Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-15

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 15/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

    Σε νέα επταήμερη αποχή από τα καθηκοντά τους προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί, μετά από πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού

    Κατάλογο με τα ονόματα όσων οφείλουν μεγάλα ποσά στο δημόσιο αναμένεται να δώσει σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Νέα τραγωδία στον Εβρο, με λαθρομετανάστες, που έπεσαν σε ναρκοπέδιο.


ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε κλίμα αναταραχής παραμένει ο χώρος της Παιδείας.

Σε νέα επταήμερη αποχή από τα καθηκοντά τους προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί, μετά από πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού, που ζητά την απόσυρση διατάξεων από το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο που κατατέθηκε στην Βουλή.

Αύριο οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσενης σε συνέντευξή του στα σημερινά ΝΕΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 2000, θα εισαχθού0ν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 170 χιλιάδες νεοι και νέες. 85 χιλιάδες στα συμβατικά προγράμματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, 30 χιλιάδες στα προγράμματα σπουδών επιλογής και 60 χιλιάδες στο Ανοιχτό Πανεπιστημίο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάλογο με τα ονόματα όσων οφείλουν μεγάλα ποσά στο δημόσιο αναμένεται να δώσει σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί, επίσης, αλλαγές στην διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ενώ θα καταργηθούν ορισμένα από τα έντυπα που υποχρεούνται να υποβάλλουν στην εφορία οι πολίτες.

Κάποιοι μεγάλοι φοροφυγάδες δεν θα περάσουν ήσυχες νύχτες τους επόμενους μήνες, δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Για το 1998, προδιαγράφει ιδιαίτερα σκληρή οικονομική πολιτική, θέτοντας ως στόχους για τον πληθωρισμό κάτω απο το 3% και για το έλλειμα στο 2,4% του ΑΕΠ, ενώ υπόσχεται αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Νέα τραγωδία στον Εβρο, με λαθρομετανάστες, που έπεσαν σε ναρκοπέδιο.

Στις 2 τα ξημερώματα, 62 ιρακινοί λαθρομετανάστες, επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλαδα απο την Τουρκία, στην περιοχή Νέα Βίσα Ορεστιάδας.

Επεσαν, όμως σε ναρκοπέδιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς και να τραυματιστούν άλλοι 11, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία

Οι υπόλοιποι 48, οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα 54 κούρδοι λαθρομετανάστες, αποβιβάσθηκαν με βάρκα στη Σκάλα Σικαμινής Λέσβου και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

ΣΤΑΣΕΙΣ

Εληξε η δίωρη στάση εργασίας των εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό, που ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων.

Οι δίωρες στάσεις 8 με 10 το πρωί, στις οποίες δεν συμμετέχουν οι γιατροί, θα συνεχιστούν εώς και την Παρασκευή.

Στάσεις εργασίας 12 με 3 το μεσημέρι εξήγγειλαν για σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, που αντιδρούν στην ένταξη του νοσοκομείου στο σύστημα μερικής εφημερίας.

ΟΔΗΓΟΙ

Στο Αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα, επτά οδηγοί αυτοκινήτων, που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο να οδηγούν μεθυσμένοι.

Με κινητοποιήσεις απειλεί, η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του εισαγγελέα να κατάσχονται οι μοτοσυκλέτες και τα μηχανάκια για υπερβολικούς θορύβους, σούζες και αυτοσχέδιους αγώνες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης, δήλωσε ότι θα πρέπει να περάσει σχετικός νόμος από τη Βουλή, και αμφισβήτησε τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, ζήτησε να θεσπιστούν κίνητρα για την αντικατάσταση των εξατμήσεων στα δίκυκλα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Τον κίνδυνο της ερήμωσης, αντιμετωπίζουν τα σχολεία της ελληνικης μειονότητας στην Αλβανία, όπου σήμερα αρχίζουν τα μαθήματα.

Πολλά σχολεία έχουν καταστραφεί ενώ παρατηρείται και μείωση του αριθμού των μαθητών, σε ποσοστό 15 με 20%.

Ο αριθμός των μαθητών, ειδικά στο Δέλβινο και στο Αργυρόκαστρο έχει μειωθεί δραματικά , τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αντέννα ο Γιώργος Λαμποβιντιάδης, πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν μόνο με δύο μαθητές.

ΚΡΕΑΣ

Η υπερβολική κατανάλωση ψητού κόκκινου κρέατος θεωρείται πλέον ο κύριος υπαίτιος για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και των εντέρων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, επισημαίνουν πως η προειδοποίηση της κυβέρνησης, αποτελεί άλλο ένα χτύπημα προς τη βιομηχανία κρέατος της χώρας, που ήδη μαστίζεται από την κρίση με την ασθένεια των Τρελλών Αγελάδων.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Περισσότερο δημοφιλής , από τον Κώστα Σημίτη, ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, αλλά ο κ.Σημίτης έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις για την θέση του πρωθυπουργού.

Στη δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, το 58,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πιό δημοφιλή τον κ. Καραμανλη, έναντι 56,6% του κ.Σημίτη.

Αντίθετα το 37,7 θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό, τον Κώστα Σημίτη, έναντι του 30,09%, των προτιμήσεων που συγκεντρώνει ο Κώστας Καραμανλής.

Πρώτος σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, παραμένει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και αυστηρό μήνυμα προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά του κόμματος του είπε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς και σημείωσε ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε γνώμη και διάλογο αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο ίδιος.

Για την συμφωνία της Μαδρίτης ο πρόεδρος της Ν.Δ διατηρεί τις επιφυλάξεις του, κατά πόσον βοήθησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι η Ελλάδα ειναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την ανεξαστηρία της Κύπρου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης όπου αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Τη χώρα μας, εκπροσωπεί, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Την Αθήνα επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρ Σεβαρτνάντζε ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Στο αρχείο μπαίνει η δικογραφία για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην κατοικία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο τριμελές πλημελλειοδικείο παραπέμπονται να δικαστούν για χρήση προϊόντος υποκλοπής οι δημοσιογράφοι του περιοδικού "Νίτρο" Πέτρος Κωστόπουλος και Θέμος Αναστασιάδης, επειδή τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχαν δημοσιεύσει απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες της Δήμητρας Παπανδρέου με γιατρό ομοιοπαθητικής και ένα μέντιουμ.

ΦΩΤΙΑ

Εκτός ελέχγου και σήμερα εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Μόλιστα Κόνιτσας που έχει κάψει μέχρι στιγμής πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους με έλατα και μαύρη πεύκη.

Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο καθώς η φωτιά μαίνεται σε δύσβατη περιοχή την οποία είναι δύσκολο να πλησιάσουν οι επίγιειες δυνάμεις της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στην κατάσβεση αναμένεται να συμμετάσχουν και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ σε μία κίνηση καλής θέλησης προς τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε σήμερα την άρση του "εσωτερικού αποκλεισμού" των χωριών και των πόλεων που βρίσκονται υπό παλαιστινιακή διοίκηση στη Δυτική Οχθη, απαγόρευση που είχε επιβληθεί μετά τη βομβιστική επίθεση που έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου στην Ιερουσαλήμ.

Εικοσιπέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν, από τους οποίους δύο σοβαρά, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε περίπτερο εκδοτικού οίκου στο Γκαζίαντεπ, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Πέντε άτομα χρειάστηκε να εγχειρισθούν και δύο δίνουν μάχη για να για να κρατηθούν στη ζωή. Οι υποψίες της αστυνομίας στρέφονται στην κατεύθυνση των οργανώσεων της ακροδεξιάς ή των ισλαμιστών.

Η υπερβολική κατανάλωση ψητού κόκκινου κρέατος θεωρείται πλέον ο κύριος υπαίτιος για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και των εντέρων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

'Ενα αμυδρό σήμα, και μία ανθρώπινη φωνή που καλούσε σε βοήθεια, έλαβαν σήμερα οι ομάδες διάσωσης που ερευνούν δύο αγνοούμενα αεροσκάφη, που βασει των στοιχείων εικάζεται πως συγκρούσθηκαν στον αέρα με 33 άτομα, ανακοινώθηκε απο νοτιοαφρικανικές πηγές.

Τα δύο αεροσκάφη, ένα αμερικανικό εμπορικό και ένα γερμανικό μεταγωγικό της πολεμικής αεροπορίας, εξαφανίσθηκαν ενώ πετούσαν, πάνω- κάτω στην ίδια περιοχή, στις δυτικές ακτές της Αφρικής, γεγονός που ωθεί τις αρχές της περιοχής να πιστεύουν πως συγκρούσθηκαν.

Παράλυση στις εναέριες και θαλάσσιες επικοιωνίες στα νότια της Ιαπωνίας, έχει προκαλέσει από χθες το βράδυ ο ισχυρός τυφώνας, Ολίβα, που συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 144 χλμ/ώρα.

Τουλάχιστον 32 άτομα βρήκαν τον θάνατο σε οδική σύγκρουση μεταξύ ενός λεωφορείου και ενός φορτηγού σε αυτοκινητόδρομο στα ανατολικά περίχωρα της Τζακάρτα, αναφερει σήμερα ο τοπικός Τύπος.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων σήμερα Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 277,3    284,9    280,6
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 155,5    159,8    157,3
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 445,2    457,4    450,4
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 188,0    193,2    190,2
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,2     47,5     46,8
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 229,4    235,7    232,1
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 199,3    204,7    201,6
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..200,3    205,8    202,6
    E.C.U............... 305,1    313,4    308,6

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Monday, 15 September 1997 - 11:08:01 UTC