Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-05-13

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 13/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την αναγκη επιλυσης των διαφορων μεταξυ της Ελλαδας και της Τουρκιας επεσημανε σημερα απο τον Εβρο ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος,τονιζοντας παραλληλα οτι,τα προβληματα μπορει να ξεπεραστουν χωρις η Ελλαδα να υποχωρησει απο τα κυριαρχικα της δικαιωματα.
  • Εξερχεται το απογευμα απο το νοσοκομειο και αυριο αναλαμβανει κανονικα τα καθηκοντα του,ο προεδρος της της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαυκος Κληρίδης,ο οποίος εισήχθη νωρις το πρωί στην Καρδιολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομειου Λευκωσίας.
  • Ασυλληπτοι παραμενουν ακομη οι δραστες της δολοφονιας του 22χρονου φοιτητη Νικητα Κορωνιού, που δεχθηκε επιθεση με μαχαιρι στις 4 τα ξημερωματα κοντα στον Περιφερειακο του Λυκαβητου και υπεκυψε απο αιμοραγια λιγο αργοτερα στο Λαικο Νοσοκομειο.
  • Στην Κυπρο, οπλα και πυρομαχικα, που μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν βρηκε σημερα η αστυνομια.


Ελληνοτουρκικο

Την αναγκη επιλυσης των διαφορων μεταξυ της Ελλαδας και της Τουρκιας επεσημανε σημερα απο τον Εβρο ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος,τονιζοντας παραλληλα οτι,τα προβληματα μπορει να ξεπεραστουν χωρις η Ελλαδα να υποχωρησει απο τα κυριαρχικα της δικαιωματα.

Αξιωσημειωτο ειναι οτι ο κυριος Στεφανοπουλος πηγε στο νεκρο σημειο των Ελληνοτουρκικων συνορων και χαιρετηθηκε με τους Τουρκους αστυνομικους.

Την πορεια των Ελληνοτουρκικων σχεσεων και ειδικοτερα το θεμα των επιτροπων εμπειρογνωμονων συζητησαν χθες βραδυ στο Παρισι ο Θοδωρος Παγκαλος και η Τανσου Τσιλερ,στο δειπνο των υπουργων που συμμετεχουν στη συνοδο της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης.

Σε συνεντευξη της στους Τουρκους δημοσιογραφους η κυρια Τσιλερ ανεφερε οτι με τον κυριο Παγκαλο συζητησαν τις σκεψεις που υπαρχουν για συναντηση των Επιτροπων στα τελη Ιουνιου.Υποστηριξε επισης οτι τα προβληματα μεταξυ των δυο χωρων ειναι ψυχολογικου χαρακτηρα και οφειλονται στις κυβερνησεις,ενω οι δυο λαοι βρισκονται πολυ κοντα.

Ο Θοδωρος Παγκαλος χαρακτηρισε την συναντηση κοινωνικου χαρακτηρα και δηλωσε οτι δεν υπηρξε επι της ουσιας συζητηση.

Το πρωι συναντηθηκαν οι υπουργοι των χωρων που συμμετεχουν στην πολυεθνη δυναμη στην Αλβανια και διεπιστωσαν οτι υπαρχουν σημαντικες καθυστερησεις και παρεκκλισεις στην αναπτυξη της πολυεθνους δυναμης απο τον αρχικο σχεδιασμο.

Η ΔΕΕ αποφασισε να συγκροτησει στρατιωτικη επιτροπη ,στο πλαισιο της οποιας θα συνεδριαζουν σε εξαμηνιαια βαση οι αρχηγοι των Γενικων Επιτελειων των χωρων μελων και σε μονιμη βαση οι εκπροσωποι τους.

(Στις 4.30 θα δοθει συνεντευξη Τυπου απο Παγκαλο - Τσοχατζοπουλο.)

ΚΛΗΡΙΔΗΣ

Εξερχεται το απογευμα απο το νοσοκομειο και αυριο αναλαμβανει κανονικα τα καθηκοντα του,ο προεδρος της της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαυκος Κληρίδης,ο οποίος εισήχθη νωρις το πρωί στην Καρδιολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομειου Λευκωσίας.

Συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν τα αποτελεσματα των εξετασεων στις οπoιες υποβληθηκε ο κυριος Κληριδης κρινονται ικανοποιητικα.

Ο προεδρος της Κυπρου αισθανθηκε μικρο-ενοχλήσεις στο στήθος και του έγινε Καθητηριασμός και Καρδιογράφημα,ενω οι γιατροί του συνέστησαν αγωγή για μια εβδομάδα.

ΗΣΑΠ ΣΤΑΣΕΙΣ

- *Χωρις ηλεκτρικο σιδηροδρομο θα μεινουν Αθηνα και Πειραιας μεθαυριο Πεμπτη ,απο την εναρξη της κυκλοφοριας μεχρι τις 9 το πρωϊ και απο της 8 το βραδυ μεχρι το τελευταιο δρομολογιο ,λογω στασεων εργασιας του προσωπικοου.

Οι εργαζομενοι στον ΗΣΑΠ ,απαιτουν μεγαλυτερες αυξησεις και καταγγελουν το Γενικο Διευθυντη του Οργανισμου, για εμπεγμο καθως τους προτεινει ποσοστα αυξησεων κατω και απο τα επισημα που δινει η Κυβερνηση.

ΦΟΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ

Ασυλληπτοι παραμενουν ακομη οι δραστες της δολοφονιας του 22χρονου φοιτητη Νικητα Κορωνιού, που δεχθηκε επιθεση με μαχαιρι στις 4 τα ξημερωματα κοντα στον Περιφερειακο του Λυκαβητου και υπεκυψε απο αιμοραγια λιγο αργοτερα στο Λαικο Νοσοκομειο.

Η αστυνομια εκτιμα οτι οι δραστες ηταν ηδονοβλεψιες.

ΚΥΠΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στην Κυπρο, οπλα και πυρομαχικα, που μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν βρηκε σημερα η αστυνομια.

Καλασνικωφ , γεμιστηρες και ραβδοι δυναμιτιδας βρεθηκαν σε κρυπτη σε δασωδη περιοχη της Λευκωσιας ενω σε αλλο σημειο βρεθηκαν αντιαρματικα και προωθητικα βληματα καθως και χειροβομβιδες.

ΚΕΔΚΕ

Ο Προεδρος της Ν.Δ. Κωστας Καραμανλης, θα συναντηθειστις 7 7 το απογευμα με τη διοικηση της ΚΕΔΚΕ. Θα συζητηθουν οι προοπτικες προωθησης της αποκεντρωσης και το θεμα συννενωσης των Κοινοτητων.

Αστυνομικοι

Κατατιθεται σημερα στη Βουλη η τροπολογια με την οποια ρυθμιζεται το επιδομα φορολογικης εξομαλυνσης και το θεμα των μισθολογικων προαγωγων των αστυνομικων.

Μετα την καταθεση της τροπολογιας αναμενεται οι κινητοποιησεις που ειχαν προγραμματισει οι συνδικαλιστικες ενωσεις των αστυνομικων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

- Μετ' εμποδιων ξεκινα αυριο ο κοινωνικος διαλογος καθως οι κοινωνικοι εταιροι αντιμετωπιζουν με δυσπιστια τις προθεσεις της κυβερνησης.

Η μονη παραταξη της ΓΣΕΕ που θα παρευρεθει στην πρεμιερα του κοινωνικου διαλογου ειναι η ΠΑΣΚΕ,ενω οργανωσεις συνταξιουχων εχουν εξαγγειλει συγκεντρωση στο κεντρο της Αθηνας.

Ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου εξεφρασε την εκπληξη του για την αποφαση των συνδικαλιστικων Οργανωσεων λεγοντας οτι τοσο καιρο τον κοινωνικο διαλογο τον ζητουσαν τα συνδικατα και δεν τον ηθελαν οι κυβερνησεις και τωρα που κυβερνηση δεχθηκε τα συνδικατα δεν προσερχονται.

Αυτην την ωρα γινεται στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας συσκεψη για τον κοινωνικο διαλογο ενω για το ιδιο θεμα συνεδριασε το μεσημερι η Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

*Σωροι απο σκουπιδια σχηματιζονται στην Αθηνα, καθως οι εργαζόμενοι στη διαχείριση των απορριμάτων των Δημων και Κοινοτήτων της Αττικής συνεχιζουν εως αυριο την απεργία τους, διαμαρτυρομενοι για την μη μονιμοποιηση 100 υπαλληλων με αυτεπιστασια.

Αυτην την ωρα εχουν συναντηση ο Υφυπουργος Εσωτερικων Λαμπρος Παπαδημας και το προεδρειο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Δέκα στους εκατό Ελληνες ταλαιπωρούνται από ημικρανίες. Το ποσοστό για παιδιά ηλικίας απο 18 έως 2,5 ετών είναι 3 στα 100 ενώ το ποσοστό στα παιδιά από 3 έως και 15 ετών αυξάνεται στο 5 τοις εκατό.

Οι ειδικοί αποδίδουν την παιδική ημκρανία κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους αλλά και κληρονομικά αίτια.

Τους επομενους μηνες θα κυκλοφορησουν νέα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετωπιση της ημικρανιας.

ΠΑΡΚΟΜΕΤΡΑ

- Παρανομα εχουν τοποθετηθει εκατονταδες παρκομετρα στο δημο Αθηναιων διαπιστωσε η Τροχαια και οπως δηλωσε ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Γιωργος Ρωμαιος θα ζητηθει η αφαιρεση τους αλλιως θα ακολουθηθουν οι νομιμες διαδικασιες.

Συγκεκριμενα ο δημος εχει τοποθετησει παρκομετρα σε κοντινη αποσταση απο τους φωτεινους σηματοδοτες ενω πολλα εχουν τοποθετηθει σε δρομους που απαγορευεται η σταθμευση.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Επισκεψη στο Λουξεμβουργο πρσαγματοποιει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και το πρωι ειχε συναντηση με τον ομολογο του κ.Γιουγκερ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟΡΩΣΙΚΟ

- Εξισορροπητικο ρολο μπορει να παιξει η Ρωσια στο Κυπριακο σε σχεση με αλλες πρωτοβουλιες και προτασεις δηλωσε σημερα ο Γιαννος Κρανιδιωτης λιγο πριν αναχωρησει απο τη Μοσχα για το Λονιδνο.

Και δεν παρελειψε να τονισει οτι αν δεν υπαρξει βιωσιμη λυση στο Κυπριακο δυσκολα θα βελτιωθει το κλιμα μεατξυ της Ελλαδας και τουρκιας .Διευκρινησε παντως οτι αυτο δεν σημαινει πως δεν πρεπει να καταβαλλονται προσπαθειες στον τομεα αυτον.

ΣΧΟΛΕΙΑ

- *Συναντηση αυριο το πρωι του προεδρου του Οργανισμου Σχολικων Κτιριων Δημητρη Σκαμνακη και του δημαρχου Πειραια Στελιου Λογοθετη, για το προβλημα, στεγασης του 8ου Λυκειου Πειραια...

Ο κ.Σκαμνακης μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ δεσμευθηκε οτι το σχολειο θα μετα-στεγαστει,αλλα ακομη δεν εχει αποφασιστει σε ποιο μερος.

Να υπενθυμισουμε οτι με αποφαση του Αρειου Παγου- που ειναι τελεσιδικη, η ιδιοκτητρια πετυχε εξωση.

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ

Ανοιγει ο δρομος για φθηνότερα μεταχειρισμένα αυτοκινητα και στην Ελλαδα...

Στις 29 του μηνος ,το Ευρωπαικο Δικαστηριο θα εξετασει , την προσφυγη της Κομισιον εναντιον της χωρας μας , για υψηλή φορολόγηση των εισαγομένων μεταχειρισμένων καταλυτικων αυτοκινήτων.

Η τελεσιδικη απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι καταδικαστική.

*Μιλωντας στον ΑΝΤ1 , ο Προεδρος του Συνδεσμου εισαγωγεων-αντιπροσωπων αυτοκινητων, Νικολαος Πατσατζης,δηλωσε οτι ,οι αλλαγες στις τιμες δεν θα ειναι εντυπωσιακες και οτι στην περιπτωση που αποφαση του Ευρωπαϊκου Δικαστηριου ειναι καταδικαστικη για την Ελλαδα, οι νεες τιμες θα ισχυσουν απο το 1998.

ΑΕΚ

Ο Ιδιοκτητης της ΠΑΕ ΑΕΚ Μιχαλης Τροχανας με ανακοινωση του παρετεινε την προθεσμια αγορας του συλλογου απο τον ιδιοκτητη της ΦΑΓΕ Γιαννη Φιλιππου μεχρι την ληξη των πλει-οφ στο Μπασκετ,προκειμενου η ΑΕΚ να διεκδικησει απερισπαστη το πρωταθλημα.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Μαϊου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........267,3    274,6    270,5
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......158,0    162,4    159,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........432,5    444,3    437,6
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......187,4    192,5    189,6
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,8     48,1     47,4
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....225,3    231,5    228,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......192,3    197,5    194,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..208,6    214,3    211,0
    E.C.U................306,9    315,3    310,5

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 30,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.595,54 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,65 τοις εκατό.

Από τις 261 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 158 παρουσίασαν άνοδο
* 24 παρέμειναν σταθερές και
* 79 υποχώρησαν.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 13 May 1997 - 16:03:13 UTC