Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-03-12

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αναστάτωση στο χώρο της Παιδείας

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στον πάγκο ο Καραμανλής
  • [02] Ευρωπαική διάσκεψη
  • [03] Φλώρινα-ΔΕΗ
  • [04] Οικονομίδης-Ιδρυμα Πολιτισμού
  • [05] Γιαννόπουλος-Σωφρονιστικό σύστημα
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Βομβιστικές επιθέσεις
  • [07] Αττική-Περιβάλλον
  • [08] Ιερά Σύνοδος
  • [09] Απόστρατοι αξιωματικοί
  • [10] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Κόσοβο-Εξελίξεις
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [12] Χιλή-Πινοσέτ
  • [13] Κλίντον-Λεβίνσκι
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [14] Βόλτα στον κόσμο
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Φορολογικές δηλώσεις
  • [16] Δημόσιο-Μερική απασχόληση
  • [17] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Αναστάτωση στο χώρο της Παιδείας

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 18:13:53
    Αναστάτωση στα σχολεία από την επείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με την οποία καλούνται εώς αύριο οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου να δηλώσουν μέχρι αύριο τις επιλογές τους για την νέα χρονιά, αλλά και οι καθηγητές άν θέλουν να μεταταχθούν.

    Από τους μαθητές της τρίτης Γυμνασίου ζητείται να δηλώσουν εάν του χρόνου θα φοιτήσουν στο ενιαίο Λύκειο ή τα Τεχνικά Επαγγελματικά εκπαιδευτήρια και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου την κατεύθυνση σπουδών που θ' ακολουθήσουν στη Β΄ Λυκείου.

    Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος χαρακτήρισε σήμερα επαρκή την προθεσμία των τριών ημερών, επανέλαβε ότι η επιλογή των μαθητών δεν θα είναι δεσμευτική και διευκρίνισε ότι μέχρι αύριο θα πρέπει να δηλώσουν και οι καθηγητές που θέλουν να μεταταχθούν.

    Στόχος, πρόσθεσε, είναι να εντοπισθούν και να καλυφθούν πριν από τον Σεπτέμβριο τυχόν ελλείψεις σε καθηγητές την νέα περίοδο.

    Ο Θανάσης Τσιριγώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, δήλωσε ότι στα σχολεία επικρατεί μεγάλη σύγχυση, καθώς επίσης ότι μέχρι αύριο δεν προλαβαίνουν ούτε οι μαθητές ούτε οι καθηγητές να κάνουν τις δηλώσεις.

    Οι αλλαγές στην εκπαίδευση θα προχωρήσουν παρά τις αντιρρήσεις δηλώνει σε συνέντευξη του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο μέλλον λέγοντας ότι, τώρα δεν βλέπει την ανάγκη δημιουργίας τους.

    Το πρωί εν΄ τω μεταξύ, αδιόριστοι καθηγητές απέκλεισαν συμβολικά τα γραφεία του ΑΣΕΠ, ζητώντας να ματαιωθεί ο διαγωνισμός πρόσληψης των καθηγητών και να επαναφερθεί η επετηρίδα.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 17:31:37

    [01] Στον πάγκο ο Καραμανλής

    Αριστη είναι η μετεγχειρητική κατάσταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή που χειρουργήθηκε στο πόδι, στο Ιατρικό Κέντρο.

    Οπως δήλωσε ο γιατρός που τον χειρούργησε, Βασίλης Μπιτούνης μετά από δύο μήνες θα μπορέσει και πάλι να παίξει ποδόσφαιρο ενώ από το Ιατρικό Κέντρο θα βγεί Σάββατο ή Κυριακή.

    Τον κ.Καραμανλή επισκέφθηκε και του μετέφερε τις ευχές για γρήγορη ανάρωση ο Διονύσης Χατζηδάκης διευθυντής του γραφείου του κ.Μητσοτάκη.

    [02] Ευρωπαική διάσκεψη

    Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ, είχε το πρωί στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης και του παρουσίασε την πρόταση του να επιλεγούν οι τουρκοκύπριοι τους εκπροσώπους στην ομάδα διαπραγμάτευσης.

    Στο μεταξύ, "λάδι στη φωτιά" της κρίσης των Γερμανο-Τουρκικών σχέσεων έριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, χαρακτηρίζοντας τη κυβέρνηση Κολ , ώς "αρχιτέκτονα" της "πολιτικής διακρίσεων" που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος της Τουρκίας και τον Γερμανό καγκελάριο ώς υπαίτιο της "διγλωσίας" έναντι της χώρας του.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγώντας ουσιαστικά την άρνηση συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει τη συνήθεια να θεωρεί τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρωπης, ζώνη επιρροής της..."

    Ο Γιλμάζ ανάφερε ακόμη ότι ο Κολ απορρίπτει την ένταξη της Τουρκίας για θρησκευτικούς προπάντων λόγους..." καί τονισε ότι η Ε. Ε. αποτελεί μία "σύλληψη" του χριστιανικού πολιτισμού που αποκλείει τη συμμετοχή της Τουρκίας..."

    [03] Φλώρινα-ΔΕΗ

    Εισαγγελική έρευνα για το θέμα της ανάθεσης του έργου κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Γιώργος Κολιοκώστας.

    Την έρευνα άρχισε ο εισαγγελέας Κώστας Τζαβέλλας και θα καλέσει μάρτυρες για κατάθεση. Προηγήθηκαν καταγγελίες, αλλά και δημοσιεύματα ότι το τίμημα για την κατασκευή του εργοστασίου είναι υψηλό και ότι πρόκειται για σκάνδαλο.

    Η Βάσω Παπανδρέου που περιοδεύει την περιοχή της Φλώρινας, χαρακτήρισε εθνικό το έργο της μονάδας της ΔΕΗ, και αποκάλεσε υποκριτές και εντολοδόχους, όσους αντιστρατεύονται την κατασκευή του εργοστασίου.

    [04] Οικονομίδης-Ιδρυμα Πολιτισμού

    Με 24 ψήφους υπέρ, 21 κατά, και 3 παρών εγκρίθηκε τελικά από την επιτροπή ακροάσεων της Βουλής, ο διορισμός του καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας, Νίκου Οικονομίδη, στη θέση του προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

    Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, κατά οι βουλευτές της ΝΔ , του ΔΗΚΚΙ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης και Στέλιος Παπαθεμελής. Από την ψηφοφορία απουσίαζε επίσης ο Γιώργος Σουφλιάς. Να θεωρηθεί αρνητικό το αποτέλεσμα αφού ο κύριος Οικονομίδης δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία ζήτησε μετά την ψηφοφορία ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    [05] Γιαννόπουλος-Σωφρονιστικό σύστημα

    Αλλαγές στη νομοθεσία περί ναρκωτικών αλλά καί στο σωφρωνιστικό σύστημα ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στην Διακομματική επιτροπή της Βουλής για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών, είπε ότι θα μετατραπεί σε πλημμέλημα η διακίνηση μικρής ποσότητας από χρήστη σε χρήστη. Ευνοϊκα θα αντιμετωπίζονται και όσοι δεν είναι ενταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης αλλά καταβάλλουν προσπάθεια να απεξαρτηθούν μόνοι τους . Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως θα ζητείται ιατρο-δικαστική βεβαίωση.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 17:30:48

    [06] Βομβιστικές επιθέσεις

    Στο σκοτάδι κινούνται και αυτή τη φορά οι έρευνες της αστυνομίας για τις δύο χθεσινές εκρήξεις σε εκθέσεις αυτοκινήτων στην Κατεχάκη και την Μεσογείων ωστόσο εκτιμούν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η 17 Νοέμβρη.

    Οι δύο βόμβες είναι πανομοιότυπες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις κατά της Τζένεραλ Μότορς στις 19 Φεβρουαρίου και στα Μάκντόναλντ Βριλησίων και Χαλανδρίου στις 3 Φεβρουαρίου.

    Η βόμβα περιείχε εκρηκτική ύλη ίση με ένα κιλό δυναμίτιδας, μπαταρία των τεσσεράμιση βόλτ, πυροκροτητή και ένα μεγάλο επιτραπέζιο ρολόι.

    [07] Αττική-Περιβάλλον

    Θετική χαρακτήρισε την αύξηση του πρασίνου στην Αττική από το 1994 εώς το 1998 καθώς και την επέκταση παρεμβάσεων για την ολοκλήρωση της το 2000 ο υπουργός περιβάλλοντος Κώστας Λαλιώτης. Σύμφωνα με τον υπουργό η αύξηση του αστικού πρασίνου με έργα ανάπλασης καθώς και του περιαστικού πρασίνου των δήμων της Αττικής, φτάνει στα 9.500 στρέμματα. Η αύξηση πρασίνου στους ορεινούς όγκους στα 14.000 στρέμματα ενώ παρεμβάσεις γίνονται συνολικά σε 40.000 στρέμματα.

    Ο κ.Λαλιώτης υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, προχωρεί σε παρεμβάσεις σε μητροπολιτικές ζώνες πρασίνου όπως ο Ελαιώνας, το αεροδρόμειο Ελληνικού, το Γουδί, η Παραλιακή ζώνη συνολικής έκτασης 26.000 στρεμμάτων.

    Το υπουργείο θα προχωρήσει σε θεσμική προστασία των ρεμάτων και θα διευθετήσει τον καθαρισμό της κοίτης του.

    Μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του αεροδρομείου του Ελληνικού θα δημιουργηθεί μητροπολιτική ζώνη πρασίνου με χρήσεις αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού. Ηδη έχει ανατεθεί σχετική μελέτη στο Πολυτεχνείο και δεν αποκλείεται στον χώρο να εφαρμοσθεί ήπια οικιστική ανάπτυξη. Ο κ.Λαλιώτης υπογράμμισσε ότι χρειάζονται πόροι ώστε να παρέμβουν σε Μεσόγεια , χαρακτήρισε τα Νότια προάστια ώς ευνοούμενη περιοχή και ότι τελική επιλογή για το τι πρόκειται να συμβεί θα γίνει μετά από διάλογο.

    Για το γήπεδο του Παναθηναικού ,ο κ.Λαλιώτης τόνισε ότι θα μεταφερθεί από την Αλεξάνδρας όχι όμως στο Γουδί όπως έχει προταθεί. Η τελική απόφαση θα παρθεί τις εποόενες ημέρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 1994 η αναλογία χώρων πράσινου στην Αθήνα είναι 2,55 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο όταν στο Παρίσι είναι 8,5 στην Ρώμη 9 και στο Αμστερνταμ 27.

    [08] Ιερά Σύνοδος

    Διαψεύδουν εγγράφως μάλιστα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ότι κατά τις συνεδριάσεις τους ετέθη από οποιονδήποτε θέμα παραπομπής του αρχιεπισκόπου ενώπιον ειδικής επιτροπής γιατρών. Οπως τονίζουν σε ανακοινωσή τους κανένας δεν έθεσε τέτοιο θέμα αντιθέτως όλοι εξέφρασαν τις ευχές τους για αποκατάσταση την υγείας του Μακαριώτάτου.

    Στο Λαικό τώρα ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ σηκώθηκε και πήρε πρωινό ενω είναι και ιδιαίτερα ευδιάθετος.

    [09] Απόστρατοι αξιωματικοί

    Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνεται η συνταγματικότητα της επαναφοράς αποστράτων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Από το πρώτο τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου συζητήθηκε η προσφυγή πέντε αποστράτων αξιωματικών κατά του Υπουργείου Αμυνας για τις επαναφορές στο στράτευμα αξιωματικών το Δεκέμβριο του 1993 .

    Σύμφωνα με τη προσφυγή , παρουσιάζονται οι αρχές της κομματικής ουδετερότητας, αξιοκρατίας καί πειθαρχίας που θα πρέπει να διέπουν την οργάνωση καί λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με πολιτικών φίλων που ενδέχεται να βρίσκονται εκτός στρατεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα .

    Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του κ.Λυμπέρη, που όταν επανήλθε ώς αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν αναπληρωματικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο εισηγητής του Σ.τ.Ε πρότεινε να απορριφθούν οι πρόσφυγες θεωρώντας συνταγματικό το νόμο που επιτρέπει την επαναφορά αποστράτων.

    [10] Αστυνομικό δελτίο

    Αγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε μέσα στην βιοτεχνία τους στην οδό Μηλιτού 10 στον Κολωνό την Ελένη Κωνσταντοπούλου, 49 χρόνων και την κόρη της Μαρία, 23 χρόνων.

    Η Μαρία Κωνσταντοπούλου σε κρίσιμη κατάσταση και η μητέρα της Ελένη ελαφρά τραυματισμένη νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

    Ο δράστης μετά το αιματηρό επεισόδιο εξαφανίσθηκε με μοτοποδήλατο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία οι δύο γυναίκες απασχολούσαν στην βιοτεχνία τους με έτοιμα ενδύματα, αλλοδαπούς εργάτες αρκετούς από τους οποίους είχαν απολύσει πρόσφατα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 17:31:26

    [11] Κόσοβο-Εξελίξεις

    Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας επικρατεί σήμερα ηρεμία, ακόμη και στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, θέατρο αιματηρών συγκρούσεων της προηγούμενης εβδομάδας, μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και αλβανόφωνων Κοσσοβάρων.

    Το υπουργείο εσωτερικών επιβεβαίωσε επίσημα ότι έληξαν όλες οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, ενώ παραδέχθηκε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και γυναικόπαιδα και προέβη σε μια πρωτοφανή εκδήλωση για κείνο, να ζητήσει συγνώμη απο τους συγγενείς των θυμάτων.

    Κι αυτό γιατί φτάνει σήμερα στην Πρίστινα τετραμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, συνταγματολόγο Ράτκο Μάρκοβιτς.

    Οι ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται στις προθέσεις της κυβέρνησης της Σερβίας να είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, παραχωρόντας στους Αλβανούς δικαιώματα ανάλογα με αυτά που είχαν όταν το Κοσσυφοπέδιο ήταν αυτόνομη επαρχία της Γιουγκοσλαβίας.

    Επίσημοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πάντως ότι το πρώτο βήμα για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα πρέπει να γίνει με την διευθέτηση του εκπαιδευτικού συστήματος, για το οποίο υπάρχουν και τα λιγότερα εμπόδια.

    Ενα απο αυτά τα εμπόδια, τοσο για τον Μιλόσεβιτς όσο και για τον Ρουγκόβα είναι οι φοιτητές του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου της Πρίστινα, οι οποίοι δεν αποδέχονται τη συμφωνία, που υπέγραψε ο Μιλόσεβιτς με τον Ρουγκόβα για το εκπαιδευτικό, το 1996.

    Στη συνέχεια ο διάλογος με τους Αλβανούς θα πρέπει να αφορά θέματα υγείας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την ενσωμάτωση των Αλβανών στο οικονομικό σύστημα της Σερβίας.

    Οι Αλβανοί όμως εμφανίζονται διστακτικοί στην πρόσκληση της κυβέρνησης της Σερβίας για διάλογο. Δεν επιθυμούν λύση σε επίπεδο Σερβίας, αλλά σε επίπεδο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και επαναλαμβάνουν ότι η καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο είναι η ανεξαρτησία.

    Ο Φεχμί Αγκάνι, συνεργάτης του Αλβανού ηγέτη, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, δήλωσε ότι οι Αλβανοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν τον διάλογο με την κυβέρνηση της Σερβίας, όσο αυτή τους μεταχειρίζεται σαν εθνική μειονότητα και δεν προτείνει λύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

    Την αδιαλλαξια όμως της αλβανικής πλευράς δεν δείχνει να συμμερίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας που απεύθυνε χθες έκκληση για μετριοπάθεια απηύθυνε προς όλες τις πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στόχος των μονίμων μελών του Συμβουλίου ήταν να πεισθεί να προσυπογράψει τη συμφωνία και η Κίνα, η οποία είχε διαμηνύσει πως αντιτίθεται κάθετα σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανάληψης δράσεως κατά της Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας πως η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο είναι εσωτερική υπόθεση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 17:31:49

    [12] Χιλή-Πινοσέτ

    Δημοκρατία... απο την εποχή της γέννησής της μέχρι και σήμερα πολλοί προσπάθησαν να την προσαρμόσουν στα προσωπικά τους συμφέροντα, κουρελιάζωντάς της την αξιοπρέπεια, ξεφτιλίζοντας το όνομά της...

    μέσα στο θέατρο του παραλόγου που έχτισε τις δεκαετίες του 60, 70 και 80 ο αμερικανικός ηγεμονισμός στην Κεντρική και νότια αμερική, εντάσσεται και η σημερινή μορφή της χιλιανής δημοκρατίας, καθώς και η ανακήρυξη του πρώην δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, στο αξίωμα του ισόβιου Γερουσιαστή.

    Γιατί ακόμη κι αν η ιστορική της εξέλιξη χαρακτηρίζεται απο τους χρηματοδότες της χώρας ως δημοκρατία, το πολίτευμα της Χιλής δεν παύει να είναι μια στρατιωτική παρωδία που γεννήθηκε μέσα απο τις φλόγες της μόνης δημοκρατικής βουλής που είχε δεί ποτέ η χώρα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973. Η χούντα του Πινοσέτ ευθύνεται για τον θάνατο 4,000 ανθρώπων και την εξαφάνιση χιλιάδων άλλων.

    Η δομή και ο χαρακτήρας του πολιτικού συστήματος στη Χιλή μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με καθεστώτα σαν του Φράνκο, τα οποία χαρακτηρίζονται απο την ελλειψη ακόμη και των πιο υποτυπωδών κοινοβουλευτικών θεσμών...με μια λέξη είναι ολοκληρωτικό.

    Με έντονο λοιπόν το συναίσθημα της αηδίας χθες για δεύτερη μέρα στη Χιλή διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, όταν επεχείρησαν να κάνουν πορεία έως το το προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην ανακήρυξη του Πινοτσέτ, στο αξίωμα του ισόβιου Γερουσιαστή.

    Μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες στο Σαντιάγο, χθες το μεσημέρι, συνελήφθησαν περίπου 125 άτομα, στην πλειοψηφία τους νεαροί.

    Θεωρητικά ο Πινοτσέτ μπορεί να γίνει ακόμη και μέλος του Λατινοαμερικανικού Κοινοβουλίου, του παρλατίνο, όπως ονομάζεται και στο οποίο αντιπροσωπεύονται οι εθνικές αντιπροσωπείες των 22 χωρών μελών του Οργανισμού, με 3-22 βουλευτές ή Γερουσιαστές που διορίζονται από την κυβέρνηση της κάθε χώρας.

    Μολονότι πολλοί εκπρόσωποι του κοινοβουλευτισμού στην Ν.Αμερική αποκαλούν τη χιλιανή βουλή ανέκδοτο και την ορκομωσία του πρώην δικτάτορα ως αίσχος, συμπεριλαμβανομένης και της χήρας του Αλλιέντε, οι παλιοί του φίλοι συνεχίζουν να πρσπαθούν να δικαιολογήσουν το πιόνι τους στη διεθνή κοινή γνώμη.

    Ο Λευκός Οίκος, δια στόματος Μακέρι υποστήριξε σήμερα πως η χθεσινή ορκωμοσία του πρώην δικτάτορα ως ισόβιου Γερουσιαστή αντικατοπτρίζει τις "εντυπωσιακές αλλαγές" που συντελέσθηκαν στην Χιλή μετά την αποχώρησή του απο την εξουσία. Παρέπεμψε μάλιστα τους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν για τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στο Σαντιάγκο, στην αποστρατικοποίηση" της χιλιανής κυβέρνησης "και την δουλειά που έχει καταβληθεί για την ενίσχυση και ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών".

    [13] Κλίντον-Λεβίνσκι

    Ο δικηγόρος της Μόνικα Λιουίνσκι, Ουίλιαμ Γκίνσπεργκ, δήλωσε χθες βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι δεν έχει καταλήξει σε κανενός είδους συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, για την υπεράσπιση της πελάτιδός του.

    "Δεν έχω καμία συμμαχία με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, παρά αποκλειστικά και μόνον με την πελάτιδά μου. Απλώς έχουμε ορισμένα κοινά προβλήματα νομικής φύσεως, που αφορούν την ενορχηστρωμένη εκστρατεία των διαρροών", η οποία εκπορεύεται από τον εισαγγελέα Κένεθ Σταρ, τόνισε ο ίδιος.

    Πάντως, ο Γκίνσμπεργκ απηύθυνε μία καλυμμένη προειδοποίηση προς τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως "εάν ο Πρόεδρος θίξει την πελάτιδά μου, και εγώ θα θίξω τον Πρόεδρο".

    Πολλά αμερικανικά μέα εημέρωσης έχουν υπαινιχθεί πως υπήρξαν προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ του συνηγόρου του Κλίντον, Ντέιβιντ Κένταλ και των υπηρεσιών της εισαγγελίας του Στάρ, σχετικά με την πιθανότητα ο Πρόεδρος να παρουσιάσει δική του εκδοχή των γεγονότων ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.

    Εντούτοις, οι συνομιλίες ετούτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία που να αφορά την ακριβή ημερομηνία, τη διάρκεια και τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσει τελικά στο Δικαστήριο ο Κλίντον, ή εάν αυτό θα γίνει ζωντανά ή βιντεοσκοπημένα, ή ακόμη εάν ο Πρόεδρος καταθέσει πρίν ή μετά την Λιουίνσκι.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 17:30:59

    [14] Βόλτα στον κόσμο

    Χτίσθηκε μέσα σέ τρία χρόνια, χρησιμοποιήθηκε από τούς κατοίκους τού Μισούρι γιά εβδομήντα πέντε χρόνια... καί γκρεμίσθηκε μέσα σέ ένα δευτερόλεπτο.

    Ηταν η μεγαλύτερη γέφυρα τού ποταμού Μισούρι καί ένωνε τίς κομητείες Χάουαρντ καί Κούπερ.

    Παρουσία πολλών θεατών οί μηχανικοί σκόρπισαν τά κομμάτια της μέσα στήν κοίτη τού ποταμού μέ τήν υπόσχεση ότι στήν θέση της θά κτίσουν μιά άλλη καλύτερη.

    Εσείς τί κάνετε μέ τά καλαμάκια;

    Ρουφάτε τό ποτό σας;

    Εμ, έχετε μείνει πολύ πίσω.

    Ο Τόρου Καμίγια χρησιμοποιεί τά καλαμάκια αποκλειστικά καί μόνο γιά νά φυσάει καί όχι νά ρουφάει.

    Ο πολυμήχανος Ιάπωνας κατασκευάζει περίεργα μουσικά όργανα μόνο μέ τά καλαμάκια καί μάλιστα μέ πολλές παραλλαγές.

    Η γνωριμία του μέ τά ταπεινά καλαμάκια ήταν απολύτως συμπτωματική καί από τότε, πρίν από δεκαέξι χρόνια, εκπαιδεύεται στίς δυνατότητες πού τού παρέχουν.

    Ο Τόρου κατασκευάζει μουσικά όργανα όχι μόνο διαφορετικού σχήματος αλλά καί μέ διαφορετικά ακούσματα.

    Φυσικά όπως καταλαβαίνετε ο Τόρου χρησιμοποιεί γιά τήν μαγική μουσική του εκτός από χιλιάδες καλαμάκια καί κοφτερά ξυράφια.

    Εχει κατασκευάσει περίπου πενήντα διαφορετικά όργανα, τό καθένα μέ μοναδικό ήχο καί σχήμα.

    Καί δέν χάνει τήν ευκαιρία νά δίνει ρεσιτάλ μπροστά σέ κοινό.

    Καί εσείς, καυμένοι, ακόμη χρησιμοποιείτε τά καλαμάκια γιά νά ρουφάτε.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 17:30:16

    [15] Φορολογικές δηλώσεις

    Συνωστισμός παρατηρείται και σήμερα στις Εφορίες για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς την Τρίτη λήγει η προθεσμία υποβολής τους για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Οι εφορίες θα παραμείνουν ανοικτές και το Σάββατο εώς τις 14.00μμ, ενώ από αυριο έως και την Τρίτη έως τις 20.00μμ. Ανοικτά θα παραμείνουν την Κυριακή και τα Κεντρικά Ταχυδρομεία εώς τη 01.30μμ.

    Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι και φετος τα βάρη της φορολογίας σήκωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι, που πλήρωσαν το 57% του αναλογούντος φόρου.

    [16] Δημόσιο-Μερική απασχόληση

    Τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με νόμο στην επέκταση της μερικής απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε νέα βάση επανέλαβε ο υπουργός εργασίας, Μιλτιάδης Παπαιωάννου μιλώντας στο 29ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Καβάλα

    Ο υπουργός επανέλαβε επίσης τη πρόθεση της κυβλέρνησης να καθιερώσει αντικίνητρα για την εργασία των συνταξιούχων ενώ για το θέμα 35ωρου, εξέφρασε την πίστη ότι η εφαρμογή του θα επιτευχθεί αργά ή γρήγορα αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία ισχυρή οικονομία .

    Για ατολμία και απροθυμία των περισσοτέρων κυβερνήσεων της Ε.Ε να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζογώπουλος, που τόνισε ότι 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι και 60 εκατομμύρια βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας .

    Το συνέδριο της ΓΣΕΕ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή νέας διοίκησης. Εξω από την αίθουσα του Συνεδρίου διαδηλώνουν απόλυμενοι από εργοστάσια της Θεσσαλονίκης.

    [17] Χρηματιστήριο

    Με άνοδο 0,81%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 1.543,62 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 26 δισεκατομμύρια 119 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 17:35:14
    Παροδική βελτιώση παρουσιάζει σήμερα και αύριο ο καιρός, από το Σαββατοκύριακο όμως περιμένουμε νέα επιδείνωση, με βροχές, χιόνια στα ορεινά και ενισχυμένους βορειαδες.

    Σήμερα,στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, αρχικά θα υπάρχει συννεφιά με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στη Θράκη, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν μόνο λίγες νεφώσεις.

    Στην Αττική λίγες νεφώσεις και θερμοκρασία ως 13 βαθμούς.

    Συννεφιά και στη Θεσσαλονίκη και θερμοκρασία ώς 8 βαθμούς.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated: Thursday, 12-Mar-98 17:35:04
    Παρά την τοπική συννεφιά το επόμενο 24ωρο οι βροχές θα ειναι λίγες και ασθενείς και κυρίως στα Δυτικά. Από το Σάββατο όμως, οι βροχές θα είναι πιο πολλές, ενώ σταδιακά οι άνεμοι γίνονται βόρειοι, που σημαίνει πώς τις επόμενες 3-4 μέρες εκτός από τις ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά, το πιο σημαντικό στοιχείο του καιρού θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

    Πιο αναλυτικά το επόμενο 24ωρο σε όλη τη χώρα θα υπάρχει τοπική συννεφιά, που βαθμιαία στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα θα πυκνώσει και θα σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές, κυρίως στα Δυτικά.

    Οι άνεμοι αρχικά θα ειναι ασθενείς, αλλά σταδιακά θα γίνουν νότιοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμαίνεται στα Βόρεια από -1 έως 6 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από -1 έως 13 και στο Αιγαίο από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ και νωρίς το πρωί στα Βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί και πάλι παγετός.

    Συννεφιά σε όλη τη χώρα θα έχουμε το Σάββατο, με τοπικές βροχές κυρίως στα Νότια, ενώ μετά το μεσημέρι οι βροχές θα ενταθούν και παράλληλα λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά.

    Οι άνεμοι αρχικά θα είναι ασθενείς και στα νότια νοτιοανατολικοί μετριοι, βαθμιαία όμως θα γίνουν βορειοανατολικοί και θα ενισχυθούν σε ισχυρούς 6 και από τη νύχτα κατά τόπους και 7 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φθάσει στους 6 με 7 βαθμούς στα Βόρεια και στους 13 με 14 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.

    Κακοκαιρία περιμένουμε την Κυριακή, με βροχές, καταιγίδες στα Νότια και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

    Οι άνεμοι θα είναι παντού βόρειοι ενισχυμένοι 6 με 7 και κατά τόπους στα πελάγη θυελλώδεις 8 μποφώρ και η θερμοκρασία πέφτει 3 με 4 βαθμούς και θα φθασει στα Βόρεια στους 4 με 5 και στις άλλες περιοχές στου 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 12 March 1998 - 17:07:31 UTC