Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-04-19

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 19/04/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Δυσφορια στο Ελληνικο Πενταγωνο απο τη καθυστερηση που σημειωνεται εκ μερους της Ιταλιας στην προωθηση και το συντονισμο της πολυεθνους δυναμης στην Αλβανια.

    Τη προσεχη εβδομαδα θα αποσταλουν στην Ολλανδικη Προεδρια οι προτασεις Ελλαδας-Τουρκιας για τη συγκρότηση της μικτης επιτροπής εμπειρογνωμόνων,τη σημεσια της οποιας επιχειρει τωρα να υποβαθμισει η κυβερνηση.

    Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα παιδιά του Α, Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη για τη βίλα του Ψυχικού,ενω ο Κωστας Σκανδαλιδης προανηγγειλε παρέμβαση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κωστα Σημιτη.

    Αφαντοι παραμενουν οι τεσσερις Αλβανοι κρατουμενοι που απεδρασαν στις 4 παρα 20 τα ξημερωματα,απο τις φυλακες της ΚΩ.


Κυπρος

Οι τελευταιές εξελίξεις στο Κυπριακό εξετάσθηκαν σε συνάντηση που είχαν χθες ο νέος υπουργός εξωτερικών της Κυπρου Γιαννάκης Κασουλίδης με τον υπουργό εξωτερικων Θ.Πάγκαλο παρουσια των κυρίων Γιώργου Παπανδρεου και Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ειδικότερα συζητήθηκαν η πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και οι διεθνείς πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη.

Αλβανικο

Δυσφορια στο Ελληνικο Πενταγωνο απο τη καθυστερηση που σημειωνεται εκ μερους της Ιταλιας στην προωθηση και το συντονισμο της πολυεθνους δυναμης στην Αλβανια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η προσωρινή εγκατάσταση στο Φιέρι του ελληνικού λόχου, ο οποίος περιμένει τις ιταλικές δυνάμεις ώστε να κατευθυνθούν μαζι στον Αυλώνα.

Μέχρι τη Μεγάλη Τριτη θα έχει αναχωρήσει απο τη Θεσσαλονίκη και ο κύριος όγκος της ελληνικής δύναμης που θα εγκατασταθεί στην περιοχή των Τιράνων, ενω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των ελλήνων στρατιωτών που μετέχουν στην Πολυεθνική δύναμη

Ελληνοτουρκικο

Τη προσεχη εβδομαδα θα αποσταλουν στην Ολλανδικη Προεδρια οι προτασεις Ελλαδας-Τουρκιας για τη συγκρότηση της μικτης επιτροπής εμπειρογνωμόνων,τη σημεσια της οποιας επιχειρει τωρα να υποβαθμισει η κυβερνηση.

Ο υπουργός εξωτερικών θ.Πάγκαλος που ενημέρωσε χθές τον προεδρο της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλο δηλωσε πως << Η επιτροπή έχει σαφή χαρακτήρα και δεν πρόκειταινα εξελιχθέι σε άτυπο πολιτικό διαλόγο μεταξύ των δύοχωρών>>.

Την Τρίτη ο κ.Πάγκαλος θα συναντηθεί για τον ίδιο λόγο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης πάντως για τη σύσταση της επιτροπής και τα όσα σηματοδοτεί συνεχίζονται, ενω καταγράφονται και σημαντικές διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνωντος κόμματος.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρώην υπουργού εθνικής αμύνης Γιάννη Χαραλαμπόπουλου στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι 'Μπηκαμε σε τροχιά διαλόγου με την Τουρκία και διολισθάνουμε σε ενα διάλογο ουσίας, γεγονός που αποτελεί αλλαγή πλεύσης>>.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Αφαντοι παραμενουν οι τεσσερις Αλβανοι κρατουμενοι που απεδρασαν στις 4 παρα 20 τα ξημερωματα,απο τις φυλακες της ΚΩ.

Η αστυνομια διενεργει ελεγχους σε ολα τα πλοια,για να μην φυγουν απο το νησι.

Απόπειρα απόδρασης ομως εγινε τα ξημερωματα και στις φυλακες Κορυδαλού.

Τρεις αλλοδαποί κρατούμενοι καταφεραν να κόψουν με λίμες τα καγκελα του κελιού 30 της δευτερης πτερυγας των φυλακών και έφτασαν μεχρι τον ακαλυπτο χωρο.Εγιναν ομως αντιληπτοι απο τους φύλακες και μετα απο κρούση του συναγερμού συνελληφθησαν και επεστρεψαν στα κελιά τους.

Διαθηκη

Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα παιδιά του Α, Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη για τη βίλα του Ψυχικού,ενω ο Κωστας Σκανδαλιδης προανηγγειλε παρέμβαση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κωστα Σημιτη.

Σε ότι αφορά το δικαστικό μέρος της υπόθεσης το Πρωτοδικείο κήρυξε χθές γνήσια - και τη δεύτερη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο που καθιστά κληρονόμο της βίλας του Ψυχικού τη Σοφία Κατσανέβα.

Τη Μεγάλη Τρίτη εξάλλου θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο η αιτηση συντηρητικής κατάσχεσης της βίλας της Εκάλης απο τον νυν ιδιοκτήτη της βιλας του Ψυχικού, Χαραλαμπο Βλαχουτσικο.

Η κ.Δήμητρα Λιάνη προχωρεί στη σύνταξη δήλωσης με την οποία θα δεσμευεται να μην αλλάξει τίποτα στο ιδιοκτησιακό καθεστως της Εκάλης μεχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Ιμβρος

Πρωτοβουλια για την ενισχυση των εναπομειναντων ελληνων στην Ιμβρο και την Τενεδο ανελαβαν ο συλλογος Ιμβριων Αθηνων,πολιτικοι και δημοσιογραφοι.

Ηδη,συγκροτηθηκε επιτροπη και ανοιχθηκε λογαριασμος στην Ιονικη Τραπεζα με αριθμο,070-32420630.

Σε κειμενο που εξεδωσε η Επιτροπη επισημαινει οτι, απο τους 10.000 ελληνες που υπηρχαν στις αρχες της 10ετιας του 60 στην Ιμβρο και την Τενεδο εχουν απομεινει 280,αφου οι Τουρκικες αρχες, παραβιαζοντας τη συνθηκη της Λωζανης υπο τα αδιαφορα βλεμματα της Αθηνας, εξαναγκασε τους ελληνες να εγκαταλειψουν τις εστιες τους.

Οικονομικο

Εντονότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμα ζητά απο την κυβέρνηση η Ευρωπαική Επιτροπή,στην εκθεση της για τις οικονομιες των ευρωπαικων χωρων που θα παρουσιασθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιον αναγνωρίζει ότι ''έχουν σημειωθεί βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια'' ιδιαίτερα στο θέμα της μείωσης του πληθωρισμού, υπογραμμίζει όμως ''ότι θα χρειαστούν ενισχυμένες προσπάθειες ώστε να πέσει ο πληθωρισμός στο τέλος του 1997 κάτω από το 4,5% που είναι ο επίσημος στόχος και να προσεγγίσει το 3% στο τέλος του 1998''.

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, επισημαίνει οτι για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα χρειάζονται και εδώ ''σημαντικές προσπάθειες μακροπρόθεσμου χαρακτήρα'' δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ''διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και του φοροσυλλεκτικού συστήματος, μείωσης των δημοσίων δαπανών και πρόωθησης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων''.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη οτι παράλληλα με τα σταθεροποιητικά προγράμματα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων και να προκρίνουν μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών. Παράλληλα η Επιτροπή συνιστά η αύξηση των πραγματικών μισθών στα κράτη μέλη να είναι μικρότερη από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Νεκρος

Δεν εχει τελειωμο ο μακρυς καταλογος των θυματων του λευκου θανατου.

Νεκρος βρεθηκε το πρωι ο 32χρονος Χρηστος Μαρκοπουλος στην Ροδο.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Δυο κρατουμενες των γυναικειων φυλακων Κορυδαλου η 30χρονη Ειρηνη Γιασημάκη και η 33χρονη Γαρυφαλιά Γεωργοπούλου συνελληφθησαν απο σωφρονιστικούς υπαλληλους καθως μεσα στο κελί τους βρεθηκε συριγγα με υπολλειματα ηρωινης ενα φακελλακι με μικροποσοτητα νωθευμενης ηρωινης αλλά και άχρησιμοποιητες συριγγες.

Στον εισαγγελεα Πειραια οδηγούνται σημερα οι δυο νεαροι που συνελληφθησαν χθες εξω απο το πλοιο ΣΟΥΠΕΡ ΝΑΙΑΣ τη στιγμη που προσπαθουσαν να πουλήσουν ναρκωτικες ουσιες σε μαθητες.

Σκουλακης

Την εναρξη λειτουργίας του πρωτου απο τα 26 κέντρα πρόληψης ναρκωτικων που θα δημιουργθούν σε όλη την χωρα ανακοινωνει σημερα στη Θεσσαλονικη ο υφυπουργός υγειας Μανωλης Σκουλάκης.

Το κεντρο θα έχει εδρα το Δημο Συκεων και θα εξυπηρετει την περιοχη Συκεων αλλά και όμορους δημους, που αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα διακινησης και χρησης ναρκωτικων.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Συνεληφθησαν στην Θεσσαλονικη,ο 38χρονος Στέργιος Ηλιος και ο 32χρονος Νικος Κότολης γιατι μετεφεραν με το αυτοκινητο τους 8 Αλβανους λαθρομεταναστες εναντι αμοιβης.

ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ

Συνεληφθησαν τα ξημερωματα σε μπαρ,στην Νυμφόπετρα Λαγκαδά Θεσσαλονικης, πεντε αλλοδαπές, που εργάζονταν παρανομα στην χωρα μας.

Μαζί τους συνελληφθη η 34χρονη υπευθυνη του μπαρ ενω αναζητειται ο 54 χρονος ιδιοκτητης του μπαρ,Αλεξανδρος Μαγδάνης.

(δυο απο τη Βουλγαρία δυο απο τη Ρωσία και μια απο την Ουκρανία, που εργαζονταν ως σερβιτόρες σε μπαρ στη Νυμφοπετρα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης συνελληφθησαν τα ξημερωματα καθως παρεμεναν παρανομα στην χωρα μας.)

Μιλοσεβιτς

Στην Αθήνα βρίσκεται απο χθές ο πρόεδρος της Νέας Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς . Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται απο πηγές του ΥΠΕΞ ως ιδιωτική ωστόσο δεν αποκλείεται ο κ. Μιλόσεβιτς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ Σημίτη και τον επιτιμο πρόεδρο της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκη.

Βουλευτες

Την ιδια ωρα,βουλευτες του Πασοκ,της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ συγκροτουν διακομματική κίνηση για τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό.

Οι κυριοι Παπαθεμελής, Κηπουρός ,Βερυβάκης Δαμιανίδη απο το ΠΑΣΟΚ Βυζοβίτης Σούρλας, Καρατζαφέρης Χαιτίδης απο τη ΝΔ και Ρόκος και Ιτζές απο το ΔΗΚΚΙ συναντήθηκαν το βραδυ της Πέμπτης και αποφασισαν να αντιδράσουν έντονα στην περίπτωση που αρχίσει διάλογος ανευ όρων με την Τουρκία και επιχειρηθεί να κλείσει το Σκοπιανό με αποδοχή ονομασίας που περιέχει τη λέξη η παράγωγο του όρου Μακεδονία.

Στη κινηση,συμφωνα με πληροφοριες θα εκπροσωπηθει και η ΠΟΛ.ΑΝ.

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Βουλγαρία που μαστίζεται από οικονομική κρίση που έχει φέρει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της στα όρια της ανέχειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,η Ενωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων προηγείται με ποσοστό που κυμαίνεται από 52 ως 65%,ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 21 ως 23% και άλλα τρία κόμματα με ποσοστά από 3 ως 7%.

Ο 48χρονος οικονομολόγος Ιβάν Κοστόφ,ηγέτης της Ενωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων,θα είναι πιθανότατα ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη συντριβή αεροσκάφους ινδονησιακής εταιρίας στη νήσο του Μπελιτούνγκ,μετέδωσε το πρακτορείο Αντάρα.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Saturday, 19 April 1997 - 13:03:23 UTC