Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-09-30

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις 30/09/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Εμπορική επιτυχία σημειώνει το βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου καθώς ήδη έχουν πωληθεί περίπου 6 χιλιάδες αντίτυπα και προβλέπεται ότι θα καταρρίψει καάε προηγούμενο ρεκόρ πωλήσεων.
  • Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι οποίες κυριαρχούνται από τις απειλές της Αγκυρας και το προβοκατόρικο δημοσίευμα του Ομπσέρβερ σε βάρος της Ελλάδας.
  • Σε έξι χιλιάδες φάρμακα αλλάζουν οι τιμές καθώς αναμένεται η υπογραφή της σχετικής αγορανομικής διάταξης.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εμπορική επιτυχία σημειώνει το βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου καθώς ήδη έχουν πωληθεί περίπου 6 χιλιά0δες αντίτυπα και προβλέπεται ότι θα καταρρίψει καάε προηγούμενο ρεκόρ πωλήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα η κ.Λιάνη Παπανδρέου θα βρίσκεται στον εκδοτικό οίκο Λιβάνη και θα υπογράφει βιβλία ενώ αξίζει να σημειώθει ότι σαν σήμερα δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου του 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου μετέβει στο Χέρφιλντ.

Στο βιβλίο αιχμηρές είναι οι εκτιμήσεις που αποδίδονται στον Ανδρέα Παπανδρέου για στελέχη του ΠΑΣΟΚ,όπως ο Κώστας Σημίτης,για τον οποίο φέρεται να τον θεωρεί καλό τεχνοκράτη ,όχι,όμως πολιτικό και επικίνδυνο στα εθνικά.

Σημερα εξαλλου κυκλοφορησε και δευτερο βιβλιο για τον Ανδρεα παπανδρεου,απο το δημοσιογραφο Γιωργη Μασσαβετα υπο τον τιτλο,η κληρονομια του Ανδρεα.

Ασεβεια ειναι η σιωπή και όχι να μιλάς για τον Ανδρέα Παπανδρέου,δηλώνει στην ίδια εκπομπή ο Αντωνης Βγοντζας,πρώην νομικός του συμβουλος του Ανδρεα Παπανδρεου.

Επισης περιλαμβάνεται άγνωστη επιστολή του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον Κωνσταντινο Καραμανλη,στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες του για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας,αλλά και για τις λύσεις που προωθούνται στο Αιγαίο.

ΕΘΝΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι οποίες κυριαρχούνται από τις απειλές της Αγκυρας και το προβοκατόρικο δημοσίευμα του Ομπσέρβερ σε βάρος της Ελλάδας.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος αποκάλυψε ότι ο δήθεν τρομοκράτης Σέηντο Χαζάρ που μίλησε στον Ομπσέρβερ, έφυγε από την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή, δύο μόλις ημέρες πριν από το δημοσίιευμα.Η αστυνομια διεξαγει ερευνα για την δραστηριοτητα που ανεπτυξε επι μηνες στη χωρα μας.

Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ των ισχυριμών ότι η Ελλάδα εχει ανάμιξη στις δραστηριότητες του ΠεΚαΚα,δηλωσε ο εκπροσωπος του Λευκου Οικου Μαικ Μακερι.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Σε έξι χιλιάδες φάρμακα αλλάζουν οι τιμές καθώς αναμένεται η υπογραφή της σχετικής αγορανομικής διάταξης.

Ετσι για την εξοικονόμηση 80 δις θα μειωθούν κατά 85%, σε τέσσερις χιλιάδες 100 σκευάσματα ενώ θα αυξηθούν κατά 25% σε 1.900.

Ο Υπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό ενόψη και της επίσκεψης Σημίτη την Πέμπτη στο Υπουργείο Υγείας ,δήλωσε πως η νέα πολιτική για τα φάρμακα είναι ένα από πολλά μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της σπατάλης που γίνεται στον τομέα του φαρμάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, η τιμή του Ζαντάκ υποχωρεί κατά 6% , του Ορουβιάλ κατά 70% , του Κλαρισίντ κατά 25% , του Εκμεντίν κατά 41%.

Η τιμή της Ασπιρίνης και του Ντεπόν αυξάνεται κατά 10 δρχ., ενώ το Στεντόν, από τις 245 αυξάνεται στις 306 δρχ., δηλαδή αύξηση 25%.

ΝΤΟΡΝΙΕ

Προβλήματα αναμένονται αύριο για τρεις ώρες στα αεροδρόμια καθώς θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 9 το πρωί εώς τις 12 το μεσημερι που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσια Πολιτικης Αεροποριας.

Η σταση γινεται σε ενδειξη διαμαρτυριας καθως την ιδια ωρα θα συνεδριαζει το υπηρεσιακο συμβουλίο για το θεμα της απαλλαγής από τα καθήκοντά τους τεσσάρων διευθυντικών στελεχών του αερολιμένα,λογω της υποθεσης του Ντορνιέ.

Τα Ντορνιέ παντως θα περασουν ολα , μετα απο αποφαση της Ολυμπιακης Αεροπλοίας , απο προληπτικο πτητικο ελεγχο, μετα και τη νεα χθεσινη βλαβη στό αεροδρόμιο τής Λέρου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στη δημοτική αστυνομία θα εκχωρηθούν πολλές αρμοδιότητες της αστυνομίας όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος.

Με νομοσχεδιο που θα κατατεθει στη Βουλη εκχωρουνται στη δημοτικη αστυνομια οι αρμοδιοτητες για αστυνομευση του παρκιγκ,της εφαρμογης του οικοδομικου κανονισμου,της παραχωρησεις αδειων σε καταστηματα ηλεκτρονικων παιγνιδιων και του ελεγχου τους.

Η εκχωρηση των αρμοδιοτητων θα αρχισει σταδιακα απο το 98 και θα ολοκληρωθει οπως ειπε ο υπουργος μεχρι το 2000.

ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Σε ισχυ απο αυριο το κλιμακωτο ωραριο λειτουργιας καταστηματων και υπηρεσιων.

Οι δημοσιοι οργανισμοι και οι ΟΤΑ θα ανοιγουν στις 7 και μιση.Την ιδια ωρα τα κρεωπολεια και οι φουρνοι,τα Σουπερ Μαρκετ στις 8 και τεταρτο,τα πολυκαταστηματα και καταστηματα ενδυσης και υποδησης στις 9.

Με το κλιμακωτο ωραριο θα ισχυσει και η απαγορευση της τροφοδοσιας των καταστηματων που βρισκονται στο κεντρο και σε μεγαλες λεωφορους, απο τις 7 και μιση το πρωι εως τις 10 και μιση, απο τις 3 το μεσημερι εως τις 5 το απογευμα και απο τις 7 και μιση εως τις 10 το βραδυ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Την εκθεση του για το ασφαλιστικο συστημα παρεδωσε το πρωι στον Πρωθυπουργο ο καθηγητης Γιαννης Σπραος.

Οπως δηλωσε ο αναπληρωτης προεδρος της ΓΣΕΕ Γιαννης Μανωλης στη χθεσινη συνεδριαση της επιτροπης κοινωνικου διαλογου η κυβερνηση ζητησε απο τους εργαζομενους να συμφωνησουν σε χαμηλες αυξησεις με ανταλλαγμα την τιμαριθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας και την αυξηση των αφορολογητων οριων

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΡΩΜΑΙΟΣ

Καταπέλτης ο νεος Κώδικας οδικης Κυκλοφοριας ,για τους οδηγους που θα συλλαμβανονται μεθυσμενοι , αλλα και εκσυγχρονιστικες αλλαγες στη δομη της Ελληνικης αστυνομιας , εξηγγειλε σημερα σε συνεντευξη Τύπου ο Υπουργος Δημοσιας Τάξης...

Ο κύριος Ρωμαιος χαρακτηρισε ελλειπή τον ισχυοντα ΚΟΚ και οπως ανεφερε χαρακτηριστικα, τα νεα μέτρα πρεπει να πονάνε.

Την πρωτη φορα οι παραβατες οδηγοι θα αντιμετωπιζουν τσουχτερα προστιμα και αφαιρεση αδειων οδηγησης και κυλφοριας για μεγαλα χρονικα διαστηματα.

Σε περιπτωση υποτροπης , εκτος των αλλων θα δημευεται το αυτοκινητο, οχι ομως με τη σημερινη διαδικασια.

Η επιτροπη εμπιρογνωμονων που επεξεργαζεται τον νεο ΚΟΚ προσανατολιζεται στην επ αοριστον ακινητοποιηση των οχηματων κοντα στα σπίτια των παραβατων.

* Για το Θεμα των πολλων αποδρασεων κρατουμενων απο αστυνομικα τμηματα τα χαρακτηρισε δυσαρεστα γεγονοτα που πληττουν το κυρος της Αστυνομιας και επερριψε ευθυνες στους διοικητες που δεν ανεφεραν την ανεπαρκεια προσωπικου αλλα και στις τεχνικες υπηρεσιες της ΕΛΑΣ για αμελεια. Ανακοινωσε οτι ηδη το Υπουργειο Οικονομικων εχει εγκρινει κονδυλι για κατασκευη μεγαλυτερων κτιριων ,για να αποσυμφορηθουν τα σημερινα αστυνομικα τμηματα.

Για το επισημο ταξειδι του στις Ηνωμενες Πολιτειες , συνοδεια του Αρχηγου της ΕΛΑΣ , ειπε οτι θα ενημερωθει σε θεματα στησιματος και λειτουργιας της υπηρεσιας εσωτερικων υποθεσεων της Αμερικανικης Αστυνομιας , για την αποτελεσματικοτερη αντιμετωπιση των κρουσματων διαφθορας των Οργανων της Τάξης.

Επίσης θα ενημερωθει για τον συγχρονο τροπο αξιολογησης των ικανοτητων των αστυνομικων ωστε αναλογα να τοποθετουνται σε υπηρεσιες οπου θα

Τελος ανακοινωσε τη συγκροτητση ειδικης επιστημονικης υπηρεσιας , αξιολογησης των πληροφοριων για την εγκηματικοτητα στη χωρα μας και διεθνως.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

- Κινητοποιησεις και παλι απο τους συνταξιουχοιυς για την εισοδηματικη και οικονομικη πολιτικη της Κυβερνησης.

Ξεκινουν απο την Αθηνα στις 16 Οκτωβριου με συγκεντρωση διαμαρτυριας στην πλατεια Κανιγγος , στις 23 του μηνος θα συμμετασχουν στην 24ωρη απεργια της ΓΣΕΕ, ενω οπως δηλωσαν σημερα προσανατολιζονται στην κλιμακωση των κινητοποιησεων τους σε ολοκληρη τη χωρα.

ΔΙΑΖΥΓΙΑ

- *Κατακορυφη ανοδος των διαζυγίων στις χωρες της Ευρωπαϊκης Ενωσης ...

Οπως επισημαίνει ειδικό δελτίο της Κοινοτικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των γάμων στην Ευρώπη των "15" μειώνεται εντυπωσιακά, ενώ αντιθετα ο αριθμός των διαζυγίων αυξάνεται σε ποσοστό ρεκόρ.

Τα λιγοτερα διαζυγια εκδιδονται στην Ιταλια την Ισπανια και την Ελλαδα.

Παντως η χωρα μας αν και εχει χαμηλο ποσοστο διαζυγιων σε σχεση με αλλες Ευρωπαϊκες ,καθε χρονο ολο και περισσοτεροι Ελληνες επιστρεφουν στην εργενικη ζωη.

Συγκριτικα να αναφερουμε οτι το 17% των γαμων το 1995 κατεληξε σε διαζυγυγιο ενω το 1974 το ποσοστο ανερχοταν μολις στο 0,5%.

ΛΙΑΝΗ-WTN

Τη πρώτη της συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο WTN έδωσε η κ. Δήμητρα Λίανη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της για τη ζωή της με τον Ανδρέα Παπανδρέου.Η κ. Λιάνη περιγράφει τη σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρεέου,τις αντιδράσεις που προκαλεσε στο πολιτικό κατεστημένο καθώς και τις πιέσεις που δέχθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου να παραιτηθεί όταν αρρώστησε.

Οικουμενικος

Με τον υπουργο δικαιοσυνης Ευαγγελο Γιαννοπουλο συνανταται αυτη την ωρα στο Δικαστικο Μεγαρο θεσσαλονικης ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος ενω θα εχει συναντηση και με το Διοικητικο Συμβουλιο του Δικηγορικου Συλλογου Θεσσαλονικης.

Μετρο

Κυκλοφοριακα προβληματα και σημερα στην Πανεπιστημιου καθως παραμένουν κλειστές τρεις λωρίδες κυκλοφοριας λόγω των έργων του ΜΕΤΡΟ ,στο υψος με τη Χαριλαου Τρικουπη.

Ο μετροπόντικας προχωρα απο το πρωι χωρις προβληματα και η Εταιρεια Αττικο Μετρο εκτιμα οτι την Πεμπτη θα προστεθει στις δυο λωριδες που ειναι ανοιχτες αλλη μια.

Παραλληλα,συνεχιζονται και οι διαμαρτυριες των καταστηματαρχων της περιοχης αφου,οπως υποστηριζουν ο τζιρος των καταστηματων τους εχει πεσει κατακορυφα.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Στη Βουλη αρχιζει το απόγευμα , η συζήτηση για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, ενώ στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση η αναταραχη συνεχιζεται.

Και σημερα παραμενει κλειστο το Πανεπιστημιο Αθηνων.Μαθηματα δεν γινονται επισης εως το τελος της εβδομαδας και στο Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο.

Η εξεταστικη περιοδος τωρα του Σεπτεμβριου εχει σχεδον χαθει καθως λογω της απεργιας του Διδακτικου Προσωπικου δεν γινονται εξετασεις στα περισσοτερα Πανεπιστημια, ενω οι χιλιάδες πρωτοετεις φοιτητές δεν εχουν εγγραφει ακομη καθως απεργει και το Διοικητικο Προσωπικο.

ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες με τον γερμανό καγκελλάριο Χέλμουτ Κολ έχει αυτή την ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ,ο οποίος λιγο νωρίτερα χαρακτήρισε άδικο και στρατηγικό λάθος τον αποκλεισμό της χώρας του από τη παρούσα διεύρυνση της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν νομιμοποιούνται να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων για το συμβόλαιο- ύψους 2 δισ. δολαρίων-που εξασφάλισε χθες η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία "Τοτάλ" με το Ιράν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να μεταβάλει την οικιστική του πολιτική κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τους Παλαιστίνιους για το "πάγωμα" της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών.

Το κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας εξάρτησης από τα ναρκωτικά των νέων φοβούνται τώρα οι αρμόδιες αρχές στις Ηνωνμένες Πολιτείες,καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των νεαρών χρηστών ηρωίνης.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο χάπι που συνδυάζει δύο πολύ γνωστά φάρμακα για το AIDS. Το νέο φάρμακο που ονομάζεται Combivir περιέχει το AZT και το φάρμακο Λαμιβουντίν,αλλά έχει σοβαρές παρενέργειες.

Ομοιότητες στη πρωτείνη Πρίον που ευθύνεται για την ασθένεια των τρελλών αγελάδων και εκείνης που προκαλεί τη νέα μορφή της ασθένειας Κρόϊτσφελντ- Γιάκομπ αποδεικνύουν δύο επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Σύγκρουση δύο αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.Σκοτώθηκαν και οι τρεις πιλότοι που επέβαιναν σε αυτά.

ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι τιμές πώλησης και fixing των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων θα έχουν την 1η Οκτωβριου ως εξής.
    ΞΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ  ΑΓΟΡΑ    ΠΩΛΗΣΗ  ΤΙΜΕΣ FIXING
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΗΠΑ........ 277,1    284,7    280,3
    ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ..... 156,0    160,3    157,8
    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ........ 448,2    460,5    453,5
    ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ..... 189,4    194,6    191,6
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ......  46,4     47,7     46,9
    100 YEN ΙΑΠΩΝΙΑΣ.... 229,2    235,5    231,9
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ..... 199,7    205,1    202,0
    ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ..200,9    206,4    203,2
    E.C.U............... 306,2    314,6    309,8

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.01 run on Tuesday, 30 September 1997 - 15:25:13 UTC