Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-09

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 09/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αδιαψευστο κριτηριο για τις δυνατοτητες πολιτικης και οικονομικης συνεργασιας των Βαλκανικων χωρων χαρακτηρισε ο Θοδωρος Παγκαλος την διασκεψη των υπουργων Εξωτερικων που πραγματοποιειται σημερα και αυριο στη Θεσσαλονικη.
  • Στο περιφερειακο νοσοκομειο της Πατρας εξακολουθει να νοσηλευεται σε κρισιμη κατασταση π Ιωαννης Γιουλης 36 ετων.
  • Εμμενουν στην αποφαση τους για κινητοποιησεις μεσα στην περιοδο των γενικων εξετασεων οι εργαζομενοι στη διοικηση της εκπαιδευσης που προχωρουν αυριο σε καταληψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Υπερ της εκλογης του προεδρου της Δημοκρατιας απο το λαο ταχθηκε ο Κωνσταντινος Μητσοτακης,διευκρινιζοντας παραλληλα οτι σε μια τετοια περιπτωση θα ηταν υποψηφιος.


Διαβαλκανικη

Αδιαψευστο κριτηριο για τις δυνατοτητες πολιτικης και οικονομικης συνεργασιας των Βαλκανικων χωρων χαρακτηρισε ο Θοδωρος Παγκαλος την διασκεψη των υπουργων Εξωτερικων που πραγματοποιειται σημερα και αυριο στη Θεσσαλονικη.

Ο κυριος Παγκαλος επεσημανε οτι για την ενισχυση της συνεργασιας των Βαλκανικων χωρων απαιτειται η βελτιωση των υποδομων στις μεταφορες, τις τηλεπικοινωνιες και την ενεργεια,αλλα και η τηρηση ορισμενων αρχων οπως,η μη χρηση βιας,ο σεβασμος των συνορων και των διεθνων συνθηκων και η μη παρεμβαση στα εσωτερικα των αλλων χωρων.

Υποβαθμισμενη ειναι η συμμετοχη της Τουρκιας στο συνεδριο,σε επιπεδο βοηθου υπουργου εξωτερικων,γεγονος για το οποιο ο Τουρκικος Τυπος μεμφεται την ηγεσια της χωρας του.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Στο περιφερειακο νοσοκομειο της Πατρας εξακολουθει να νοσηλευεται σε κρισιμη κατασταση π Ιωαννης Γιουλης 36 ετων.

Αποπειράθηκε να αυτοκτονησει πίνοντας ποντικοφάρμακο αφου επισκεφθηκε δυο φορες το πρωι το γραφείο του βουλευτή Αχαϊας του ΔΗΚΚΙ Γιώργου Τζαφούλια και προκαλεσε έντονο επεισόδιο.

Ο κ.Τζαφουλιας ζήτησε την βοήθεια της αστυνομίας και ο Γιουλης οταν απομακρυνθηκε απο τους αστυνομικους πηρε το ποντικοφαρμακο.

Ο βουλευτης δηλωσε οτι μαλλον ο Γιουλης ηταν υπο την επηρρεια του αλκοολ.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Εμμενουν στην αποφαση τους για κινητοποιησεις μεσα στην περιοδο των γενικων εξετασεων οι εργαζομενοι στη διοικηση της εκπαιδευσης που προχωρουν αυριο σε καταληψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι εργαζομενοι που διεκδικουν το επιδομα γενικων εξετασεων το οποιο ανερχεται στις 420 χιλ δρχ το χρονο , ζητουν συναντηση με τον υπουργο παιδειας και ηδη εχουν εξαγγειλει τριωρη σταση την ερχομενη Πεμπτη.

ΟΛΛΑΝΔΟΙ

Συτναντηση με τον Ολλανδο πρωθυπουργο θα εχει σημερα στις 7 και μιση ο κ.Σημιτης.

Μαζι με τον Ολλανδο πρωθυπουργο εφτασε στην Αθηνα και ο υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μιρλο.

Μητσοτακης

Υπερ της εκλογης του προεδρου της Δημοκρατιας απο το λαο ταχθηκε ο Κωνσταντινος Μητσοτακης,διευκρινιζοντας παραλληλα οτι σε μια τετοια περιπτωση θα ηταν υποψηφιος.

Ο κυριος Μητσοτάκης,εξεφρασε την αντιθεση του στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους και διευκρινισε οτι οσα ειπε περι χρονικου της ντροπης δεν αφορουσαν το 89 αλλα το 94 και την διωξη του για την ΑΓΕΤ και τις τηλεφωνικες υποκλοπες.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Παμπειραικό συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει στις 6 το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων στην καθαριότητα επτά Δήμων της περιοχής.

Το μεσημέρι, οι έκτακτοι υπάλληλοι απέκλεισαν συμβολικά με απορριματοφόρα, την είσοδο της χωματερής στο Σχιστό.

Οι έκτακτοι διαμαρτύρονται για τις πρόσφατες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβαλκανικη

Αδιαψευστο κριτηριο για τις δυνατοτητες πολιτικης και οικονομικης συνεργασιας των Βαλκανικων χωρων χαρακτηρισε ο Θοδωρος Παγκαλος την διασκεψη των υπουργων Εξωτερικων που πραγματοποιειται σημερα και αυριο στη Θεσσαλονικη.

Ο κυριος Παγκαλος επεσημανε οτι για την ενισχυση της συνεργασιας των Βαλκανικων χωρων απαιτειται η βελτιωση των υποδομων στις μεταφορες, τις τηλεπικοινωνιες και την ενεργεια,αλλα και η τηρηση ορισμενων αρχων οπως,η μη χρηση βιας,ο σεβασμος των συνορων και των διεθνων συνθηκων και η μη παρεμβαση στα εσωτερικα των αλλων χωρων.

Υποβαθμισμενη ειναι η συμμετοχη της Τουρκιας στο συνεδριο,σε επιπεδο βοηθου υπουργου εξωτερικων,γεγονος για το οποιο ο Τουρκικος Τυπος μεμφεται την ηγεσια της χωρας του.

ΜΑΤΘΙΑΣ

- Σκληρη κριτικη εφ ολης της υλης για τον τροπο λειτουργιας της δικαιοσυνης απο τον προεδρο του Αρείου Πάγου, που επερριψε ευθυνες στους δικαστες για καθυστερηση στην απονομη Δικαιοσυνης αλλα και την Πολιτεια για μειωση των ελεγχων.

Ο κ.Ματθιας ανέφερε οτι μετά το 1980 εχουν μπει στο Σωμα δικαστικοί λειτουργοί που δεν εχουν την πείρα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστασεις και προτεινε εν οψει της αναθεωρησης του Συνταγματος να ολοκληρωθει η αυτοδιοικηση της δικαιοσυνης, να περιορισθει η δραση των δικαστικων ενωσεων και να απαγορευθει ρητα η απεργια των δικαστων.

Οι νέοι δικαστές στερούνται γνώσεως και κοινωνικής εμπειρίας για να επιτελέσουν το έργο απόδοσης της δικαοσυνης δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΑ και τον Γιώργο Παπαδάκη ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αντώνης Ρουπακιώτης χωρίς ωστόσο να περιορίζει μόνο σε αυτό τα αίτια της δυσλειτουργίας της.

Σκουλαρικης

Για παρεμβασεις και εμποδια στις ερευνες για την τρομοκρατια κατηγορει την ΣΙΑ και την ΚΥΠ ο ο πρωην υπουργος Δημοσιας Ταξης Γιαννης Σκουλαρικης.

Μιλώντας στον Αντεννα ο κ. Σκουλαρίκης ανεφερε οτι η ΚΥΠ σε ορισμενες περιπτωσεις υπονομευσε την ερευνα για την τρομοκρατια.Αποκαλυψε δε οτι, αμερικανοι πράκτορες εξαφάνησαν μια γυναίκα ύποπτη για την δολοφονία Μομφεράτου, καθώς και μια βαλίτσα,για την οποία υπηρχαν πληροφορίες ότι περιείχε βόμβα με προορισμό το Τελ Αβιβ.

Σε συνεντευξη του στην Ελευθεροτυπια,ο "αρχικατάσκοπος" της πρώην Ανατολικής γερμανίας, Μάρκους Βόλφ,αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν για τους πράκτορες ανατολικούς και δυτικούς,θαυμάσιος χώρος για επαφές και διακοπες.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το προγραμμα Πεικλης παρουσιασε σημερα ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος.

Οπως ανεφερθηκε προκειται για ενα ηλεκτρονικο συστημα με το οποιο οι κατοικοι διαφορων περιοχων θα μπορουν να ψηφιζουν στους τοπους της διαμονης τους υπερ η κατα καποιου θεματος τοπικου ενδιαφεροντος.

Το συστημα υπολογιζεται οτι θα ειναι ετοιμο για λειτουργια στο τελος του ετους.

ΟΤΕ

Υπογραφηκε το πρωι στο Βελιγραδι,παρουσια του Πρωθυπουργου της Σερβιας Μιρκο Μαρανοβιτς, η συμφωνια εξαγοράς του 49% των μετοχών του Σερβικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ,από τον ΟΤΕ και την ιταλική εταιρεία ΣΤΕΤ.

Ο ΟΤΕ αγορασε το 20% των μετοχων και η ΣΤΕΤ το 29%.

ΜΕΤΡΟ

Αυριο , εκτος απροοπτου θα καταθεσει το ελληνικο δημοσιο αιτηση ασφαλιστικών μετρων κατά της εταιριας Ολυμπιακο Μετρό,επειδη αρνειται να φυγει απο το εργοταξιο του Κεραμεικου αν και εχει κυρηχθει εκπτωτη.

Το τμήμα του μετρο Κεραμεικος- Συνταγμα, είχε περικοπεί απο το σύνολο της εργολαβίας,μετά τη διαφωνία μεταξύ της Ολυμπιακό Μετρό και ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω των επι πλέων οικονομικών αξιώσεων της κοινοπραξίας.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ

- Διεφθαρμενο θεωρουν το ελληνικο κρατος οι δυο στους τρεις ελληνες και περισσοτερο διεφθαρμενες θεωρουν τις υπηρεσιες της εφοριας,των γιατρων του ΕΣΥ,της πολεοδομιας και της αστυνομιας.

Αυτο προκυπτει απο ερευνα της εταιριας ΑΛΚΟ που παρουσιαστηκε στο Συνεδριο με θεμα κρατος και δοαφθορα που οργανωνει το Κετρνο Αναπτυξης Ιδεων για την Ελλαδα του 21ου αιωνα.

Συμφωνα με τηνν ερευνα το 84% των ερωτηθεντων θεωρει οτι η μεγαλυτερη διαφθορα υπαρχει στην εφορια,το 81% στους γιατρους του ΕΣΥ,το 79% στην αστυνομια,το 67% στην πολεδομια και το 65% στους δικαστες.

Ο Πρωην υπουργος Ανδρεας Ανδριανοπουλος μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ τονισε οτι ο μονος τροπος για καταπολεμηθει η διαφθορα ενος τοσο διαβρωμενου κρατους οπως ειναι το ελληνικο δεν ειναι η δημιουργια νομων αλλα να διασφαλισθουν οι προυποθεσεις που προκαλουν τη διαφθορα δηλαδη να μην αναμυγνυεται το κρατος στις επιχειρηματικες δραστηριοτητες.

ΔΑΣΙΚΟ

- Την νομιμοποιηση χιλιάδων αυθαίρετων σε δάση θα επιφερει το νομοσχεδιο του Υπουργείου Γεωργίας, για το ιδιοκτησιακο καθεστως των δασων που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα.

Οπως δηλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1,ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, θα αποχαρακτηρίστουν δασικές,εκτάσεις που κάηκαν πριν το 1975, οι οποίες θεωρουνται τωρα μή ανατρέψιμες.

Ο κ.Τζουμάκας,υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα θέσει τέλος στις καταπατήσεις και τις πυρκαγιές των δασών.

ΡΩΧΑΜΗΣ

- Στο Μεικτο Ορκωτο Δικαστηριο της Αθηνας δικαζεται ο Βαγγελης Ρωχαμης, που κατηγορειται για την επιθεση με χειροβομβιδες εναντιον αστυνομικων,τον Απριλιο του 95 στα Σεπολια.

Ως συμμετοχος στην ιδια υποθεση δικαζεται και ο Γιωργος Σταθοπουλος.

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ

Αυξανεται στις 100 δραχμες η τιμη του εισητηριου στις αστικες συγκοινωνιες απο την πρωτη Ιουλιου οπως επιβεβαιωσε με δηλωσεις τους στον ΑΝΤ1 ο προεδρος του ΟΑΣΑ Τασος Χριστοδουλακης.

Ο κ.Χριστοδουλάκης εξεφρασε την ελπιδα οτι η τιμη του εισητηριου θα συσχετισθει με την αποσταση,ενω απέδωσε την αυξησή στη μειωμένη κατά 6 δισ επιδότηση απο το κρατος τα τρια τελευταια χρονια.

Και αποκάλυψε ότι το έλλειμα του Οργανισμού έφτασε το '96 τα 720 δισεκατομμυρια δραχμες.

ΕΥΔΑΠ

- Διακοπη νερου αυριο στις περιοχες Λαυριου, Λεγρενων και Αγ Κωνσταντινου απο τις 8 το πρωι εως τις 6 το απογευμα λογω εργων της ΕΥΔΑΠ στον κεντρικο αγωγο υδρευσης.

ΣΟΛΔΑΤΟΣ

Αυριο θα απολογηθει στον 1ο Τακτικο Ανακριτη Ηρακλειου ο Σταυρος Θεοδωρακατος, κρατουμενος των φυλακων Χανιων.

Θεωρειται ως ο δραστης ή ο ενας απο τους δραστες της βομβιστικης επιθεσης το Φεβρουαριο στο Ηρακλειο, κατα την οποια ασκρωτηριαστηκε η συζυγος του Διοιηκητη Ασφαλειας της πολης Κωστα Σολδατου.

Για την απολογια του στον ανακριτη ο Θεοδωρακατος μεταφερθηκε στις φυλακες Αλικαρνασσου.

Ο 30χρονος κρατουμενος που οταν εγινε η επιθεση φυγοδικουσε καθως ειχε δραπετευσει, ειχε απειλησει τον διοικητη οταν δικαζονταν για ληστεια σε μπαρ.

χωματερη

Την χωματερη του Σχιστου απεκλεισαν πριν απο λιγο με απορριματοφορα οι εκτακτοι υπαλληλοι καθαριοτητας των επτα δημων της Δ. Αττικης που διαμαρτυροτναι για τις προσφατες ρυθμισεις του υπουργειου εσωτερικων για το θεμα των εκτακτων.

Στις εξη το απογευμα το Εργατικο Κεντρο Πειραια εχει προγραμματισει Παμπειραικο συλλαλητηριο για το θεμα των εκτακτων στην καθαριοτητα των δημων.

Διαβητης

Με ηλεκτρονικη καρτα υγειας θα εφοδιαστουν απο τα τελη του 98 οι περιπου 700.000 διαβητικοι της χωρας.

Οπως ανεφερε ο προεδρος του Εθνικου Κεντρου Ερευνας Διαβητη Σωτηρης Ραπτης η καρτα θα περιλαμβανει ολο το ιατρικο ιστορικο του ασθενη,το οποιο θα ειναι ανα πασα στιγμη διαθεσιμο στα νοσοκομεια.

ΔΙΕΘΝΗ

Συνεδριάζει το απόγευμα στην Αγκυρα η συνταγματική επιτροπή της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης για να συζητήσει νομοσχέδιο που καθορίζει τους όρους λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων και κατατέθηκε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το νομοσχέδιο στοχεύει να αποτρέψει το ενδεχόμενο απαγόρευσης λειτουργίας του ισλαμικού κόμματος του πρωθυπουργού Ερμπακάν,όπως έχει ζητήσει Τούρκος εισαγγελέας.

Την απελευθέρωση του επίδοξου δολοφόνου του Πάπα, του τούρκου ακροδεξιού Μεχμέτ Αλί Αγκτσά,ήθελαν να πετύχουν οι δύο αεροπειρατές του Μπόϊνγκ των αερογραμμών της Μάλτας.Οι αεροπειρατές τελικά παραδώθηκαν στην αστυμομία στο αεροδρόμιο της Κολωνίας,όπου είχαν οδηγήσει το αεροπλάνο.

Τουλάχιστον δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο των Βρυξελλών μετά από διαρροή καπνού μεταξύ δύο υπόγειων σταθμών του μετρό.

Η λειτουργία του μετρό διεκόπη για μία ώρα,ενώ δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι αιτίες της διαρροής του καπνού.

Τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα παραμείνει πιστή στην ιδέα της εφαρμογής του προγράμματος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος την καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου του 1999, έδωσε χθες προς τους ευρωπαίους ομολόγους του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ντομινίκ Στρός Καν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις Ιουνιου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ.........272,1    279,5    275,3
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ......157,1    161,4    158,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ.........442,9    455,0    448,1
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......188,1    193,2    190,3
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ........46,6     47,8     47,1
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.....233,7    240,1    236,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ......197,4    202,7    199,7
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..206,3    211,9    208,7
    E.C.U................306,8    315,2    310,4

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 9 June 1997 - 16:03:13 UTC