Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-12-24

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αυξήσεις εώς 80%

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Αναταράξεις
  • [02] Γιλμάζ-απέλαση Ελληνα διπλωμάτη
  • [03] Λαλιώτης-Δημόσια έργα
  • [04] Παπουτσής-Αβραμόπουλος
  • [05] Δηλώσεις Κίνκελ για Τουρκία
  • [06] Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Εορταστική έξοδος
  • [08] Σατανιστές
  • [09] Μπιάνκο
  • [10] Κάλυμνος
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Τουρκία-ΗΠΑ-Ελικόπτερα
  • [12] Βοσνία-Κλίντον
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Γκορματσώφ-Pizza Hut
  • [14] Νεοναζί
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Κάρλος "Το τσακάλι"
  • [16] Σφαγή Ινδιάνων
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Αναπτυξιακός νόμος
  • [18] Δημόσιοι υπάλληλοι
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Αυξήσεις εώς 80%

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 12:55:39
    Κόσμος πολύς και σήμερα στις εφορίες, που σπεύδει να προλάβει τους αυξημένους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, αυξημένες από 15 εώς 80% ,από την 1η Ιανουαρίου

    Οι Δ.Ο.Υ Κεφαλαίου θα εξυπηρετούν το κοινό εώς τις 15.00μμ.

    Το Υπουργείο Οικονομικών πάντως δεν θα δώσει καμμία παράταση της προθεσμίας, ενώ, παρέμβαση του πρωθυπουργού για παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου, ζητούν οι ιδιοκτήτες.

    Σύμφωνα με τον νέο πίνακα οι πιό ακριβές περιοχές της χωρας είναι η Ηρώδου του Αττικού όπου το τετραγωνικό θα φθάσει τις 900.000 δραχμές και το Ημεροβίγλι Σαντορίνης με 800.000 δραχμές το τετραγωνικό .

    Στις πιο ακριβές περιοχές συγκαταλέγονται επίσης η Μύκονος, η Βουλιαγμένη, η Εκάλη και το Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

    Πιό φθηνες περιοχές, τα Μέγαρα, η Κερατέα, η Ελευσίνα, η Σαλαμίνα, τα Αμπελάκια και τα Μέθανα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 12:45:26

    [01] ΠΑΣΟΚ-Αναταράξεις

    Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ για τη διαγραφή τριών βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, επειδή δεν ψήφισαν κονδύλια του Προυπολογισμού.

    Αποστάσεις από τον πρωθυπουργό πήρε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, δηλώνοντας ότι είναι δική του απόφαση οι αποπομπές. Εκτακτη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το θέμα, ζήτησε ο Γιάννης Καψής.

    [02] Γιλμάζ-απέλαση Ελληνα διπλωμάτη

    `Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρξε κατασκοπευτική δραστηριότητα εναντίον της Τουρκίας``. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ απαντώντας σε ερώτηση αν ``υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το ότι διοικητικός υπάλληλος στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη είχε κατασκοπευτική δραστηριότητα``.

    Ο Γιλμάζ απάντησε σε ερώτησεις του δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ για την εκπομπή 32η μέρα, η μετάδωση της οποίας άρχισε στις ένδεκα το βράδυ από το τηλεοπτικό κανάλι ``Show TV``. Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι γνώριζε την υπόθεση ``εδω και δεκαπέντε μέρες``.Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου , ο Γιλμάζ υποστήριξε ότι``υπήρξε κατασκοπευτική δραστηριότητα εναντίον της Τουρκίας`` και τόνισε ότι ``εάν δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία δεν θα είχε ληφθεί η απόφαση απομάκρυνσης του υπαλλήλου``. Ο Γιλμάζ απάντησε και σε γενικότερες ερωτήσεις ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος .Ισχυρίστηκε ότι `` ο πρωθυπουργός Σημίτης είναι προσωπικότητα με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση και να γίνουν κάποια βήματα.Αλλά δεν νομίζω ότι ο Σημίτης μόνος του είναι σε θέση να διαμορφώσει την Ελληνική πολιτική.Στο περιβάλλον του υπάρχουν κύκλοι που έχουν στόχο την απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη και την εφαρμογή σκληρής πολιτικής εναντίον της Τουρκίας``.

    [03] Λαλιώτης-Δημόσια έργα

    Ικανοποιημένος από την πορεία των μεγάλων έργων φάνηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Λαλιώτης μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Ιδιαίτερη έμφαση δώθηκε στην εξέλιξη των έργων στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι ο Μετροπόντικας από το Σύνταγμα θα κατευθυνθεί στην Δάφνη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το τμήμα Σύνταγμα-Μοναστηράκι , όπου και περιλαμβάνεται το σημείο του Κεραμεικού να δωθεί και πάλι στην Κοινοπραξία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ αφού όμως σχεδιασθούν οι εναλλακτικές χαράξεις στο δίκτυο ώστε να μην διακυβευθεί η αρτιότητά του.

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι το 1999 θα είναι έτοιμη η γραμμή του Μετρό, Πεντάγωνο-Σεπόλια- Ομόνοια-Σύνταγμα και συμπλήρωσε ότι έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής από Σεπόλια προς Περιστέρι και από Αγιο Σάββα προς Αιγάλεω.

    Για το αεροδρόμιο στα Σπάτα ο κ. Λαλιώτης είπε ότι θα ειναι έτοιμο την 1η Μαρτίου του 2.001 .

    [04] Παπουτσής-Αβραμόπουλος

    Θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Ελληνικής πρωτεύουσας στο εξωτερικό συζήτησαν χθες ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

    [05] Δηλώσεις Κίνκελ για Τουρκία

    Ορισμένες χώρες που καλλιέργησαν ψευδαισθήσεις στην Τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου, είναι υπεύθυνες - σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ - για την απογοήτευση που αισθάνθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ και την οξύτητα των αντιδράσεων που ακολούθησαν.

    Σε δηλώσεις του - που σύμφωνα με πληροφορίες έκανε την Κυριακή στην Ολλανδία και που συμπεριλαμβάνονται σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Συντντόϊτσε Τσάϊτουνγκ" - ο Κίνκελ αναφέρεται μάλιστα σε "διαγωνισμό καλλιστείων" που οι χώρες αυτές διοργάνωσαν τις παραμονές της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου "για το ποια θα γίνει περισσότερο αρεστή στην Τουρκία" στέλνοντας μηνύματα προς την Αγκυρα ότι είναι υπέρ μιας γρήγορης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο ερώτημα "ποιοί ήταν αυτοί" (που ακολούθησαν αυτήν την τακτική) ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απαντά με "ουδέν σχόλιο", αλλά στο τέλος της συνέντευξής του αναφέρεται στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι - που αξιολόγησε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής (για την Τουρκία) ως "προσβολή", προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ελλάδας και της Γερμανίας - ως "απαράδεκτες", με την προσθήκη ότι "του έδωσα βεβαίως και την ανάλογη απάντηση..."

    Πέραν αυτής της αναφοράς στην Ιταλία, διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ο γερμανός υπουργός "φωτογράφησε" δια της κριτικής του και τη Γαλλία. Στην ίδια συνέντευξη ο Κίνκελ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Γιλμάζ μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλιντον ως "περισσότερο ισορροπημένες" και υπογραμμίζει - όπως και στη συνέντευξη που έδοσε στην εφημερίδα "Ντι Βελτ", που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας - την αναγκαιότητα της αποκλιμάκωσης της έντασης, χωρίς να αποσιωπά τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει η Τουρκία. Μεταξύ αυτών αναφέρεται συγκεκριμένα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου "διερωτώμενος" για τους λόγους που εμποδίζουν την Αγκυρα να φέρουν προς επίλυση το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    [06] Καραμανλής

    Ετοιμη είναι η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει από το ΄98 δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής σε συνεντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

    Στα τρία πρώτα μέτρα που θα πάρει όπως αναφέρει είναι οι αποκρατικοποιήσεις, μεταρρύθμιση στη διοίκηση και η περιστολή της δημοσιας δαπάνης.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 14:17:20

    [07] Εορταστική έξοδος

    Μεγάλη αναμένεται η έξοδος των Αθηναίων αφού σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία η καλοκαιρία θα συνεχιστεί εώς την Παρασκευή. Η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή αφού από το πρωί, ξεκίνησαν τα έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς. Από το πρωί οι τροχονόμοι μοιράζουν φυλάδια με στα 74 σημεία παγίδες στους εθνικούς δρόμους. Η Ολυμπιακή, για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών έχει προγραμματίσει 16 έκτακτες εσωτερικού και 6 εξωτερικού, ενώ ο ΟΣΕ ενισχύει τους συρμούς με επιπλέον βαγόνια. Χωρίς προβλήματα διεξάγονται τα δρομολόγια στο λιμάνι του Πειραιά.

    [08] Σατανιστές

    Δις σε ισόβια καταδίκασε και το Μικτό ορκωτό Εφετείο τους Ασημάκη Κατσούλα και Μάνο Δημητροκάλη, επικυρώνοντας τις πρωτόδικες ποινές.

    Η ποινή της Δήμητρας Μαργέτη μειώθηκε κατά οκτώ μήνες.

    Σύμφωνα μέ τούς συνηγόρους της η Μαργέτη θά αποφυλακισθεί σέ 2,5 χρόνια.

    [09] Μπιάνκο

    Απερρίφθη από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, η αίτηση αποφυλάκισης του Ενρίκο Μπιάνκο που συνελήφθη τον περασμένο μήνα στο Ακτιο και κατηγορείται από τις Ιταλικές αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    [10] Κάλυμνος

    Ολα τα δημόσια κτίρια της Καλύμνου θα καταλάβουν οι σφουγγαράδες και οι ψαράδες του νησιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων καθώς και ταμειακές μηχανές ακόμη και στα καϊκια τους.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 12:45:08

    [11] Τουρκία-ΗΠΑ-Ελικόπτερα

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την άδεια σε αμερικανικές εταιρίες να συμμετάσχουν στο μειοδοτικό διαγωνισμό για τον εξοπλισμό της Τουρκίας με στρατιωτικά ελικόπτερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Φόλεϊ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αφού το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μελέτησαν τις αιτήσεις των αμερικανικών εταιριών, η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ "αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει στις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αυτό". "Η απόφαση της κ. Ολμπράιτ συμβαδίζει με την πολιτική μας σχετικά με την μεταφορά όπλων στην Τουρκία. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες να αποκτήσει τον νόμιμο αμυντικό εξοπλισμό που χρειάζεται αυτός ο σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ", τόνισε ο κ. Φόλεϊ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την άδεια στις εταιρίες των ΗΠΑ να εξάγουν τεχνικές πληροφορίες για τα πολεμικά ελικόπτερα, ώστε να υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές.

    [12] Βοσνία-Κλίντον

    "Το μέλλον της Βοσνίας εξαρτάται από σας", είπε ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στους Βόσνιους που είχαν συγκεντρωθεί στο Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο για ν`ακούσουν τον πλανητάρχη. Και για να τους πείσει τους υπενθύμισε πως κι οι αμερικανοί είχαν πολεμήσει μεταξύ τους, αλλά κατάφεραν να επουλώσουν τις πληγές του εμφυλίου.

    Στη συνέχεια ο Μπιλ Κλίντον συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την κόρη του, αλλά και από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του στην κούρσα για την προεδρία Μπομπ Ντόουλ, επισκέφθηκε την αγορά όπου είχαν σκοτωθεί δεκάδες άμαχοι από βομβαρδισμούς στη διάρκεια του πολέμου.

    Εκεί δήλωσε συγκλονισμένος κι αφού είδε τους εκπροσώπους των Μουσουλμάνων, των Σέρβων και των Κροατών στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας και την πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, μετέβη στην Τούζλα.

    Εκεί ο Κλίντον έβγαλε το κοστούμι και φόρεσε ένα μπουφάν που ταίριαζε περισσότερο με το σκηνικό της βάσης των αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ.

    Μίλησε με χαρακτηριστική άνεση στους στρατιώτες, τους ευχαρίστησε που εκπροσωπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία τόσο σημαντική ειρηνευτική αποστολή, τους ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένο το νέο έτος και ετοιμάστηκε ν`αναχωρήσει.

    Ο πλανητάρχης είχε πράξει το χρέος του έναντι των αμερικανών στρατιωτών ενόψει των εορτών και στη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στη Βοσνία έδωσε και το πολιτικό στίγμα που επιθυμούσε προς κάθε κατεύθυνση.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 12:46:05

    [13] Γκορματσώφ-Pizza Hut

    Ο τελευταίος ηγέτης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και η εγγονή του Αναστασία έκαναν σήμερα την πρώτη τους εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση ως πρωταγωνιστές ενός διαφημιστικού σποτ για την "Pizza Hut". Τα γυρίσματα του διαφημιστικού έγιναν πριν λίγο καιρό στη Μόσχα και το σποτ θα προβληθεί στις ΗΠΑ και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας "Tricon Global" στην οποία ανήκει η αλυσίδα εστιατορίων "Pizza Hut".

    Ο Μιχαήλ Γκορμπατσοφ θα δωρήσει όλη την αμοιβή του από το διαφημιστικό αυτό στο μη κερδοσκοπικό Διεθνές Ιδρυμά του Κοινωνικο-Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών, ευρύτερα γνωστό ως Ιδρυμα Γκορμπατσόφ. "Αποφάσισα να κάνω αυτή τη διαφήμιση για δύο λόγους. Η πίτσα είναι για όλους, οι πιτσαρίες είναι ένα μέρος όπου όλοι οι άνθρωποι πηγαίνουν, είναι ένα μέρος της ζωής", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ και πρόσθεσε: "Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σκοπεύω να δημιουργήσω μια βιβλιοθήκη και το αρχείο της Περεστρόικα. Αυτό το έργο απαιτεί ορισμένα κεφάλαια και όλα τα χρήματα που θα πάρω από το διαφημιστικό, θα τα επενδύσω στην βιβλιοθήκη και το αρχείο".

    [14] Νεοναζί

    Μία νέα κασέτα, που παρουσιάζει πράξεις αναβίωσης του ναζισμού στα γερμανικά στρατόπεδα, αποκαλύφθηκε στην τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή Φόκους TV, και αποσπάσματά της προβλήθηκαν χθες βράδυ από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Προ 7.

    Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εκπομπής " η κασέτα εστάλη αμέσως στο υπουργείο Αμύνης για να εξετασθεί".

    " Στην κασέτα παρουσιάζονται υπαξιωματικοί του στρατού και ένας δόκιμος, ντυμένος ωσάν Χίτλερ, να προσποιούνται σεξουαλικές επιθέσεις σε εβραίες γυναίκες, να χαιρετούν χιτλερικά και να τραγουδούν πολεμικά εμβατήρια", προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν, το οποίο όμως δεν αποκαλύπτει την πηγή της κασέτας και τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκε από το πρόγραμμα.

    Στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως οι σκηνές που απαθανατίζονται στην κασέτα αποτελούν μέρος της ζωής στον στρατώνα, όπου τα ναζιστικά εμβατήρια και οι ομιλίες του Χίτλερ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της εκπαίδευσης των στρατευσίμων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας συνηγορούν ότι η κασέτα γυρίσθηκε στο στρατόπεδο Φραντς-Γιόζεφ Στραους στη Βαυαρία το 1991, επομένως "δεν πρόκειται για νέο κρούσμα" και δύο από τα τρία άτομα που παρουσιάζονται έχουν, ήδη από πολλού, οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Αντίθετα, τονίζει το υπουργείο, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ερευνών και, αφού αναγνωρισθεί, να διωχθεί διοικητικά και ποινικά, για νεοναζιστικές πράξεις, ο εικονολήπτης των απεχθών ετούτων σκηνών.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 14:17:35

    [15] Κάρλος "Το τσακάλι"

    Στις 2 και 20 τα ξημερώματα οι ένορκοι εξέδωσαν την απόφασή τους: Ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, ο περίφημος Κάρλος το Τσακάλι καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

    Ο Κάρλος χαμογέλασε, σήκωσε την αριστερή γροθιά του και φώναξε στα ισπανικά ``Ζήτω η Επανάσταση``. Στη συνέχεια κάτι ψιθύρισε και οι παριστάμενοι τον άκουσαν να λέει την αραβική φράση ``Ο Αλλάχ είναι μεγάλος``.

    Κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία δύο γάλλων μυστικών πρακτόρων και του λιβανέζου πληροφοριοδότη τους, στην οδό Τουλιέ του Παρισιού, στις 27 Ιουνίου του 1975. Ο Κάρλος, που έχει συνδέσει το όνομά του με ορισμένες από τις πλέον σκοτεινές πτυχές του Ψυχρού Πολέμου, έχει διεκδικήσει την ευθύνη για 83 δολοφονίες.

    Ο Κάρλος, ένας γκριζομάλλης κύριος που σήμερα δεν θυμίζει καθόλου τον φοβερό τρομοκράτη που περιέγραφαν τα Μέσα Ενημέρωσης πριν από δύο δεκαετίες, συνελήφθη στο Σουδάν πριν από τρία χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί, αλλά με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχασε τους προστάτες του κι έτσι έπεσε στα χέρια των γάλλων πρακτόρων, που τον μετέφεραν από το Χαρτούμ στο Παρίσι μέσα σ`ένα ταχυδρομικό σάκκο.

    Στη διάρκεια της τετράωρης απολογίας του ο Κάρλος υποστήριξε ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, αφού - όπως έιπε- θεωρεί εαυτόν πολεμιστή της επανάστασης, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου και δήλωσε πως δεν φοβάται να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Πάντως οι συνήγοροί του δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση.

    [16] Σφαγή Ινδιάνων

    Η σφαγή 46 Ινδιανων στη μεξικανική επαρχία των Τσιάπας, έργο παραστρατιωτικών οργανώσεων, καταδικάσθηκε χθες βράδυ απο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την εξακρίβωση των ενόχων και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

    Η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζούλι Ριζάιντ ζήτησε απο την μεξικανική κυβέρνηση να ερευνήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τα γεγονότα και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού της περιοχής.

    Οι 46 Ινδιάνοι, απόγονοι των Μάγια, σφαγιάσθηκαν στην επαρχία Τσιάπας, προπύργιο της εξέγερσης των ανταρτών Ζαπατίστας, από παραστρατιωτικούς, όπως αναφέρουν πηγές από εκκλησιαστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η είδηση προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στο Μεξικό και προκάλεσε την τηλεοπτική παρέμβαση του Προέδρου Ερνέστο Σεδίλιο, που απηύθυνε μήνυμα στον πληθυσμό, διατάσσοντας την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη να αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 12:41:52

    [17] Αναπτυξιακός νόμος

    Τον νέο αναπτυξιακό νόμο τον οποίο θα προωθήσει στην ολομέλεια της Βουλής στο τέλος Φεβρουαρίου παρουσίασε χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στον νέο αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τα ισχύοντα κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις.

    Ο νέος νόμος προβλέπει για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν περισσότερο από 5 χρόνια την αντικατάσταση της επιχορήγησης κεφαλαίου με επιδότηση επιτόκιο και φορολογικές απαλλαγές.

    Επίσης θέτει ως ανώτατη επιχορήγηση το 40% του κόστους της επένδυσης στην Θράκη και τις παραμεθόριες περιοχές, 30% στις περιοχές με υψηλή ανεργία και 15% στην υπόλοιπη χώρα πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    Για την καταπολέμιση της ανεργίας ορίζει τα 15εκατομμύρια δρχ. ώς οροφή καταβαλομενης επιχορήγησης ανά νέα δημιουργούμενη μόνιμη θέση εργασίας. Παρέχει μέσω προεδρικών διαταγμάτων την δυνατότητα προκήρυξης ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή που δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα ανεργίας.

    Εισάγει την υποχρεωτική βαθμολόγηση των επενδυτικών προτάσεων από τις γνωμωδοτικές επιτροπές βάσει αναλυτικών κριτηρίων πέραν των βασικών της βιοσιμότητας.

    Ο κ.Παπαντωνίου παραδέχτηκε ότι το προηγούμενο σύστημα βαθμολόγησης είχε σοβαρές ατέλειες και πρόσθεσε ότι διευρύνεται ο χρόνος υποβολής επενδυτικών σχεδίων και θα μειωθεί ο χρόνος επεξεργασίας.

    [18] Δημόσιοι υπάλληλοι

    Αυξήσεις δυο ταχυτήτων θα χορηγηθούν στους δημοσίους υπάλλήλους απο 1η-1ου- 1998. Συγκεκριμένα, ενω το σχετικό κονδύλι για την πληρωμή των μισθών θα ειναι αυξημενο κατα 2,5%,οι αυξήσεις αρχίζουν απο το 1,8 και φθάνουν στο 3,5.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 12:48:36
    Λίγες μόνο νεφώσεις θα συναντήσουν οι εκδρομείς στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ και οι θάλασσες θα ειναι καλοτάξιδες με ανέμους ασθενείς εώς μέτριους.

    Στην Αττική, λίγες νεφώσεις, αυξημένες κατά τόπους το απόγευμα, και θερμοκρασία στην Αθήνα εώς 16 βαθμούς.

    Πρόσκαιρη συννεφιά στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία στην πόλη εώς 11 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Wednesday, 24-Dec-97 12:47:55
    Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι εκδρομείς των Χριστουγέννων, καθώς ο καιρός θα είναι καλός τις επόμενες ημέρες.

    Προσοχή όμως τις πρωινές ώρες γιατί θα υπάρχουν τοπικές ομίχλες.

    Αύριο, ανήμερα τα Χριστούγεννα, στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη θα υπάρχει τοπική συννεφιά με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Στη Βόρεια χώρα ο καιρός θα είναι πιο καλός.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 μποφώρ και η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 10 βαθμούς στα Βόρεια και τους 16 με 17 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Την Παρασκευή στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα υπάρχει τοπική συννεφιά, ενώ στην υπόλοιπη χωρα ο καιρός θα είναι πιο καλός με πρόσκαιρη συννεφιά μετά το μεσημέρι στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, προς το βράδυ όμως θα γίνουν νοτιοδυτικοί μέτριοι ενώ στα ανατολικά παραμένουν βορειοανατολικοί, γύρω στα 4 με 5 μποφωρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 12 βαθμούς στα βόρεια και στην υπόλοιπη χωρα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσιου.

    (c) ANT1 Radio 1997


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 24 December 1997 - 12:29:12 UTC