Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-07-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 10/07/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Την συμφωνια Σημιτη-Ντεμιρελ χαιρετισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος της κυπριακης κυβερνησης Μανωλης Χριστοφιδης ο οποιος δηλωσε οτι θα επηρεασει θετικα τις συνομιλιες Κληριδη Ντενκτας που αρχιζουν στις 7 το απογευμα στο προαστιο Τράουτμπεγκ της Νεας Υορκης.
  • Να παρουν το νομο στα χερια τους προκειμενου να διωξουν απο το χωριο τους αλβανους λαθρομεταναστες απειλουν οι κατοικοι του χωριου Νεα λευκη Λαρισας.
  • Κλειστα αύριο και μεθαυριο τα φαρμακεία ολης της χωρας και τα φαρμακεια της Αττικης για μια εβδομαδα , λογω των κινητοποιησεων των φαρμακοποιων που διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα φάρμακα, οι οποίες περιλαμβάνουν και μείωση του κέρδους τους.
  • Ανθρωπινες ζωες κινδυνεψαν στη φωτια του Σειχ Σου στη Θεσσαλονικης απο την ασυνενοησια μεταξυ δασικων και πυροσβεστων οπως προεκυψε απο την ερευνα του ραδιοφωνου του ΑΝΤΕΝΝΑ γαοι την δασοπροστασια.


ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Κώδικα πολιτισμένης συμπεριφοράς που επιτρέπει την συμβίωση των δύο χωρών, αλλά δεν λύνει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τη συμφωνία έξι σημείων Σημίτη-Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη.

Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε καθοριστική για τις εξελίξεις τη συνέντευξη Ντεμιρέλ στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και το Νίκο Μεγγρέλη.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εγκατάλειψη από την Τουρκία της ηγεμονικής συμπεριφοράς που συνοψύζονταν στην απεθιλή χρήσης βίας και την υιοθέτηση εκ μέρους της των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Υπογράμμισε πάντως ότι παραμένει αναπάντητο από τουρκικής πλευράς το ελληνικό αίτημα ν'αποσύρει η Αγκυρα τις διεκδικήσεις της στα Ιμια ή να προσφύγει για το θέμα στη Χάγη.

Για το θέμα των 12 μιλίων ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και όταν θελήσει να το εφαρμόσει θα το κάνει κατά τρόπο υπεύθυνο.

Σε ερώτηση γιατί δεν συμπεριελήφθει το Κυπριακό στο κοινό ανακοινωθέν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν είναι δυνατό ένα διεθνές πρόβλημα να μετατραπεί σε διμερή ελληνοτουρκική διαφορά.

Ο κ. Πάγκαλος είπε επίσης ότι προσυπογράφει τη χθεσινή δήλωση Τσοχατζόπουλου και χαρακτήρισε υπεύθυνη και θετική την τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Απέφυγε -όμως- να σχολιάσει τις αντιδράσεις των "32" του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ως υπουργός Εξωτερικών δεν θέλει να εμπλακεί σε εσωκομματικές διενέξεις.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος που χθες τήρησε σαφείς αποστάσεις από το κείμενο της συμφωνίας δήλωσε σήμερα πως ότι έχει να πει θα το κάνει αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ενώ για το κυπριακό είπε πως η ελληνική θέση δεν έχει αλλάξει.

Ο Γεράσιμος Αρσένης περιμένει να ενημερωθεί αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο και μετά θα προβεί σε συνολική τοποθέτηση όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό ενώ ανακοίνωση αναμένεται να εκδώσουν και οι 32 του ΠΑΣΟΚ.

Την συμφωνία της Μαδρίτης χαιρέτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε γίνει αποδεκτό στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 1992 που μετείχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου και επισημαίνει ότι η κατάληξη της νέας προσπάθειας θα εξαρτηθεί από την πορεία του Κυπριακού.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησε την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αποσαφηνίσει ο πρωθυπουργός τα αόριστα σημεία της συμφωνίας.

Στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η συμφωνία θα απαλείψει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες μιας ένοπλης σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Πάντως λίγες μόνον ώρες μετά την συμφωνία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Τρεις σχηματισμοί ΕΦ 16 και ένας σχηματισμός ΕΦ 4 Φάντομ παραβίασαν τον εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Κυπριακό

Σε προάστιο της Γενέυης από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο Δεύτερος Γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σήμερα στο Τραουτμπεκ της Ν.Υόρκης οι απευθείας συνομιλίες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα με χωριστές κατ' αρχήν συναντήσεις του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ κοινή συνάντηση των τριών θα υπάρξει το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης.

Ο εκπρόσωπος του Κόφι Αναν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρουσίασε χθες τις εισηγήσεις του ΟΗΕ επί του θέματος, ωστόσο κύκλοι καλά ενημερωμένοι χαρακτήρησαν τη σημερινή ημέρα ως καθοριστική για τις συνομιλίες.

Φωτιές

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στη μεγάλη πυρκαγιά του Σειχ Σου.

Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας μετέθεσε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην πτήση των πυροσβεστικών αεροπλάνων στους υφιστάμενους του και την Πολεμική Αεροπορία.

Μετά από αυτό, ο γενικός γραμματέας δασών Ηλίας Μπεριάτος υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους ευθυξίας, ενώ το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας απάντησε άμεσα και δεικτικά στον κύριο Τζουμάκα επισημαίνοντας ότι την ευθύνη για την απογείωση των αεροσκαφών έχει το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο και το Υπουργείο Γεωργίας.

Δεκάδες Θεσσαλονικείς υπέβαλαν σήμερα μηνύσεις κατά παντώς υπευθύνου για τη φωτιά στο Σειχ Σου, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι ο κύριος Τζουμάκας είναι ο κύριος υπεύθυνος για το χάος που επικράτησε στη μεγάλη πυρκαγιά και αφού δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί εναπόκειται στον Πρωθυπουργό να τον παύσει.

Σε εξέλιξη, εν τω μεταξύ, είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη περιοχή Βουνό Παναγιάς κοντά στο Ξυλόκαστρο, καθώς και η φωτιά στην Ιο.

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που επί τέσσερις ημέρες κατέκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα στον νομό Ηλείας.

Κλιμάκιο της Πρόνοιας διανέμει από σήμερα επιταγές 200.000 δραχμών σε κατοίκους των οποίων καταστράφηκαν οι περιουσίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Τριακόσιοι ράμπο της εφορίας εξορμούν στις νησιώτικες και τουριστικές περιοχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ηδη μόνο σ' ένα δεκαήμερο οι εφοριακοί διαπίστωσαν τεσσερισίμιση χιλιάδες παραβάσεις για μη έκδοση τιμολογίων και έλλειψη οικονομικών στοιχείων.

* Παράλληλα προχωρά και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ηδη έχουν σταλεί 2 εκατομμύρια 120 χιλιάδες σημειώματα από τα οποία 916 χιλιάδες είναι χρεωστικά 730 χιλιάδες πιστωτικά και 475 χιλ. μηδενικά.

Η αύξηση των εσόδων στις εφορίες σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξης των 19% ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων για ακίνητα τιμολόγια, αυτοκίνητα και ΑΦΜ.

* Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ΙΧ ζητεί με έγγραφο του προς το υπουργείο οικονομικών ο σύνδεσμος εμπόρων αυτοκινήτων και προτείνει της επιβολή ΦΠΑ στα 50 χιλ. αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα των 150 δισ. που θα δημιουργηθεί.

Ωστόσο το αίτημα προσκρούει στην άρνηση του υπουργείο οικονομικών

* Τη δημιουργία κεντρικού εκτελεστικού οργάνου το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών θα πληροφορεί τους επιχειρηματίες για την οικονομική εξόρμηση σε χώρες της βαλκανικής αποφάσισε ο σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανιών.

ΣΥΝ

Πρωτοβουλία για να σταματήσει το φαινόμενο της βιομηχανίας τροπολογιών - όπως την χαρακτήρισε- ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ.Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβένρηση για προβλήματα που δημιουργούνται στη νομοθετική λειτουργία της βουλής με τις αθρόες και άσχετες όπως είπε -τροπολογίες που καταθέτουν οι υπουργοί για την εξυπηρέτηση κυβερνητικών σκοπιμοτήτων και πελατειακών σχέσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε επίσης να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή ελέχγου και διαφάνειας στους τομείς των προμηθειών των συμβάσεων και της διαχείρησης εθνικών και κοινοτικών πόρων

Φλακ

Οικονομικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων δολλαριων που δεν συμφωνηθηκαν γραπτως υποχρεωνουν την αμερικανιδα τραγουδιστρια Ρομπερτα Φλακ να μην πραγματοποιησει τις προγραμματισμενες εξη συνολικα συναυλιες που αρχιζαν το σαββατοκυριακο στην Αθηνα και στη συνεχεια τη θεσσαλονικη την Κερκυρα και το Βολο

Ο ιδιοκτητης του καλλιτεχνικου πρακτορειου Γουορλντ Κονσεπτ Βαγγελης Φραγκιαδακης εχει ηδη καταθεσει αγωγη εναντιον της, επικαλουμενος παραλογες απαιτησεις της 58χρονης τραγουδιστριας που μεσω της συνεργατιδας της Σουζαν Κογια απαιτουσε να προπληρωθει για τις συναυλιες.

Τα εισιτηρια για τις συναυλιες μπορουν να εξαργυρωθουν στα σημεια πωλησης

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

- Λιγοτερα επιδοματα ανεργειας και περισσοτερες επιδοτουμενες θεσεις εργασιας , θα προωθήσει η Κυβερνηση μεσα απο τον κοινωνικο διαλογο, δηλωσε ο Υπουργος Εργασιας.

Ο κυριος Παπαιωαννου μιλωντας σε ημεριδα για την απασχοληση ,τονισε οτι την επομενη τριετια θα διατεθουν εναμιση τρισεκατομμυριο δραχμες για την καταρτηση και τον επαγγελματικο προσανατολισμο.

ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

Την αντιδραση του υπουργου δικαιοσυνης Ευαγγελου Γιαννοπουλου προκαλεσε η ασαφεια του πορισματος των ιατροδικαστων για τα αιτια του θανατου του λοχία Ρωμιοπουλου στον Εβρο.

Οπως δηλωσε ο κ. Γιαννοπουλος μπορει το πορισμα να μην ξεκαθαριζει τα αιτια θανατου υπαρχουν ομως ενδειξεις που κατατεινουν στη δολοφονια

Ειδικοτερα οπως ειπε ο κ.Γιαννοπουλος οι ιατροδικαστες απορριπτουν το ενδεχομενο ο θανατος να προερχεται απο πνευμονικο οιδημα,οπως υποστηριζει το πρωτο πορισμα της κυριας Ζαγγελιδου,κάνουν λόγο για κακώσεις στο σωμα του Σπύρου Ρωμιοπουλου που εγιναν πριν απο το θάνατό του και δηλωνουν οτι δεν μπορουν να αποκλεισουν το ενδεχομενο ο θανατος να οφειλεται σε ασφυξια.

Ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος δηλωσε σημερα οτι για τα αιτια του θανατου του λοχια δεν γνωριζει τιποτα και περιμενει να δει το πορισμα των ιατροδικαστων.

ΔΙΕΘΝΗ

- Το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα με θέμα την πολιτική του νέου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, ενόψει της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Τουρκικό ποινικό δικαστήριο αρνήθηκε σήμερα να εξετάσει την υπόθεση των αποζημιώσεων που ζητά ο Νετσμετίν Ερμπακάν από τον εισαγγελέα Βουράλ Σαβάς, ο οποίος προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας των Σέρβων της Βοσνίας στο Πρίγιεντορ, Σίμο Ντρελγιάτσα που φέρεται να εμπλέκεται σε εθνικές εκκαθαρίσεις και κατεζητείτο ως εγκληματίας πολέμου, σκοτώθηκε σε σύγκρουση με στρατιώτες του ΝΑΤΟ που προσπάθησαν να τον συλλάβουν.

Στην δυτική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 70 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίες εκδηλώθηκαν όταν η αστυνομία κατέβασε σημαίες της Αλβανίας και της Τουρκίας που είχαν αναρτηθεί σε δημόσια κτήρια στις αλβανόφωνες πόλεις Τέτοβο και Γκόστιβαρ.

Στα Τίρανα, μετά τη χολέρα τα κρούσματα της οποίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κάθε καλοκαίρι ανακοινώθηκε σήμερα και το πρώτο κρούσμα ελονοσίας στην αλβανική πρωτεύουσα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έφτασε σήμερα στην Πολωνία, μιά από τις τρεις χώρες που προσκλήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία.

Μια ισπανική οργάνωση για την προστασία των γαϊδουριών θα προσφέρει στον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ένα γαϊδούρι που λέγεται Μιλαγκρίτος και έχει μενει έγκυος από ένα γαϊδούρι που δόθηκε στον κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

Στη Βενεζουέλα, σαράντα είναι οι νεκροί και 162 οι τραυματίες απο τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, που συγκλόνισε χθές τις πολεις Κουμάνα και Καριάκο, σε απόσταση 350 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Καράκας.

Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε σήμερα το ψάρεμα και το κολύμπι κοντά στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων της πόλης Λα Αγκ, εξαιτίας φόβων για ραδιενεργή μόλυνση.

Στην Αλγερία, δύο παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών βρέθηκαν χθες αποκεφαλισμένα στα υψίπεδα της Μπουγκάρα, προπύργιο των Ισλαμιστών 20 χλμ νότια από το Αλγέρι.

Πολεμική σύρραξη με τη Νότιο Κορέα, με στόχο την ένωση των δύο κρατών της ασιατικής χερσονήσου, προετοίμαζε το κομμουνιστικό καθεστώς της Βορείου Κορέας, απεκάλυψε σήμερα ένας αυτομολήσας ανώτερος αξιωματούχος της Πιονγκγιάνγκ.

Το κλείσιμο όλων των παλαιστινιακών καταστημάτων στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, διέταξε για σήμερα ο ισραηλινός στρατός, ύστερα από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε χθες βράδυ ένα κτίριο που στεγάζει εβραίους εποίκους.

Ηφαιστειακής προέλευσης είναι κατα πάσα πιθανότητα ο βράχος "Μπάρνακλ Μπίλ" τον οποίο συνέλεξε και ανέλυσε το μικρό τηλεχειριζόμενο όχημα Παρεπιδημών απο την επιφάνεια του πλανήτη Αρη,όπως δήλωσε σήμερα επιστήμονας γεωλόγος του εργαστηρίου της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια, όπου έχει εγκατασταθεί το κέντρο ελέγχου της αποστολής Ανίχνευσης του Αρη.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο νησί Κιούσου της νότιας Ιαπωνίας προκάλεσαν μεγάλη κατολίσθηση στην περιφέρεια Καγκοσίμα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι

Η Ενωση των Κρατών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN) αποφάσισε σήμερα να αναβάλει την ένταξη της Καμπότζης στην οργάνωση,λόγω του εμφυλίου που μαστίζει την χώρα.

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει ο αγώνας εξουσίας μεταξύ των σκληροπυρηνικών οπαδών του παραιτηθέντος πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και της μετριοπαθούς προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αξια των συναλλαγών έφθασε τα 11,6 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Γενικός Δεικτης Τιμών έκλεισε στις 1.576,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,82 τοις εκατό.

Από τις 233 μετοχές που διακινήθηκαν.

* 131 παρουσίασαν άνοδο
* 29 παρέμειναν σταθερές και
* 73 υποχώρησαν.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 11 Ιουλίου ως εξής.

    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING

    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 273,4    280,9    276,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,1    159,3    156,9
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 461,5    474,1    466,9
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 186,7    191,8    188,8
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,0     47,2     46,5
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 242,6    249,3    245,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 198,9    204,4    201,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..203,0    208,5    205,4
    E.C.U............... 305,9    314,2    309,4

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 10 July 1997 - 16:03:19 UTC