Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 23/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Μερα γενεθλιων σημερα για το ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ, καθώς "κλείνει 9 χρόνια" στον αερα, εννια χρόνια ενημερωσης εννιά χρόνια ψυχαγωγίας.
  • Την Δευτερα απολογειται στον ανακριτη ο αστυνομικος των ΕΚΑΜ Δημητρης Τζαβελλας 28 χρονων απο το οπλο του οποιου επεσε νεκρος ο υπαστυνομος Νικος Μαρκακης μεσα στο ελληνικο προεξενειο στο Αργυροκαστρο.
  • Ετοιμος να υπογράψει σύμφωνο μή επίθεσης με την Ελλάδα,δηλώνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,σε αποκλειστική του συνένμτευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1 που θα μεταδοθεί απόψε από " Τα ΝΕΑ του ΑΝΤ-1".
  • Σε διπλωματικό επεισόδιο,ευρύτερων διαστάσεων,που αφορά και την Ελλάδα, κινδυνεύει να εξελιχθεί η αποκάλυψη, συνεργασίας του ιταλου πρέσβη στα Τίρανα με το κόμμα του Μπερίσα,να μποϋκοταρουν την συμφωνία των αλβανικών κομμάτων για εκλογές.


ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Μερα γενεθλιων σημερα για το ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ, καθώς "κλείνει 9 χρόνια" στον αερα, εννια χρόνια ενημερωσης εννιά χρόνια ψυχαγωγίας.

23 Μαιου 1988 - 23 Μαιου 1997 9 χρόνια ο 97,1 στο πλευρό σας, εννιά χρόνια συντροφιά σας

Χρονια πολλά,λοιπόν, σε μας, χρονια πολλά σε όλους εσας με την δεσμευση ότι θα είμαστε μαζι και την επόμενη δεκαετία.

Aστυνομος

- Την Δευτερα απολογειται στον ανακριτη ο αστυνομικος των ΕΚΑΜ Δημητρης Τζαβελλας 28 χρονων απο το οπλο του οποιου επεσε νεκρος ο υπαστυνομος Νικος Μαρκακης μεσα στο ελληνικο προεξενειο στο Αργυροκαστρο.

Εναντιον του Τζαβελλα ασκηθηκε χθες ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση και οπλοχρησια , ενω ο ιδιος αρνηθηκε και ενωπιον του εισαγγελεα ολες της κατηγοριες.

Εν τω μεταξυ ο Προξενος της Ελλαδας στο Αργυροκαστρο κ.Κανέλος ανακοινωσε κατα την κηδεια του ατυχου υπαστυνομου Μαρκακη οτι το προξενειο θετει στη διαθεση της οικογενειας του,δεκα εκατομμυρια δραχμες.

Ντεμιρέλ

- Ετοιμος να υπογράψει σύμφωνο μή επίθεσης με την Ελλάδα,δηλώνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,σε αποκλειστική του συνένμτευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1 που θα μεταδοθεί απόψε από " Τα ΝΕΑ του ΑΝΤ-1".

Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ",που δημοσιεύει τα παρασκήνια της κρίσης στα Ιμια,ο κ.Ντεμιρέλ απέτρεψε την τότε πρωθυπουργό Τανσου Τσιλέρ,να κυρήξει τον πόλεμο στην την Ελλάδα,ενω απέρριψε και την πρότασή της να αποφυγει να απαντήσει σε τηλεφώνημα του Μπίλ Κλίντον,εκείνο το βράδι.

Ιταλο-αλβανικό

- Σε διπλωματικό επεισόδιο,ευρύτερων διαστάσεων,που αφορά και την Ελλάδα, κινδυνεύει να εξελιχθεί η αποκάλυψη, συνεργασίας του ιταλου πρέσβη στα Τίρανα με το κόμμα του Μπερίσα,να μποϋκοταρουν την συμφωνία των αλβανικών κομμάτων για εκλογές.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα των Τιράννων, "Ιντιπέντετ",που υποστηρίζει ότι έχει μαγνητοφωνημένη συνομιλία του ιταλού πρέσβη Πάολο Φορέστι με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τρίταν Σέχου που δημοσίευσε η αλβανική εφημερίδα ``Ιντιπέντεντ``.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ιταλός πρέσβης προέτρεπε τον Σέχου να μην υπογράψει την συμφωνία των κομμάτων για τις εκλογές που επιχειρουσε ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Βρανίσκυ,προκειμένου να εμφανιστεί η Ιταλία ως η χώρα που με την παρέμβασή της δίνει λύση στο αδιέξοδο.

Διαψεύδοντας το δημοσίευμα ο ιταλός πρέσβης, υποστήριξε ότι πρόκειται για φωνομοντάζ, και απεδωσε την όλη υπόθεση σε προβοκάτσια ελληνων και σέρβων εξτρεμιστών.

Στην Ιταλία,το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, με επερώτησή του ζητά την ανάκληση του πρέσβη από τα Τίραννα,ενω το θέμα έχει προκαλέσει και τη δυσφορία του αλβανού πρωθυπουργου Μπασκίμ Φίνο.

ΑΝΤΩΝΗΣ

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε τελικά ο 11χρονος Αντώνης, που είχε χαθεί χθες από το σπίτι του στα Κάτω Πατήσια. Ο μικρός Αντώνης, παιδί χωρισμένης οικογένειας, μπήκε στο πλοίο και πήγε στη Μυτιλήνη για να δει τον πατέρα του.

Το συγκλονιστικό είναι ότι ο πατέρας του δεν μπορούσε να το αναγνωρίσει, αφού είχε πολλά χρόνια να το δεί. Ηδη έχει ειδοποιηθεί η μητέρα του μικρού που έχει και την επιμέλειά του, για να το παραλάβει από την Ασφάλεια Μυτιλήνης όπου βρίσκεται.

ΣΗΜΙΤΗΣ

- Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή άτυπη έκτακτη σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στο Νόρντ-Βικ της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Αντικείμενο της συνόδου θα είναι Διακυβερνητική, με στόχο την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και η ελληνική πλευρά, θα υποβάλει αίτημα για ειδική ρήτρα στη νέα Συνθήκη, με την οποία να κατοχυρώνεται η εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων.

Το ενδιαφέρον των 15 επικεντρώνεται και στις απόψεις που θα εκφράσει για την Διακυβερνητική,ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλέρ.

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

- Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για καλλιέργεια χασίς από χρηστες για προσωπική τους χρήση.

Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Ρέππας, αποστασιοποιήθηκε από τις απόψεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι η κυβερνηση δεν θα προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της χρήσης.

Την αποπομπή του κ. Παπανδρέου από την κυβέρνηση, ζήτησαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σούρλας ενώ ερώτηση στον πρωθυπουργό υπέβαλε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

ΕΙΤΖ

- Διεθνές ενδιαφέρον παρουσίαζει η δίκη που άρχισε σε δικαστήριο της Λάρνακας,με την παρουσία δημοσιογράφων απο Ευρώπη και Ηνωμενες Πολιτείες.

Ο κύπριος Παύλος Γεωργίου Κρεμαστος, κατηγορείται από την πρώην φίλη του, βρετανίδα Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πίνκ, ότι της μετέδωσε εν γνώσει του, τον θανατηφόρο ιό του AIDS.

Η βρετανίδα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας και πήγε στην Κύπρο για τη δίκη, αφού υπεβλήθη σε ειδική θεραπευτική αγωγή.

Κοσκωτας

- Σε δυόμιση χρόνια αποφυλακίζεται ο Γιώργος Κοσκωτάς,πρωταγωνιστης στο μεγαλο οικονομικοπολιτικο σκανδαλο με την υπεξαιρεση στην τραπεζα Κρητης

Το Εφετειο της Αθηνας του επεβαλε ποινή 25 χρονων καθειρξης και ετσι μπορει το 2000 να υποβαλλει αιτηση αποφυλακισης με ορους εχοντας εκτισει τα 2 πεμπτα της ποινης του.

Οπως δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ, σκοπεύει οταν αποφυλακισθει να ξαναμπεί στον εκδοτικό χώρο.

Αγροτες

Δικαζονται αυτη την ωρα στο τριμελες πλημμελειοδικειο της Λαρισας 14 μελη της Πανθεσσαλικης Συντονιστικης Επιτροπης Αγροτων και 13 αγροτες. για τη συμμετοχη τους στις κινητοποιησεις και τα μπλοκα στην εθνικη οδο

Στα δικαστηρια Λαρισας βρισκοτναι απο το πρωι βουλευτες απο ολα τα κομματα της αντιπολιτευσης ενω έξω από το κτιριο εχουν συγκεντρωθει περιπου 100 αγρότες που συμπαράστανται στους συναδέλφους τους.

ΟΑΣΑ

Οι Αθηναίοι θα πληρώσουν με ταλαιπωρία τη Δευτέρα, τη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στα μπλέ λεωφορεία.

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, τη Δευτέρα από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο καθως οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ

Κεραυνός κατέστρεψε σχολείο στο χωριό Προσκυνητές Ροδόπης, κατά τη διάρκεια καταιγίδας σήμερα το πρωί.

Από τον κεραυνό, ξέσπασε πυρκαγιά και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

ΟΥργκουπ

- Αντιδράσεις προκάλεσε, η χθεσινή πρώτη εμφάνιση της τουρκικής αντιπροσωπείας στις εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση της Λάρισσας με την τουρκική πόλη Ουργκούπ.

Περίπου πενήντα μέλη της ΕΠΕΝ και άλλων οργανώσεων, περίμεναν έξω από το ωδείο της Λάρισσας όπου έγινε η έναρξη των εκδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα κατά του δημάρχου της πόλης όσο και κατά της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Οργή προκάλεσε το γεγονός ότι η τουρκική αντιπροσωπεία, φιλοξενήθηκε από τον πρώην βουλευτή Φαϊκογλου ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία των αρχών από τις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος.

Παρκόμετρα

- Συνέχεια στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και Τοπικής αντιπολλίτευσης για τα παρκόμετρα,δίνει διάταξη νομοσχεδίου,που αφαιρεί από τους δήμους το προνόμιο να τοποθετούν παρκομετρα, σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων, χωρίς την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το θέμα απασχόλησε χθες βράδι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας,ενω ο δήμαρχος Δημητρης Αβραμόπουλος, δηλωσε στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρνες Κουϊκ,πως υπάρχει η αναχρονιστική τάση, η κεντρική διοίκηση να "καπελώνει" την Τοπική αυτοδιοικηση και πρόσθεσε ότι μόλις δημοσιευτεί ο νόμος,θα εξεταστούν οι τροποι αντίδρασης,καθώς το θέμα αφορά,τουλάχιστον 48 δήμους της χώρας.

Εν τω μεταξύ, άρχισε από τις πρώτες πρωινές ώρες η αποκομοιδή των σκουπιδιών,καθώς έληξε η απεργία των εργαζομένων στους Δημους και κοινότητες.

Παρατραπεζες

- Παρέμβαση του Εισαγγελέα μετά την αποκάλυψη του ΑΝΤΕΝΝΑ, για τη δράση της παρατράπεζας στην Εύβοια.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή βουλευτές όλων των κομμάτων ενώ οι έρευνες επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο Καταναλωτικός συνεταιρισμός Εύβοιας, λειτουργούσε ώς παρατράπεζα, δανειζόμενος χρήματα με υπόσχεση υψηλών τόκων. Η ζημιά για τους καταθέτες υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο, τετρακόσια εκατομμύρια δραχμές.

Αυτοκινητα

Φρενο στα σχεδια της κυβερνησης για επιβολη νεου ειδικου φορου στα μεταχειρισμενα αυτοκινητα, βαζει η Ευρωπαικη Επιτροπη.

Στην προσφυγή της εναντίον της Ελλάδας για την υψηλη φορολογια στα εισαγωμενα μεταχειρισμενα που εκδικάζεται στις 29 Μαϊου, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η φορολογηση στα μεταχειρισμένα και καινούργια αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι ενιαία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη περί υγειούς ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται,ότι συμφωνα με πληροφοριες απο το υπουργείο Οικονομικών, η κυβερνηση προτιθεται να επιβαλλει στα μεταχειρισμενα ΙΧ νεο φόρο περιβάλλοντος και αυξημενο φορο μεταβιβασης

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκτό έγινε τελικά από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας το αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Αγκυρας να ξεκινήσει η διαδικασία που θα θέσει εκτός νόμου το κυβερνόν ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.

Συμφώνησαν τα 10 μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών στις 29 Ιουνίου παρουσία διεθνών παρατηρητών,δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Φράνς Βρανίτσκι.

Τριαντα τρία εκατομμύρια Ιρανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον διάδοχο του προέδρου Ραφσαντζανί. Επικρατέστεροι διεκδικητές της προεδρίας είναι φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής Μοχεντ Χατάμι και ο σκληροπυρηνικός Νατέκ Νουρί.

Νέο φάρμακο που μειώνει τη χοληστερίνη και περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων χορηγείται ήδη σε 85 νοσοκομεία της Αυστραλίας από επιστήμονες ερευνητές.Το Πραβαστατίν προκειται σύντομα να αρχίσει να διατίθεται και στην αγορά.

Στη πόλη Μπουφαρίκ της Αλγερίας από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για μιά ακόμη προσπάθεια των μουσουλμάνων εξτρεμιστών να υπονομεύσουν τις προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου εκλογές.

Νέα συμφωνία που θα καθορίζει τους όρους της αμφιλεγόμενης ενοποίησης Ρωσίας - Λευκορωσίας αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα οι πρόεδροι των δυο αυτών σλαβικών κρατών Γιέλτσιν και Λουκασένκο.

Στο Ζαϊρ ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Λωράν Καμπίλα διόρισε αργά χθές 17 υπουργούς της μεταβατικής του κυβέρνησης.Ο εκπροσωπός του διευκρίνησε ότι δεν θα οριστεί πρωθυπουργός ούτε αντιπρόεδρος,αφού το καθεστώς είναι προεδρικό.

Στη Βραζιλία ένας 27χρονος κατελήφθη από αμόκ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στο δρόμο με αποτέλεσμα να σκοτώσει 12 άτομα.Λίγα λεπτά αργότερα και ο ίδιος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών που επενέβησαν.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............273,6  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........199,71    #
    Δολλαριο Αυστραλιας........213,9     #
    μάρκο .....................161,84    #
    Γαλλικο φράγκο .............48,06    #
    Ελβετικο  φράγκο...........194,11    #
    Στερλίνα...................449,44    #
    Εκατό  λιρέτες .............16,43    #
    Εκατό γιεν.................236,77    #
    Εκιού .....................315,74    #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Friday, 23 May 1997 - 11:03:11 UTC