Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-05-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 26/05/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Στη Γαλλια,η Αριστερά,ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις,κέρδισε τον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών,συγκεντρώνοντας ποσοστό 43,1% έναντι 36,5 της Κεντροδεξιάς.
  • Οπλα,μεγάλο αριθμό φυσιγγίων και πέντε κιλά χασίς είχαν στην κατοχή τους δύο αλβανοί,οι οποίοι συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
  • Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομία στην περιοχή του Ακάμα, όπου αρχίζουν σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις
  • Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θέμα Ημερίδας που άρχισε πριν από λίγο στην Αθήνα,με τη συμμετοχή του τούρκου υφυπουργου Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν και του αναπληρωτή Υπουργου Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.


ΓΑΛΛΙΑ

Στη Γαλλια,η Αριστερά,ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις,κέρδισε τον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών,συγκεντρώνοντας ποσοστό 43,1% έναντι 36, 5 της Κεντροδεξιάς.

Σημαντικό είναι και το ποσοστό του Ακροδεξιού κόμματος του Ζαν Μαρί Λεπέν, που συγκεντρώνει ποσοστό 15%.

Η απρόβλεπτη μεγάλη νίκη της αριστεράς θεωρείται ως ψήφος διαμαρτυρίας και προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Ολοι τώρα θα επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους για τη τελική αναμέτρηση που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή,στο δεύτερο γύρο των εκλογών,ενώ ορατή είναι πλέον η πιθανότητα μιάς νέας περιόδου πολιτικής συγκατοίκησης του Σιράκ με τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν.

Αλβανοί-χασίς

Οπλα,μεγάλο αριθμό φυσιγγίων και πέντε κιλά χασίς είχαν στην κατοχή τους δύο αλβανοί,οι οποίοι συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, έναν 22χρονο συμπατριώτης τους σκότωσαν τρείς ένοπλοι κουκουλοφόροι αλβανοί,που επιτέθηκαν και λήστεψαν 5 λαθρομετανάστες στην περιοχή Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.

Αλλοι τρεις αλβανοί ,με την απειλή όπλων έκλεψαν 190 κατσίκες,από στάνη στον Αγιο Γερμανό Φλώρινας.

ΚΥΠΡΟΣ

- Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομία στην περιοχή του Ακάμα, όπου αρχίζουν σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών εν μέσω διαμαρτυριών του Κινήματος των Οικολόγων αλλά και οργανώσεων της Πάφου καθώς και πολιτικών κομμάτων.

Ελληνοτουρκικά

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θέμα Ημερίδας που άρχισε πριν από λίγο στην Αθήνα,με τη συμμετοχή του τούρκου υφυπουργου Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν και του αναπληρωτή Υπουργου Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπο την σκιά των δηλώσεων Ντεμιρέλ στον ΑΝΤ-1, που αμφισβήτησε την ελληνικότητα 130 βραχονησίδων στο Αιγαίο,ενω σε στρατιωτικό εγχειρίδιο που τελικά αποσύρθηκε,οι τουρκοι στρατηγοί έθεταν υπο αμφισβήτηση νησιά ακόμη και στο Σαρωνικό.

Σε περίπτωση αναθεώρησης των διεθνων συνθηκών θα τεθεί και θέμα αναθεώρησης του καθεστώτος των στενών του Βοσπόρου,προειδοποιεί την Τουρκία,ο Ακης Τσοχατζόπουλος με συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

Σημερα,αναμένεται να σταλει στην ολλανδικη προεδρια το ελληνικο μνημονιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά.

Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με πληροφορίες,"παρατηρητήριο" στη Ρόδο,στήνουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ,προκειμένου να παρακολουθείται ο εναέριος χώρος του Ανατολικού Αιγαίου,ενω πολεμικά σκάφη του 6ου στόλου θα κάνουν περιπολίες για την αποτροπή τυχόν θερμού επεισοδίου.

Την περασμενη Τετάρτη κατέπλευσε η ναυαρχίδα του του 6ου Στόλου "Λα Σαλέ", στην οποία επέβαινε ο αμερικανός διοικητής,ναύαρχος Σάρλ Αμποτ και είχε αιφνιδιαστική συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Εκπαιδευτικό

- Μέ μόρια και όχι Γενικές Εξετάσεις θα γίνεται η είσοδος στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ από το 2.000,διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ,ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος,τονίζοντας ότι η εκπαιδευτική μεταρύθμιση αρχίζει απο τον Σεπτέμβριο.

Διευκρινίζει ακόμη,ότι για την είσοδο στα πανεπιστήμια θα μετρήσουν οι επιδόσεις στις προαγωγικές εξετάσεις,στη Β'και Γ'Λυκείου,οι προφορικές επιδόσεις των μαθητών και ενδεχομένως- όπως τονίζει- κάποια τέστ.

Ο κ.Ανθόπουλος,αναφέρει ότι μεχρι την συγγραφή των βιβλίων,θα δοθούν "ντοσιέ" στους καθηγητές και όχι στους μαθητες,που θα αφορούν στον τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης του μαθητή.

Επιφυλακτικός ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας, μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρενς Κουίκ, τόνισε ότι δεν υπήρξε διάλογος με τους εκπαιδευτικούς μέχρι τωρα και καμμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτους,ενω σημείωσε ότι μεταρυθμίσεις δεν γίνονται με "ντοσιέ".

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

- Το Πεντάγωνο θα επισκεφθεί στη μία το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστας Καραμανλής που θα ενημερωθεί από τον υπουργό Αμυνας για θέματα του υπουργείου.

Νωρίτερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα εχει συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του κ. Ηλιάδη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

- Δεν τίθεται θέμα συζήτησης για κατάργηση των δώρων Χριστουγεννων και Πάσχα και ενσωμάτωσής τους στους μηνιαίους μισθούς, δηλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας, μετά τις εντονότατες αντιδράσεις απο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα.

Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και τον Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τάχθηκε κατά της κατάργησης του 13ου μισθού.

Με δύο πακέτα θα προωθηθεί η ρύθμιση του Ασφαλιστικού, δηλώνει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Το πρώτο πακέτο που θα εφαρμοστεί άμεσα, προβλέπει συγχώνευση ταμείων, ρύθμιση για τις διοικήσεις και μέτρα κατα της εισφοροδιαφυγής χωρίς αύξηση των εισφορών, ενω το μεγάλο πακέτο που θα συζητηθεί μετά το 2.000, θα αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον υπολογισμό της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, από πρώτης πρώτου του 1998, θα εφαρμοστεί ο νομος Σιούφα, σύμφωνα με τον οποίο η επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 20% της κύριας. Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προβλέπει πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων κάτω από 10% στο τέλος του έτους και τιμάριθμο 4,5% το Δεκέμβριο.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

- Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, και διορισμό ορκωτών λογιστών αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων του σούπερ μάρκετ Καταναλωτής.

Οπως αποκάλυψε η τηλεόραση του Αντέννα, το υποκατάστημα στην Χαλκίδα, λειτουργούσε ως παρατράπεζα, τοκίζοντας χρήματα καταναλωτών με υψηλό τόκο.

Οι καταθέτες, κάνουν λόγο για πλαστά οικονομικά στοιχεία στον ισολογισμό του 1996, τον οποίο και καταψήφισαν αφού εμφανίζει ζημιά 431 εκατομμυρίων δραχμών.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Πέθανε στις τρεις τα ξημερώματα, χάνοντας τη μάχη με την επάρατη νόσο, ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χρήστος Κατσιγιάννης.

Ο Χρήστος Κατσιγιάννης, ήταν πολιτικός μηχανικός και από το 1974 είχε εκλεγεί βουλευτής σε εννέα εκλογικές αναμετρήσεις.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις πέντε και μισή το απόγευμα, από την Μητρόπολη Μενιδίου.

Την έδρα του εκλειπόντος στη Βουλή, καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, Λεωνίδας Κουρής.

Ρουσοπουλος

- Στον Ανακριτη σημερα και ο δραπετης των φυλακων Κορυδαλλου Γρηγόρης Ρουσσόπουλος, στην κατοχή του οποίου βρεθηκαν,έργα τέχνης μεγάλης αξίας που είχαν κλαπεί από τη βίλλα του συλλέκτη Ιόλα στην Αγία Παρασκευή και το Ιδρυμα Γουλανδρή, στην Πλάκα.

Τζαβελλας

-Για το θανατο του υπαστυνομου Νικου Μαρκακη στο προξενειο μας στο Αργυροκαστρο απολογειται αυτη την ωρα στον 23ο τακτικο ανακριτη ο αστυνομικος των ΕΚΑΜ Δημητρης Τζαβελλας εναντιον του οποιου εχει ασκηθει διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση και οπλοχρησια.

Ο αστυνομικος των ΕΚΑΜ αρνηθηκε ενωπιον του εισαγγελεα ολες της κατηγοριες.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Τακτικη δικάσιμος οριστηκε για τον τραγουδιστη Νοτη Σφακιανακη μετα τη διωξη για παρανομη οπλοκατοχη που ασκησε εναντιον του ο εισαγγελεας.

Ο δημοφιλης τραγουδιστης δηλωσε στην Αστυνομια την διαρρηξη του αυτοκινητου του και την κλοπη ενος οπλου για το οποιο ομως δεν ειχε αδεια.

(Ο δραστης της διαρρηξης που επισης συνεληφθη θα οδηγηθει σημερα στο αυτοφωρο.)

Σαμος

- Ενορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο Αστυνομικός διευθυντής Σάμου, μετά τις καταγγελίες του αρχιφύλακα Γιώργου Τσώνη ότι κακοποιήθηκε από συναδέλφους του επειδή αρνήθηκε να παραλάβει το φύλλο πορείας της μετάθεσής του.

Ο Τσώνης, που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα Πυθαγορείου από το 1991, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού. Ο αστυνομικός διευθυντής Σάμου πάντως, κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων επειδή η αίτηση του Τσώνη να μην μετατεθεί, απερρίφθη ως αβάσιμος από την υπηρεσία.

Θαλαμηγος

Ενορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο αντεισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά, για τις συνθήκες θανατου του 28/χρονου Φίλιππου Παπαδοπουλου, που επεσε νεκρος μετα απο καταδιωξη ανδρων του λιμενικου που τον εντοπισαν να οδηγει κλεμμενη θαλαμηγο.

Ενα απο τα βασικοτερα στοιχεια της εξετασης θα αποτελεσει η ιατροδικαστικη γνωματευση που αναμενεται να ολοκληρωθει σε λιγη ωρα.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Το επιβατικο κοινο πληρωνει την σημερινη γενικη συνελευση των εργαζομενων στον οργανισμο αστικων συγκοινωνιων.

Χειροφρενο τραβηξαν οι οδηγοι στα μπλε λεωφορεια,που θα μεινουν ακινητοποιημενα εως τις 2 το μεσημερι.

Σ.τ.Ε.

Στον αέρα ο νέος οικιστικός νόμος που αύριο ψηφίζεται στη Βουλή. Το Συμβουλίο της Επικρατείας χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό να αποφασίζουν οι νομάρχες για την πολεοδομία και τη χωροταξία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνει ότι τα πολεοδομικά ζητήματα αντιμετωπίζονται από το Κράτος με έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, και ειδικότερα όταν πρόκειται για ακτές και παραδοσιακούς οικισμούς.

ΟΗΕ

- Οι συμφωνίες ειρήνης και η πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συζητούνται σήμερα στην Αθήνα, σε διεθνή διάσκεψη υπό τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν αναλυτες του μεσανατολικού από όλο τον κόσμο και δημοσιογράφοι.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

- Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, και διορισμό ορκωτών λογιστών αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων του σούπερ μάρκετ Καταναλωτής.

Οπως αποκάλυψε η τηλεόραση του Αντέννα, το υποκατάστημα στην Χαλκίδα, λειτουργούσε ως παρατράπεζα, τοκίζοντας χρήματα καταναλωτών με υψηλό τόκο.

Οι καταθέτες, κάνουν λόγο για πλαστά οικονομικά στοιχεία στον ισολογισμό του 1996, τον οποίο και καταψήφισαν αφού εμφανίζει ζημιά 431 εκατομμυρίων δραχμών.

ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της συμφωνίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ τάχθηκε ο Μπορίς Γιέλτσιν,λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι όπου αύριο θα γίνει η επίσημη υπογραφή της.Η συμφωνία αυτή υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος ελαχιστοποιεί τις αρνητικές συνέπειες από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για αποσταθεροποίηση της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στη Μαδρίτη.

Ανησυχίες προκαλεί η στάση του Αλβανού προέδρου Σαλί Μπερίσα,ο οποίος αρνείται να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα του, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου και εμμένει στην διάλυση των επιτροπών εξεγερμένων με κάθε μέσο.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δήλωσε ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνει αμετάβλητη όσο η Τεχεράνη συνεχίζει να υποστηρίζει τη τρομοκρατία.Χαρακτήρισε πάντως εντυπωσική την εκλογή του μετριοπαθούς Χατάμι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και τόνισε ότι η χώρα του περιμένει πράξεις και όχι μόνον διακηρύξεις.

Ισχυρότατος σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας.Το επίκεντρο ευτυχώς ήταν σε ακατοίκητη περιοχή,1000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ωκλαντ.

Ιταλικό στρατιωτικό ελικόπτερο που συμμετείχε σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ συνετρίβη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ,ενώ πραγματοποιούσε πτήση από τη φρεγάτα Λήμνος στο βρετανικό καταδρομικό Μπέρμιγχαμ.Ολα τα μέλη του πληρώματος του,τρεις Ιταλοί και ένας βρετανός,τραυματίστηκαν.

Ρεκόρ εισητηρίων έκανε η προβολή της νέας ταινίας του Στήβεν Σπηλμπεργκ "Χαμένος κόσμος" το Σαββατοκύριακο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ.............. 274,55  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά .......... 199,52     #
    Δολλαριο Αυστραλιας....... 209,94     #
    Μάρκο .................... 161,98     #
    Γαλλικο φράγκο ...........  48,09     #
    Ελβετικο  φράγκο.......... 194,68     #
    Στερλίνα.................. 448,02     #
    Εκατό  λιρέτες ...........  16,43     #
    Εκατό γιεν................ 236,75     #
    Εκιού .................... 315,81     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 26 May 1997 - 10:03:24 UTC