Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-02-10

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Editorial

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Νέα Δημοκρατία
  • [02] ΠΑΣΟΚ
  • [03] Παπαιωάννου
  • [04] Λαλιώτης
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Ι.Κ.Α
  • [06] Αγρότες
  • [07] Καζαντζίδης-Νικολόπουλος
  • [08] Καθηγητές
  • [09] Πλημμύρες
  • [10] Φάρμακα
  • [11] Κατσούρης
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων
  • [13] Τουρκία-Ορθόδοξες Εκκλησίες
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [14] Σεβαρντνάτζε
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [15] Νταιάνα
  • [16] Καλιφόρνια-κακοκαιρία
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [17] Πανωτόκια
  • [18] Αποσύρσεις
  • [19] Τέλη κυκλοφορίας
  • [20] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Editorial

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:44:06
    Νέα εξυγίανση

    Δυναμική παρέμβαση στις ΔΕΚΟ, αρχής γενομένης από την Ολυμπιακή Αεροπορία, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    Προχωρούμε ταχύτητα στην εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων δήλωσαν οι κύριοι Παπαντωνίου και Μαντέλης μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας, ενώ αύριο, ο υπουργός Μεταφορών θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πάγωμα των προσλήψεων, μείωση του προσωπικού και αύξηση των ωρών εργασίας και δίνει προθεσμία 2 μηνών στην διοίκηση και τους εργαζομένους να τα βρούν, όπως προβλέπει και η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

    Εν΄ τω μεταξύ, το ΑΣΕΠ ζήτησε την δίωξη του τέως γενικού διευθυντή, Μιλτιάδη Τσαγκαράκη για παράνομες προσλήψεις.

    Ο κ.Τσαγκαράκης μιλώντας στον Αntenna, είπε ότι η υπόθεση αφορά 254 προσλήψεις στη Θεσσαλονίκη που έγιναν χωρίς να επαναληφθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού όπως είχε ζητήσει το ΑΣΕΠ και αυτό έγινε για οικνομικούς λόγους.

    Μιλώντας επίσης στον Αntenna, ο επιθεωρητής του ΑΣΕΠ, Ευάγγελος Σακλαμπανάκης ανέφερε πως η Ολυμπιακή είναι η μόνη επιχείρηση που δεν συμμορφώνεται με τι υποδείξεις του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής, Θεόδωρος Τσακιρίδης, παραδέχτηκε ότι απέτυχε το προηγούμενο πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας και έκανε λόγο για λευκή απεργία των ιπταμένων συνοδών φροντιστών , τονίζοντας ότι επαρκεί το υπάρχον προσωπικό.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:45:29
    10/02/98

    [01] Νέα Δημοκρατία

    Συντονισμένη δράση εντός και εκτός Βουλής θα έχουν οι έξι διαγραφέντες της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς ζήτησε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου θέσεις για την ομάδα.

    Χθες, σε βαρύ κλίμα η πρώτη μετά τις διαγραφές συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ. Ουτε καλημέρα δεν αντήλλαξαν ο Κώστας Καραμανλής με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι από την προειδοποίηση Καραμανλή από το Αίγιο, δεν εξαιρούνται οι κύριοι Μητσοτάκης και Εβερτ. Ο πρώην πρωθυπουργός το πρωί όταν ρωτήθηκε χαμογέλασε και είπε ..."δεν πειράζει"

    Ο Γιώργος Σουφλιάς, εν΄τω μεταξύ, συνεχίζει τις επαφές του με κομματικά στελέχη. Ο Στέφανος Μάνος συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και συμφώνησαν ότι οι εξελίξεις είναι κρίσιμες δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις αλλά σοβαρότητα ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους.

    10/02/98

    [02] ΠΑΣΟΚ

    Χαμηλοί παραμένουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών. Ικανοποίηση εκφράζουν για τις εκλογές και οι εκσυγχρονιστές και η εσωκομματική αντιπολίτευση.

    Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

    09/02/98

    [03] Παπαιωάννου

    Την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα, προαναγγέλλει με συνάντευξή του, ο υπουργός Εργασίας.

    Ο κ. Παπαϊωάννου, τάσσεται, όμως κατά του 35ωρου επί του παρόντος.

    09/02/98

    [04] Λαλιώτης

    Την άποψη των κατοίκων του Ψυρρή για τη μέχρι τώρα πορεία των έργων αναβάθμισης της περιοχής άκουσε την Κυριακή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος περπάτησε το πρωί στους δρόμους της ιστορικής αυτής συνοικιας.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:44:43
    10/02/98

    [05] Ι.Κ.Α

    Σε νέες κινητοποιήσεις τις ημέρες των εορτών του Πάσχα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ. Σήμερα στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής τους απεργίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία ενώ εκπρόσωποι τους συναντήθηκαν με το διοικητή του ΙΚΑ και τον υφυπουργό Οικονομικων, Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το ΙΚΑ τονίζοντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί , το ίδρυμα δεν θα μπορεί σε πέντε χρόνια να δίνει στους δικαιούχους συντάξεις.

    Οπως δήλωσε στον Antenna, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ίδρυμα, Γιάννης Περήφανος, το εσωτερικό δάνειο από το επικουρικό ταμείο φθάνει τα 550 δις , ενώ την ίδια ώρα πάνω από 3.000 θέσεις προσωπικού παραμένουν κενές .

    10/02/98

    [06] Αγρότες

    Νέοι αποκλεισμοί σήμερα των αγροτών στις εθνικές οδούς εν΄ αναμονή του ραντεβού με το κυβερνητικό κλιμάκιο μεθαύριο στο υπουργείο Γεωργίας <P Ακόμη σήμερα, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κλείσουν το κόμβο της Βιοκαρπέτ και την είσοδο της Λάρισας στην οδό Σωκράτους ενώ στις 16.00μμ θα κάνουν συναυλία στην οδό Βόλου την οποία επίσης θα αποκλείσουν την ώρα της εκδηλώσης.

    Οι αγρότες της Μακεδονίας έκλεισαν για λίγο νωρίτερα το κόμβο των Μάλγαρων ενώ θα κλείσουν την εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο Αιγίνιο Πιερίας και την εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο Στίβο και την είσοδο του Κιλκίς καθώς και την εθνική Θεσσαλονίκης Ευζώνων στο Πολύκαστρο.

    10/02/98

    [07] Καζαντζίδης-Νικολόπουλος

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος του Στέλιου Καζαντζίδη με τον Χρήστο Νικολόπουλο.

    Η κ.Τζαβέλλα δικηγόρος του Στέλιου Καζαντζίδη μιλώντας στον Αntenna, υπέδειξε τον μουσικό επιχειρηματία κ.Μάτσα ώς τον τρίτο άνθρωπο που θέλει να καταστρέψει τον δημοφιλή τραγουδιστή. Απαντώντας ο Χρήστος Νικολόπουλος άκανε λόγο για παραποίηση στοιχείων και αρνήθηκε οτι υπάρχει σχέδιο καταστροφής του Στέλιου Καζαντζίδη.

    10/02/98

    [08] Καθηγητές

    Νέος κύκλος αντιπαράθεσης Υπουργείου Παιδείας - Εκπαιδευτικών.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν στα τέλη του μήνα δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρώντας στο σύστημα αξιολόγησης.

    09/02/98

    [09] Πλημμύρες

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών του Εβρου που πλημμύρισαν και καταγγέλουν την αδιαφορία της πολιτείας.

    Περισσότερα από 170 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργίσημης έκτασης έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

    Την ίδια ώρα παραμένουν πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στο νησάκι της Λίμνης των Ιωαννίνων.

    09/02/98

    [10] Φάρμακα

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν οι Πανελλήνιοι σύλλογοι γιατρών και φαρμακοποιών αντιδρώντας στην καθιέρωση της ενιαίας λίστας φαρμάκων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού συλόγου Δημήτρη Βαγιωνά, μένουν εκτός λίστας 1700 φάρμακα ενώ εντός έξι μηνών θα διπλασιαστεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.

    10/02/98

    [11] Κατσούρης

    Η φίλαθλη Ελλάδα πενθεί για το θάνατο του νεαρού ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Παναγιώτη Κατσούρη.

    Σκοτώθηκε στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Περαίας, όταν το αυτοκινητό του ξέφυγε από το δρόμο και προσέκρουσε σε γέφυρα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:45:18
    09/02/98

    [12] Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων

    Με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 250 δημοσιογράφων, πολιτικών και διανοουμένων από την Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη το τριήμερο 6,7 και 8 Φεβρουαρίου η 2η συνάντηση αλληλεγγύης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων με θέμα συζήτησης "Μέσα Ενημέρωσης και εθνικισμός".

    Η συνάντηση διοργανώθηκε και φέτος, όπως και πέρυσι στη Χίο, άπο την κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη".

    Οι κυρίως εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στην

    αίθουσα του Ινστιτούτου Θαλλασίων Μελετών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, ξεκίνησαν δε με χαιρετισμούς απο τους διοργανωτές εκπροσώπους της Κίνησης, τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Σμύρνης, Φετχί Ιντιμάν και το νομάρχη Σμύρνης, Ερόλ Τσακίρ.

    Με μήνυμα του χαιρέτησε επίσης τη συνάντηση ο νομάρχης Λέσβου, Αλέκος Μαθιέλλης. Η πρώτη συζήτηση είχε θέμα "Τύπος και οι μειονότητες των άλλων στην Ελλάδα και στην Τουρκία". Προήδρευσε ο καθηγητής του Πάντειου πανεπιστημίου, Αλέξης Ηρακλείδης και συμμετείχαν ο βουλευτής Ροδόπης του Συνασπισμού, Μουσταφά Μουσταφά, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο ιμβριακής καταγωγής, μέλος του Δικτύου των κινήσεων για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα Κώστας Αργαλιώτης, ο δημοσιογράφος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, Γιασάρ Ακσόϊ και η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" Λεϊλά Ταβσάνογλου.

    Σημαντική ηταν η παρέμβαση, που πραγματοποιήθηκε στη συνάντηση απο τους παραγωγούς της διαπολιτισμικής εκπομπής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Κομοτηνής, Μαρία Αμπατζή και Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

    Η δεύτερη συζήτηση ειχε θέμα "Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

    Αφορμή ή αιτία ελληνοτουρκικής έντασης". Προήδρευσε ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νικόλας Βουλέλης και συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Γιάννης Τζαννετάκος, ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Το Βήμα" Ριχάρδος Σωμερίτης, ο αρχισυντάκης της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" Σήφης Πολυμίλης, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" Θανάσης Παπαρήγας, ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Η Αυγή" Σοφιανός Χρυσοστομίδης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Χουριέτ" Φεράϊ Τιντς, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Μιλιέτ" Σάμι Κοέν, ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού "Καναλ Ντε" Χαλούκ Σαχίν και ο ανταποκριτής ισπανικών ΜΜΕ στην Τουρκία Ντογάν Τιλίτς.

    Στην τρίτη συζήτηση με θεμα "Αντιεθνικιστικά κινήματα στην Ελλάδα και στην Τουρκία" προήδρευσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου "Μπλκέντ" της Αγκυρας Νιμέτ Μπεριτέρ Ατίγιας. Συμμετείχαν ο Νίκος Μπίστης εκ μέρους του Μετώπου Λογικής ενάντια στον εθνικισμό, η Γιάννα Κούρτοβικ εκ μέρους του Δικτύου των κινήσεων για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ο Θανάσης Παφίλης, Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη διεθνή υφεση και την ειρήνη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μιτζάπ Μελέν, η οικολόγος Σαϊνούρ Γκελέντοστ και ο συγγραφέας Αχμέτ Γιορουμλάζ.

    Τέλος, η τέταρτη συζήτηση είχε θέμα "Ελληνοτουρκικές εντάσεις και ο ρόλος των τρίτων". Προήδρευσε ο πρέσβης επι τιμή Κώστας Ζέπος και συμμετείχαν η Αννα Καραμάνου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Χατζηδάκης, ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, ο Λεωνίδας Κύρκος πρώην γραμματέας του Συνασπισμού και ο

    Γιάννης Μπανιάς, γραμματέας της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς, ο βουλευτής του "Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος" Χακάν Ταρτάν και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χασάν Ντενίζ Κουρντού.

    Μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης ανακοινώθηκε το παρακάτω ψήφισμα των μελών της Κίνησης:

    "Για δεύτερη φορά απο την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια, εμείς οι Ελληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι, μέλη της Κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη" συναντηθήκαμε το τριήμερο 6,7 και 8 Φεβρουαρίου στη Σμύρνη μαζί με περισσότερους απο 250 διανοούμενους, πολιτικούς και δημοσιογράφους διαφόρων πολιτικών οριζόντων απο την Ελλάδα και την Τουρκία και συζητήσαμε για την Ειρήνη ανάμεσα στις δυο χώρες και για το πως μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια.

    Μας απασχόλησαν ιδιαίτερα ο ρόλος του Τύπου σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η ευθύνη των ΜΜΕ σε περιόδους έντασης των διμερών σχέσεων. Ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων στις δυο χώρες για την προώθηση των αιτημάτων της κοινωνίας των πολιτών. Και τέλος ο ρόλος των τρίτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Με αφορμή αυτή τη συνάντηση μας εκφράζουμε για μια ακόμα φορά τη βαθύτατη ανησυχία μας για την παρατεινόμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση οτι τα προβλήματα των δυο χωρών μπορούν και πρέπει να λυθούν με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων δικαίου, των διμερών συνθηκών και τον απόλυτο σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων. Καλούμε και τις δυο πλευρές να αποφασίσουν επιτέλους την αποφυγή κάθε προκλητικής, στρατιωτικής ή άλλης ενέργειας.

    Θεωρούμε αρνητική και για τις δύο χώρες την εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξένων στρατιωτικών σχηματισμών όπως και αν αυτές εκδηλώνονται, πράγμα που εμπεριέχει κινδύνους πολέμου ή επιδιαιτητικού ρόλου.

    Υποστηρίζουμε ότι κάθε δισταγμός στο δρόμο του διαλόγου, αποτέλεσμα πολλές φορές της πίεσης εθνικιστικών κύκλων και στις δύο χώρες καθώς και κάθε δισταγμός στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου εντείνει την κρίση. Και προκαλεί τρίτες παρεμβάσεις που δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τους εμπόρους των όπλων σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των δύο λαών.

    Σχετικά με το πρόβλημα της Κύπρου τονίζουμε την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης του νησιού και επίλυσης των εσωτερικών προβλημάτων σε όφελος των δύο κοινοτήτων. Υποστηρίζουμε ότι οι μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ τέλος θεωρούμε αναγκαίο να ζητήσουμε την εφαρμογή των όποιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα

    παραβιάζονται.

    Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην τρίτη συνάντηση αλληλεγγύης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων την ανάλογη χρονική περιόδο του 1999 στην Αλεξανδρούπολη της Θράκης. Επιμένοντας στην ανάγκη για ένα ψύχραιμο, λογικό, αποκαλυπτικό και αντιεθνικιστικό λόγο στα ΜΜΕ των δύο χωρών. Καταγγέλοντας τους δημοσιογράφους - ράμπο της ενημέρωσης. Και θεσμοθετώντας για αυτούς ένα ειδικό αντιβραβείο.

    Αυτό θα "απονέμεται" σε δημοσιογράφους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία που επιμένουν να υπερβάλλουν, να διαστρεβλώνουν σε όφελος μερικές φορές και εταιρειών εμπορίας οπλικών συστημάτων και να οδηγούν με την πρακτική τους σε ελληνοτουρκικές εντάσεις".

    06/02/98

    [13] Τουρκία-Ορθόδοξες Εκκλησίες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν σήμερα από την Τουρκία να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις πρόσφατες επιθέσεις στην Κωνσταντινουπολη εγκληματικές ενέργειες και παρότρυνε τις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν σε βάθος τα αίτια που τις προκάλεσαν.

    Ο Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι επιθέσεις τέτοιου είδους είναι δειλές και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τις καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:45:47
    10/02/98

    [14] Σεβαρντνάτζε

    Νέα απόπειρα δολοφονιας εναντίον του προέδρου της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, έγινε το βράδυ στην Τυφλίδα.

    Η αυτοκινητοπομπή του προέδρου δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδες και πολυβόλα με αποτέλεσμα ένας σωματοφύλακας να σκοτωθεί και δύο να τραυματιστούν σοβαρά.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κουρασμένος και σκυθρωπός δήλωσε πως είναι πραγματικό θαύμα που είναι ζωντανός, ενώ δηκτικά σχολίασε πως είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται να ανατιναχθεί η ίδια η Γεωργία.

    Κάλεσε τους συμπατριώτες του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ ανακοίνωσε πως στην Τυφλίδα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πίσω από την χθεσινή, εναντίον του απόπειρα δολοφονίας να κρύβονται ρωσικά "πετρελαϊκά συμφέροντα".

    Η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκυο, ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σεβαστούν την Ολυμπιακή εκεχειρία ως τις 22 Φεβρουαρίου - ημέρα λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας - όπως άλλωστε έχει ζητήσει ο ΟΗΕ, αλλά η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ στέλνοντας άλλους 3.000 στρατιώτες στο Κουβέιτ.

    Το πολύ σε δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό εκτιμούν αμερικανοί αξιωματούχοι

    Ο υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ομάν ότι στην περιοχή του Κόλπου μεταφέρονται 42 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων έξι "αόρατα" βομβαρδιστικά F-117 Stelth, έξι F-16CJ, έξι βομβαρδιστικά Β -52 και ένα B-1.

    Η Αυστραλία με τον Καναδά προστέθηκαν σήμερα στην στρατιωτική συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράκ υποστηρίζοντας τη χρήση βίας κατά της Βαγδάτης άν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, απήυθηνε έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση. Δεν θα περιμένουμε για πολύ ακόμη φέρεται να δηλώνει ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών

    Στα Ηνωμένα Εθνη, Μπίλ Ρίτσαρντσον αναφερόμενος σε σημαντική και ουσιαστική όπως λέει επίθεση εναντίον του Ιράκ περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ανθρώπινες απώλειες.

    Η ώρα της διπλωματίας δεν έχει τελειώσει αντιτείνει ο Κόφι Αναν, στις δηλώσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ να μην αμφιβάλει κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την εξουσία την ευθύνη και τη βούληση να χτυπήσουν.

    Την ίδια ώρα το Ιράν καταδικάζει τη νέα διείσδυση Τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ ζητώντας την αποχωρησή τους.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:44:57
    10/02/98

    [15] Νταιάνα

    Την έντονη αντίδραση του Μπάκιγχαμ αλλά και της οικογενείας της πριγκήπησας Νταιάνας, προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού Τime, βασισμένο σε βιβλίο δυο δημοσιογράφων του, σύμφωνα με το οποίο η πριγκήπισσα θα μπορούσε να είχε σωθεί, άν το πλήρωμα του ασθενοφόρου την είχε μεταφέρει αμέσως σε νοσοκομείο, αντί να προσπαθεί επί μισή ώρα να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον τόπο του δυστυχήματος.

    Η μητέρα της πριγκήπισσας Νταϊάνα, Φράνσις Σαντ Κιντ διέψευσε σήμερα έντονα τους ισχυρισμούς αυτούς,και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κόρη της ήταν αδύνατον να σωθεί, δεδομένης της βαρύτητας των τραυμάτων της, ενω τόνισε ότι οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου που περιλαμβάνονται στο νεοεκδοθέν στην Αμερική βιβλίο "Θάνατος μιας Πριγκήπισσας" στερούνται στοιχείων και αξιοπιστίας.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου ,η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, προφανώς εκνευρισμένη απο τη συνεχιζόμενη δημοσιότητα της υπόθεσης επιθυμεί η γαλλική αστυνομία να ολοκληρώσει σύντομα την έρευνά της και να καταλήξει γρήγορα στο συμπέρασμά της για το θανατηφόρο δυστύχημα στο Παρίσι.Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θέλει πολύ να δοθεί τέλος στις

    θεωρίες για το θάνατο της πρώην συζύγου του, κυρίως για τους γιούς του, Ουίλιαμ και Χάρι.

    09/02/98

    [16] Καλιφόρνια-κακοκαιρία

    Θάλεγε κανείς ότι οί τελευταίες καταιγίδες έχουν αλλάξει τόν χάρτη τής Καλιφόρνια.

    Από τό Σάν Ντιέγκο μέχρι τό Σάν Φρανσίσκο δέν βλέπεις τίποτε άλλο από πλημμυρισμένες περιοχές, κατεστραμμένα σπίτια καί περιουσίες θαμένες μέσα σέ τεράστια βουνά λάσπης.

    Αν καί η τελευταία καταιγίδα πού έπληξε τήν βόρεια Καλιφόρνια κόπασε χθές τό βράδυ, οί έντονες βροχοπτώσεις επιμένουν, ολοκληρώνοντας τήν καταστροφή.

    Ολόκληροι λόφοι κινδυνεύουν νά ισοπεδωθούν καθώς τά νερά παρασύρουν τά χώματα προκαλώντας κατολισθήσεις.

    Στο Τσίνο, μία έγκυος γυναίκα παρασύρθηκε από τά ορμητικά νερά καί σώθηκε τήν ύστατη στιγμή από ομάδα διάσωσης.

    Ελικόπτερο τής πυροσβεστικής έβγαλε από χείμαρο έναν άντρα πού είχε παγιδευθεί μέσα στό αυτοκίνητο του.

    Εξ'αιτίας κατολίσθησης ένα άλογο έπεσε από ύψος δεκαπέντε μέτρων καί οί άνδρες τών σωστικών συνεργείων έστησαν ολόκληρη επιχείρηση γιά νά τού σώσουν τήν ζωή.

    Οί πυροσβέστες υποχρεώθηκαν νά τραβήξουν τό άλογο μέσα στό χείμαρο καθώς η θέση του δέν επέτρεπε οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση.

    Γιά αρκετή ώρα οί πυροσβέστες προσπαθούσαν νά τραβήξουν τό ζώο έξω από τά ορμητικά νερά όμως τό άλογο, παγωμένο, δέν μπορούσε νά κινηθεί μέ ευκολία.

    Μέ κίνδυνο τής ζωής τους οί άντρες τής ομάδας διάσωσης έδεσαν ένα σχοινί στό άλογο καί μέ αυτό κατάφεραν νά τό τραβήξουν στήν όχθη.

    Ο κτηνίατρος πού τό εξέτασε διέγνωσε ότι τό ζώο δέν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.

    Η σημερινή ημέρα στήν βόρεια Καλιφόρνια θά μπορούσε κάλλιστα νά χαρακτηρισθει σάν ένα σύντομο διάλειμμα στήν ταλαιπωρία τών κατοίκων αφού οί μετεωρολόγοι περιμένουν μιά νέα σφοδρή καταιγίδα νά πλήξει αύριο τίς ίδιες περιοχές.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:43:53
    10/02/98

    [17] Πανωτόκια

    Ανατοκισμό ανά έξι μήνες, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ δεν έχει αποφασιστεί άν θα υπάρξει αναδρομική ισχύς της απόφασης του Αρείου Πάγου.

    Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση Παπαντωνίου με εκπροσώπους των τραπεζών.

    10/02/98

    [18] Αποσύρσεις

    Από τον Ιανουάριο του 1999, θα ισχύσει το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    10/02/98

    [19] Τέλη κυκλοφορίας

    Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την παραλαβή του αυτοκόλλητου σήματος. Από αύριο η αξία του σήματος θα είναι διπλάσια.

    10/02/98

    [20] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,01 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.509,21 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 18 δισεκατομμύρια 444 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:46:39
    Συννεφιά σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά ενώ και σήμερα στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες που θα φθάνουν τοπικά και τα 9 μποφώρ.

    Σχεδόν αίθριος καιρός στην Αττική με λίγες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού καί θερμοκρασία στην Αθήνα έως 11 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με θερμοκρασία στην πόλη εώς 9 βαθμούς Κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Tuesday, 10-Feb-98 15:46:25
    Κρύο και θυελλώδεις βορειάδες στα πελάγη, προβλέπει και για σήμερα η ΕΜΥ, από αύριο όμως οι άνεμοι εξασθενούν και ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία.

    Αύριο εκτός από την τοπική συννεφιά στα Ανατολικα και Νότια και την πιθανότητα να βρέξει για λίγο το πρωί στη Βόρεια Κρήτη, στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός παραμένει σχεδόν αίθριος.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφώρ στα Δυτικά, στα ανατολικά 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφώρ, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 8 με 9 βαθμούς στα Βόρεια και τους 13 με 14 στην υπόλοιπη χώρα. Την νύχτα στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

    Από την Πέμπτη και μέχρι το Σάββατο ο καιρός θα είναι παντού καλός.Το πρωί στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι- βορειοδυτικοί που η εντασή τους θα φθάνει μόνο στα πελάγη τα 4 με 5 μποφώρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 12 βαθμούς στα Βόρεια και τους 15 με 16 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 10 February 1998 - 23:22:41 UTC