Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 07/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Την κυκλοφορια χημικων και ραδιενεργων οπλων στην Αλβανια κατηγγειλε απο την Τηλεοραση των Τιρρανων ο συνταγματάρχης Ασλάν Μπουσκάτι.

    Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της Αγκυρας στην πρόταση Πάγκαλου για συγκρότηση μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων,που θα επεξεργαστεί θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του συνολικού νομικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας

    Αρχιζει και επισημως αυτη την εβδομαδα ο κοινωνικος διαλογος , με αιχμη τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

    - Αλλεπάλληλα σόκ δέχεται η κοινή γνώμη απο τους συνεχείς θανάτους τις τελευταίες ημέρες νεαρών ατομων απο ναρκωτικά.


ΑΛΒΑΝΙΑ

Την κυκλοφορια χημικων και ραδιενεργων οπλων στην Αλβανια κατηγγειλε απο την Τηλεοραση των Τιρρανων ο συνταγματάρχης Ασλάν Μπουσκάτι.

Οπως είπε μεταξύ των υλικών υψηλής περιεκτικότητας σε ράδιο που έχουν κλαπεί είναι και Κοβάλτιο 60 και Στρόντιο 90, τα οποία βρίσκονταν αποθηκευμένα σε ερευνητικά εργαστήρια του στρατού,στις πόλεις Φιέρι,Πρεμετή και Αυλώνα.

Στη Ρώμη αναμένεται σήμερα συνέχεια στην κόντρα Ελλάδας -Ιταλίας για το πού θα εγκατασταθεί το ελληνικό τάγμα,στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρεου,δηλώνει στα σημερινά ΝΕΑ,ότι Η Ελλάδα θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης,καθώς πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκης πολιτικής για την Αλβανία.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της Αγκυρας στην πρόταση Πάγκαλου για συγκρότηση μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων,που θα επεξεργαστεί θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του συνολικού νομικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας

Αυτό προκύπτει απο τις δηλώσεις του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν,στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ,στην οποία αναφέρει ότι η Αγκυρα επεξεργάζεται την πρόταση της Αθήνας και ήρθε ήδη σε επαφή με την ελληνικη πλευρά για διευκρινήσεις γύρω απο πιθανά επόμενα βήματα.

Διαλογος

Αρχιζει και επισημως αυτη την εβδομαδα ο κοινωνικος διαλογος , με αιχμη τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Το απογευμα θα γινει κυβερνητικη συσκεψη στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας για να προετοιμασθουν τα θεματα που θα συζητηθουν κατα την επισκηψη του Πρωθυπουργου στο υπουργειο Εργασιας την Τεταρτη,καθως και στη συνεδριαση της μικτής επιτροπής κυβέρνησης -κόμματος,υπο τον Κώστα Σημίτη,την Πεμπτη.

Σχετικά με το ασφαλιστικό,ο υπουργός Εργασίας Μιλτιαδης Παπαιωαννου εχει δηλωσει ότι δεν θα αλλαξουν τα ορια συνταξιοδοτησης και προέχει το θέμα της συνεργασιας ομοειδών ταμείων.

Εν τω μεταξύ,200 χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου, θα μοιραστουν περίπου 70 δισεκατομμύρια δραχμές,με νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο,οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο.

Εξαλλου,συμφωνα με τα Προεδρικα Διαταγματα που δημοσιευθηκαν στην εφημεριδα της κυβερνησης, επιδοτειται με 23 δισεκατομμυρια δραχμες η δημιουργια 40.000 θεσεων εργασιας στον ιδιωτικο τομεα.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

- Αλλεπάλληλα σόκ δέχεται η κοινή γνώμη απο τους συνεχείς θανάτους τις τελευταίες ημέρες νεαρών ατομων απο ναρκωτικά.

Τελευταίο θύμα ο 25χρονος Πέτρος Μοναχός που βρέθηκε στις 6 και μισή το πρωί απο τη μητέρα του, νεκρός στο σπίτι του στην οδό Ελπίδος 5 στην Πλατεία Βικτωρίας.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί έφτασαν τυος 9 και τους 45 από την αρχή του χρόνου.

Χθες βρέθηκαν νεκροί απο ναρκωτικά δύο 22χρονοι, σε ξενοδοχείο της Ομονοιας στην Αθήνα ο πρωτος και ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπαρχει τρόπος ανασχεσης των αλλεπαλληλων θανατων,δήλωσε στον ΑΝΤ-1,ο υφυπουργός Υγειας Μανώλης Σκουλάκης,ο οποίος την Τεταρτη θα παρουσιάσει νέα δέσμη μέτρων που εχει παρει το υπουργείο και ο ΟΚΑΝΑ για την αντιμετωπιση του προβληματος των ναρκωτικων.

Ο Αρειος Πάγος δημιουργεί νέα δεδομένα για τις ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών.

Κρίνει ότι σε τοξικομανείς που κάνουν εμπορία ναρκωτικών σε χώρους όπως τα σχολεία και είναι υπότροποι, πρεπει να επιβάλλονται βαριες ποινές έως κα 25 χρόνια κάθειρξης και 100 εκατομμύρια πρόστιμο.

ΔΗΜΟΣΙΟ

- "Ψαλίδι" στις υπερωρίες και στις "εξτρά" αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ.

Αρχή γίνεται με όσους υπηρετούν στα γραφεία των υπουργών,υφυπουργών και των γενικών γραμματέων των υπουργείων για τους οποίους ορίζεται πλαφόν υπερωριών 90 ωρες το μήνα που κατεβαίνει στις 30 ώρες για όσους εργάζονται μονον τις Κυριακές.

Ηδη ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης έστειλε κατεπείγουσα εγκύκλιο και προς τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου για τις οποίες το πλαφόν καθορίζεται με βάση τον αριθμό του προσωπικού και τις ανάγκες των υπηρεσιών.

Κόβονται,επίσης,οι "εξτρά" αμοιβές για συμμετοχή σε συμβούλια,επιτροπές, ομάδες εργασίας κλπ,εφ'όσον συνεδριάζουν μεσα στο κανονικό ωράριο εργασίας.

Εν τω μεταξύ,δικαίωμα έφεσης στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο,θα έχει ο δημόσιος υπάλληλος,ο οποίος κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του,θα μπορεί να έχει την συνδρομή δικηγόρου.

Αυτό προβλέπεται,μεταξύ άλλων,στο νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα,που ολοκληρώνεται εντός του Απριλίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Τραγικο θανατο απο αναθυμιάσεις βρηκε στις 2 παρα 20 τη νυχτα στο Λακί Λέρου η 42χρονη γερμανιδα Σαμπίν Τράκσε,εγκυος 9 μηνων σε διδυμα,οταν ξεσπασε φωτια στο ιστιοπλοϊκο σκαφος στο οποιο διεμενε,πιθανοτατα απο τσιγαρο ή αρωματικα κεριά.

Ο Ιταλος σύντροφος τής ατυχης γυναικας και ιδιοκτητης του ιστιοπλοϊκού, διεσωθη γιατι κοιμοταν σε παραπλησιο σκαφος οπου και εργαζόταν ως καπετανιος.

ΥΠΕΧΩΔΕ

Στάση εργασίας εως τις 11 και μιση πραγματοποιουν απο το πρωι οι εργαζόμενοι της υπηρεσιας συντηρησης των δρομων του ΥΠΕΧΩΔΕ , διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν εχουν πληρωθει το πρωτο δεκαπενθημερο του Απριλιου.

Οι απεργοί εχουν συγκεντρωθει αυτη την ωρα εξω απο τις υπηρεσίες του Υπουργείου που στεγάζονται στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 15 στην Καλλιθέα.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Ασθενης σεισμικη δονηση 4 Ριχτερ στις επτα και μιση το πρωι δυτικα της Τριπολης.

Το επικεντρο του σεισμου ηταν 150 χιλιομετρα ΝΔ της Αθηνας.

ΟΔΗΓΟΣ

Συνεληφθη στις 2 τα ξημερωματα ο 58χρονος ράφτης Κωνσταντινος Μπαρτζόκας με την κατηγορια οτι χθες στις 9 το βραδυ στον Αγιο Στεφανο, παρεσυρε με το αυτοκίνητό του και σκοτωσε εναν ανδρα αγνωστων στοιχειων ηλικιας περιπου 20 χρόνων τον οποιο και εγκατελειψε αβοηθητο στην ασφαλτο.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Νεος γυρος μειωσης των επιτοκιων απο σημερα. Το ανοιγμα ωστοσο μεταξυ των επιτοκιων καταθεσεων και των επιτοκιων χορηγησεων παραμενει ιδιαιτερα μεγαλο.

Το επιτοκιο Ταμιευτηριου της Εθνικης Τραπεζας πεφτει απο σημερα στο 9% το οποιο και μετα την αφαιρεση του φορου,φθανει 7,6%.

Μειωσεις, οχι ομως αναλογες,γινονται και στα επιτοκια των καταναλωτικων δανειων, τα οποια κυμαινονται απο 20 εως 23%. Γυρω στο 15% διατηρουνται και τα επιτοκια χορηγησεων δανειων στις μικρομεσαιες επιχειρησεις.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

- Οριστικά εκτός των νέων ταυτοτήτων η αναγραφή του θρησκέυματος.

Αυτό προκύπτει απο τις δηλώσεις του υφυπουργου Εσωτερικών Λάμπρου Παπαδήμα χθες στη Λάρισσα,ο οποίος δηλωσε,ότι "το θέμα του εκσυγχρονισμού του κράτους περνά μέσα απο την υποχρέωση να προστατεύσει τις μειονότητες και όχι να τις επισημαίνει".

ΟΣΕ

- Ακινητοποιούνται σήμερα όλα τα τρένα του ΟΣΕ,λόγω των στάσεων εργασίας που εχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης απο τις 2 εως τις 5 το απογευμα και απο τις 10 το βραδυ εως τη μια τα ξημερωματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας σήμερα θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες κάλυψης κοινωνικών αναγκών, δηλαδη ενα τρενο για καθε αξονα και οσοι εχουν προγραμματισει να ταξιδεψουν θα πρεπει πρωτα να επικοινωνουν με τα εκδοτηρια εισιτηριων του ΟΣΕ.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥM

Με τους εργαζομενους στην ναυπηγο-επισκευαστικη ζωνη Περαματος θα συναντηθει σε μιση ωρα η υφυπουργος Αναπτυξης Αννα Διαμαντοπουλου,ενω στις 11,θα συμμετασχει σε ευρεια συσκεψη στο δημαρχειο Περαματος,οπου θα συζητηθουν τα προβληματα της ζωνης.

ΝΕΑΡΟΙ

Στον Εισαγγελέα θα οδηγηθούν σημερα, οι έξι νεαροί που συνελλήφθησαν χθες το μεσημέρι στα Εξάρχεια, εχοντας στην κατοχη τους 3 βομβες μολοτωφ.

ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ

Ατόνησε η εφαρμογή της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων,με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οχημάτων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Αυτό προκυπτει απο τους ελεγχους που διενεργεί το ΠΕΡΠΑ,απο τους οποίους διαπιστώνεται ότι το 30% των οχημάτων, κυκλοφορεί χωρις Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων ή με κάρτα που έχει λήξει.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι 50 χιλιάδες δραχμές.

ΔΙΕΘΝΗ

Κρισιμη για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή είναι η σημερινή συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ,Βενιαμίν Νετανιάχου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων να χαλαρώσουν τη σκληρή στάση τους και να επαναλάβουν τις πρόσωπο με πρόσωπο διαβουλεύσεις.

Με διαφορά 21% προηγείται το Βρετανικο Εργατικο Κόμμα του Συντηρητικού, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές,όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων,που δημοσιέυονται σήμερα στην εφημερίδα Ντέηλι Τέλεγκραφ.

Οι Εργατικοί την τελευταία εβδομάδα κερδισαν μία ποσοστιαία μονάδα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 53 %,ενώ οι Συντηρητικοί περνούν από το 31 στο 32%.

Ο ηγέτης των ζαϊρινών ανταρτών, Λοράν Ντεζιρέ Καμπίλα δήλωσε έτοιμος να μιλήσει "απ ευθείας" με τον Πρόεδρο Μομπούτου Σέσε Σέκο για τη διευθέτηση της κρίση που μαστίζει το Ζαϊρ.Οι αντάρτες εξακολουθούν πάντως την προέλασή τους και κατέλαβαν την πόλη Λουμπούμπασι.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας επιβεβαίωσε σήμερα πως εξερράγη βόμβα στο σπίτι ενός από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την έκρηξη σκοτώθηκε η κόρη του αντιστρατήγου Τιν Οο.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 7 April 1997 - 10:03:13 UTC