ενώ στις κινητοποιήσεις θα μετάσχουν και οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ που θα ακινητοποιήσουν τους συρμούς στους σταθμούς των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Νέες τιμές θα ισχυουν απο τα μεσάνυχτα στα καύσιμα.

Πιο φθηνή κατά 40 λεπτά το λιτρο θα πωλειται η βενζίνη, ενώ η τιμη πετρελαιου θέρμανσης και κίνησης αυξάνεται κατά 0,7 δραχμές το λίτρο.

Σύμφωνα με τη Δ Ε Π η άνοδος οφείλεται στην ισοτιμία του δολλαρίου έναντι της δραχμής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους βάσει σχεδίου ξεκινά από τις αρχές Απρίλίου το Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος σε πρατήρια καυσίμων, κέντρα διασκέδασης, ελέυθερους επαγγελματίες, γιατρούς, καλλιτέχνες κέντρα αδυνατίσματος αλλά και στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς το Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος θα ενισχυθεί σύντομα από 250 επιτελείς Εφοριών.

Ο κ. Δρυς διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει καμμία αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

ΩΝΑΣΕΙΟ

Μηνυση κατα των υπευθυνων του Ωνασειου κατεθεσε ο Συλλογος καρδιοπαθων.

Στη μηνυση αναφερεται οτι χρησιμοποιουνται χαλασμενα ηλεκτροδια με αποτελεσμα να υπαρχει κινδυνος μεταδοσης ασθενειων.

Μηνυση κατεθεσε και χηρα καρδιοπαθους, η οποια υποστηριζει οτι ο θανατος του συζυγου της πού νοσηλευοταν στο Καρδιοχειρουργικο κεντρο,προηλθε από μεταδοση μολυσματικης ασθενειας.

ΔΙΕΘΝΗ

Mια νέα εκστρατεία θεραπείας της φυματίωσης με συνδυασμό φαρμάκων που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Αισιόδοξος για την επίτευξη εποικοδομητικής προόδου δηλώνει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον,λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συναντηση κορυφής του Ελσίνκι με τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γέλτσιν.Η Ρωσία προειδοποίησε πάντως σήμερα πως δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις της για τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ανεξάρτητα από την συνάντηση κορυφής

Πάνω από 40 άτομα σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε το πρωί την πόλη Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ ότι προσπαθεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την "τρομοκρατία" ως απάντηση στην οικοδόμηση του νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ που άρχισε ήδη.

Η γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση σκοπεύει να μποϋκοτάρει τις προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αν δεν διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή της σ`όλη την εκλογική διαδικασία, προειδοποίησε η Βέσνα Πέσιτς, εκ των ηγετών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Ζάγεντνο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 9,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.285,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,15 τοις εκατό.

Από τις 241 μετοχές που διακινήθηκαν.
* 43 παρουσίασαν άνοδο
* 24 παρέμειναν σταθερές και
* 174 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 20 Μαρτίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 262,7    268,7    265,4
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,2    159,7    157,7
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 419,2    428,7    423,5
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 181,7    185,8    183,5
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,2     47,3     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 213,4    218,9    215,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 190,8    195,2    192,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..206,9    211,6    209,0
    E.C.U............... 302,3    309,2    305,4

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 19 March 1997 - 17:03:37 UTC