Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-04-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Εσβησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Εφυγε ο μεγάλος ηγέτης
  • [02] Ξένα πρακτορεία-Καραμανλής
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [03] Εκρηξη στο Ισραηλίτικο Συμβούλιο
  • [04] Ολυμπιακή:Μείωση δρομολογίων
  • [05] Αστυνομικό δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [06] Τουρκία-Πρόωρες Εκλογές
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Ρωσία-Κιριγένκο
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [08] Απέδρασε ο Ντιτρού
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [09] Στεγαστικά δάνεια
  • [10] Νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ
  • [11] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Εσβησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

    Last Updated: Thursday, 23-Apr-98 02:48:44
    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,ένα από τα πλέον σημαντικά πρόσωπα της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας, που με την 60ετή του πολιτική δράση έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία του τόπου, δεν υπάρχει πιά. Πέθανε σε βαθυ γήρας σήμερα τα ξημερώματα, στις 01.40, συνεπεία καρδιακής ανακοπής στο νοσοκομείο Υγεία και αναμένει πιά κι'αυτός, όπως όλα,άλλωστε,τα ιστορικά πρόσωπα την κρίση της Ιστορίας για τά όσα,θετικά ή αρνητικά προσέφερε στην Ελλάδα.Ο Καραμανλής με το έργο του και την πολιτική του δράση-άλλωστε ήταν ο κατ'εξοχήν πολιτικός που προτιμούσε τα έργα από τα λόγια και πολλάκις χρησιμοποιούσε την πυθαγόρειο εκφραση ότι "κρείττον εστί το σιγάν"-σημάδεψε, όσο λίγοι πολιτικοί άνδρες τη μεταπολεμική ελληνική Ιστορία,ιδιαίτερα δε τη μεταπολιτευτική ιστορία,καθώς ηταν αυτός που κατάφερε την ομαλή μετάβαση,το 1974,από την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών στη Δημοκρατία. Το έργο και η δράση του Κ.Καραμανλή μπορεί να χωριστεί σε πολλές περιόδους:Την γνωστή "οκταετία" Καραμανλή,από τα μέσα της 10ετίας του '50, όταν "διαδέχθηκε" στην ηγεσία της ελληνικής συντηρητικής παρατάξεως το στρατάρχη Παπαγο,την περίοδο της μεταπολίτευσης οταν διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας και φυσικά την περίοδο που διετέλεσε δύο επίσης φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Ο Καραμανλής -όπως άλλωστε συμβαίνει με τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες- ιδιαίτερα στα χρόνια της πρωτης οκταετίας του λατρεύτηκε φανατικά από τους πολιτικούς του φίλους και έγινε στόχος σκληρής πολεμικής από τους αντιπάλους του,αν και στην περίοδο της "προεδρικής θητείας" του κατάφερε να αποσπάσει την εκτίμηση και το σεβασμό εχθρών τε και φίλων.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 23-Apr-98 17:12:10

    [01] Εφυγε ο μεγάλος ηγέτης

    Λιτά και απέριτα, όπως ήταν η επιθυμία του θα γίνει την Παρασκευή η κηδεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χωρίς λαϊκό προσκήνυμα, ούτε τιμές, ούτε επικήδειους.

    Η σορός του βρίσκεται από το πρωϊ στο σπίτι στην Πολιτεία. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί Παρασκευή στις 18.00μμ στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθεης και η ταφή θα γίνει στον περίβολο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Φιλοθέη ενώ μετά από τρία χρόνια σύμφωνα με την επιθυμία του τα οστά του θα μεταφερθούν στον οικογενειακό τάφο στην Πρώτη Σερρών.

    Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο δημόσιο πένθος και θα είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ.Αρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι έχει ανοιχτεί βιβλίο συλληπητηρίων στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κόσμος, δήλωσε, σε καμμία περίπτωση δεν θα αποκλεισθεί από την νεκρώσιμη ακολουθεία και θα μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν θρησκευτικά μνημόσυνα.

    Το κόμμα της Ν.Δ θα καταθέσει στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή 10 εκατομμύρια δρχ. στο Χωριό S.O.S ανεξάρτητα του ποσού που θα δώσει ο κάθε βουλευτής.

    Το κείμενο το οποίο είχε εμπιστευθεί στον στενό του συνεργάτη, Πέτρο Μολυβιάτη και έδεινε όλες τις λεπτομέρειες για τα τελευταία χρόνια της ζωής του άρχισε να γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την περίοδο 85-86.

    Με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αναβάλλονται οι κυβερνητικές εκδηλώσεις για το επόμενο διήμερο ενώ η Ρηγίλλης αποφάσισε να ανασταλλούν οι κομματικές δραστηριότητες για όλη την ερχόμενη εβδομάδα και οι βουλευτές αντί στεφάνου να καταθέσουν τα χρήματα στο Ιδρυμα Καραμανλή.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος που βρίσκεται στην Ουγγαρία δήλωσε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες αναδειχθείς πρωτεργάτης της οικονομικής αναπτύξεως της χώρας και θεμελιωτής του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο κ.Στεφανόπουλος επιστρέφει αύριο νωρίτερα για να παραστεί στην κηδεία.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Ελλάδα των τελευταίων πενήντα ετών.

    Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναίμακτη μετάβαση από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία με την αποκατάσταση και αναμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών και την καθιέρωση ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους Ελληνες.

    Ο μεγάλος και εμπνευσμένος ηγέτης, αυτός που με το δημιουργικό του έργο άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας πέρασε στην Ιστορία τονισε ο αρχηγος της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης.

    Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε οτι Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε πλήρης ημερών και με το έργο του να έχει αναγνωριστεί από ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

    Δεχθείτε τα θερμά μας συλλήπητηρια για το θάνατο του προσφιλού σας προσώπου δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η Αυστραλία πενθεί για το θάνατο ενός μεγάλου πολιτικού δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζών Χάουαρντ.

    Συλλυπητήρια στους οικείους του τέως προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασαν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο δήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων και πολλοί άλλοι.

    Στη διάσκεψη των προέδρων στην Βουλή αποφάσισαν την ερχόμενη Δευτέρα η συνεδρίαση της Βουλής να είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή .

    Στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Βουλής ,ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Στη γενέτειρα του την Πρώτη Σερρών αποφασίστηκε η κεντρική πλατεία να μετονομαστεί σε πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ αναβλήθηκε το πανηγύρι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

    [02] Ξένα πρακτορεία-Καραμανλής

    Πολυσέλιδες αναφορές έχουν στείλει όλα τα πρακτορεία ειδήσεων για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή απο την ώρα που έγινε γνωστός ο θανατός του.

    Το γερμανικό πρακτορείο DPA, εκθειάζει τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διορατικότητά του να ενώσει την τύχη της Ελλάδας με την τύχη της Ευρώπης, καθώς και την επιτυχία του να πείσει πολλούς ευρωπαίους ηγέτες που αμφισβητούσαν τη δυνατότητα της χώρας να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, να δεχθούν τελικά τη χώρα στους κόλπους της.

    Το Reuters αποκαλεί τον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας, προσωπική υπόθεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ τον ίδιο χαρακτηρίζει ως αυστηρό πολιτικό, γνωστό για τη σοβαρότητα στην εφαρμογή των προγραμμάτων του.

    Μάλιστα το πρακτορείο αναφέρει και μία δήλωση του σχετική με τον τρόπο που διοικούσε.

    Σ' αυτήν την χώρα, είπε κάποτε ο Καραμανλής, δεν είναι αρκετό να κουρδίζεις το ρολόϊ σου για να δείς τι ώρα είναι. Χρειάζεται να πιέζεις τους δείκτες με τα ίδια σου τα δάχτυλα.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο με τη σειρά του αποδίδει στον Κ.Καραμανλή την πολιτική ευστροφία για τη διενέργεια του ιστορικού δημοψηφίσματος που αποκατέστησε την κοινοβουλευτική δημοκρατία στον τόπο και έβαλε τέλος στην μοναρχία στην Ελλάδα.

    Το Associated Press, αποκαλεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον πλέον σεβαστό πολιτικό της Ελλάδος, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της χώρας πρώτα, μετά την καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά από την επτάχρονη δικτατορία. Προσθέτει δε πως ο πολιτικός ηγέτης παγίωσε τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη.

    Το τηλεοπτικό WTN στο ρεπορτάζ που συνοδεύει το θάνατο του Ελληνα πολιτικού χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό "θεός" και εκθειάζει την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα στην ΕΟΚ απο το 1979 έως και το 1981, παρά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ένα τρίλεπτο αφιέρωμα στο CNN, αρκετά εκτενές για το αμερικανικό δίκτυο ο παρουσιαστής προλόγισε το θάνατο του Κ. Καραμανλή με τη φράση

    "Ο άνθρωπος που έφερε τη δημοκρατία πίσω στην Ελλάδα, πέθανε στην Αθηνα".

    Στο βιογραφικό σημείωμα, σημειώνεται πως η σχέση του με το παλάτι, μολονότι αρχικά ήταν καλή, ήταν στο τέλος υπεύθυνη για την φυγή του στο εξωτερικό.

    Η αποχώρησή του το 1963 απο την πολιτική ζωή της Ελλάδος,σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο οδήγησε σε σύγκρουση την αριστερά με εκπροσώπους του στρατού οι οποίοι προχώρησαν σε κατάλυση της δημοκρατίας το 1967.

    Η παρουσία του Καραμανλή το 1974 μετά τη δικτατορία, λέει το CNN απέκλεισε κάθε κομμουνιστικό κίνδυνο.

    Ετσι μπορούμε να δούμε και τι εικόνα έχουν οι Αμερικανοί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά το τέλος της δικτατορίας.

    Η ειρωνία είναι λέει το CNN, οτι ο άνθρωπος που ξανάφερε τη δημοκρατία στην Ελλάδα, γεννήθηκε σαν πολίτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο χωριό Πρώτη Σερρών, το οποίο δεν έγινε ελληνικό παρά το 1913, όταν ο Καραμανλής ήταν 7 χρονών.

    Στη Γιουγκοσλαβία, η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ενώ μεταδίδεται απο το πρωί απο όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης εκτενή τηλεγραφήματα απο την Αθήνα μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ΤΑΝΙΟΥΓΚ και ΜΠΕΤΑ.

    Ολες οι ανταποκρίσεις αναφέρονται στην πλούσια πολιτική καρριέρα του κ. Κ. Καραμανλή ενώ η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ γράφει ότι ο κ. Καραμανλής σηματοδότησε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την χούντα και εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία. Σύμφωνα με την ΠΟΛΙΤΙΚΑ, μία απο τις μεγαλύτερες προσφορές του κ.Καραμανλή ήταν η ένταξη της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

    ο πρακτορείο ΤΑΝΙΟΥΓΚ αναφέρει ότι ο κ. Καραμανλής ανακίνησε το 1974 την πρωτοβουλία για την προκήρυξη δημοψηφίσματος για την κατάργηση της μοναρχίας και υπογραμμίζει τη μεγάλη συμβολή του στις πολιτικές εξελίξεις στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 23-Apr-98 17:48:58

    [03] Εκρηξη στο Ισραηλίτικο Συμβούλιο

    Η ομάδα διεθνής αλληλεγγύη ανέλαβε με τηλεφώνημα της στην εφημερίδα Αθαηναϊκή, την ευθύνη της έκρηξης των αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών με γκαζάκια που σημειώθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβούλιου, στη συμβολή Αχαρνών και Σουρμελή 2.

    Ο ένας μηχανισμός ήταν τοποθετημένος στα ασανσέρ και ο δεύτερος στη σκάλα της πολυκατοικίας μεταξύ 5ου και 6ου οροφου.

    Από τις εκρήξεις υπήρξαν ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

    [04] Ολυμπιακή:Μείωση δρομολογίων

    Στην περικοπή του 36% των δρομολογίων της Ολυμπιακής κατά τους θερινούς μήνες δηλώνει ότι θα προχωρήσει η διοίκηση της εταιρίας μετά το "οχι" των πιλότων στην υπερωριακή απασχόληση.

    [05] Αστυνομικό δελτίο

    Νέα επεισόδια στο σήριαλ του συνδικάτου του εγκλήματος. Τρία άτομα που θεωρούνται μέλη της ομάδας Χεϊρβαντίδη συνελήφθησαν απο την αστυνομία στο Γύθειο.

    Πρόκειται για τον Γιωργο Πετρούλια, τον αδελφό του Ιωάννη και τον Γεώργιο Λάσκαρη, στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν όπλα και φυσίγγια

    Με το ερώτημα της απόταξης θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της Αστυνομίας ο υποδιοικητής του αστυνομικού τμήματος Ν.Σμύρνης Ευστάθιος Φειδάς. Ο υποδιοικητής κατηγορείται ότι σκηνοθέτησε ληστεία εις βάρος του προκειμένου να καλύψει κατάχρηση 42 εκατομμυρίων κυπριακών λιρών.

    Θύμα θρασύτατων ληστών έπεσε στη Θεσσαλονίκη άλλη μια ηλικιωμένη γυναίκα. Πρόκειται για την 80χρονη Σοφία Βουλγαροπούλου, στο διαμέρισμα της οποίας εισέβαλαν άγνωστοι τη γρονθοκόπησαν και άρπαξαν 450.000 δραχμές και κοσμήματα αξίας 2 εκατομμυρίων δραχμών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 23-Apr-98 17:48:12

    [06] Τουρκία-Πρόωρες Εκλογές

    Ο Ντενίζ Μπαϋκάλ συμφώνησε με τον τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τον επόμενο Μάρτιο, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Γιλμάζ, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα. Οι δυο πολιτικοί συμφώνησαν επίσης στο

    σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, μετά τον Οκτώβριο.

    Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Μπαϋκάλ μπορεί να συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί για την προετοιμασία των εκλογών.

    Τη θέση του πρωθυπουργού θα καταλάβει μια ανεξάρτητη προσωπικότητα, πρόσθεσε ο Μπαϋκάλ.

    Ο Μπαϋκάλ στήριξε τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Γιλμάζ παίρνοντας την υπόσχεση ότι θα διεξάγονταν πρόωρες εκλογές.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 23-Apr-98 17:48:23

    [07] Ρωσία-Κιριγένκο

    Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν δεν θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Δούμας, όπου θα διεξαχθεί η τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του προστατευομένου του Σεργκέι Κιριγένκο στην πρωθυπουργία.

    Ο μετριοπαθής κομμουνιστής πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ δήλωσε ότι, όπως πληροφόρησε ο Γέλτσιν τον ίδιο και τον πρόεδρο της Ανω Βουλής Γιεγκόρ Στρόγιεφ κατά την σημερινή τους συνάντηση στο Κρεμλίνο, δεν θα παραστεί προσωπικά, αλλά θα αποστείλει επιστολή προς τους βουλευτές, με την οποία θα τους ζητεί να υποστηρίξουν τον Κιριγένκο.

    Ο Σελεζνιόφ είχε συστήσει στον Γέλτσιν να παραστεί στην αυριανή συζήτηση της Δούμας και να λάβει τον λόγο, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την έγκριση των βουλευτών που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Κιριγένκο.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 23-Apr-98 17:52:04

    [08] Απέδρασε ο Ντιτρού

    Ο βέλγος παιδεραστής Μαρκ Ντιτρού δραπέτευσε σήμερα από το Δικαστικό Μέγαρο του Νεφσατώ και οπλοφορεί, ανακοίνωσε η βελγική Χωροφυλακή.

    Ο Ντιτρού, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 1996, κατηγορείται για την απαγωγή μεταξύ του Ιουνίου του 1995 και του Αυγούστου του 1996 έξι κοριτσιών στο Βέλγιο και για το θάνατο τεσσάρων εξ αυτών.

    Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι η αστυνομία επιβεβαίωσε την είδηση αυτή που μεταδόθηκε πρώτα από τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

    Το βελγικό κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του μετά την ανακοίνωση της απόδρασης του Ντιτρού, για την οποία θα πρέπει να εκδοθεί κυβερνητική δήλωση.

    Ο κρατικός ραδιοσταθμός VRT διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση.

    Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Ντιτρού, ο οποίος είχε προσαχθεί στο δικαστήριο του Νεφσατώ όπου προετοιμάζεται η δίκη του, άρπαξε το όπλο ενός αστυνομικού που τον φρουρούσε και απέδρασε με ένα διερχόμενο αυτοκίνητο "Ρενό Μεγκάν" χρώματος γκρι αφού υποχρέωσε τον οδηγό του να το εγκαταλείψει.

    Σύμφωνα με το VRT, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα συλλήψεως για τον Ντιτρού.

    Η αστυνομία των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόδραση του Ντιτρού, ενώ η αστυνομία του Νεφσατώ αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ωστόσο ο VRT υπογράμμισε ότι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Βελγίου επιβεβαίωσαν την είδηση για την απόδραση. Στο μεταξύ η γαλλική Χωροφυλακή έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης επιτήρησης των συνόρων της Γαλλίας με το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 23-Apr-98 16:30:23

    [09] Στεγαστικά δάνεια

    Επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια θα μπορούν να χορηγούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως εώς τα τέλη του '98, όλες οι εμπορικές τράπεζες. Αυτό επεσήμανε ο διοικητής της Εθνικής και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Θεόδωρος Καρατζάς σημειώνοντας παράλληλα ότι ο νέος τραπεζικός γίγαντας που δημιουργείται από την συγχώνευση Εθνικής και Κτηματικής δημιουργεί μια νέα τράπεζα ικανή να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

    Κανένας υπάλληλος δεν θα απολυθεί από την συγχώνευση Εθνικής-Κτηματικής αλλά αντίθετα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

    [10] Νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ

    Το Σεπτέμβριο μπαίνει στο Χρηματιστήριο το τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ. Αυτό αποφασίσθηκε σε σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τον υπουργό Μεταφορών και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Απομένει η νομοθετική ρύθμιση για τα διαδικαστικά η οποία θα οριστικοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο.

    Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο είναι πολύ θετικές και για το λόγο αυτό προχωρούμε στην τρίτη μετοχοποίηση δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου μετά τη σύσκεψη.

    [11] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,18%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.618,65 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 95 δισεκατομμύρια 635 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 23-Apr-98 16:11:07
    Χαλάει ο καιρος την Παρασκευή, με νεφώσεις σε ολόκληρη την χώρα και βροχές που προβλέπονται για την δυτική Eλλάδα.

    Πιο αναλυτικά, θα βρέχει από το πρωί στη Δυτική Ελλάδα, ενώ αργότερα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, εκτός απο τις βορειοανατολικες περιοχές. Μάλιστα, προς τη νύχτα στα Νοτια οι βροχές κατα τόπους θα είναι έντονες.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά ανατολικοί-νοτιοανατολικοι πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις 7 με 8 μποφώρ και στην υπόλοιπη χώρα 6 και τοπικά στα Νότια 7 μποφώρ.

    Στην Αττική, ο καιρός προβλέπεται νεφελώδης και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει κυρίως τις βραδυνές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 εώς 22 βαθμούς κελσίου.

    Ιδιες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονικη Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 εώς 19 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 23-Apr-98 16:10:57

    Αλλάζει σταδιακά απο τα Δυτικά ο καιρός, με βροχές και ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη. Ιδιαίτερα απο την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη ο καιρός θα είναι άστατος, που σημαίνει ηλιο μέχρι το μεσημέρι και πρόσκαιρες βροχες στη διάρκεια του απογεύματος.

    Το Σάββατο στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου υπάρχει κάποια πιθανότητα να βρέξει για λίγο τοπικά. Αντίθετα στην υπόλοιπη χώρα, θα βρέχει κατά διαστηματα ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες που μάλιστα στα Νότια κατά τόπους θα είναι έντονες.

    Οι άνεμοι απο Ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα Νότια πελάγη 8 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα Ανατολικά και Νότια, θα φθάσει στη Βορεια Ελλάδα στους 18 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη στους 20 με 21 βαθμούς Κελσιου.

    Και την Κυριακή θα βρέχει στα Ανατολικά και Νότια, ενώ στις άλλες περιοχες ο καιρός θα είναι ο άστατος με πρόσκαιρες βροχες ή καταιγίδες, κυρίως το απογευμα στα ηπειρωτικά, αλλά και διαστήματα με ήλιο.

    Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφώρ και η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα πλησιάσει στους 18 βαθμούς στα Βόρεια και στους 20 με 21 στις άλλες περιοχες της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 23 April 1998 - 21:50:45 UTC