Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-04-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 09/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Η Ελλαδα θα αυξησει εαν χρειαστει τον αριθμο των ελληνων στρατιωτων που θα μεταβουν στην Αλβανια δηλωσε ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος μετα την συναντηση που ειχε το πρωι στο πενταγωνο με τον αλβανο ομολογο του Σακιρ Βουκάι.

    Τριπλασιοι σε αριθμό εγιναν μέσα σε μία δεκαετία οι θανατοι στη χωρα μας από τα ναρκωτικά, ενώ η τάση είναι διαρκώς αυξητική και διεισδύει σε όλο και μικρότερες ηλικές.

    Σοβαρός είναι ο κίνδυνος να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στην Ιταλία με αφορμή το ζητημα της δυναμης προστασίας που πρόκειται να σταλλεί στην Αλβανία.

    Φοιτητικες εκλογες σημερα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε καποιες σχολες οπως η Νομικη το υποτονικο κλιμα των τελευταιων ετων φαινεται να σπαει με περισσοτερη ζωντανια, μεγαλυτερη συμμετοχη, παρολο που υπηρξαν στην εναρξη της εκλογικης διαδικασιες καποιες καθυστερησεις.


ΑΛΒΑΝΙΑ

- Η Ελλαδα θα αυξησει εαν χρειαστει τον αριθμο των ελληνων στρατιωτων που θα μεταβουν στην Αλβανια δηλωσε ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος μετα την συναντηση που ειχε το πρωι στο πενταγωνο με τον αλβανο ομολογο του Σακιρ Βουκάι.

Ο αλβανος υπουργος αναφερομενος στην ελληνικη μειονοτητα τη χρακτηρισε γεφυρα φιλιας μεταξυ των δυο κρατων.

Η αποστολη στατιωτικης δυναμης στην Αλβανια εχει προκαλεσει κριση στην κυβερνηση του πρωθυπουργου Ρομανο Προντι ο οποιος συναντηθηκε σημερα με τον προεδρο Οσκαρ Λουιτζι Σκαλφαρο.

Συμφωνα με δημοσιευματα του ιταλικου τυπου ο Προντι ειναι ετοιμος να υποβαλλει παραιτηση σε ανταλλαγμα την θετικη ψηφο της κεντροδεξιας αντιπολιτευσης στη Βουλη για την αποστολη της πολυεθνικης δυναμης.

Ο κ.Τσοχατζοπουλος σε ερωτησ ποιος θα ναλαβει την διοικηση της πολυεθνικης δυναμης εαν η ιταλικη Βουλη απορριψει σημερα την αποστολη των ιταλων σταρτιωτων στην Αλβανια απαντησε υπαρχουν αλλες χωρες που μπορουν να αναλαβουν αυτο το εργο.

Εντωμεταξυ σε πληρη ετοιμοτητα βρισκεται το 601 Μηχανοκινητο Ταγμα Πεζικου το οποιο θα συμμετασχει στην πολυεθνικη δυναμη που θα μεταβει στην Αλβανια.

Απο τη δυναμη του ταγματος 603 στρατιωτικοι και οπλιτες θα αναπτυχθουν στα Τιρανα ενω 98 ατομα που αποτελουν το Λοχο Εφοδιασμου θα αναπτυχθουν στην Αυλωνα.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Τριπλασιοι σε αριθμό εγιναν μέσα σε μία δεκαετία οι θανατοι στη χωρα μας από τα ναρκωτικά, ενώ η τάση είναι διαρκώς αυξητική και διεισδύει σε όλο και μικρότερες ηλικές.

Υπο τη σκια των προσφατων αλλεπαλληων θανατων απο ναρκωτικα τις τελευταιες ημερες οι αρμοδιοι απο Υπουργειο Υγειας και ΟΚΑΝΑ νακοινωσανσε συνεντευξη τυπου τα καινουργια προγραμματα που η πολιτεια επιστρατευει για την αντιμετωπιση του φαινομενου.

Καταρχήν δημιουργείται κέντρο άμεσης βοήθειας με ειδική κινητή μονάδα που θα λειτουργήσει άμεσα καιθ α προσφέρει τις υπηρεσίες της με εξειδικευμένο προσωπικό σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, για να προληφθούν τα θλιβερά φαινόμενα των τελευταιών ημέρων, που αυξάνουν καθε μέρα από την ηρωϊνη.

Παράλληλα δημιουργουνται πέντε νέα θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης, εκ των οποίων τα τρία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλα δύο προγραμματα στην Αχαϊα και την Κρήτη χωρίς τη χορήγηση μεθαδόνης.

Τα προβλήματα υγείας των χρηστών θα αντιμετωπίζονται από τα εξωτερικά παθολογικά ιατρεία και οδοντιατρεία στο κτίριο Πρώτων Βοηθειών της 3ης Σεπτεμβρίου, που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

Το βραδυ ο πρωθυπουργος αναμενεται να απαντησει στο Βουλευτη του ΠΑΣΟΚ Νασο Αλευρα , που αναμεσα σε αλλα τον εχει ρωτησει αν θα αποποινικοποιηθει η χρηση του χασις.

Θυμιζουμε οτι απο χθες ο Υπουργος Δημοσιας Ταξης εδωσε εντολη , μεταξυ αλλων , για εντονη παρουσια των αστυνομικων εξω απο τα σχολεια , ενω απηυθυνε προς τα οργανα της Ταξης το μηνυμα οτι πρεπει να ειναι επιεικεις στους χρηστες και ιδιαιτερως σκληροι στους εμπορους.

ΙΤΑΛΙΑ

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στην Ιταλία με αφορμή το ζητημα της δυναμης προστασίας που πρόκειται να σταλλεί στην Αλβανία.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι θα προσφέρει ακομα την παραίτησή του με αντάλλαγμα την επίτευξη συμφωνίας με την κεντρο-δεξιά αντιπολίτευση για την αποστολή της ιταλικής δύναμης προστασίας στην Αλβανία.

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε μεν χθες με άνετη πλειοψηφία την αποστολή του ιταλικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία,αλλά η σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ελιάς και τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

Η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" του Φάουστο Μπερτινότι,που ελέγχει με τις ψήφους της στη Βουλή την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού,έχει ταχθεί κατά της αποστολής των ιταλών στρατιωτών στην Αλβανία και μοναδική ελπίδα του Πρόντι είναι η εξασφάλιση της υποστήριξης της κεντροδεξιάς, αντιπολιτευόμενης "Συμμαχίας για την Ελευθερία" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΕΠΑΓΓΕΛΜ.ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ

Οι αλλαγες στις μισθωσεις επαγγελματικων χωρων συνεχιζονται και σημερα ο Υφυπουργος Αναπτυξης ανακοινωσε αλλαγες που αφορουν στις αποζημιωσεις λογω εξωσης.

Συμφωνα λοιπον με τα οσα ειπε ο κ. Χρυσοχοιδης οταν ο συντελεστης εμπορικοτητας ενος καταστηματος ειναι απο 0 μεχρι 3% η αποζημιωση λογω εξωσης ειναι 12 μισθωματα, απο 3εως 4,9% η αποζημιωση ανεβαινει στα 20 μισθωματα ενω οταν ο συντελεστης εμπορικοτητας ειναι απο 5% και πανω η αποζημιωση φθανει τα 24 μισθωματα.

Η αποζημιωση με το παλαιο καθεστως ηταν απο 12 εως 16 μισθωματα κατοπιν συμφωνιας των δυο πλευρων.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Μετρα προστασιας του καταναλωτη εν οψει της τουριστικης περιοδου παιρνει το Υπουργειο Αναπτυξης.

Συγκεκριμενα στην εξοδο των καταστηματων θα υπαρχει θυριδα με τριπλοτυπα εντυπα, οπου ο καταναλωτης θα συμπληρωνει τις τυχον παραβασεις που εντοπισε , φορολογικες αγορανομικες ,υγειονομικες , πασης φυσεως.

Ενα αντιγραφο θα αποστελλεται στη Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση και το δευτερο θα παραμενει στο καταστημα.

Οι ονομασιες των επιχειρησεων στις οποιες θα διαπιστωνονται παραβασεις , θα δινονται στο τελος του χρονου στη δημοσιοτητα.

Υποχρεωτικα Θα αναγραφεται στην εισοδο και στον τιμοκαταλογο η κατηγορια του καταστηματος.

Επισης θα ενεργοποιηθει η διαταξη που προβλεπει ενδεικτικη ανωτατη τιμη για ολα τα προιοντα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ

- Φοιτητικες εκλογες σημερα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε καποιες σχολες οπως η Νομικη το υποτονικο κλιμα των τελευταιων ετων φαινεται να σπαει με περισσοτερη ζωντανια, μεγαλυτερη συμμετοχη, παρολο που υπηρξαν στην εναρξη της εκλογικης διαδικασιες καποιες καθυστερησεις.

Στο Μαθηματικο ομως της Θεσσαλονικης ειχαμε καταγγελιες απο τις συνεργαζομενες συσπειρωσεις οτι μεσα στην καλπη υπηρχαν ψηφοδελτια προτου αρχισει η διαδικασια.

Οι καλπες θα κλεισουν με τη δυση του ηλιου και αμεσως μετα θα αρχισει η καταμετρηση των ψηφων. Η εκδοση των αποτελεσματων αναμενεται και φετος να γινει ξεχωριστα απο καθε παραταξη.

Ν.Δ

Συλλογικη δουλεια χωρις παραγκωνισμους και απολεισμους ζητησε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης μιλωντας στη συνεδριαση του συμβουλιου των προεδρων των Νομαρχιακων Επιτροπων για να εκλεξουν 20 , που θα μετεχουν στηνΚεντρικη Επιτροπη του κομματος.

Ο κ.Καραμανλης ανεφερε οτι θα γινει εκαθαρριση του Μητρωου Μελων του κομματος ενω αναφερομενος στην οικονομικη κατασταση της χωρας τονισε οτι υπευθυνο ειναι το ΠΑΣΟΚ.Με ευθυνη του ειπε οτι χαθηκε η δεκαετια τρου 80 ενω υπαρχει κινδυνος να χαθει και η παρουσα δεκαετια οπως προκυπτει απο την πορεια των οικονομικων δεικτων.

Το πρωι ο κ.Καραμανλης ειχε συναντηση με την Νοτρα Μπακογιαννη.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ- ΕΞΟΔΑ

- Οι νομοθετες παραβιαζουν τους νομους που ψηφιζουν...

Συμφωνα με την επιτροπη της Βουλής που ελέγχει τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών, μεγάλος αριθμός δαπανών των υποψηφίων δεν καλύπτεται από τα σχετικά παραστατικά και ακομη μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων δε δημοσίευσε την κατάσταση εσόδων και εξόδων.

Δεκα επτα εν ενεργεια βουλευτες εχουν παραβιασει το νομο,δυο μάλιστα απο αυτους δηλωσαν οτι ξεπερασαν το οριο νόμιμων δαπανών.

Επισης στις δηλωσεις περισσοτερων των χιλιων υποψηφιων ,μη εκλεγεντων βουλευτων εντοπιζονται πολλες τυπικες παραλειψεις σε εκτετταμενη κλιμακα που επιφερουν αστικες και ποινικες κυρωσεις.

Οπως δηλωσε στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ο πρωην προεδρος των φοροτεχνικων κ.Ντουκακης αν οι παραβασεις αυτες ειχαν γινει απο καποιον επιχειρηματια , θα κινδυνευε να υποστει αυστηρες ποινικες και αστικες κυρωσεις, ακομη και να του κλεισουν την επιχειρηση.

ΙΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΑ

- *Μαυρη λιστα για 39 γιατρους του ΙΚΑ , οι οποιοι φερονται να εχουν κανει καταχρηση της συνταγολογιων...

Η διοικηση του Ιδρυματος μετα απο ελεγχο εντοπισε τους 39 γιατρους οι οποιοι εχουν υπερβει το πλαφον της μεσης μηνιαιας συνταγογραφιας, που ειναι τρια εκατομμυρια δραχμες, ,χορηγωντας φαρμακα αξιας απο 7,5 εως 20 εκατομμυριων δραχμων.

Το πλαφον της μεσης μηνιαιας συντα-γογραφιας ειναι 3 εκατομμυρια δραχμες.

Τη λιστα εδωσε στη δημοσιοτητα ο Διοικητης του ΙΚΑ Γρηγορης Σολωμος, εχει τιτλο Γιατροι που πρεπει να φυγουν και απασχολησε το τελευταιο διοικητικο συμβουλιο του Ιδρυματος.

Μεχρι στιγμης παντως τιποτε δεν εχει ανακοινωθει στους αμεσα ενδιαφερομενους γιατρους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Για το ταξιδι τοου στα Σκοπια ενημερωσε τον προςεδρο της Δημοκρατιας ο προεδρος του ΣΙΝ Νικος Κωνσταντοπουλος.

*Η Ελλάδα ειπε ο κ.Κωνσταντοπουλος πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προώθηση κλίματος προσέγγισης και αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχη και ανεφερε οτι θα επισκεφθει την Τουρκια στο τελος Μαιου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριο για τη διαμορφωση Εθνικης Πολιτικης για το μελλον της Ελληνικης Οικονομιας διοργανωνει αυριο και μεθαυριο το Οικονομικο Πανεπιστημιο με αφορμη τα 75 χρονια απο την ιδρυση του.

Την εναρξη του Συνεδριου θα κηρυξει αυριο το πρωι η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ

*Ραδιομαραθωνιο αγαπης και αλληλεγγυης ,διοργανωνει η Γιουνισεφ ,αυριο, για τα παιδια στο Ζαϊρ και τη Ρουαντα και οπως παντα το ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ θα δωσει το παρον , προσαρμοζοντας καταλληλα το προγραμμα του...

Στις 9 εως τις 10 αυριο το πρωι, με κοινο δυκτιο θα αρχισει να μεταδιδεται το προγραμμα που ετοιμασαν οι δημοσιογραφοι Γιαννης Καλαμιτσης και απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ ,Νικος Ευαγγελατος απο το Σκαϊ- Γιωργος Μονεμβασιτης απο την ΕΡΑ 2 και Παυλος Τσιμας απο το Φλας.

Στη συνεχεια και μεχρι τις 9 το βραδυ,ο καθε σταθμος ξεχωριστα θα συνεχισει το ραδιομαραθωνιο αγαπης.

Οσοι επιθυμουν να προσφερουν χρηματικα ποσα , για τα παιδια του Ζαϊρ και της Ρουαντα ,στην Εθνικη Τραπεζα εχει ανοιξει λογαριασμος με αριθμο 169/480020-64.

ΔΙΕΘΝΗ

Στο κενό μάλλον πέφτουν οι προσπάθειες τής διεθνούς κοινότητας καί ιδιαιτέρως τών Ηνωμένων Πολιτειών νά πείσουν Ισραηλινούς καί Παλαιστινίους νά καθήσουν καί πάλι στό τραπέζι τών διαπραγματευσεων. Η βία κλιμακώνεται καθημερινώς στην Δυτική Οχθη οπου σημερα τραυματίστηκε σοβαρα ένας ακόμα παλαιστίνιος απο πυρα Ισραηλινών.

Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν θα αναχωρήσει για διακοπές διαρκείας δύο εβδομάδων στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, μετά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία στις 17 και 18 Απριλίου,

Ιρακινό αεροσκάφος που μεταφέρει 104 προσκυνητές στη Μέκκα αναχώρησε σήμερα από την Βαγδάτη με προορισμό την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Είναι η πρώτη φορά μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο Ιράκ το 1990 που ένα ιρακινό αεροσκάφος πραγματοποιεί διεθνή πτήση, κατά παράβασιν των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Οι ανταρτικές δυνάμεις του Ζαίρ κατέλαβαν χθες το βράδυ την πόλη Λικάσι, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουμπούμπασι, πρωτεύουσας της πλούσιας σε ορυκτά επαρχίας της Σάμπα που αποτελεί τον επόμενο στόχο των ανταρτών.

Κορσικανοί αυτονομιστές εξαπέλυσαν δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Μπαστιά και το Αιάκειο. Στόχος των αυτονομιστών ήταν μια βίλλα στη Μπαστιά και ένα αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο σε κεντρικό δρόμο στο Αιάκειο.

Νεα ενταση στο εσωτερικο του κυβερνωντος συνασπισμου στην Τουρκια, αναμενεται να πυροδοτησει η χθεσινη αποφαση της υπουργου εσωτερικων Μεράλ Ακσενέρ,να ζητησει απο τους κυβερνητες των περιφερειών της χωρας,να αρχισουν αμεσως την εφαρμογη των μετρων που εχει αποφασισει το συμβουλιο εθνικης ασφαλειας για την καταστολη της ισλαμικης δραστηριοτητας.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση των παιδεραστών αποκαλύφθηκαν σε ενημερωτικη σειρά βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ,που προβλήθηκε χθες βράδυ και στην οποία ένας ομοφυλόφυλος υποστηρίζει πως κατά την διαμονή του στη δεκαετία του '80 στην Ολλανδία είχε παρακολουθήσει τουλάχιστον πέντε βιντεοταινίες, στις οποίες κακοποιουνταν βαναυσα και τελικά θανατώνονταν νεαρά αγόρια.

Ο μάρτυρας ισχυρίσθηκε πως υπέδειξε στην ολλανδική αστυνομία μία λίμνη όπου είχαν εγκαταλειφθεί τα σώματα των παιδιών, ηλικίας 9-11 ετών, καθώς και το σπίτι όπου είχαν γίνει οι λήψεις των ταινιών.

Ο Πρόεδρος του Ζαίρ, Μομπούτου Σέσε Σέκο, κήρυξε χθές την πρωτεύουσα Κινσάσα και όλη τη υπόλοιπη επικράτεια της χώρας σε κατασταση εκτακτου αναγκης, που κατα το ένα τρίτο ελέγχεται απο τους αντάρτες.

Πρώην πρωταθλητής του τζούντο στην Κίνα ήταν τελικά ο διαβόητος "στραγγαλιστής του μεσονυχτίου" στην πόλη Γκουανγκτζού που συνελήφθη χθες μετά από μαραθώνιες έρευνες της κινεζικής αστυνομίας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 19,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.436,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,20 τοις εκατό.

Από τις 244 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 73 παρουσίασαν άνοδο
* 26 παρέμειναν σταθερές και
* 145 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 9 Απριλίου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ..........266,5    273,8    269,7
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ.......155,6    159,8    157,4
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ..........432,6    444,4    437,7
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ.......180,7    185,6    182,8
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ.........46,2     47,5     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ......211,0    216,8    213,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ.......192,3    197,5    194,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ...206,9    212,6    209,3
    E.C.U.................304,0    312,3    307,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 9 April 1997 - 16:03:18 UTC