Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 07/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Αντιδράσεις σε Κύπρο και Αθήνα, έχει προκαλέσει η συμφωνία Τουρκίας και Ψευδοκράτους των τουρκοκυπρίων, για σύνδεση σε στρατιωτικό, οικονομικό και διπλωματικό τομέα, συμφωνία που εντάσσεται στο σχέδιο προσάρτισης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία.
  • Ακριβότερες από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων, λόγω της συνεχούς ανόδου της τιμής τού δολλαρίου που σήμερα αγγίζει τις 300 δραχμές.
  • Εννέα ελληνικές συμμετοχές έχουμε στην σημερινή έκτη ημέρα του Αθήνα'97.


ΕΘΝΙΚΟ

Αντιδράσεις σε Κύπρο και Αθήνα, έχει προκαλέσει η συμφωνία Τουρκίας και Ψευδοκράτους των τουρκοκυπρίων, για σύνδεση σε στρατιωτικό, οικονομικό και διπλωματικό τομέα, συμφωνία που εντάσσεται στο σχέδιο προσάρτισης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία.

Το θέμα θα συζητηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, χαρακτηρίζει απροκάλυπτη απόπειρα πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου τη συμφωνία, ενώ αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία δείχνει έτσι ότι περιφρονεί τους διεθνείς Νόμους και κανόνες που έχει υπογράψει.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, χαρακτηρίζει τη συμφωνία, επίδειξη ισχύος και αδιαλλαξίας, ενώ κατηγορεί την Τουρκία και για εμμονή στην καταπάτηση της Διεθνούς Νομιμότητας.

Εντονη αντίδραση και από τον Αντώνη Σαμαρά, που καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για συμφωνίες που ενδεχομένως έχει κάνει.

ΚΑΥΣΙΜΑ.

Ακριβότερες από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων, λόγω της συνεχούς ανόδου της τιμής τού δολλαρίου που σήμερα αγγίζει τις 300 δραχμές.

Η τιμής της βενζίνης αυξάνει κατά 4,7 δραχμές το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης 2,1 δραχμές και του πετρελαίου θέρμανσης 2 δραχμές.

Οι ενδεικτικές τιμές πώλησης για Αττική και Θεσσαλονίκη είναι 225,5 δραχμές για τη σούπερ και 209,5 για την αμόλυβδη. Στην περιφέρεια οι ανώτατες τιμές είναι από 225 έως 235 για τη σούπερ και από 210 έως 219 για την αμόλυβδη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, η συνεχής άνοδος της τιμής του δολλαρίου δεν θα επηρεάσει τον τιμάριθμο τού Αυγούστου. Τον Ιούλιο πάντως, ο τιμάριθμος κινήθηκε με 5,4%, μικρή πτώση από το 5,5% του Ιουνίου.

Η μείωση αυτή, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκπτώσεις, καθώς και στην πτώση των τιμών των φρούτων και του ελαιολάδου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Εννέα ελληνικές συμμετοχές έχουμε στην σημερινή έκτη ημέρα του Αθήνα'97.

Στον τελικό του ακοντισμού γυναικών, πέρασε το πρωί, η Τζελίλη με 63.50. Στο άλμα εις μήκος αγωνίζεται η Νίκη Ξάνθου και η Βούλα Πατουλίδου, για τα προκριματικά.

Επίσης σήμερα, αγωνίζονται η Κατερίνα Κόφφα και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος στα ημιτελικά των 200 μέτρων, η Στέλλα Τσικούνα στον τελικό της δισκοβολίας και η Χρυσούλα Ιακώβου το βράδυ στα προκριματικά των 5 χιλιάδων μέτρων.

Χθες, ο Λάμπρος Παπακώστας κατέλαβε την έκτη θέση στον τελικό του ύψους με άλμα στα 2 μέτρα και 32 εκατοστά.

Ο Έλληνας αθλητής στάθηκε άτυχος καθώς στις δύο αποτυχημένες προσπάθειες του στα 2.35 και την μία στα 2.37, έριξε τον πύχη για ελάχιστα εκατοστά.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ με 2.37.

Στα 800 μέτρα ο Παναγιώτης Στρουμπάκος παρά την καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε δεν προκρίθηκε στον τελικό.

Στο τριπλούν ο Χρήστος Μελέτογλου πήρε την πρόκριση για τον τελικό της Παρασκευής με άλμα στα 17 μέτρα και 4 εκατοστά, επίδοση που αποτελεί ισοφάριση του πανελληνίου ρεκόρ.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Ασύλληπτοι παραμένουν οι 8 απο τους 15 κρατούμενους που απέδρασαν χθες το απόγευμα απο τις φυλακές της Κέρκυρας.

Μεταξύ των επτά που συνελλήφθησαν, είναι και οι κρατούμενοι Αντώνης Δίπλας και Γιώργος Παυλόπουλος,ενώ στο νοσοκομείο του νησιού νοσηλεύονται ο Κωνσταντινός Σαμαράς και 2 Αλβανοί που τραυματίστηκαν απο τα πυρά των αστυνομικών.

Οι κακοποιοί που διαφεύγουν της σύλληψης είναι ο 26χρονος Κωνσταντίνος Χιρβαντίδης,ο 35χρονος Μιχάλης Αδαμαντίδης,ο 38χρονος Βασίλης Καλτσάς και 5 Αλβανοί.

Τη νύχτα,οι δραπέτες, άφησαν ελεύθερο τον δεσμοφύλακα Παναγιώτη Καρδαριώτη, τον οποίο κρατούσαν όμηρο.

ΒΟΥΛΗ

Σχεδόν διπλασιάζονται οι αποζημιώσεις των βουλευτών καθώς συνδέονται με τις αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών, που καθιερώνονται με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, σήμερα στη Βουλή.

Αντιρρήσεις στην αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, εξέφρασαν οι βουλευτές του Συνασπισμού, του ΔΗΚΚΙ και του ΚΚΕ.

Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει και την καταβολή των αναδρομικών για το 1996.

Στη Βουλή θα συζητηθεί, σήμερα, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία οι ανεκτέλεστες ποινές για έκδοση ακάλυπτων επιταγών μετατρέπονται σε χρηματικές αντί τετρακοσίων εώς χιλίων δραχμών την ημέρα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

Παρέμβαση του Εισαγγελέα, για το πόρισμα του ΑΣΕΠ που αποκαλύπτει παράνομες προσλήψεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία, κατά παράβαση του νόμου Πεπονή.

Ο υπουργός Μεταφορών διαβίβασε το πόρισμα του ΑΣΕΠ στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και άρχισε η διαδικασία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της επιτροπής.

ΔΗΜΟΙ

Σε προσλήψεις 400 ατόμων μέσω του ΟΑΕΔ αλλά και χρηματοδότηση των δήμων για τεχνικό εξοπλισμό, θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, δηλώνει ότι ήδη δόθηκε το πράσινο φώς για τις προσλήψεις στελεχών, ενώ λόγω των νέων αναγκών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Σχεδίου Καποδίστρια για τις συνεννώσεις, θα δοθούν συνολικά 60 δισεκατομμύρια για τεχνικό εξοπλισμό σε χίλιους νέους δήμους.

ΜΟΥΣΕΙΟ

Λιθογραφίες και ξυλόγλυπτα έπιπλα, επίχρυσα κινέζικα αγαλματάκια και άλλα αντικείμενα αγνώστου αξίας, έκλεψαν άγνωστοι απο το Καστρίτσιο Μουσείο που βρίσκεται στην λεωφόρο Καποδιστρίου 17 στην Φιλοθέη.

Η κλοπή έγινε στο χρονικό διάστημα απο τις 29 Ιουλίου εως τις 4 Αυγούστου και καταγγέλθηκε χθες στην αστυνομία απο τον υπεύθυνο Αλέξανδρο Βακαδήμα.

ΓΚΑΖΑΚΙΑ

Μικρές υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο του Δημήτρη Περιβόλα, διευθυντή της Πυρκάλ, προκάλεσε τη νύχτα, έκρηξη από γκαζάκια που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι, στο αυτοκίνητό του, στην οδό Αριστοφάνους 15 στον Αγιο Δημητριο.

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα εξαπέλυσε η οργάνωση Χεζμπολάχ εναντίον περιοχών στη κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη του Νοτίου Λιβάνου,κλιμακώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση στη περιοχή.Στο Ν.Λίβανο κατέπεσε και ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών,με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε επιβαίνοντες.

Εν τω μεταξύ η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει τα μέτρα καταστολής και τον πλήρη αποκλεισμό κατά των Παλαιστινίων.Ο Αμερικανός πρόεδρος και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές υπενθυμίζουν, πάντως στο Νετανιάχου τους κινδύνους από τη κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας,αλλά και την αποδυνάμωση της αξιοπιστίας του Αραφάτ.Στο τέλος του μήνα η υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράιτ πρόκειται να επισκεφθεί τη περιοχή,ενώ το Σαββατοκύριακο φθάνει ο ειδικός μεσολαβητής Ντένις Ρός για συνομιλίες με τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Διαβεβαιώσεις ότι θα σεβαστούν τους όρους της συμφωνίας του Ντέητον έδωσαν χθες στον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ οι πρόεδροι της Κροατίας Τούτσμαν και του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας Ιζετμπέκοβιτς κατά τη συνάντηση τους στο Σπλιτ.Σήμερα ο κ. Χόλμπρουκ συναντάται στη Μπάνια Λούκα με την πρόεδρο των Σερβοβόσνιων Πλάβσιτς και αύριο στο Βελιγράδι με το πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Μιλόσεβιτς.

Στη Τουρκία,ο γενικός εισαγγελέας της Αγκυρας Τουράν Σαβάς κατέθεσε την έκθεση του στο Συνταγματικό δικαστήριο,με την οποία ζητά τη κατάργηση του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας του Ερμπακάν.

Το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας της Γερμανίας προειδοποιεί ότι η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα,που έχει ξεπεράσει το 11%,απειλεί με κατάρρευση ολόκληρο το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τη καλεί να πάρει μέτρα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων,που έχει φθάσει τα 4,5 εκατομμύρια.

Εναν ανταγωνιστή αμερικανικής προέλευσης απέκτησε η Ντόλυ ,το πρόβατο που γεννήθηκε με κλωνισμό κυττάρων.Τώρα μιά εταιρεία του Ουινσκόνσιν ανακοίνωσε ότι πέτυχε με μιά εξαιρετικά προηγμένη γενετική τεχνολογία πριν έξι μήνες τον κλωνισμό ενός μοσχαριού.

Στο Καναδά,περισσότερα από εξήντα άτομα εγκατέλειψαν σήμερα το σταθμό του μετρό του Τορόντο στον Καναδά,ύστερα από την εκδήλωση πυρκαγιάς,που επεκτάθηκε γρήγορα,γεμίζοντας καπνούς το κτίριο και τις υπόγειες στοές.

Η λειτουργία του μετρό διακόπηκε,ενώ τουλάχιστον 40 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με ελαφρά συμπτώματα δηλητηρίασης απο εισπνοή καπνού.

Η "Γκόλντεν Γκέιτ",η διάσημη γέφυρα του Σάν Φρανσίσκο, θα ενισχυθεί ώστε να μπορεί να αντισταθεί σε μια σεισμική δόνηση μεγέθους έως και 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 5 χρόνια και ένα μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τα διόδια που θα πληρώνουν οι αυτοκινητιστές.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 7 Αυγούστου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 291,6    299,6    295,0
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 154,2    158,4    156,0
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 464,8    477,5    470,2
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,4    194,6    191,7
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  45,6     46,9     46,2
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 244,0    250,6    246,8
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 210,7    216,5    213,2
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..214,5    220,3    216,9
    E.C.U............... 304,0    312,3    307,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Thursday, 7 August 1997 - 11:22:45 UTC