Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-06-26

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 26/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αιγαίο και Κυπριακό,στο επίκεντρο των συνομιλιών του αμερικανού απεσταλμένου Κέρι Κάβανο,ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα.
  • Εκτος ελεγχου απο το κρατος εκτιμαται οτι ειναι το 60% της Αλβανικης επικρατειας,τρεις μολις ημερες πριν απο τις εκλογες.
  • Προβληματισμο σε υποψηφιους και καθηγητες προκαλει και το θεμα της εκθεσης που δοθηκε σημερα στην τεταρτη δεσμη.
  • Υπερ της αποκεντρωσης και της ισχυρης Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης, τάσσεται η ΝΔ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής μετά την ενημέρωση του σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


ΕΘΝΙΚΑ

- Αιγαίο και Κυπριακό,στο επίκεντρο των συνομιλιών του αμερικανού απεσταλμένου Κέρι Κάβανο,ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα.

Την Ελλάδα εν τω μεταξύ κατηγορεί ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ονούρ Οϊμέν ότι "διστάζει να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισσοροπιών και μεσω αυτων παρουσιαζεται παλι ο γνωστος Οιμεν ο οποιος ειναι αποτελεσματικος στο να εξαιρει την κυβερνηση του και να γελοιοποιιει τη χωρα του με επιζημιες και αστοχες δηλωσεις που δεν χρειαζονται σχολιασμο.

Αλβανια

Εκτος ελεγχου απο το κρατος εκτιμαται οτι ειναι το 60% της Αλβανικης επικρατειας,τρεις μολις ημερες πριν απο τις εκλογες.

Το μεσημερι σημειωθηκαν νεες συμλοκες στον Αυλωνα μεταξυ αντιπαλων συμμοριων με αποτελεσμα να σκοτωθει ενας ανθρωπος και να τραυματισθουν πεντε.

Τρια άτομα, πιθανόν οπαδοί του Μπερίσα, σκοτώθηκαν χθές βράδυ από έκρηξη σε αυτοκίνητο στο κέντρο του Φίερι.

Το τελευταίο 24ωρο 15 ατομα εχασαν τη ζωή τους, απο τις ενοπλες συμμορίες, ανάμεσά τους και ενας βορειοηπειρώτης απο το χωριό Βραχογορατζή.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας κατήγγειλε τον αλβανό πρόεδρο, ότι ετοιμάζει νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου και δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών``.

Εξετασεις

- Προβληματισμο σε υποψηφιους και καθηγητες προκαλει και το θεμα της εκθεσης που δοθηκε σημερα στην τεταρτη δεσμη.

Το θεμα αντληθηκε απο συνομιλια του Νοαμ Τσόμσκι με τον Μισελ Φουκώ και αναφερεται στην αξια της ανθρωπινης δημιουργηκοτητας σε μια κοινωνια ελευθεριας σε αντιδιαστολη με την χρησιμοποιηση του ανθρωπου ως μηχανικου στοιχειου στην παραγωγικη διαδικασια.

Το πληρες θεμα εχει ως εξης.

"Δεν υπάρχει πιά καμμία κοινωνική αναγκαιότητα να μεταχειρίζονται κάποιοι τα ανθρώπινα όντα, ώς μηχανικά στοιχεία στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό μπορούμε να το υπερβουμε, και πρέπει να το υπερβούμε, με μια κοινωνια ελευθερίας, και ελεύθερης επικοινωνίας, στην οποια η δημιουργική παρόρμηση που εγώ θεωρώ εγγενή στην ανθρώπινη φύση, θα μπορεί αληθινά να πραγματώσει τον εαυτό της με όποιον τρόπο θελήσει". (Απόσπασμα συνομιλίας του Νώε Τσόμσκι με τον Μισέλ Φουκώ).

Α. Ο Τσόμσκι πιστεύει ότι ο άνθρωπος, χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία ως μηχανικό στοιχείο. Συμφωνείτε;

Β. Γιατί νομίζετε ότι ο Τσόμσκι προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση την αξία της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε μια κοινωνία ελευθερίας;

Δυσκολο το θεμα αλλα με σαφη τα ερωτηματα εκτιμα η κ.Παντοφιλη Βαρβαριγου φιλολογος μελος της Ομοσπονδιας Φροντιστων.

Ο πρωην υπουργος Ανδρεας Ανδριανοπουλος μιλωντας στο ραδιοφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ανεφερε οτι οι μαθητες δεν πρεπει να εχουν προβλημα ομως υπο εξεταση ειναι οι εξεταστες για το εαν εχουν τη δυνατοτητα να αξιολογησουν αντικειμενικα τον γονιμο προβληματισμο.

Η μεταδοση των θεματων αρχισε στις 7 και τρια λεπτα και ολοκληρωθηκε στις 7 και μιση.

Δεν παρουσιασθηκε κανενα προβλημα κατα την μεταδοση ενω ουτε και οι υποψηφιοι ζητησαν επιπλεον διευκρινσεις.

Σε μια περιπτωση παντως σε εξεταστικο κεντρο των Σεπολιων οι υποψηφοι διαμαρτυρηθηκαν για το θορυβο που προερχονταν απο παρακειμενο εργοταξιο.

Χρειασθηκε η παρεμβαση των ΓΓ των υπουργειων παιδειας και δημοσιας ταξης για να διακοπουν οι εργασιες και να σταματησει ο θορυβος.

Καραμανλης

Υπερ της αποκεντρωσης και της ισχυρης Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης, τάσσεται η ΝΔ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής μετά την ενημέρωση του σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ο κύριος Καραμανλής προσθεσε οτι θα πρεπει να αντιμετωπισθει το προβλημα της κατανομης αρμοδιοτητων σε καθε βαθμο αυτοδιοικησης και της σταθερης και μονιμης χρηματοδότησής της.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ

*48ωρη απεργια σημερα και αυριο των νοσοκομειακων γιατρων ολης της χωρας κατα του νεου νομοσχεδιου για το ΕΣΥ και με προσωπικο ασφαλειας λειτουργουν τα τα νοσοκομεια.

Οι νοσοκομειακοι γιατροι της Αθηνας και του Πειραια εχουν απο σημερα πενθημερη απεργια στην οποια συμμετεχουν και οι ειδικευομενοι του λεκανοπεδιου.

*Οι Τεχνολογοι Ακτινολογοι των νοσοκομειων εχουν προγραμματισει συγκεντρωση για τις 7 και μιση το απογευμα στην Κλαυθμωνος. Διεκδικουν την επαναφορα του επιδοματος επικινδυνοτητας λογω ακτινοβολιας. Το επιδομα, οπως υποστηριζουν, καταργηθηκε με το νεο μισθολογιο.

Αναλογη συγκεντρωση διοργανωνουν και οι ακτινολογοι της Θεσσαλονικης στο Υπουργειο Μακεδονιας Θρακης.

*Συγκεντρωση στην πλατεια Καραϊσκακη και πορεια προς το Υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας πραγματοποιησαν το μεσημερι οι ναυτεργατες.

Διαμαρτυρονται κατα της ανεργιας και των μεσιτειών που μαστιζουν τον κλαδο.

* Οι πτησεις της Ολυμπιακης Αεροπλοιας θα εκτελουνται κανονικα απο αυριο ενω σημερα,απο τις 10 πτησεις που επροκειτο να μην πραγματοποιηθούν,τελικά ματαιωνονται μονο 6 προς Σκιαθο,Σαμο,Κεφαλλονια,Μηλο και Κυθηρα.

*Το Δημαρχιακο Μεγαρο Θεσσαλονικης εχουν καταλαβει απο το πρωι οι εργαζομενοι στον Δημο,διεκδικωντας δεδουλευμενα υψους δυο δισεκατομμυριων δραχμων. Η καταληψη θα διαρκεσει εως τις επτα το απογευμα , οποτε θα συνεδριασει το Δημοτικο Συμβουλιο.

Στρατιωτης

- Τη Δευτερα το πρωι θα γινει η εκταφη του πτωματος του δολοφονηθεντος στρατιωτη Σπυρου Ρωμιοπουλου προκειμενου να γινει και νεα νεκροψια.

Ηδη ο ανακριτης της υποθεσης γνωστοποιησε την εκταφη με φαξ στους ιατροδικαστες Θεσσαλονικης,Κρητης Ιωαννινων,Πειραια και Σερρων.

Στο στρατοδικειο Ξανθης σταλθηκε εν τω μεταξυ και το πορισμα της τοξικολογικης εξετασης που εκανε ο ιατροδικαστης Δημητρης Ψαρουλης και απο το οποιο συμφωνα με πληροφοριες προκυπτει οτι ο στρατιωτης δεν εχει κανει χρηση ναρκωτικων.

Συμφωνα με πληροφορίες επισης ,οι στρατιωτικές αρχές εχουν εντοπίσει εναν υποπτο,για τη δολοφονία του Ρωμιοπουλου, που στην κατάθεση του έπεσε σε αντιφάσεις.

Οικονομικο

Την ανάγκη προσαρμογής του φορολογικού συστήματος στις σύγχρονες συνθήκες ώστε να καταστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές τόνισε υφυπουργος οικονομικών Γ. Δρυς μιλώντας σημερα σε συνέδριο για την αδελφοποιηση του Λος Ατζελες με την Αθηνα

Ο κ.Δρυς παραδέχθηκε πως ο συντελεστης φορολογησης των επιχειρησεων στην Ελλαδα ειναι απο τους μεγαλυτερους στην Ευρωπη σε αντιθεση με τη φορολογηση φυσικων προσωπων.

Ο υφυπουργός εργασίας Χρήστος Πρωτόππαπας μιλώντας στο ίδιο συνέδριο προανήγγειλε αλλαγη στις εργασιακες σχεσεις στη χωρα μας μεσα απο τον κοινωνικο διαλογο επισημαίνοντας οτι εχουν δημιουργηθει νεα προτυπα τα οποια θα ακολουθησει και η χωρα μας.

Εθνικη Τράπεζα

- Σε σημαντικη μειωση ορισμενων επιτοκιων προχωρα η Εθνικη τραπεζα για πελατες της που εχουν παρει ηδη δανειο και ειναι συνεπεις στις υποχρεωσεις τους.

Συγκεκριμενα μειωνει εως 2 ποσοστισιες μοναδες το επιτοκιο οσων ειχαν λαβει δανειο για κεφαλαιο κινησης και εως 3 μοναδες το επιτοκιο για τις καρτες και οσους εχουν παρει καταναλωτικα δανεια.

ΕΡΣ

Η αποσαφηνιση του ραδιοτηλεοπτικου τοπιου,η πληρης διαφανεια στα οικονομικα των μεσων,ο σεβασμος του ιδιωτικου βιου και της ανθρωπινης αξιοπρεπειας και η διασφαλιση της ποιοτητας των ραδιοτηλεοπτικων προγραμματων ,ειναι οι τεσσερις αξονες στους οποιους πρεπει να κινηθει το Ραδιοτηλεοπτικο

Συμβουλιο, τονισε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στην πρωτη συνεδριαση του Συμβουλιου με την νεα συνθεση.

Ο υπουργος τυπου Δημητρης Ρεππας χαρακτηρισε ως ευτυχη συμπτωση την εναρξη της νεας θητειας του Συμβουλιου με την εκδηλωση φαινομενων που καθιστουν τη λειτουργια των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης και το προγραμμα τους αντικειμενο συζητησεων ενω ο νεος προεδρος Γιωργος Κασσιματης καλεσε τους ιδιοκτητες των ΜΜΕ να στηριξουν το Ραδιοτηλεοπτικο Συμβουλιο.

ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΑΠΑΤΗ

- *Αέρα αντι για οικόπεδα στην Αττικη ,πωλούσε οκταμελής σπείρα που εξαρθρωθηκε απο την Ασφαλεια

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην σπείρα της απατης , που εισεπραξε εκατονταδες εκατομμυρια δραχμες μετείχαν οκτώ άτομα, ο ένας, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος, κρατουμενος στις φυλακές Χαλκίδας, για την μεγαη υπόθεση κλοπής των ομολόγων της Εθνικης Τραπεζας αξίας ενος δις.

Το απογευμα θα οδηγηθουν στον Εισαγγελεα , οι φερόμενοι ως εγκεφαλοι της σπειρας, Σπυριδων Πασπαδατος 58 χρονων εμπορος κατοικος Ν. Ερυθραιας Ιωαννης Γριβεας 54 επιχειρηματιας κατοικος Παλαιου Φαληρου που συνεληφθησαν μαζι με τον ελαιοχρωματιστη Ευαγγελο Παπαθανασιου 55 χρονων.

Για την ιδια υποθεση κατηγουρουνται, αλλα δε συνεληφθησαν λογω παρελευσεως αυτωφορου οι Αδαμαντιος Καλπακης 81 χρονων συνταξιουχος, ο γιος του Δημητριος 51 ,ο Μιχαηλ Αλεξιου 74 χρονων και ο Ευαγγελος Χατζηαργυρης 87 χρονων.

Οι δραστες πωλουσαν τα ανυπαρκτα οικοπεδα με πλαστές ταυτότητες των πραγματικών ιδιοκτητών, οι οποιοι είτε έλειπαν στο εξωτερικό, είτε είχαν πεθάνει.

Οταν οι ανυποπτοι αγοραστές πήγαιναν να περιφράξουν τα οικοπεδά τους έρχονταν αντιμέτωποι με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες με αποτελεσμα να παρεμβει η αστυνομία και να διαλευκανει την υποθεση.

ΠΑΡΚΟΜΕΤΡΑ

- Εκπτωτα τα παρκομετρα και το συστημα ελεγχομενης σταθμευσης...

Το Πρωτοδικειο Πειραια αποφασισε οτι οι κλησεις,τα ειδοποιητήρια και τα κατασχετήρια που εκδίδουν οι δήμοι σε συνεργασία με τις παρκοεταιρίες ειναι παρανομα, διότι δεν προβλέπονται απο την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο Δημαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στον Αντεννα δεσμευτηκε ότι το σύστημα της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης, δεν θα επεκταθεί στις κατοικημένες περιοχές, αλλά θα παραμείνει μονο στο εμπορικό-Ιστορικο τριγωνο.

ΙΧ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

- *Στο Ευρωπαικό δικαστήριο αναμενεται σημερα η εισήγηση του Ιταλού εισαγγελέα,για την προσφυγη της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για την υψηλή φορολόγηση των εισαγωμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισηγηση θα ειναι καταδικαστικη για τη χώρα μας και η οριστική απόφαση θα εκδοθεί τον Φθινόπωρο.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

- *Δυο Αλβανικες σπειρες εμπορων ναρκωτικων εξαρθρωσε η Ασφαλεια Αττικης ...

Συνεληφθησαν 9 ατομα που διακινουσαν ηρωϊνη και κοκαϊνη σε στεκια τοξικομανων στην Αθηνα.

Κατασχεθηκαν περιπου 2,5 κιλα ηρωϊνης 20 γραμμαρια κοκαϊνης ,20 εκατομμυρια δραχμες σε μετρητα ,αλλα τόσα σε βιβλιαρια καταθεσεων συναλλαγμα και δυο ζυγαριες ακριβειας.

Εκπτωσεις

Την Τριτη 1η Ιουλιου η πρεμιερα των θερινων εκπτωσεων στα εμπορικα καταστηματα συμφωνα με ανακοινωση της Ομοσπονδιας Εμπορικων συλλογων Αττικης ομορων νομων και νησων Αιγαιου.

Η περιοδος των εκπτωσεων θα ληξει στις 31 Αυγουστου.

ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρότατος σεισμός, 6.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,συγκλόνισε τη νύκτα τη περιοχή Χορασάν, στο βορειοανατολικό Ιράν,όπου το περασμένο Μάϊο άλλος ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2.500 ανθρώπους.Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΡΝΑ καταστράφηκαν 15 χωριά,αλλά δεν γίνεται αναφορά σε θύματα.

Στη Τουρκία,ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ συναντά πάλι σήμερα για διαβουλεύσεις τον Μπουλέντ Ετσεβίτ,ο οποίος έχει ήδη δηλωσει ότι θα τον στηρίξει.

Το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού ΜΙΡ, δύο ρώσοι κοσμοναύτες και ένας αμερικανός,προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές και την απώλεια ενέργειας που υπέστη ο σταθμός, ύστερα από τη χθεσινή σύγκρουση του με το ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Πρόγκρες.

Στη Νότια Κορέα τουλάσχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές των δύο τελευταίων ημερών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Κίνα καταγγέλουν τον άγριο ξυλοδαρμό του 49χρονου αντιφρονούντα Ουέϊ Ζινγκσένγκ από συγκρατούμενους του στη φυλακή, προκειμένου να μειωθούν οι ποινές τους από τις αρχές.

Δύο ιάπωνες ψαράδες τραυματίστηκαν όταν ρώσοι μεθοριακοί φρουροί άνοιξαν πύρ εναντίον τεσσάρων ιαπωνικών αλιευτικών που παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα,κοντά στις διεκδικούμενες από την Ιαπωνία Κουρίλες νήσους.

Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν απο έκρηξη σε λέβητα μεγάλου κτιρίου που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, στη συνοικία του Κένινγκτον,στο νότιο Λονδίνο.

Ξεπέρασε τα 3 εκατομύρια δολλάρια η πώληση των 79 βραδυνών φορεμάτων της πριγκίπησσας Νταϊάνα, σε πλειστηριασμό στον οίκο Κρίστις της Νέας Υόρκης. Τα κέρδη θα δοθούν σε κέντρα έρευνας κατά του ΕΙΤΖ.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 26 June 1997 - 16:03:12 UTC