Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-06-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 30/06/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Πιό δύσκολα σε σχέση με αυτά της 4ης δέσμης που εξετάστηκε το Σαββατο,τα σημερινά θέματα της Ιστορίας,που δόθηκαν στους υποψηφίους της 3ης δέσμης, εκτιμούν μαθητές και καθηγητές,τονίζοντας ότι ήταν συνδιαστικά για καλά προετοιμασμένους.
  • Σαφή και συντριπτική νικη των σοσιαλιστών του Φάτος Νάνο, στις χθεσινές εκλογές στην Αλβανία,δείχνουν τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα,ενω με ενδιαφέρον αναμενεται η στάση που θα κρατήσει ο ηττημένος των εκλογών Σαλί Μπερίσα.
  • Πολύ κοντά στην εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος στη Σάμο,φαίνεται ότι βρίσκονται οι αστυνομικές Αρχές.
  • Γενναίες αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο για περιστολή των δαπανών, θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως δηλώνει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Κωστας Καραμανλης.


Γενικές Εξετάσεις

Πιό δύσκολα σε σχέση με αυτά της 4ης δέσμης που εξετάστηκε το Σαββατο,τα σημερινά θέματα της Ιστορίας,που δόθηκαν στους υποψηφίους της 3ης δέσμης, εκτιμούν μαθητές και καθηγητές,τονίζοντας ότι ήταν συνδιαστικά για καλά προετοιμασμένους.

Να σημειωθεί,ότι το υπουργείο Παιδείας έστειλε, μετά απο περίπου μισή ώρα διευκρίνηση στο πρώτο θέμα της Ιστορίας που αφορούσε στην εκδοτική προσπάθεια στην Ευρώπη,από τον ελληνικό πολιτισμό.

Στην διευκρίνηση,αναφέρετο να μην αναληθούν οι φορείς και τα ονόματα.

Οπως μεταδίδουν οι ρεπόρτερς του ΑΝΤ-1 έξω απο τα εξεταστικά κέντρα,τα θέματα της Βιολογίας,στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι της 3ης δέσμης, θεωρούνται,λίγο πιό δύσκολα απο πέρσι,ενω αντίθετα τα θέματα των Μαθηματικών της 1ης δέσμης,κρίνονται ότι έχουν δυσκολίες,αλλά είναι πιό εύκολα απο τις προηγούμενες χρονιές.

Αύριο είναι η σειρά των υποψηφίων της 4ης Δέσμης,οι οποίοι εξετάζονται στην Πολιτική Οικονομία.

Αλβανία

Σαφή και συντριπτική νίκη των σοσιαλιστών του Φάτος Νάνο, στις χθεσινές εκλογές στην Αλβανία,δείχνουν τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα,ενω με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο ηττημένος των εκλογών Σαλί Μπερίσα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα,υποστηρίζει ότι πέτυχε ποσοστό περίπου 55% και ο Φάτος Νάνο ζητησε τις πρώτες πρωινές ώρες την παραίτηση Μπερίσα.

Ωστόσο,η ροή των αποτελεσμάτων γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά σήμερα ή αύριο.

Στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, στα Τίρανα, επικρατούσε χθες βράδυ κατήφεια, ενω ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, Γκεντς Πόλο επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει ο Φάτος Νάνο για θρίαμβο, αλλά παραδέχθηκε ότι το κόμμα του είναι πιθανό ότι δεν κερδίζει τις έδρες που ήλπιζε.

Καλά εμφανίζονται τα αποτελέσματα και για το κόμμα της Ελληνικής μειονότητας,αλλά όπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του ΑΝΤ-1 στην Αλβανία, επικρατεί ακόμη ασάφεια για το ποιοί εκλέγονται.

Σύμφωνα,πάντως,με πληροφορίες εκλέγονται στην Κοριτσά ο Χρήστος Γκότζης, στην Εζεκα ο Σόλι Λεονάρ, στους Αγίους Σαράντα ο Θωμάς Μητσιου και ο Ζήσος Λούτσης, ενώ επίσης εκλέγονται δύο βουλευτές επικρατείας.

Αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσαν ικανοποιημένοι για τον τρόπο που τελικά διεξήχθησαν οι εκλογές,ενω η συμμετοχή έφτασε το 65%.

Πάντως και χθες σημειώθηκαν μεμονομένα αιματηρά επεισόδια ,κατά τα οποία σκοτώθηκαν 4 άτομα.

Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του υπαλλήλου του γενικού προξενείου Αργυροκάστρου Χρήστου Κολά,ενώ τον αποτροπιασμό τυος εξέφρασαν,επίσης,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλης.

ΣΑΜΟΣ

Πολύ κοντά στην εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος στη Σάμο,φαίνεται ότι βρίσκονται οι αστυνομικές Αρχές.

Υπ'αριθμόν ένα ύποπτος για τη στυγερή δολοφονία της 24χρονης, Κωνσταντίνας Χαλέπη, είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συνδεόταν και σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν μαζί της τη νύχτα του φονικού.

Οι αστυνομικοί ανακρίνουν συνεχώς τον ύποπτο, ο οποίος συμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει σε πολλές αντιφάσεις.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Ενα πουλί που σφηνώθηκε στον κινητήρα του αεροσκάφους Μποϊγκ 747 της Ολυμπιακής αεροπορίας,την ώρα που ήταν έτοιμο να απογειωθεί για να εκτελέσει την πτήση 951 από Καβάλα προς Αθήνα, άναγκασε τους υπεύθυνους να ματαιώσουν την πτήση.

Οι 104 επιβάτες μεταφέρονται αυτήν την ώρα με λεωφορείο των ΚΤΕΛ στην Θεσσαλονίκη και θα επιβιβασθούν σε άλλο αεροσκάφος στις 2 παρα 10 το μεσημέρι.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Γενναίες αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο για περιστολή των δαπανών, θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως δηλώνει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Κωστας Καραμανλης.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα περιλαμβάνουν τράπεζες, ναυπηγεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Ο κ. Καραμανλής, κάνει λόγο για κρούσματα σπατάλης στο Δημόσιο και προαναγγέλει οργανωτική ανασυγκρότηση με καταμερισμό ευθυνών αλλά και ενίσχυση κινήτρων απόδοσης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΕΚΡΗΞΗ

Υπέκυψε στο Κρατικό Νικαίας, η 55χρονη Αλεξάνδρα Σμουδιάνη, που τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη φιάλης υγραερίου, στο σπίτι της στην οδό Δελφών και Ακροπόλεως, στη Νίκαια.

Ελαφρά τραυματισμένη, ανεσύρθη από τα ερείπια του σπιτιού η εγγονή της Γαρυφαλιά Μυλωνά 2 ετών.

ΦΩΤΙΑ

Σε εξελιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην κοινότητα Καλαμάκι Ναυπάκτου και κατευθύνεται προς τα χωριά Κάτω Βασιλική και Γαυρολίμνη, που όμως δεν απειλούνται άμεσα.

Μέχρι στιγμής,έχουν καεί θάμνοι σε έκταση 2000 στρεμμάτων.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης παίρνουν μέρος μόνο δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς σήμερα απεργούν οι δασικοί υπάλληλοι,ενώ εδώ και λίγη ώρα συμμετέχουν και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι δασικοί υπάλληλοι διεκδικούν μεταξύ άλλων την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών που καταργήθηκε με το νέο μισθολόγιο.

Σε μισή ώρα θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη των δασικών υπαλλήλων στο ξενοδοχείο Διβάνι Παλλάς στην Λάρισα,ενώ έχουν προγραμματίσει και πενθήμερη απεργία από την ερχόμενη Παρασκευή.

Παπαντωνίου

Βολές κατά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, εκτοξεύει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας,σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ και εκφράζει την ανησυχία του για κομματικά και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της οικονομίας.

Δεν εννοείται μέσα στον κυβερνητικό χώρο να μην τηρούνται κάποιοι κανόνες δεοντολογίας, αναφέρει ο κ.Παπαντωνίου, τονίζοντας, ότι πέραν της όχι και τόσο καλής εικόνας που δημιουργείται, ζημιώνεται η ίδια η οικονομία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει θέμα καταβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη.

Χθες σχολιάζοντας τα δημοσιέυματα σχετικά με την έκθεση Σπράου,τόνισε ότι τις αποφάσεις για την οικονομική πολιτική τις παίρνει η κυβερνηση και όποιες και αν είναι αύτες θα ληφθούν το φθινόπωρο.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Εκπτώσεις από αύριο και ως τις 31 Αυγούστου, στα εμπορικά καταστήματα.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας, για νέα νεκροψία, μεταφέρθηκε το πτώμα του στρατιώτη Ρωμιόπουλου, μετά τη νέα εκταφή που έγινε με εντολή του Εισαγγελέα Στρατοδικείου Ξάνθης και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του άτυχου φαντάρου.

Ασκοπη χαρακτήρισε τη διαδικασία και ο ιατροδικαστής κ. Νόνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, καθώς, οπως ειπε, τα ζωτικά όργανα έχουν αφαιρεθεί. Ο κ. Νονας τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για δολοφονία.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Θριαμβευτική πορεία της εθνικης μας ομαδας στο Ευρωμπασκετ της Ισπανιας.

Μετά και την χθεσινή νίκη της έπι της Λιθουανίας με 73-66, είναι στην κορυφή του ομίλου.

Απόψε στις 9.30 το βράδυ θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Γαλλίας.

Ρωμαίος

Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσαν από διαφόρους "λίστες",που κατέγραφαν τα πολιτικά φρονήματα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ εν όψει των κρίσεων, παραδέχεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αθηναϊκη",ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος.

Τονίζει ωστόσο, ότι οι λίστες αυτες δεν χρησιμοποίηθηκαν στις κρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας.

Ο κ.Ρωμαίος, προσθέτει,ότι περιμένει το πόρισμα απο την Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να επιβάλλει κυρώσεις, ενω θα αλλάξει και το σύστημα των μεταθέσεων και των κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εισιτήρια

Εκατό δραχμές θα κοστίζουν από αύριο τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΣΑ,όσοι διαθέτουν παλαιά εισιτήρια μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι την Κυριακή 6 Ιουλίου,ενώ στην συνέχεια θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν με νέα ισόποσης οικονομικής αξίας.

ΔΙΕΘΝΗ

Η ώρα μηδέν για το Χονγκ Κονγκ έφθασε,καθώς στις 7 ώρα Ελλάδος αλλάζει κυριαρχία,ύστερα από 156 χρόνια.Ο μικρός σε έκταση οικονομικός γίγαντας της Απω Ανατολής περνά από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία στην Κινεζική,βάσει της Σινο- βρετανικής συμφωνίας του 1984,που προβλέπει πάντως την διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής του αυτονομίας.

Στην Τουρκία, νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα έχει σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ,ο οποίος θα του παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης και να την εγκρίνει πριν πάει για ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.

Τη νύκτα,έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στη Κωνσταντινούπολη νύκτα,με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις υπάλληλοι.

Την οργή των φανατικών μουσουλμάνων προκάλεσαν συνθήματα και αφίσσες στη Χεβρώνα με προσβλητικές λέξεις για τον προφήτη τους Μωάμεθ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, παρεμβαίνοντας για να εκτονώσει τη κατάσταση, καταδίκασε τις ενέργειες αυτές ως ασεβείς.

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............277,09  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........200,82     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........207,69     #
    Μάρκο .....................160,27     #
    Γαλλικο φράγκο .............47,51     #
    Ελβετικο  φράγκο...........192,25     #
    Στερλίνα...................462,57     #
    Εκατό  λιρέτες .............16,37     #
    Εκατό γιεν.................242,11     #
    Εκιού .....................314,34     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 30 June 1997 - 12:03:20 UTC