Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-04

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 04/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην Αλβανία ενόψει εκλογών, και ειδικότερα στους οδικούς άξονες από τους οποίους θα διέλθουν οι αλβανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ελλάδα, ζήτησε ο Θόδωρος Πάγκαλος σε συνάντηση που είχε στα Τίρανα με τον Ιταλό στρατηγό Φορλάνι.
  • Διευκρινήσεις στον Εισαγγελέα, καλείται να δώσει σήμερα ο Στέλιος Παπαθεμελής για τις δηλωσεις του περι τρομοκρατιας.
  • Ψηλωνουν οι λοφοι των σκουπιδιων στους δρομους καθως οι συμβασιουχοι εργαζομενοι στους δημους αποφασισαν να προχωρησουν σε νεα 48ωρη απεργια μετά την χθεσινη ακαρπη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Εσωτερικών.
  • Σε καπως καλυτερη φαση οι ελληνοτουρκικες σχεσεις εκτιμησε χθες ο Κωνσταντινος Μητσοτακης απο την Κωνσταντινουπολη οπου θα τιμηθει με σημερα με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ.


ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην Αλβανία ενόψει εκλογών, και ειδικότερα στους οδικούς άξονες από τους οποίους θα διέλθουν οι αλβανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ελλάδα, ζήτησε ο Θόδωρος Πάγκαλος σε συνάντηση που είχε στα Τίρανα με τον Ιταλό στρατηγό Φορλάνι.

Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποστείλει επιπλέον αριθμό στρατιωτών εφόσον της ζητηθεί.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα χορηγήσει φυλλάδια εισόδου -εξόδου σε όσους αλβανούς ζούν στην Ελλάδα και θα μεταβούν στη χώρα τους για να ψηφίσουν.

ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

Διευκρινήσεις στον Εισαγγελέα, καλείται να δώσει σήμερα ο Στέλιος Παπαθεμελής για τις δηλωσεις του περι τρομοκρατιας.

" Ολα τα στοιχεία για την τρομοκρατία είναι στη διάθεση τών αρμοδίων υπηρεσιών. Η φάρσα νά παραδώσω τά στοιχεία πού έχω είναι κακής ποιότητας δήλωσε πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Η Διακυβερνητικη αλλά και οι σχεσεις Ελλαδας- Σουηδιας, θα ειναι στο επικεντρο των σημερινων συνομιλιών του Κωστα Σημιτη με τον Σουηδό ομόλογό του Γκόραν Πέρσον στην Στοκχόλμη.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργος βρισκεται στην Σουηδια για την Συνοδο του Ευρωπαικου Σοσιαλιστικου Κομματος,που θα γινει την Παρασκευη.

Απεργιακο

- Ψηλωνουν οι λοφοι των σκουπιδιων στους δρομους καθως οι συμβασιουχοι εργαζομενοι στους δημους αποφασισαν να προχωρησουν σε νεα 48ωρη απεργια μετά την χθεσινη ακαρπη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Εσωτερικών.

Οι συμβασιουχοι της ΠΟΠ ΟΤΑ- οι περισσοτεροι απο τους οποιους απασχολουνται στο δημο Αθηναιων - διεκδικουν τη μονιμοποίηση εκτάκτων συναδέλφων τους.

* Πανελλαδική στάση εργασίας από τίς 11 τό πρωί εως τίς 3 τό απόγευμα πραγματοποιούν σήμερα οι χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων.

* Διαμαρτύρονται γιά τήν εξαίρεση τού κλάδου τους από το επιδόμα επικίνδυνης εργασίας και στις 12 εχουν προγραμματισει συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο υγειας.

* Απεργουν σημερα και αυριο οι ταχυδρομικοι διανομεις στην Αθηνα. Διαμαρτυρονται για τις συνθηκες εργασιας και ζητουν την προσληψη 200 ταχυδρομων προκειμενου να καλυφθουν οι αναγκες.

Μητσοτακης

Σε καπως καλυτερη φαση οι ελληνοτουρκικες σχεσεις εκτιμησε χθες ο Κωνσταντινος Μητσοτακης απο την Κωνσταντινουπολη οπου θα τιμηθει με σημερα με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ.

Αυριο θα συναντηθει στην Αγκυρα με τον Μεσουτ Γιλμαζ και την Παρασκευση με τον προεδρο της Τουρκιας Σουλειμαν Ντεμιρελ.

-Η τελετη απονομης των βραβειων θα γινει το απογευμα και μεταξυ των βραβευμενων ειναι και ο αναπληρωτης υπουργος εξωτερικων Γιωργος Παπανδρεου ο τουρκος υφυπουργος εξωτερικων Ονουρο Οιμεν και οι τραγουδιστες Σακης Ρουβας και Μπουρακ Κουτ.

Φακελωμα

Σε καταγραφή των οφειλετών του Δημοσίου, θα προχωρησει σταδιακά το υπουργειο Οικονομικών.

Ηδη στις εφορίες Παλαιού Φαλήρου, Αγιας Παρασκευής, Β Πειραιώς και Β Λαρίσσης, καταρτίζονται λίστες οφειλετών που θα διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το ποσό που οφείλουν.

Στο φάκελο θα περιλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ενώ στη συνέχεια θα κινείται η διαδικασία είσπραξης των οφειλών.

ΧΑΠΙΑ

Ανησυχία εχει δημιουργηθει με τα χάπια που περιέχουν την ουσία εφεδρίνη τα οποια κυκλοφορούν και στη χώρα μας, και ευθύνονται για το θάνατο 17 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται ελεύθερα σε φαρμακεία, γυμναστήρια και Ινστιτουτα Αδυνατίσματος.

Οπως δήλωσε στον Αντέννα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Οικονόμου, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ενημερώσει το κοινό να μην χρησιμοποιεί τέτοια σκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.

ΘΗΤΕΙΑ

Στις ρυθμίσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης και τους ανυπότακτους, επικεντρώθηκε χθες στη Βουλή, η κριτική βουλευτών της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Θητεία.

Οι βουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις, με το αιτιολογικό ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, σε συνδιασμό με την εξ ανατολών απειλή των συνόρων μας.

Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας παραδέχθηκε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε πέντε χρόνια, οι οπλίτες πενταετούς θητείας, θα είναι κατά 18.000 λιγότεροι από όσοι είναι σήμερα.

ΑΥΛΩΝΑΣ

Συγκέντρωση εξω απο τα Δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων θα κάνουν σήμερα κάτοικοι του Αυλώνα κατά τη διάρκεια της δίκης του δημάρχου και δημοτών της πόλης σχετικά με τις κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού για τους χωρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων.

ΥΓΕΙΑ

Φραγμο στην αναρχη λειτουργια των πολυιατρειων και των διαγνωστικων κεντρων που τωρα λειτουργουν χωρις αδεια βάζει η κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα.

Στο εξής, οι αδειες για την ιδρυση και λειτουργια των κεντρων αυτων θα χορηγουνται αυστηρα μονο σε γιατρους και οδοντιατρους και σε περιπτωσεις εταιρειων, η πλειοψηφια των μετοχων θα πρεπει να ανηκει ονομαστικα σε γιατρους.

Σε ανακοστολογηση 4 χιλιαδων φαρμακων με αυξήσεις 5- 7%, στην επεκταση της λιστας, σε περιορισμο της συνταγογραφησης και σε ελεγχο των δαπανων των νοσοκομειων προχωρα η κυβερνηση με στόχο τον περιορισμο της δαπανης κατα 100 δισ.

Η κυβερνηση προωθεί τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, και την κατάργηση τελών υπέρ των ταμείων των γιατρών και φαρμακοποιών, την εισφορά υπέρ του ΕΟΦ και τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με ελεύθερη επιλογή των πολιτών, οι υπηρεσίες σχολικής υγείας και η κατ'οίκον νοσηλεία σε ειδικές κατηγορίες ασθενών καθιερώνονται με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Και οι δύο σύζυγοι δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα, σύμφωνα με απόφαση του Αρειου Παγου, που κρινει αντισυνταγματικο το νομο του 1984 βασει του οποιου το οικογενειακο επιδομα χορηγείται στον εναν απο τους δυο συζυγους που εργαζονται στο Δημοσιο.

Τις εντονες αντιδράσεις των δημοσίων υπαλληλων έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης για υπολογισμό του εφάπαξ με βάση την τελευταία πενταετία.

Υπερ της τροπολογιας ταχθηκε ο Προεδρος της ΑΔΕΔΥ

Ψαλίδι και στις επικουρικές συντάξεις. Δεν μπορεί να ειναι μεγαλύτερες απο το 20% της κύριας συνταξης.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ως μια δεύτερη ευκαιρία για σπουδές και εξειδίκευση βλεπουν οι 30αρηδες και οι 40άρηδες, το νέο θεσμό των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών, όπως προκύπτει από τη δεύτερη μέρα της έρευνας του ΑΝΤ1 για την Παιδεία.

Επιφυλαξεις εξεφρασαν οι πανεπιστημιακοί,που ζητουν καθορισμο του νομοθετικου πλαισιου.Ο Πρυτανης του Πανεπιστημιου Αθηνων Πετρος Γεμπτος, επισημανε απουσια της αναγκαίας υποδομής, ενω ο Πρυτανης του Δημοκριτειου Πανεπιστημιου Θρακης Γιαννης Πανουσης, δηλωσε οτι κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ξεχωριστή πολιτική στην επιλογή των σπουδαστών.

Ο πρωην υπουργος Παιδειας Βασιλης Κοντογιαννοπουλος δηλωσε οτι οι Ελεύθεροι Κύκλοι Σπουδών, είναι μια απατηλή υπόσχεση τηςκυβέρνησης.

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Απολογειται σημερα στον ανακριτή ο δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης κατηγορούμενος για ατασθαλίες στα οικονομικά του Δημου.

Ο κ.Λογοθέτης απειλεί με οδυνηρές αποκαλύψεις αν δεν υπάρξει πολιτική κάλυψη και κυβερνητική παρέμβαση και έχει αναγγείλει ότι θα είναι υποψήφιος και στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές ακόμη κι αν δεν υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΤΙΑΣ

Σε ανακοστολογηση 4 χιλιαδων φαρμακων στην επεκταση της λιστας σε αυξησεις που να ξεπερνουν το 5 -7% σε περιορισμο της συνταγογραφησης και σε ελεγχο των δαπανων των νοσοκομειων προχωρα η κυβερνηση.

Στοχος,ο περιορισμος της δαπανης κατα 100 δισ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ελλειψη εισιτηρίων για τις αστικές συγκοινωνίες, παρατηρείται στην Αθήνα, μετά την απόφαση του ΟΑΣΑ να διακόψει την συνεργασία του με την εταιρία παραγωγής εισιτηρίων Σέλμο, λόγω οικονομικών διαφορών.

Η συγκεκριμένη εταιρία, εφοδίαζε με εισιτήρια περισσότερα από 1.500 σημεία πώλησης σε όλη την πρωτεύουσα.

Ο ΟΑΣΑ πάντως, διαβεβαιώνει ότι καταβάλει προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

ΔΙΕΘΝΗ

Τό απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν,ο οποίος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους του στον Αριστερό συνασπισμό.Ο κ. Ζοσπέν δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους κομμουνιστές γιά αυξήσεις στούς μισθούς των εργαζομένων και για πάγωμα του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Ενας νεκρός και 40 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα σε άσυλο υποδοχής αστέγων στη νότια Γερμανία, κοντά στη λίμνη Κονσταντς.Η αστυνομία δεν αποκλείει να πρόκειται για εμπρησμό.

Εκκληση για τερματισμό της βίας στην Αλγερία απηύθηναν οι Ηνωμένες Πολιτείες,εν όψει των αυριανών εκλογών.Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς καταδίκασε τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις σε λεωφορεία και την αγορά του Αλγερίου και τόνισε ότι οι ειρηνικές και αδιαβλητες εκλογές θα βοηθήσουν να ξεφύγει η Αλγερία από τη βία που προκλήθηκε μετά την ακύρωση των εκλογών του 1992.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία κατά την συνάντηση του με τον υπουργό οικονομικών Τέο Βάιγκελ, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης Κολ να ανατιμήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας, ώστε η Γερμανία να εκπληρώσει καλύτερα τα κριτήρια για τη νομισματική ενοποίηση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας υποστήριζουν τις προσπάθειες της Νιγηρίας για αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης και απομάκρυνση των πραξικοπηματιών από τη Σιέρα Λεόνε.

Στέλεχος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου,που επιδιώκει η πλειονότητα των Αλβανόφωνων κατοίκων της περιοχής, τονίζοντας το πρόβλημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Σερβίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση ζωϊκών πρωτεϊνών στις ζωοτροφές,ώστε να αποτραπεί πιθανή μόλυνση των κοπαδιών ζώων από την ασθένεια των τρελλών αγελάδων.

Την κυκλοφορία ενός φαρμάκου με την ονομασία ΦΑΡΕΣΤΟΝ ενέκρινε η αμερικανική εταιρεία φαρμάκων, καθώς το σκεύασμα επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.Το Φαρεστόν περιέχει μιά ουσία που επικολλάται στους υποδοχείς των οιστρογόνων των καρκινικών κυττάρων εμποδίζοντας την αναπτυξη όγκων στο αρχικό στάδιο της ασθένειας.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............279,28  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........203        #
    Δολλαριο Αυστραλιας........211,23     #
    Μάρκο .....................161,79     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,98     #
    Ελβετικο  φράγκο...........195,13     #
    Στερλίνα...................456,24     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,43     #
    Εκατό γιεν.................240,8      #
    Εκιού .....................315,65     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Wednesday, 4 June 1997 - 12:03:21 UTC