Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-02

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 02/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Στις 11 το πρωί, ορκίζονται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ο νέος υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, και ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος.

    Ο υπουργός Τύπου υπέγραψε απόφαση με την οποία επιβάλλεται στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ η ποινή της αναστολής λειτουργίας του σταθμου επι δέκα λεπτά της ωρας, για πέντε συνεχείς ημέρες, κάθε μεσημερι καθώς και ποινή προστίμου εκατό εκατομμυριων δραχμών.

    Ολοκληρώθηκε σήμερα, η ανάρτηση των ονομάτων των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, και στα πιό απομακρυσμένα λύκεια της χώρας και μέσα στις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί η προθεσμία εγγραφής στις σχολές.


ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Στις 11 το πρωί, ορκίζονται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ο νέος υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, και ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Σταύρος Μπένος.

Ενα έγγραφο που ίσως φωτίζει κάποιες απο τις αιτίες παραίτησης του πρωην υπουργου Μεταφορών,Χάρη Καστανίδη από την κυβέρνηση, βρίσκεται στη διάθεση του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Το Ελεγκτικό συνέδριο, με απόφαση του πριν απο 10 ημέρες, που προήλθε μετά από προσφυγή του κ. Καστανίδη θεωρεί παράνομη την αγορά τεσσάρων αεροσκαφών Μπόινγκ απο την Ολυμπιακή Αεροπορία, που έγινε το 1990 και τα οποία κοστίζουν συνολικά 180 εκατομμύρια δολλάρια.

Από την Αρτα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,Κώστας Καραμανλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε αποσύνθεση

ΑΝΤΕΝΝΑ.

Ο υπουργός Τύπου υπέγραψε απόφαση με την οποία επιβάλλεται στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ η ποινή της αναστολής λειτουργίας του σταθμου επι δέκα λεπτά της ωρας, για πέντε συνεχείς ημέρες, κάθε μεσημερι καθώς και ποινή προστίμου εκατό εκατομμυριων δραχμών.

Με την υπουργική αυτή απόφαση η κυβέρνηση επικυρώνει την σχετική απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για την εκπομπή "Κεντρί" που αφορούσε στην ιστορία μιάς ανήλικης κοπελας.

Να θυμίσουμε ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είχε επιληφθεί του θεματος επειτα απο εντολή της κυβερνήσεως.

Οι νομικοί συμβουλοι του ΑΝΤΕΝΝΑ θα προβούν στις προβλεπομενες απο το νόμο ενέργειες, κατά της αποφάσεως.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα, η ανάρτηση των ονομάτων των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, και στα πιό απομακρυσμένα λύκεια της χώρας και μέσα στις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί η προθεσμία εγγραφής στις σχολές.

Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών, ενω σήμερα αρχίζει στο Γ' Τμήμα Διακοπών της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για αλλαγές στην εκπαίδευση.

Σήμερα αποφασίζουν και οι τοπικές ΕΛΜΕ των καθηγητών, εάν θα προχωρησουν σε 24ωρη απεργία και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, μεθαύριο Πέμπτη.

ΝΤΑΙΑΝΑ

Μετά τις κατηγορίες κατά των αδίστακτων 'παπαράτσι', που διετύπωσε χθες σχετικά με τις τραγικές συνθήκες του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνας, ο Βρετανικός Τύπος συγκεντρώνει σήμερα τα βέλη του εναντίον του Γάλλου οδηγού του μοιραίου αυτοκινήτου, για τον οποίο η τοξικολογική έρευνα διεπίστωσε ποσότητα οινοπνεύματος 1.75 γρμ/ λίτρο αίματος, δηλαδή τρείς φορές περισσότερο από τα επιτρεπτά όρια στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την πρώτη πραγματογνωμοσύνη, το αυτοκίνητο της Νταϊάνας και του Ντόντι Αλ Φαγιέντ, τη στιγμή της σύγκρουσης με πυλώνα της υπόγειας διάβασης Αλμά στο Παρίσι, έτρεχε με 180 χλμ/ώρα.

Η κηδεία της Νταιάνα θα γίνει το Σάββατο στις 11.00 τοπική ώρα και αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες Βρετανοί, για να συνοδεύσουν την αγαπημένη τους πριγκίπισσα στην αιώνια κατοικία της.

Οι τράπεζες και τα κατατήματα θα μείνουν κλειστά την τελευταία ημέρα της εβδομάδας και όλες οι αθλητικές συναντήσεις θα αναβληθούν.

Ολυμπιάδα

Αρχίζει σημερα στη Λωζάνη,η κρίσιμη 106η Συνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία την Παρασκευή θα επιλέξει την πόλη, που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Οι 111 Αθάνατοι-όπως αποκαλούνται- αναμένεται να επανεκλέξουν σήμερα τον Χουάν Αντόνιο Σαμαρανγκ στη θέση του Πρόεδρου.

Στη Λωζάνη βρίσκεται και η ελληνική αποστολή,για τη μάχη τη Αθήνας. Εκεί βρισκεται και ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, ενω θα μεταβεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, ανασκεύασε τα όσα δηλωσε σε γερμανικό περιοδικό περι χρηματισμού μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρός της, Μάρκ Χόντλερ.

Υποστήριξε, ότι μετέφερε, απλώς τις φήμες που άκουσε και διάβασε στον τύπο.

ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ

Στην κυκλοφορία δόθηκαν λίγο μετά τις 8 το πρωί οι δύο δεξιές λωρίδες, της οδου Πανεπιστημίου.

Το υπόλοιπο τμήμα, δεν αναμενεται να παραχωρηθεί πριν από 15 ημέρες.

Η παράταση των εργασιών στην Πανεπιστημίου, οδήγησε τον ΗΛΠΑΠ, να δρομολογήσει εκτάκτως δύο νεες γραμμές τρόλεϋ για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

ΥΠΕΧΩΔΕ

Αλλο ένα στοπ, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επέστρεψε, χωρίς επεξεργασία, σχέδιο προεδρικού διατάγματος για καταργηση κοινοχρηστου χώρου, στον Δημο Κερατσινίου, με το αιτιολογικό ότι δεν αξιοποιήθηκε, παρα την παρελευση εύλογου χρόνου.

Στο σκεπτικό του, το Συμβούλιο, τονίζει ότι δεν αρκεί η αιτιολογία αυτή για την άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και πρέπει να συνεκτιμηθούν και αλλα στοιχεία και συνθήκες.

Ναυαγός

Αλλο ένα πτώμα,που πιθανόν ανήκει στον 7ο ναυαγό της θαλαμηγού Γκολντ Φιν, Δημήτρη Θεοδωρίδη, εντοπίσθηκε στις 7 τρο πρωί απο καϊκι Αγιος Δημητριος 5 ναυτικα μίλα νοτιο-ανατολικά απο τα Βατερά λέσβου.

Τουρκία Ε.Ε.

Σαφείς προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα από τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβουργου.

Ο κ.Πόος, μετά τις συναντήσεις του χθες στην Αγκυρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία, έθεσε ως προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση,τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την διευκόλυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπρου.

Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ενωσης αν εξακολουθεί να έχει εδαφικές ή ναυτικές διαφορές με ένα κράτος μέλος, τόνισε ο υπθυοργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου...

ΦΥΛΑΚΕΣ

Μέσα στους επόμενους 20 μήνες, θα λειτουργήσουν επτά νέες, σύγχρονες φυλακές, έξω από κατοικημένες περιοχές στην Αγιά Χανίων, στη Χαλκίδα, την Αμφισσα, τα Τρίκαλα, το Λαγκαδά, την Τρίπολη και την Ανδρίτσαινα.

Τα επτά νέα σωφρονιστικά ιδρύματα θα κοστίσουν 21 δισεκατομμύρια δραχμές, και θα είναι μικρής δυναμικότητας, έως 300 ατόμων, με χώρους άθλησης και επαγγελματικής κατάρτησης.

Παράλληλα, μετά από τροποποιήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι τακτικές πενθήμερες άδειες γίνονται οκταήμερες εφόσον ο κρατούμενος έχει ήδη εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής του, ενώ στο εξής θα δικαιούνται άδεια και οι καταδικασθέντες για κακούργημα, εναντίων των οποίων εκκρεμεί και ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

Τέλος, επανέρχεται ο όρος "ιδιαιτέρως επικίνδυνος" για τους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ όσοι συμμετέχουν σε αποδράσεις θα τιμωρούνται με δεκαετή κάθειρξη.

ΔΙΕΘΝΗ

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ο ύποπτος για εγκλήματα πολέμου Μίρο Μπαϊράμοβιτς ο οποίος παραδέχτηκε τα εγκλήματά του περιγράφοντας τα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Θύελλα διαμαρτυριών των εβραικών συλλόγων στο Λος Αντζελες, προκάλεσε η απόφαση μίας εταιρείας κινηματογραφικών αρχείων να προσκαλέσει κρυφά στο Χόλιγουντ και να τιμήσει την προικισμένη κινηματογραφίστρια, αλλά και επισημη σκηνοθέτιδα του ναζιστικού καθεστώτος, Λένι Ρίφενσταλ, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα 'Λ.Αντζελες Τάιμς'.

Την απάνθρωπη συμπεριφορά που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες έναντι των εξωκοινωτικών υπηκόων που κρατούνται για παράμονη διαμονή, στιγματίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενάντια στα Βασανιστήρια στην έκθεσή της για τα πεπραγμένα του 1996, που παρουσιάζεται σήμερα στο Στρασβούργο.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων σήμερα 2 Σεπτεμβρίου θα έχουν ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 282,2    289,9    285,5
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,4    159,7    157,2
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 453,9    466,3    459,2
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,8    194,0    191,0
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,1     47,4     46,7
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 233,6    240,0    236,3
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 203,1    208,7    205,5
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ. 206,2    211,9    208,6
    E.C.U............... 305,4    313,7    309,0

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 2 September 1997 - 11:11:14 UTC