Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-11-07

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Φόβοι για υποτίμηση της δραχμής

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Βουλή-Ελληνοτουρκικά
  • [02] ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-Στεφανόπουλος
  • [03] Καποδίστριας
  • [04] Σημίτης για Σκανδαλίδη-Κοινωνικό διάλογο
  • [05] Νέες αιχμές του Σ. Μάνου για Ν.Δ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Απεργίες
  • [07] Πρόστιμα
  • [08] Ναρκωτικά
  • [09] Συμβούλιο Επικρατείας-Πτυχία
  • [10] Ρουσέλ-Αθηνά
  • [11] Λάρισα-Εκκλησία
  • [12] Σεισμοί
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [13] Ατατούρκ-Τάιμ
  • [14] Αλβανικός Τύπος για Διάσκεψη Κρήτης
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] Κόφι Ανάν-Ιράκ
  • [16] Γαλλία-Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [17] Κόκκινος Οκτώβρης
  • [18] Κούβα-Ατύχημα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [19] Πιέσεις στη δραχμή
  • [20] Ερχονται τα εκκαθαριστικά
  • [21] Χρηματιστήριο
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [22] Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας
  • [23] Κρόιτζφελντ-Γιάκομπς
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα


    [Α] Φόβοι για υποτίμηση της δραχμής

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 12:30:31
    Πρός πιό σκληρό Προϋπολογισμό, προσανατολίζεται η κυβερνηση, μετά τις επιθέσεις στη δραχμή και την κρίση στα διεθνή Χρηματιστήρια.

    Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στη κυβερνητική Επιτροπή, που μελετά επίσης πρόσθετα μέτρα θωράκισής της δραχμής, ενω θα διατεθουν στην αγορά και νέα ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και ομολογιακά δάνεια με ρήτρα ΕCU.

    Οι φήμες για δήθεν υποτίμηση της δραχμής, μετά από υποδείξεις της Κοινότητας , προκάλεσαν χθες θεαματική πτώση 4,23% του Γενικού Δείκτη, στη Σοφοκλέους.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος ύψωσε φράγμα επιτοκίων 70% για την προστασία της δραχμής, χορηγήσεις των δανείων από τις τράπεζες γίνονται με το σταγονομετρο.

    Ανάσα,πάντως για την οικονομία,αποτελεί η πτώση του πληθωρισμού στο 4,7% τον Οκτώβριο.

    Η κεντρική τράπεζα φαίνεται διατεθειμένη να διατηρήσει και σήμερα τα επιτόκια στα χθεσινά επίπεδα , προκειμένου να στηρίξει την δραχμή.

    Εν τω μεταξύ,νέα μεγάλη πτώση σημειώθηκε σημερα στα χρηματιστήρια του Χόνγκ Κόνγκ και του Τόκιο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 14:58:14

    [01] Βουλή-Ελληνοτουρκικά

    Στην βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία, επέμεινε ο πρωθυπουργός κατα την χθεσινοβραδυνή συζήτηση στη Βουλή για την Εξωτερική πολιτική,

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε στιβαρή πολιτική και εκπομπή -όπως είπε- αποφασιστικών μηνυμάτων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα,προκαλώντας την αντιδραση του κυρίου Σημίτη που ανέφερε οτι η Ελλάδα ειναι μια σοβαρή χωρα.

    Για ύπαρξη καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο,έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, ενω ο Νικος Κωνσταντόπουλος μιλησε για συγχιση, λόγω δυο γραμμών στην κυβερνηση για τα εθνικά θέματα.

    Για ριζική στροφή της εξωτερικής πολιτικής , κατηγορησε την κυβερνηση,ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    [02] ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-Στεφανόπουλος

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ολοκληρώθηκε, στη Λέσβο, η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ. Γελοιότητες και παραδοξολογίες οι ισχυρισμοί της Αγκυρας για υπερεξοπλισμό της Ελλάδος και της Κύπρου δηλώνει ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ο Μεσουτ Γιλμάζ επιβεβαιώνει τον ταραχοποιό ρόλο της Τουρκίας, τονίζει ο Ακης Τσοχατζόπουλος

    [03] Καποδίστριας

    Παράθυρο για το ενδεχόμενο να γίνουν χωροταξικές αλλαγές στο σχέδιο Καποδίστριας άφησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, ενώ σήμερα θα γίνει στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα της Ν.Δ.

    Ο κ.Παπαδήμας πρότεινε να αποφασίσει η Βουλή, τον χρόνο και τον τρόπο που θα μπορεί να αλλάζει η έδρα ενός δήμου ή η ένταξη κάποιας κοινότητας σε άλλον δήμο από αυτόν που ορίζει το νομοσχέδιο.

    [04] Σημίτης για Σκανδαλίδη-Κοινωνικό διάλογο

    Αστειότητες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το δημοσίευμα περί επιστολής Σκανδαλίδη και τόνισε ότι δεν τον νοιάζει απο ποιόν ή από ποιούς μπορεί να προέρχεται.

    Ο κ.Σκανδαλίδης είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη του Κινήματος τόνισε ο πρωθυπουργός και παρέπεμψε στη δήλωση του ίδιου του κ. Σκανδαλίδη που χαρακτήρισε την επιστολή πλαστή.

    Σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες απέδωσε ο Κώστας Σημίτης την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη ΓΣΕΕ από τον κοινωνικό διάλογο.

    Τη Δευτέρα -είπε ο πρωθυπουργός- θα συνέλθει η ολομέλεια του κοινωνικού διαλόγου για να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις σε θέματα ανάπτυξης απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας, τρεις τομείς - κλειδιά όπως είπε για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

    Υπάρχει κοινή αντίληψη και κοινή συνείδηση για την κατεύθυνση των λύσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν και οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν εμποδίζουν την ευρύτερη συνέναιση που έχει διαμορφωθεί στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι -όπως είπε- δεν είναι πλέον μόνο διεκδικητές, αλλά συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις.

    [05] Νέες αιχμές του Σ. Μάνου για Ν.Δ

    "Ενας μεγάλος οργανισμός άν δεν έχει ξεκάθαρους θεσμούς δεν μπορεί να παράγει αυτό που περιμένουμε", δηλώνει ο πρώην υπουργός σε συνεντευξή του στο περιοδικό "Καθρέπτης". Ακόμη, βάλει κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου, δηλώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει μείνει σε ορισμένα θέματα πολύ πίσω.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 14:57:47

    [06] Απεργίες

    Χωρίς τρόλλευ εώς τις 15.00μμ, η Αθήνα , λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την ενοποίηση των συγκοινωνιακών φορέων .

    Στο μέτωπο της υγείας, λήγει σήμερα η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ ενώ και οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφασίζουν, εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Για τρίτη μέρα απεργούν και οι συμβασιούχοι ταχυδρόμοι των ΕΛΤΑ.

    [07] Πρόστιμα

    Θεαματική αύξηση των προστίμων για τους μεθυσμένους οδηγούς και κλιμάκωση των ποινών για τις περιπτώσεις υποτροπής περιλαμβάνονται στις προτάσεις του υπουργού Δημοσίας Ταξεως προς την επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών, που επεξεργάζεται την τροποποίηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

    Τα πρόστιμα αρχίζουν από 50.000 και φθάνουν στις 600.000δρχ για την περίπτωση της δεύτερης υποτροπής.

    Για την περιπτωση αυτη προτεινεται και η οριστικη αφαιρεση της αδειας οδηγησης με δικαστικη αποφαση.

    Το θεμα της δημευσης των αυτοκινητων παραμενει ανοιχτο και οι οριστικες αποφασεις θα ληφθουν απο την επιτροπη του Υπ. Μεταφορων.

    Μεχρι παντως να τροποποιηθει ο κωδικας οι δημευσεις θα συνεχισθουν με βασει την εισαγγελικη παραγγελια.

    [08] Ναρκωτικά

    Πολύ ευκολη είναι η πρόσβαση των Ελλήνων μαθητών στα ναρκωτικά, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας. Ενας στους 3 μαθητές δηλώνει οτι μπορεί να βρεί εύκολα ηρωίνη και ένας στους 2 χασίς.

    Σε καθειρξη 6 χρόνων για κατοχή και χρήση ηρωίνης το 1991, καταδικάστηκε, εν τω μεταξυ, ο 40χρονος Γιώργος Πουρσανίδης, αν και υποστήριξε ότι τωρα εχει αποτοξινωθεί.

    Αντίθετη στην αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών είναι η κυβέρνηση και στο διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ουσιών, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσυνης προκειμένου όπως είπε "Να μην μας πνίξουν οι τεκέδες".

    Την ίδια ώρα ο Μιλτιάδης Εβερτ με ερώτησή του στον Υπουργό Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αναφέρεται στην περίπτωση πρώην τοξικομανούς, πατέρα ενός αγοριού οκτώ ετών, που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 6 ετών για αγορά, κατοχή και απόπειρα πώλησης ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα για ποσότητα 0.4 γραμμαρίων ηρωινης και ο οποίος με προσωπική προσπάθεια απεξαρτήθηκε.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης άν προτίθεται να ρυθμίσει νομοθετικά τις περιπτώσεις των απεξαρτημένων και πώς θα τους προστατεύσει από κάθε κίνδυνο που θα τους γυρίσει πίσω στον κόσμο των ναρκωτικών.

    [09] Συμβούλιο Επικρατείας-Πτυχία

    Πράσινο φως του Συμβουλίου Επικρατείας για την αναγνώριση πτυχίων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν αναγνωρίζονται στη χώρα στην οποία αποκτήθηκαν.

    Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ να μην αναγνωρίσει πτυχίο Ψυχολογίας αποφοίτου Αμερικανικού Πανεπιστημίου που αποκτήθηκε στην Ελβετία, επειδή οι ελβετικές αρχές δεν το αναγνώριζαν.

    [10] Ρουσέλ-Αθηνά

    Απίστευτες ιστορίες για απόπειρα απαγωγής της Αθηνάς Ωνάση, ήρθαν στο φώς, μετά από καταγγελίες του πατέρα της Τιερί Ρουσέλ, που ισχυρίστηκε ότι ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες παρακολουθούσαν την κόρη του στην Ελβετία για να την απαγάγουν.

    Η ισραηλινή αστυνομία, διέψευσε τις πληροφορίες περί αναμειξής της και διευκρίνισε ότι δύο ισραηλινοί είχαν προσληφθεί από πρακτορείο ιδιωτικών αστυνομικών για να κατασκοπεύσουν τον Τιερί Ρουσέλ για λογαριαμό κάποιου Ελληνα.

    Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, Στέλιος Παπαδημητρίου, κατήγγειλε, ως ύποπτες μεθοδεύσεις και σχέδια του Ρουσέλ και απέκλεισε οποιαδήποτε ανάμειξη του ιδρύματος στην υπόθεση.

    [11] Λάρισα-Εκκλησία

    Εξελίξεις στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Λάρισας αναμένεται να πυροδοτήσει το βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε η Τηλεόραση του Αntenna, στην εκπομπή "Ζούγκλα" με τον "Μάκη Τρινταφυλλόπουλο", και δείχνει πολίτες, μέλη της επιτροπής διαχείρισης του γνωστού προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, να υπεκαιρούν χρήματα και αφιερώματα πιστών.

    Ο Μητροπολίτης Λάρισας Ιγνάτιος δεν έχει απαντήσει στα όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή σχετικά με την οικονομική διαχείριση του προσκυνήματος, αλλά και τις υπεξαιρέσεις.

    [12] Σεισμοί

    Προβλήματα παρουσιάστηκαν σε αίθουσες μετά τους πρόσφατους σεισμούς στο 5ο Γυμνάσιο του Νέου Ηρακλείου ενώ ρωγμές στους αρμούς διαστολής σε δύο Δημοτικά σχολεία στο Περιστέρι.

    Στην πρώτη περίπτωση ομάδα εμπειρογνωμόνων της πολεοδομίας έσπευσαν προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς ενώ η δεύτερη περίπτωση δεν εμπνέει ανησυχία.

    Με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Αθηνών την επομένη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία της Αττικής άσκηση αντισεισμικής προστασίας.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 13:57:15

    [13] Ατατούρκ-Τάιμ

    Σε χθεσινό ρεπορτάζ της η Ουόλ Στρίτ Τζόρναλ υποστηρίζει οτι σε δημοσκόπηση του περιοδικού ``Τάιμ`` για την επιλογή ``της προσωπικότητας του αιώνα``, μεταξύ των εκατό σπουδαιοτέρων προσωπικοτήτων που ειναι υποψήφιοι για τον τίτλο, ο Κεμάλ Ατατούρκ προηγείται του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

    Επισημαίνεται οτι ο Ατατούρκ προηγείται στις περισσότερες κατηγορίες της έρευνας, λόγου χάρη στην κατηγορία των ``Τιτάνων`` προηγείται του Χένρι Φόρντ.

    Επίσης προηγείται στην κατηγορία των επιστημόνων και ακόμη και στην κατηγορία των καλλιτεχνών ερχεται πρώτος απο τους αλλους υποψηφίους συμπεριλαμβανομένου και το Μπόμπ Ντίλαν.

    Τό επίσημο Τουρκικό κράτος διά στόματος του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Ν. Υόρκη διαψεύδει τις φήμες οτι βρίσκεται πίσω απο ολη αυτή τη σταυροφορία υπέρ του Ατατούρκ. Δηλώνει οτι στην παγκόσμια αυτή δημοσκόπηση απλά ο ενας Τούρκος δίνει στον αλλον την διεύθυνση του περιοδικού ``Τάιμ`` για να αποστείλει τις προτιμήσεις του.

    Η εκστρατεία υπέρ του Ατατούρκ εχει αναζωπυρώσει παλιές διεθνείς έριδες.Εκπροσωπος της ομοσπονδιας των Αμερικανοτουρκικών σωματείων υποστηρίζει οτι υπάρχει συνομωσία Ελλήνων και Αρμενίων ωστε να χάσει ο Ατατούρκ την πρώτη θέση και να προωθηθεί το ονομα του Τσόρτσιλ.

    Την κατηγορία αυτή απορρίπτει ως αβάσιμη ο εκπρόσωπος του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Ν. Υόρκη Δημήτρης Γέμελος.

    Το περιοδικό πάντως διαψεύδει οτι πρόκειται για εναν διεθνή διαγωνισμό δημοτικότητας και υποστηρίζει οτι την προσωπικότητα του αιώνα θα επιλέξει τελικά η διεύθυνση του περιοδικού.

    Η ιδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο σχετικά με τα κέρδη των ευρωπαικών επιχειρήσεων που αναμένεται να παρουσιάσουν ανοδο παρά την πρόσφατη μεγάλη κρίση στην ασιατική αγορά η οποία δημιούργησε κλίμα ανησυχίας για αρνητικές επιπτωσεις στον ευρωπαικό χώρο.Στους σχετικούς πίνακες, στους οποίους παρατίθενται οι τομείς στους οποίους προβλέπονται τα μεγαλύτερα κέρδη αλλα και οι απώλειες για το 1997 και το 1998 αναφέρονται οτι τα κέρδη των ελληνικών εταιριών προβλέπεται να παρουσιάσουν πτώση το επόμενο ετος.

    [14] Αλβανικός Τύπος για Διάσκεψη Κρήτης

    Θετικά εκτίμησε, στην πλειοψηφία του, ο Αλβανικός Τύπος τα αποτελέσματα των επαφών, μεταξύ των πρωθυπουργών χωρών της

    Βαλκανικής, στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής στην Κρήτη.

    Στα δημοσιεύματα των αλβανικών εφημερίδων κυριάρχησαν δύο στοιχεία. Κατ' αρχήν το γεγονός ότι οι χώρες της Βαλκανικής δια των εκπροσώπων τους, είχαν για πρώτη φορά επαφές σε διμερές επίπεδο χωρίς την παρουσία παρατηρητών, διαμεσολαβητών ή άλλων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.

    Επίσης τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός - τόσο από το ΑΤΑ (Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων) όσο και από μερίδα του Τύπου - ότι επαφές σε διμερές επίπεδο, μεταξύ Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας είχαν να πραγματοποιηθούν, εδω και περίπου μισό αιώνα.

    Τα δύο αυτά στοιχεία συγκλίνουν - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στην επιτυχία της Συνόδου της Κρήτης.

    Αντίθετη ωστόσο είναι η θέση των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, όπως άλλωστε και η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Σάλι Μπερίσα κατηγόρησε τον Φάτος Νάνο ``ότι με τη συμμετοχή του στη σύνοδο αυτή, και τις συνομιλίες που είχε με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, βοήθησε στην επαναφορά, στη διεθνή πολιτική σκηνή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς``.

    Φωτογράφισε επίσης την Ελλάδα ως χώρα η οποία αγωνίζεται για την προβολή του Μιλόσεβιτς, αλλά και την επανατοποθέτησή του στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 13:57:37

    [15] Κόφι Ανάν-Ιράκ

    Ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε το Ιράκ να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ ειδάλλως θα σταματήσει την προσωπική του μεσολάβηση στην κρίση.

    Ο Ανάν, που πραγματοποιεί αυτη τη στιγμή επίσκεψη στη Χιλή, έστειλε τρείς προσωπικούς του απεσταλμένους στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί τη κρίση που προκλήθηκε μετά την απόφαση της Βαγδάτης να απομακρύνει τους αμερικανούς επιθεωρητές απο την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγει έρευνες για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    "Εαν η ιρακινή κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί θετικά στο μήνυμα που μεταφέρει αυτή η αποστολή, ο γενικός γραμματέας δεν θα έχει άλλη επιλογή απο το να τερματίσει τη διαμεσολάβηση του, που ξεκίνησε με την αποστολή των τριών απεσταλμένων", ανέφερε ο εκπρόσωπος τού γενικού γραμματέα τού ΟΗΕ.

    [16] Γαλλία-Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί πιθανή μία σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή την εθνικότητα του διοικητή της μελλοντικής Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    "Δεν πρόκειται για διαφωνία επί της ουσίας. Πρόκειται για μια επιλογή μεταξύ υποψηφίων, μεταξύ προσώπων, όχι ανάμεσα σε δύο πολιτικές", παρατήρησε ο Γιούνκερ στην διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Η Γαλλία δημιούργησε αναστάτωση μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων της την Τετάρτη, όταν δήλωσε ότι εμμένει στην θέση της να διορισθεί επί κεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία δήλωσαν με τη σειρά τους ότι εμμένουν και αυτές στην άποψη ότι καταλληλότερος για την θέση αυτή είναι ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ολλανδίας και νύν πρόεδρος του Ευρωπαικού Νομισματικού Ινστιτούτου, Βιμ Ντουίζεμπεργκ.

    Ο Γιούνκερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, πρόσθεσε ότι μετά την αναγγελία της υποψηφιότητας Τρισέ δεν παρατήρησε κάποια αλλαγή στάσης των κυβερνήσεων οι οποίες έχουν εκφράσει εξαρχής την προτίμησή τους για τον Ντουίζεμπεργκ.

    Από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Δανίας δήλωσαν την Τετάρτη ότι κατά την γνώμη τους η γαλλική κίνηση δεν συμβάλλει στην διαδικασία της νομισματικής ενωσης.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 13:56:41

    [17] Κόκκινος Οκτώβρης

    Ογδοντα χρόνια κλείνουν φέτος απο την Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση κι ακόμη και τώρα αρνητές και νοσταλγοί κρατούν ζωντανή τη μνήμη της με συζητήσεις, πολιτικές και ιδεολογικές διαμάχες μέσα και έξω απο τη γενέτειρά της τη Ρωσία.

    Ο Κόκκινος Οκτώβρης ηταν μια ιστορική αναγκαιότητα και μια έκκληση για περισσότερη δημοκρατία σε μια χώρα οπου βασίλευε ο απολυταρχισμός. Η ιδεολογία του δεν άγγιξε μόνο τους εργάτες και τους αγρότες της Ρωσσίας αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλάζοντας τον χάρτη των πολιτικών ισορροπιών και διαμορφώνοντας τη σύγχρονη Παγκόσμια Ιστορία του τελευταίου αιώνα.

    Το όνομα του Βλαντιμιρ Ιλιτς ακόμη δημιουργεί εφιάλτες στις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές δημοκρατίες ενώ στη Ρωσία οι ιδέες του παραμένουν ζωντανές σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού. Κι αυτό δημιουργεί αντιδράσεις απο τους αρνητές της.Ο φόβος του κομμουνισμού είναι τόσο δυνατός στη σημερινή Ρωσία ώστε ανάγκασε τον άνθρωπο που την πολέμησε όσο κανένας άλλος στη χώρα του, τον Μπορίς Γιέλτσιν να κάνει σήμερα έκκληση για συμφιλίωση και συγχώρηση στους συμπατριώτες του, σε τηλεοπτική ομιλία του για την 80η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης των Μπολσεβίκων.

    Ο ρώσος πρόεδρος που χαρακτήρισε την Επανάσταση του 1917 ως ιστορικό αλλά και αξιομνημόνευτο λάθος παραδέχθηκε ότι συνέβαλε στην εξέλιξη της Σοβιετικής Ενωσης σε υπερδύναμη,που νίκησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος.Ομως υπενθύμισε στους συμπατριώτες του πως την ακολούθησε ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος και ένας "πολιτικός φανατισμός", αναφερόμενος στον Ιωσήφ Στάλιν.

    Πάντως, μόνο 8% των Ρώσων δηλώνουν έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους και να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα για την 80-η επέτειο της.Βέβαια η δύναμη των Ρώσων κομμουνιστών είναι πολύ μεγαλύτερη του 8% αλλά καθώς φαίνεται το επαναστατικό πρόταγμα που κάποτε έσειε τα θεμέλεια του καπιταλισμού βρίσκεται κοιμώμενο στις μνήμες των γεροντοτέρων που βλέπουν με πικρία την παγκοσμιοποίηση της επιτυχίας του οικονομικού κινήτρου που δεν κατάφεραν να αποβάλουν απο την ανθρώπινη φύση, εκείνου του κέρδους να διυσδύει και στους τελευταίους πυρήνες αντίστασης, στην Κίνα και το Βιετνάμ.

    [18] Κούβα-Ατύχημα

    Ο οδηγός τού λεωφορείου πού μετέφερε τούς εργάτες έβαλε στοίχημα μέ τόν χρόνο καί τό έχασε.

    Προσπάθησε νά προλάβει τήν επιβατική αμαξοστοιχία καί νά περάσει πρώτος από τήν διασταύρωση όμως χωρίς νά τό καταφέρει.

    Τό τραίνο χτύπησε τό λεωφορείο μέ απίστευτη δύναμη μέ αποτέλεσμα νά τό παρασύρει εκατοντάδες μέτρα μακρυά από τό σημείο τής σύγκρουσης.

    Πενήντα έξι εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν καί διακομίσθηκαν σέ νοσοκομείο τής περιοχής, όπου καί νοσηλεύονται.

    Το δυστύχημα συνέβη στην πόλη του Ουρμπάνο Νόρις, 720 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αβάνας, στήν επαρχία Χολγκουίν.

    Η αμαξοστοιχία ταξίδευε από την Αβάνα πρός την ανατολική πόλη Σαντιάγκο ντε Κούμπα ενώ τό λεωφορείο ήταν γεμάτο μέ εργάτες εργοστασίου ζάχαρης καί τούς μετέφερε στά σπίτια τους.

    Η τραγωδία έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό θυμάτων με σιδηροδρομικό δυστύχημα του 1991, όταν επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στην επαρχία της Βίλα Κλάρα, σκοτώνοντας πάλι 56 άτομα.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 14:57:22

    [19] Πιέσεις στη δραχμή

    Νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση για τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού, προκαλεί το έλλειμα των περίπου 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, που δημιούργησε η χρηματιστηριακή κρίση.

    Τα κονδυλια του προυπολογισμού που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή οριστικοποιούνται σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή και η προσοχή εστιάζεται στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και το ύψος του αφορολόγητου.

    Πρόσθετα μέτρα θωράκισης της δραχμής έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων που υφίσταται το τελευταίο διάστημα, εξετάζονται επίσης σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή

    Παράλληλα, θα διατεθούν στην αγορά και νέα ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και ομολογιακά δάνεια με ρήτρα ΕCU.

    Οι φήμες για δήθεν υποτίμηση της δραχμής προκάλεσαν χθες σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους . Πτώση παρουσιάσθηκε και σήμερα ,στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου.Στη συνέχεια όμως, υπήρξε ανάκαμψη.

    [20] Ερχονται τα εκκαθαριστικά

    Καταφθάνουν εντός των επόμενων εβδομάδων 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει εφ΄ άπαξ και όχι σε δύο δόσεις.

    Η έκπτωση δεν θα είναι 5% αλλά 3%.

    Την ίδια ώρα έρχονται και δύο αλλαγές στις πιστωτικές κάρτες. Εάν υπάρχει διαφορά πλέον μεταξύ πελάτη και τραπέζης θα γίνεται αντιπαραβολή αποδείξεων και η διακοπή του συμβολαίου θα επέρχεται μόνο σε σοβαρή περίπτωση.

    Δεν αποκλείεται λόγω ανόδου των επιτοκίων και εφ΄ όσον διατηρηθεί η ίδια κατάτασταση σχετικώς με την δραχμή να έχουμε αύξηση των επιτοκίων σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

    [21] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,06 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εφθασε τις 1.512,77 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 21 δισεκατομμύρια 156 εκατομμύρια δραχμές.

    Σημαντικές απώλειες παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, πέφτοντας κάτω απο το ψυχολογικό όριο των 16.000 μονάδων.

    Αλλά και στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χάνγκ Σένγκ παρουσίασε πτώση, μολονότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη με ευνοικά σχόλια για την οικονομία της πρώην Αγγλικής αποικίας.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 13:56:57

    [22] Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας

    Με τις νέες διαγνωστικές μεθόδους που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας επιτυχγάνεται η πρώιμη διάγνωση του κάρκινου γεγονός που οδηγεί σε θεραπεία σε ποσοστό εώς και 90%.

    Αυτά τονίσθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου εν΄όψει του 9ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ογκολογίας.

    Με την κυτταρολογική εξέταση ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, με το ΑΙΜΟΚΑΛΚ ΤΕΣΤ για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου και με το τεστ ΠΑΠ μπορεί να ανιχνευθεί γρήγορα εύκολα και ανώδυνα η πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου.

    [23] Κρόιτζφελντ-Γιάκομπς

    Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρίσκονται πολύ κοντά στην δημιουργία ενός διαγνωστικού τεστ για την ασθένεια των τρελών αγελάδων και την μορφή της που πλήττει τους ανθρώπους.

    Οι ερευνητές στο ινστιτούτο "Prionics AG" στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης δήλωσαν πως ανακάλυψαν ένα αντίσωμα για την μεταλλαγμένη πρωτείνη πρίον που προκαλεί την ασθένεια αυτή.

    "Υπάρχουν δύο μορφές της πρωτείνης πρίον --η φυσιολογική και αυτή που ευθύνεται για την εμφάνιση της ασθένειας-- στην πρώτη μορφή αντιδρούν πολλά αντισώματα, ενώ στην δεύτερη μόνο ένα", τόνισε ο Δρ Μπρούνο Ες, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

    Μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις τόσο της ασθένειας των τρελών αγελάδων (Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών) όσο και της ασθένειας Κρόιτζφελντ- Γιάκομπς (η μορφή της που πλήττει τον άνθρωπο εντοπίζονταν μόνο με ανάλυση των ιστών του εγκεφάλου των θυμάτων, μετά τον θάνατό τους.

    Το αντίσωμα αυτό που πλήττει την πρωτείνη πρίον θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διαγνώσουν την ασθένεια στο πρώτο της σταδιο, με μια απλή εξέταση αίματος. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση "Nature" οι ελβετοί επιστήμονες εξηγούν πως ανακάλυψαν το αντίσωμα 15Β3.

    "Πρωταρχικός μας στόχος είναι να έχουμε μια έγκαιρη διάγνωση και μετά να σκεφτούμε την θεραπεία", κατέληξε ο Δρ Ες.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Friday, 07-Nov-97 13:57:57
    Θυελλώδεις νότιαδες σήμερα στο Ιόνιο, που φθάνουν τα επτά και τοπικά τα οκτώ μποφώρ, και λίγες νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα.

    Στην Αττική λίγες νεφώσεις και θερμοκρασία στην Αθήνα ώς 20 βαθμούς.

    Τοπικές νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ως 15 βαθμούς κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Friday, 7 November 1997 - 16:32:39 UTC