Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-08-18

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 18/08/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Για τα Ψαρά θα αναχωρήσει γύρω στις 11 και μισή,με ελικόπτερο,από τη Χίο, όπου βρίσκεται, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,ενώ το μεσημέρι θα επιστρέψει και πάλι στη Χίο και αύριο θα αναχωρήσει για το Φανάρι.

    Σκληρή γλώσσα απο την Βρετανία, κατά της Αγκυρας και του Ντεκτάς που επιχειρούν άμεση σύνδεση του κυπριακού με την προοπτική ενταξής στην Ευρωπαική ένωση.

    Καθυστερήσεις των πλοίων και ταλαιπωρία των επιβατών, που αποδίδεται στη μεγάλη κινηση στα νησιά κατά την επιστροφή.


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Για τα Ψαρά θα αναχωρήσει γύρω στις 11 και μισή,με ελικόπτερο,από τη Χίο, όπου βρίσκεται, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,ενω το μεσημέρι θα επιστρέψει και πάλι στη Χίο και αύριο θα αναχωρήσει για το Φανάρι.

Χθες ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε την ευχή να μετατραπεί σε μόνιμη ειρήνη η ύφεση που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στην ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης,τονισε πως θα παραμένουνν εκεί για πάντα ως ρεαλιστες,επιδιώκοντας το υπέρλογο και το αδύνατο.

Χθες βράδι ανακηρυχθηκε επιτιμος δημοτης Καρδαμίλλων και νωρίτερα επισκεφθηκε τις Οινούσες,καθώς και τα μαστιχοχώρια του νησιού.

Εν τω μεταξύ,το θέμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα, αναμένεται να απασχολήσει την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Ιερά Συνοδο,μετά την πρόσκληση του Δημάρχου Αθηνάιων Δημήτρη Αβραμόπουλου, στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας,να επισκεφθεί στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου Γιάννης Χατζηφώτης, απαντώντας σε ερώτηση για τους υπαινιγμούς του κυρίου Βαρθολομαίου,απέδωσε την μή πρόσκλησή του στην Αθήνα,στα προβλήματα υγείας του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σκληρή γλώσσα απο την Βρετανία, κατά της Αγκυρας και του Ντεκτάς που επιχειρούν άμεση σύνδεση του κυπριακού με την προοπτική ενταξής στην Ευρωπαική ένωση.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνι,δηλωσε ότι η Τουρκική πλευρά δεν έχει δικαίωμα να λέει στην Ευρωπαϊκη Ενωση,τί θα πράξει και πρόσθεσε ότι ισχύει το χρονοδιάγραμμα των ενταξιακών διαπργαμτευσεων.

Την ίδια ώρα,αναβάλει την επισκεψή του στην περιοχή, ο Ρίτσαρντ Χόλπμρουκ, ενω δηλωσε πως δεν θεωρεί ώριμες τις συνθήκες για δική του παρέμβαση.

Αντί του κυρίου Χόλμπρουκ τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί το τρίγωνο Αθήνα Λευκωσία Αγκυρα, νέος συντονιστής για το Κυπριακό ο κύριος Τόμας Μίλερ.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σε συνέντευξή του στα σημερινά ΝΕΑ,καλεί τον κύριο Χόλμπρουκ να πιέσει την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού.

ΠΛΟΙΑ

Καθυστερήσεις των πλοίων και ταλαιπωρία των επιβατών, που αποδίδεται στη μεγάλη κινηση στα νησιά κατά την επιστροφή.

Με καθυστέρηση τεσσαρων ωρών,εφτασαν στις 5 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, οι επιβάτες του οχηματαγωγου Μαρίνα,που ξεκίνησε απο τη Ρόδο,και έκανε την διαδρομή ΚΩ,Κάλυμνο,Πάτμο,Πάρο και Νάξο.Αναχώρησε επίσης με κεθυστέρηση περίπου τριών ωρών.

Με καθυστέρηση έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά και το πλοίο Νταλιάνα που ξεκινησε απο την Ροδο και πέρασε απο Κάσο,Κάρπαθο,Ηράκλειο,Ιο,Πάρο,Νάξο και Σύρα.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Προς το Ντακάρ κατευθύνεται το ελληνικό αλλιευτικό "Αγιος Γεώργιος", στο οποίο εκδηλώθηκε ανταρσία ενώ έπλεε στο Κάβο Βέρντε, κοντά στη Σενεγάλη.

Στο πλοίο επιβαίνουν τρείς Ελληνες ναυτικοί. Το υπόλοιπο πλήρωμα όμως, που αποτελείται από 20 αλλοδαπούς έκανε ανταρσία, όταν μετά από μηχανική βλάβη ο Ελληνας πλοίαρχος Δημήτρης Ηλιού αποφάσισε να χαράξει ρότα πρός κοντικό λιμάνι.

Ο πλοίαρχος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΕΘΝΙΚΗ

Κλειστή παραμένει εδώ και μισή ώρα, και ως τις 12 το μεσημέρι, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλλας στο 32ο χιλιόμετρο από κατοίκους της Μουσθένης που αντιδρούν στην κατάργηση του Δήμου Πιερέων.

Την αντίθεσή τους στις συνεννώσεις δήμων και κοινοτήτων, εκφράζουν και οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων του νομού Δράμας, που κατεθεσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Σαφή πλεονεκτήματα έναντι των τεσσάρων ανταγωνιστριών πόλεων διαθέτει η υποψηφιότητα της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε ομάδα επιστημόνων για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής Διεκδίκησης των αγώνων.

Εξάλλου η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντετ τάσσεται κατά της υποψηφιότητας της Ρώμης και σε ανταπόκριση της από την ιταλική πρωτεύουσα κάνει λόγο για διαφθορά σε ολυμπιακή κλίμακα

Σοβαρά προβλήματα στην διεκδικηση των Ολυμπιακών αγώνων αντιμετωπίζει η Στοκχόλμη,μετά και την χθεσινή εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Κόντακ,που είναι από τους βασικούς χορηγούς της Σουηδικης υποψηφιοτητας για την Ολυμπιαδα του 2004.

Απόψε στις 9 και μισή το βραδι,ο Λουκιανός Κελαηδόνης διοργανώνει πάρτυ στην πλάζ της Βουλιαγμένης,στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004,από την Αθήνα.

Στην εκδηλωση μετέχουν και η Πόλυ Πάνου,ο Μανώλης Μητσιάς,η Γλυκερία και άλλοι καλλιτέχνες.

ΝΤΑΙΑΝΑ

Σε κλοιό φωτορεπόρτερ,καναλιών και ειδησεογραφικών πρακτορείων η πριγκίπισσα Νταϊάνα που βρίσκεται στη χώρα μας σε κρουαζιέρα στη χώρα μας.

Πάντως,ενω η Λέηντι Ντι αναμενόταν χθες στις Οινούσες, ο ΑΝΤΕΝΝΑ την εντόπισε στις Σπέτσες και στη συνέχεια στα Κύθηρα.

ΣΗΜΙΤΗΣ

Συνεχίζει τις διακοπές του ο πρωθυπουργός Κωστας Σημιτης, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδι στη Λήμνο.

Στο τέλος της εβδομάδος ο κ. Σημιτης θα επιστρέψει στην Αθηνα και απο την επόμενη Δευτέρα κυβερνητικα και κομματικά όργανα μπαίνουν στους κανονικους ρυθμους λειτουργίας.

ΤΖΙΓΚΕΡ

Στο ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών, νοσηλεύεται ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο γνωστός τζίγκερ που προσβλήθηκε από τη νόσο των δυτών κατά τη διάρκεια κατάδυσης.

ΤΖΟΓΟΣ

Σε ενδουπηρεσιακες κοντρες και κυκλωματα τζογου απεδοσε μιλωντας στη τηλεοραση του ΑΝΤ1 ο Διοικητης Ασφαλειας κυριος Ιωαννης Παπαδακης,τις διωξεις που ασκηθηκαν, εις βαρος του απο τον εισαγγελεα, για την υποθεση παρανομου τζογου και τις λιστες στην αστυνομια.

ΧΑΣΙΣ

80 κιλα χασις βρεθηκαν χθες βράδι μεσα σε κρυπτη σε φορτηγο αυτοκινητο με αλβανικες πινακιδες μεσα στο πλοιο Αυλωνα που μολις ειχε φθασει στο λιμανι της Πατρας απο το Δυρραχιο.

Απο την ασφαλεια Πατρών αναζητειται ο οδηγος του φορτηγου Σεκο Αντον.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Εντός 45 ημερών θα πρέπει να παραδοθούν όλα τα είδη όπλων που έχουν στην κατοχή τους Αλβανοί πολίτες, μετά τη λεηλάτηση στρατιωτικών αποθηκών σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών.

Σημειώνεται ότι από τις στρατιωτικές αποθήκες έχουν κλαπεί περίπου 750.000 όπλα και ενάμισι δισεκατομμύριο βληματα διάφορων είδων.

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκατρείς ισλαμιστές σκοτώθηκαν και εκατό συνελήφθησαν στην περιοχή της Μίνια της Αιγύπτου στη διάρκεια της σημαντικότερης αστυνομικής επιχείρησης που έχει πραγματοποιηθεί κατά των ισλαμιστών τα πέντε τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα , μεταξύ των 113 ισλαμιστών που σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν, περιλαμβάνονται οι αυτουργοί της αιματηρης επίθεσης εναντίον ελλήνων τουριστών, στις 18 Απριλίου του 1996 έξω από ξενοδοχείο του Καϊρου.

Εξαιρετικά πιό επικίνδυνη έχει γίνει τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη βρετανική νήσο Μονσεράτ στην Καραϊβική, εξαιτίας της δραστηριότητας του ενεργούς ηφαιστείου Σουφριέρ.

Το Ιράν διέψευσε χθες δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Τάιμς, που αναφερόταν σε προσπάθειες της Τεχεράνης να προμηθευθεί υλικά από την Νότιο Αφρική, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Οι αστυνομικές μονάδες που είναι πιστές στην πρόεδρο των Σερβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς άρχισαν να αποχωρούν από την έδρα της αστυνομίας της Μπάνια Λούκα συνοδευόμενοι από θωρακισμένα του ΝΑΤΟ.

Οι σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν αυτές τις μέρες τη Χιλή υποχρέωσαν τις αρχές να κλείσουν έξι από τα λιμάνια της χώρας. Αποκλεισμένος παραμένει και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τη χώρα. Εξάλλου εξαιτίας των πλημμυρών περίπου 1000 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων σήμερα 18 Αυγούστου έχουν ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 285,6    292,0    288,9
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,3    158,8    157,1
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 451,6    461,6    456,9
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,1    192,2    190,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,0     47,1     46,6
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 244,7    250,2    247,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 204,5    209,0    206,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..211,7    216,4    214,2
    E.C.U............... 305,0    313,3    308,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 18 August 1997 - 11:08:22 UTC