Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-07-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 09/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Με τον ειδικό διαμεσολαβητή του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαυκος Κληρίδης, ενόψει των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακο, που αρχίζουν αύριο.
  • Εσβησε τελικα η φωτια στο δασος του Σειχ Σου αφου αποτεφρωσε το μισο απο αυτο ωστοσο δεκαδες ειναι οι καταγγελιες για τις ευθυνες του κρατους στην καταστροφη με την πολιτικη που ακολουθησε στο θεμα του χαρακτηρισμου της εκτασης ως αναδασωτεας.
  • Παραμενει η αναστατωση στο χωρο της υγειας,καθως οι νοσοκομειακοι γιατροι συνεχιζουν εως αυριο την απεργια εναντια στο νομοσχεδιο για το ΕΣΥ που εχει κατατεθει στη Βουλη,με αποτελεσμα τα νοσοκομεια να λειτουργουν με προσωπικό ασφαλείας.
  • Στη Μαδρίτη,οι ηγετες των 16 χωρων-μελων του ΝΑΤΟ διεκοψαν τη συνοδο κορυφης της Συμμαχιας , λιγο μετα την εναρξη των εργασιων, ωστε να διαβουλευτουν και να βρουν τροπους να ξεπερασουν τις διαφωνειες τους σχετικα με την επιλογη νεων μελων.


Κυπριακό

Με τον ειδικό διαμεσολαβητή του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαυκος Κληρίδης, ενόψει των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζουν αύριο.

Χθες το απόγευμα ο κ. Χόλμπρουκ συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς,αλλά δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για διαπραγματευτική συνάντηση, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Χόλπρουκ για το Κυπριακό.

ΦΩΤΙΕΣ

Εσβησε τελικά η φωτιά στο δάσος του Σέιχ Σου αφού αποτέφρωσε το μισό από αυτό ωστόσο δεκάδες είναι οι καταγγελίες για τις ευθύνες του κράτους στην καταστροφή με την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα του χαρακτηρισμού της έκτασης ως αναδασωτέας.

Συγκεκριμένα απόφαση της νομάρχου της περιόδου 1990 χαρακτήριζε το δάσος αναδασωτέα περιοχή με αποτέλεσμα να θίγονται ορισμένοι που είχαν τίτλους ιδιοκτησίας από την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Τον περασμένο Μάρτιο ωστόσο το υπουργείο Γεωργίας χαρακτήρισε την απόφαση της νομάρχου πεπλανημένη περί το δίκαιο και τα πράγματα και έδωσε το έναυσμα για νέο γύρο πιέσεων από τους ιδιοκτήτες.

Στην Αθήνα συνεδριάζει αυτήν την ώρα η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη κυβερνητικό κλιμάκιο για να αποτιμήσει τις ζημιές.

Στη σύσκεψη που γίνεται υπό τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Αλέκο Παπαδόπουλος συμμετέχουν οι κ.Τσοχατζόπουλος, Λαλιώτης, Ρωμαίος, Τζουμάκας, Πασχαλίδης, και οι υπφυπουργοί Παχτάς και Παπαδήμας.

Στη Θεσσαλονίκη ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος συγκάλεσε για αύριο σύσκεψη των δημάρχων και κοινοταρχών της περιοχής με θέμα την αναδάσωση του καμένου δάσους.

Οσον αφορά τώρα την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ο αναπληρωτής δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Σταμάτης Καραμανλής μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ και τον Γιάννη Σαραντάκο ανέφερε ότι το μέγεθος της ολιγωρίας φανερώνει το γεγονός πως το πρώτο όχημα της δασικής υπηρεσίας έφτασε στον τόπο της φωτιάς μετά από μια ώρα.

Για πολιτικές ευθύνες και ολιγορία μίλησε επίσης στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο πρώην υπουργός Γεωργίας Σωτήρης Χατζηγάκης.

Στο μέτωπο των υπόλοιπων πυρκαγιών τώρα...

Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στην Νεροτριβια Εύβοιας και την Καλλιθέα Ολυμπίας ενώ σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Πηλι Ευβοιας και υπό μερικό έλεγχο στο Αχλαδοχώρι Μεσηννίας, και την Αγναντία Τρικάλων.

Νοσοκομεία

Παραμένει η αναστάτωση στο χώρο της υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν εως αύριο την απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που έχει κατατεθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Σήμερα, λήγει η απεργία των ειδικευομένων γιατρών οι οποίοι θα καθορίσουν την περεταίρω στάση τους μετά τη συνάντηση που θα έχουν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η Εισαγγελία της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησης άκρως εκτάκτων περιστατικών.

Από την Πέμπτη στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι φαρμακοποιοί της Αττικής με επταήμερη απεργία, ως και την επόμενη Τετάρτη ενώ απεργία για τις 14 και 15 Ιουλίου εξήγγειλαν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

ΝΑΤΟ

Στη Μαδρίτη, οι ηγέτες των 16 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ διέκοψαν τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας , λίγο μετά την έναρξη των εργασιών, ώστε να διαβουλευτούν και να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τις διαφωνείες τους σχετικά με την επιλογή νέων μελών.

Δεν υπήρξε συμβιβασμός ανακοίνωσαν Γάλλοι Αξιωματούχοι και γι αυτό οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Να σημειωθεί ότι ούτε κατά τη διάρκεια ολονύκτιων διαπραγματεύσεων αξιωματουχώντων χωρών μελών, κατέστη δυνατόν να συμφωνήσουν για τα νέα μέλη στη διεύρυνση προς ανατολάς.

Η σύνοδος θα ασχοληθεί και με τη νέα στρατιωτική δομή του Νατο.

Στο περιθώριο της συνόδου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ,αν και έγκυρες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ούτε από ελληνικής ούτε από τουρκικής πλευράς έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Στους κόλπους του ΝΑΤΟ παρατηρείται διάσταση απόψεων, μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τη διοίκηση του Στρατηγείου της Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα διαφωνίες διατυπώνει και η Τουρκία για τον αριθμό των υποστρατηγείων της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, οι ΗΠΑ αλλά και αρκετές βόρειες χώρες υποστηρίζουν ότι σε πρώτη φάση η διεύρυνση πρέπει να περιλάβει μόνο τρεις χώρες, δηλαδή την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες του νότου υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση πρέπει να περιλάβει τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία.

ΝΔ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εξέθεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας πάσης Αφρικής Πέτρος στον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, κατά την συνάντηση που είχαν πριν από λίγο.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα ο Πατριάρχης ανέφερε την επάνδρωση του Πατριαρχείου για να ενισχυθούν οι προσπάθειες προστασίας της Ορθοδοξίας.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδος, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία καθορίζεται σε 4%, η αύξηση των διδακτρων των ιδιωτικών σχολείων για την περιοδο 1997-98.

Οσα σχολεία προχώρησαν σε μεγαλύτερες αυξήσεις στα δίδακτρα, υποχρεούνται να συμψηφίσουν τα ποσά στις επόμενες δόσεις διδάκτρων, διαφορετικά θα επιβληθούν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 500.000 δραχμές για κάθε μαθητή.

Ψαράς

Αγνωστος μαχαίρωσε νωρίς το πρωί στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου τον 32χρονο Ψαρά Γιώργο Βιδιαδάκη ο οποίος ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Κατεδαφίσεις

Στην κατεδάφιση αιθαίρετων κτισμάτων στην παραλιακή Αλίμου θα προχωρήσει μετά το τέλος Σεπτεμβρίου η Νομαρχία Αθηνών.

Πρόκειται για κτιριακές επεκτάσεις στα κέντρα διασκέδασης Νέα Δειλινά, Ακρωτήρι , Φαντασία, Ζέφυρος, Φλοίσβος, Ση- Παρκ, στο Ναυτικό αθλητικό όμιλο Αγίου Κοσμά και στο Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιεων Αλίμου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σύσκεψη για το το θέμα των νοσήλειων των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνει σε μισή ώρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής που μεταξύ άλλων προβλέπει πρόστιμα για τους εργοδότες εως και 500 χιλ. δρχ. για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο και δημιουργία ειδικού σώματος ελεγκτών.

Καποδίστριας

Στο τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις των δήμων και των κοινοτήτων με την επωνυμία Σχέδιο Καποδίστριας, το οποίο θα ψηφιστεί το Φθινοπωρο.

ΔΙΕΘΝΗ

- Φάκελλος με στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες για κατασκοπεία που διατυπώνονται εναντίον της πρώην Πρωθυπουργού, Τανσού Τσιλέρ,παραδόθηκε από τουρκικό δικαστήριο ασφαλείας στο γενικό επιτελείο στρατού της χώρας, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

Οι κατηγορίες εναντίον της Τσιλέρ για κατασκοπία διατυπώθηκαν πριν τρεις εβδομάδες από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Περιντσέκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η αρχηγός του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, εργαζόταν για λογαριασμό της CIA, από τη δεκαετία του `60 για να "εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ".

Στην Αλβανία το σοσιαλιστικό κόμμα,που εδραίωσε τη νίκη του στο προχθεσινό β'γύρο των εκλογών, επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειες του για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην χώρα και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης έως τις 25 Ιουλίου.

Ο Αλβανός προεδρος Σαλί Μπερίσα αναμένεται να παραιτηθεί από το σημερινό του αξίωμα και να ηγειθεί της αντιπολίτευσης,αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος,αφού έχει αποκλείσει τη συγκατοίκηση με τους σοσιαλιστές.

Επτά ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι δέκα τραυματίστηκαν στη μεθόριο της Τσετσενίας,όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε από τηλεχειριζόμενο εκρηκτικό μηχανισμό.

Στο Πορτάουν της βόρειας Ιρλανδίας συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχή νύκτα τα βίαια επεισόδια μεταξύ καθολικών και προτεσταντών,ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες για κήρυξη νέας εκεχειρίας από τον ΙΡΑ και προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Μαίνονται οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Καμπότζη και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη πρωτεύουσα Πνομ Πένχ,η οποία ελέγχεται πλήρως από τις δυνάμεις του πραξικοπηματία πρωθυπουργού Χουν Σεν.

Σήμερα ξέσπασαν νέες μάχες στη περιοχή του αρχαίου ναού Ανγκόρ Γουάτ, ανάμεσα στις δυνάμεις του Χουν Σεν και του αντιπάλου του πρώτου πρωθυπουργού Νοροντόμ Ραναρίντ,ο οποίος διέφυγε και βρίσκεται στη Γαλλία.

Στο Νιού Τζέρσεϋ οι διωκτικές αρχές κατάσχεσαν ποσότητα κοκαϊνης, που ξεπερνά σε βάρος τον ένα τόνο και σε αξία τα 100 εκατομ.δολλάρια.Η κοκαϊνη ηταν κρυμμένη μέσα σε μιά αποθήκη.Ως ύποπτοι για τη μεταφορά και διακίνηση της κοκαϊνης συνελήφθησαν 4 ανθρωποι,δύο από το Μεξικό και δύο από τη Δομινικανή δημοκρατία.

Εξι άτομα,εκ των οποίων οι πέντε είναι Τσετσένοι, απήχθησαν σήμερα από ένόπλους, καθώς ταξίδευαν με λεωφορείο από τη βόρεια Οσετία στη γειτονική Ιγκουσετία,μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

Στην αποστολή και επανδρωμένου διαστημοπλοίου στον Αρη προσανατολίζεται τώρα η ΝΑΣΑ, μετά την επιτυχία της αποστολής Παθφάιντερ στην επιφάνεια του "κόκκινου πλανήτη".

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι εμπορικές τράπεζες σήμερα πωλούν:

    Δολλάριο ΗΠΑ...............278.00  δραχμες
    Δολλάριο Καναδά ...........203.00     #
    Δολλαριο Αυστραλιας........207.84     #
    Μάρκο .....................159.91     #
    Γαλλικο φράγκο .............47.44     #
    Ελβετικο  φράγκο...........191.35     #
    Στερλίνα...................469.11     #
    Εκατό  λιρέτες .............16.40     #
    Εκατό γιεν.................248.54     #
    Εκιού .....................314.00     #

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 8 July 1997 - 11:03:12 UTC