Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-04-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 15/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, μετά την πρωτοφανή ενέργεια φανατικών που κατέλαβαν αίθουσες, οι οποίες ανήκουν στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο.

    Το αργοτερο μεχρι τις αρχες της επομενης εβδομαδας θα βρισκεται στην Αλβανια ολη η ελληνικη στρατιωτικη δυναμη που μετεχει στην πολυεθνικη δυναμη. Αυτο αποφασιστηκε στη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ , που εγινε υπο την πρεοδρια του Κωστα Σημιτη για να εγκρινει και τυπικα την αποστολη της δυναμης.

    Ο κοινωνικός διάλογος θα αμβλύνει τις όποιες αντιθέσεις σχετικά με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνανηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής της ευρώπης κύριο Τζο τζέκινς.

    Εως και την παρασκευή θα δέχονται οι εφορίες φορολογικές δηλώσειες για το αγροτικό εισόδημα.


ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, μετά την πρωτοφανή ενέργεια φανατικών που κατέλαβαν αίθουσες, οι οποίες ανήκουν στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο.

Η κατάληψη εγινε με το πρόσχημα εργασιών ανακαίνισης του μουσουλμανικού τεμένους, το οποίο βρίσκεται διπλα στο Ναο της Αναστάσεως.

Οι φανατικοί μουσουλμάνοι κατεδάφισαν τον ενδιάμεσο τοίχο και ενσωμάτωσαν στο τζαμί τις δύο αίθουσες. - Εδρασαν μαλιστα ανενόχλητοι, καθως ο αρχιμανδρίτης Φώτιος που διέμενε εκεί απουσιάζει στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπηρετεί ώς Εξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Η χριστιανική κοινότητα της Ιερουσαλήμ ζήτησε ήδη την παρέμβαση του Παλαιστινιου προεδρου Γιασερ Αραφατ, του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του Δημάρχου της πόλης.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ

Το αργοτερο μεχρι τις αρχες της επομενης εβδομαδας θα βρισκεται στην Αλβανια ολη η ελληνικη στρατιωτικη δυναμη που μετεχει στην πολυεθνικη δυναμη. Αυτο αποφασιστηκε στη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ , που εγινε υπο την πρεοδρια του Κωστα Σημιτη για να εγκρινει και τυπικα την αποστολη της δυναμης.

Αυριο στις 12 μεσημερι αναχωρει ο πρωτος λοχος , 120 ατομα, με ΣΕ 130 απο θεσσαλνικη για Τιρανα , ενω στη μια θα αποπλευσει το αρματαγωγο Σαμος, που θα φθασει σε δυο ημερες στον Αυλωνα μεταφερωντας το δευτερο λοχο. Το Σαμος θα επιστρεψει για να μεταφερει και τους υπολοιπους στο Δυρραχιο.

Η ολη Επιχειρηση , που ονομαζεται ΧΑΡΑΥΓΗ, γινεται , οπως δηλωσε αμεσως μετα το ΚΥΣΕΑ ο Υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος, για να εξασφαλιστει η ασφαλης διανομη της ανθρωπιστικης βοηθειας ενω πολιτικος στοχος ειναι η ομαλη διεξαγωγη των εκλογων.

Τη συμμετοχη των Ενοπλων μας Δυναμεων στην προσπαθεια για εξομαλυνση της επικινδυνης καταστασης στη γειτονικη Αλβανια χαιρετησε με σημερινη του δηλωση ο προεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλης. Και τουτο , οπως αναφερει, παρα τις όποιες επιφυλαξεις για τους προηγηθεντες χειρισμους της Κυβερνησης.

Ο κυριος ογκος εντωμεταξυ της οκταεθνους δυναμης αρχισε να καταφθανει το πρωι στο λιμανι του Δυρραχιου και στο αεροδρομιο των Τιρανων.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας ενημέρωσαν την διοικηση της γαλλικης δύναμης ότι έχουν πληροφορίες για τρομοκρατικές απειλες κατά της πολυεθνικης δύναμης.Και τις πρωινες ωρες οι γαλλοι κομαντος πραγματοποιησαν για το λογο αυτο εξονυχιστικο ελεγχο του λιμανιου τυ Δυρραχιου.

ΚΟΙΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΖΕΚΙΝΣ

Ο κοινωνικός διάλογος θα αμβλύνει τις όποιες αντιθέσεις σχετικά με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνανηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής της ευρώπης κύριο Τζο τζέκινς.

Ο κύριος Τζέκινς επισήμανε ότι τον προσεχή Ιούνιο στη θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα τα εργασιακά θέματα στον ευρωπαικό και αβαλκανικό χώρο και χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Εως και την παρασκευή θα δέχονται οι εφορίες φορολογικές δηλώσειες για το αγροτικό εισόδημα.

Μετά τη διαπίστωση ότι μόνο 20 στους εκατό αγρότες κατέθεσαν την φρολογική τους δήλωση εντός της προθεσμιας.

Την ίδια ώρα οι εφοριακοί τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι ο στόχος του εντός τρισεκατομμυρίου για την άυξηση των φορολογικών εσόδων είναι υπερβολικά φιλόδοξος ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική κρήση στην αγορά θα έχει επιπτώσειες στα κρατικά εσοδδα. Τέλος η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων αττικής καταγγέλει καταστρατηγησεις του ωραρίου λειτουργάις ενόψει πάσχα.

ΕΡΥΘΡΟΣ

Τις τραγικες ελλειψεις που υπαρχουν στις εντατικες μοναδες ολης της χωρας ερχεται να επιβεβαιωσει η περιπτωση της 62 χρονης ποου παρεμενε επι 9 ωρες διασωληνωμενη στο δωματιο της.

Η Αρτεμις Καμπάκη εισηχθη στο Νοσοκομειο του Ερυθρου Σταυρου , με κυκλοφορικα προβληματα λογω διαβητη, και τα ξημερωματα υπεστη ανακοπη, αλλα λογω ελλειψης κλινων μεχρι το μεσημερι δεν μποροουσε να εισαχθει σε εντατικη μοναδα.

Να σημειωθει οτι το Νοσοκομειο του Ερυθρου Στραυρου θεωρειται απο τα προνομιουχα της χωρας μας καθως εχει 14 κρεβατια εντατικης. Η κυρια Καμπάκη απο τη μια και μιση βρισκεται πλεον σε κρεββατι ΜΕΘ του Ερυθρου.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ-ΠΟΡΕΙΕΣ

24ωρη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι εργαζομενοι στον ΟΣΕ και τα μονα δρομολογια που γινονται ειναι ενα προς καθε κατευθυνση.

Οπως δηλωσε παντως ο προεδρος των εργαζομενων Επαμεινωνδας Κουκος, κατα τη διαρκεια των εορτων του ΠΑΣΧΑ δεν θα γινουν απεργιακες κινητοποιησεις.

Αντιπροσωπεια των εργαζομενων , που διεκδικουν την υπογραφη νεας συλλογικης συμβασης εργασιας, συναντηθηκε με τον Γενικο Γραμματεα του Υπουργειου Οικονομικων Αποστολο Φωτιαδη. Και τους υποσχεθηκε να μεταφερει τα αιτηματα τους στον Γιαννο Παπαντωνιου. Εντος του απογευματος θα εχουν συναντηση στο Υπουργειο Μεταφορων.

Οι 1.400 απο τις 1.911 θεσεις νοσηλευτικου προσωπικου στα Δημοσια Νοσοκομεια θα προκηρυχθουν αμεσα , ενω οι υπολοιπες 511 θα προκηρυχθουν στο προσεχες μελλον.

Σε αυτο τον συμβιβασμο κατεληξαν κατα τη συνατηση τους αντιπροσωπεια της ΠΟΕΔΗΝ, των εργαζομενων στα δημοσια νοσοκομεια, και ο προεδρος του Ανωτατου Συμβουλιου Επιλογής Προσωπικού, ο κ.Παπαδακης.

Η ΠΟΕΔΗΝ , να θυμισουμε ,ζητωντας την αμεση προκηρυξη των 1911 θεσεων, που ειχαν εγκριθει απο το Υπουργειο, ειχε προγραμματισει συμβολικη καταληψη των γραφειων του ΑΣΕΠ.

Πορεία διαμαρτυρίας προς το Μέγαρο Μαξίμου εχει προγραμματισει για αυτη την ωρα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών,σε ενδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Ο δήμος Αθηναιων είναι διατεθειμένος εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να χαρίσει στους δημότες προστιμα και προσαυξήσεις από τις παραβάσεις παράνομης σταθμευσης παρελθοντων ετων.

Το δηλωσε στο ραδιοφωνο του ΑΝΤ1 ο αρμοδιος Αντιδημαρχος Βασιλης Κορομαντζος. Προσθεσε ακομη οτι ηδη τα εσοδα του δημου απο τα παρκομετρα εχουν φθασει στα 300 εκατομμυρια.

Το θεμα ηλθε και παλι στην επικαιροτητα απο την αποφαση του 6ου τμηματος του Συμβουλιου Επικρατειας, που εκρινε μεν συνταγματική την ανάθεση απο τους δημους, της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλα λογω σπουδαιοτητος το θεμα παραπεμπεται στην Ολομελεια του Δικαστηριου.

Παντως η αποφαση δεν αφορα στην νομιμοτητα η μη της επιβολης προστιμων και της ακινητοποιησης των αυτοκινητων με τις γνωστες δαγκανες.

ΠΑΤΕΡΑΣ

Το θέμα του τι κάνει η πολιτεία για τα παιδιά εκείνα που δεν έχουν τύχει της κατάλληλης φροντίδας από τους ίδιους τους γονείς τους που σε κατά περιπτώσεις μάλιστα τα κακοποιούν, ήρθε επιτακτικά στην επικαιρότητα με την πρόσφατη κακοποίηση δεκάχρονου από τον πατέρα του.

Ο πατέρας που παραπέφθηκε στο αυτόφωρο τελικά και λόγω απουσίας των αστυνομικών μαρτύρων κατηγοράις δεν δικατηκε για ένα δίκημ απου ο νόμος το χαρακτηρίζει πλημέλλημα, ενα αδίκημα όπως να κτυπάς το παιδί σου με σιδηρολοστό

Την αναγκη επιμελειας απο την πολιτεια των ανηλικων που δεν εχουν την απαραιτητη γονικη φροντιδα επισημανε μιλωντας στον ΑΝΤ1 ο Φωτης Κουβελης.

ΟΥΖΟ

- Σκωτσεζικο ντους επιφυλαξαν οι παραγωγοι ουίσκυ της Σκωτιας στο Ελληνικο Ουζο.

Με προσφυγη τους στην Ευρωπαϊκη Επιτροπη, οι σκωτσέζοι παραγωγοι ουίσκι ζητουν την παρέμβαση της Ενωσης ωστε να διπλασιαστεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το ούζο και μάλιστα στην ελληνική αγορά, κάνοντας λόγο για αθέμιτου ανταγωνισμο.

Η εξελιξη αυτη προκαλεσε εντονες αντιδρασεις απο το Συνδεσμο Ελληνικων Αποσταγματων Οινοπνευματωδων Ποτων οι οποιοι με τη σειρα τους διαμαρτυρονται για αλωση της Ελληνικης αγορας απο το Σκωτζεζικο προϊον.

ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Βούλγαρος Υπηρεσιακός υπουργός εξωτερικών Στόγιαν Στάλεφ ο οποίος είχε συνάντηση με τον ελληνα ομολογό του Θεοδωρο Πάγκαλο. Στο υπουργείο εξωτερικών μάλιστα και στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Βουλγαρου ΥΠΕΞ ο κ.Πάγκαλος παρακάθησαν και τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου όπως οι κύριοι Βαρδής Βαρδινογιάνης Σωκράτης Κόκκαλης Δημήτρης Κοπελούζος και Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

ΤΡΟΧΑΙΑ

Στα ιδια επιπεδα με το 95 κυμανθηκαν τα τροχαια δυστυχηματα που εγιναν σε ολη τη χωρα το 1997. Και τα νουμερα ειναι δυστυχως τραγικα.

2156 νεκροι, 35 χιλιαδες οι τραυματιες. Ο υπουργος δημοσιας Ταξης κυριος Γιωργος Ρωμαιος σε δηλωσεις του ανεφερε οτι ολοι μαζι πρεπει να βοηθησουν απο κοινου στην προσπαθεια για την προληψη των τροχαιων δυτηχηματων ενω τονισε οτι θα ενισχυθει η αστυνομευση στους εθνικους δρομους

ΑΛΒΑΝΟΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στο νοσοκομειο Καστοριας νοσηλευονται δυο νεαροι αλβανοι οι οιοποι τραυματισθηκαν απο αστυνομικο κατα τη διαρκεια καταδιωξης λαθρομεταναστων στο Μελισσοτοπο Καστοριας.

Το επεισοδιο εγινε οταν αστυνομικοι καταδιωξαν μικρο φορτηγο με το οποιο μεταφερονταν 14 αλβανοι λαθρομεταναστες , απο τον Ηλια Ζωγραφο 45 ετων μικροπωλητη, ο οποιος καταφερε να ξεφυγει τρεχοντας μεσα στο δασος.

ΔΙΕΘΝΗ

Την προστασία των ζωών των ξένων που ζουν στο Ιράν ζήτησε σήμερα ο ισχυρός Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ισλαμικής αυτής χώρας, Αλί Ακμπάρ Νατέκ- Νουρί. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στην Τεχεράνη καθημερινές διαδηλώσεις Ιρανών που διαμαρτύρονται για την απόφαση Γερμανικού Δικαστηρίου,με την οποία κατηγορείται η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας τους για υπόθαλψη τρομοκρατίας.

Η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ κάλεσε τους κυβερνήτες των επαρχιών να επιβάλλουν τους νόμους του λαϊκού κράτους για να περιορίσουν τη δραστηριότητα των ισλαμιστών.

Ενα φλυτζάνι φρεσκοβρασμένου μυδωράτου καφέ μπορεί με την οσμή του να βοηθά τον οργανισμό στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, ανακοίνωσε ερευνητής στην Καλιφόρνια.

Διαρροή τοξικών αερίων σημειώθηκε σε Ρωσικό πυρηνικό σταθμό ανατολικά της Μόσχας με αποτέλεσμα να υποστούν ελαφρά τραύματα τρία ατομα και να διακομιστούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα άλλα 40.

Στο χαμηλότερο επίπεδό του απο ποτέ άλλοτε μετρήθηκε αυτήν την 'Ανοιξη το στρώμα του 'Οζοντος στις βόρειες ακτές της Αλάσκας, που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό, ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί επιστήμονες.

Δύο αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν, κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στα βόρεια της κατεχόμενης ζώνης ασφαλείας του νοτίου Λιβάνου,

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 15 Απριλίου ως εξής.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........267,5    274,8    270,7
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......155,3    159,5    157,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........434,4    446,3    439,5
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 182,3    187,3    184,4
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,1     47,4     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....211,4    217,2    213,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......191,4    196,6    193,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..208,5    214,2    210,9
    E.C.U................303,5    311,8    307,1

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 13,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.394,98 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,83 τοις εκατό.

Από τις 247 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 56 παρουσίασαν άνοδο
* 17 παρέμειναν σταθερές και
* 174 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 15 April 1997 - 16:03:25 UTC