Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-04-29

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ούτε υποτίμηση, ούτε πρόωρες εκλογές

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Εγγραφο Πάγκαλου-Αντιδράσεις
  • [02] Κοέν-Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [03] Σημίτης:Κοινωνική αλληλεγγύη
  • [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [04] Κόσοβο-Ομάδα Επαφής
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [05] ΗΠΑ-Μείωση δυνάμεων στον Περσικό
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [06] Κομπίνα με διπλές συντάξεις
  • [07] Ανοδος του Χρηματιστηρίου
  • [08] ΟΝΕ-Ελλάδα
  • [09] Επιδότούμενα προγράμματα άνεργων νέων
  • [10] Eβερτ:Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ούτε υποτίμηση, ούτε πρόωρες εκλογές

    Last Updated: Wednesday, 29-Apr-98 18:03:42
    Κατηγορηματικά απέκλεισε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής όπως και τις φήμες περί πρόωρων εκλογών.

    Ο κ.Σημίτης στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ανόητη και αστεία κάθε φημολογία για υποτίμηση που προέρχεται όπως είπε από κερδοσκόπους που έχασαν χρήματα από την πρόσφατη υποτίμηση.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης αστειότητες τις φήμες για πρόωρες εκλογές και τόνισε οτι αυτές θα γίνουν το 2.000.

    Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι είναι μονόδρομος και την ίδια πολιτική ακολουθούσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου από το '93.

    Στο Χρηματιστήριο ο τζίρος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ξεπέρασε τα 206 δισεκατομμύρια δραχμές ενώ ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,69%.

    "Δεν συμμεριζόμαστε την φημολογία για νέα υποτίμιση" δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, κ.Ιάσων Στράτος. Ολες οι συναλλαγές των βιομηχανιών από 1-1-99 θα γίνονται με το ΕΥΡΩ γι' αυτό θα ξεκινήσει πρόγραμμα προετοιμασίας των επιχειρήσεων.

    Συμφωνούμε, τόνισε ο κ.Στράτος, στην σύνδεση της χώρας μας στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών και θα πρέπει γρήγορα να μπούμε στην Ο.Ν.Ε., καθώς η σύνδεση της χώρας μας θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Οσον αφορά στο Χρηματιστήριο ο κ.Στράτος χαρακτήρισε αναμενόμενη την πτώση των δύο προηγούμενων ημερών και τόνισε ότι σύντομα θα έχουμε μια άνοδο και σταθεροποίηση της χρηματηστηριακής αγοράς.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Wednesday, 29-Apr-98 19:00:54

    [01] Εγγραφο Πάγκαλου-Αντιδράσεις

    Προπαγανδιστικό χαρακτηρίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ, το έγγραφο που διένειμε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Τούρκος πρέσβης Νετζατί Ουτκάν, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο βρίθει νομικών και ιστορικών ανακριβιών.

    Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα νησιά που περιήλθαν στην Ελλάδα βάσει των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων, αλλά το νομικό καθεστώς μικρών νησιών και νησίδων που δεν περιήλθαν ρητώς στην χώρα.

    [02] Κοέν-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η προώθηση των "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" που επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο και η ανάγκη να μην περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία που προσφέρει η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, ήταν τα κύρια σημεία που συζήτησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και την Τουρκία, τόνισε αργά χθές το βράδυ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κεν Μπέϊκον.

    [03] Σημίτης:Κοινωνική αλληλεγγύη

    Για κοινωνική προστασία και ανάπτυξη έκανε λόγο χθες βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός, και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στα αιτήματα ισχυρών ομάδων πίεσης, επίσης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούνιο κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, και ότι προχωρά η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων,στο οποίο περιλαμβάνεται η επέκταση της μερικής απασχόλησης.

    Από την 1η Ιουλίου, όπως είπε ο κ.Σημίτης, επεκτείνεται η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στους συνταξιούχους γήρατος και θανάτου άνω των 60 ετών και στα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη θανάτου. Αναπροσαρμόζονται ακόμη τα ποσά των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και οι συνταξιούχοι που υπερβαίνουν το όριο από τις ετήσιες αυξήσεις.

    [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Wednesday, 29-Apr-98 19:00:41

    [04] Κόσοβο-Ομάδα Επαφής

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο κάλεσε σήμερα την Ομάδα Επαφής να αναπτύξει ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην Αλβανία προκειμένου η διένεξη στην γειτονική σερβική επαρχία του Κοσσυφοπέδιου να μην επεκταθεί σε άλλες περιοχές.

    "Η κατάσταση (στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο) μας οδηγεί στη σκέψη ότι η παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Αλβανία χρειάζεται ως παράγοντας πίεσης και ασφάλειας ενάντια στην διένεξη", υπογραμμίζει σε επιστολή του πρός τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ο κ. Νάνο. Σήμερα πραγματοποιείται στην Ρώμη σύνοδος της Ομάδας Επαφής.

    Η αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί στην σύνοδο της Ρώμης να "υιοθετηθούν ρεαλιστικές αποφάσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης και στον διάλογο" στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των σερβικών αρχών και των Αλβανών της επαρχίας, αναφέρει στην επιστολή του.

    Στην ίδια επιστολή, ο Νάνο υποστηρίζει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει απο το Κοσσυφοπέδιο, κλιμακώνεται ή ένταση και υπάρχει κίνδυνος για μια ευρείας κλίμακας αναμέτρηση. "Η σερβική αστυνομία και ο στρατός έχουν αναλάβει μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα με την Αλβανία την στιγμή κατά την οποία ο αλβανικός πληθυσμός έχει πειστεί ότι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να οργανώσει την αυτοάμυνά του", προστίθεται στην επιστολή του αλβανού πρωθυπουργού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Κνούτ Βόλεμπεκ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα αποδεχθεί τελικά μια διεθνή μεσολάβηση για να εκτονωθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Ελπίζω ότι δεν είπε την τελευταία του λέξη", υποστήριξε μετά απο τις συνομιλίες που είχε στην Πρίστινα με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπέδιου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και σέρβους αξιωματούχους.

    Ο Βόλεμπεκ είχε χθές συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Μιλόσεβιτς. Η Νορβηγία μετέχει στην τρόϊκα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Δανία, Πολωνία, Νορβηγία). "Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου πρέπει να αποδεχθεί ένα χωρίς όρους διάλογο με διεθνή παρουσία και την επιστροφή στην Γιουγκοσλαβία αποστολής του ΟΑΣΕ", πρόσθεσε ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, ενώ συνεχίζονται, για 20η συνεχή ημέρα, οι ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του σερβικού καθεστώτος στο κέντρο της Πρίστινα.

    Αστυνομική πηγή στην Ρώμη δήλωσε ότι περίπου 400 Κοσοβάροι απο διάφορες περιοχές της Ευρώπης πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση μπροστά απο το κτίριο του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Ομάδας Επαφής, φωνάζοντας συνθήματα κατά του σερβικού καθεστώτος. Δέν αναφέρθηκαν επεισόδια.

    Ο Μουσά Μπερίσα, αξιωματούχος της τοπικής επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην Πρίστινα, δήλωσε ότι ένας Αλβανός σκοτώθηκε απο την σερβική αστυνομία, σήμερα, στα δυτικά του Κοσσυφοπέδιου και μεταξύ των χωριών Πριλέπ και Ντρένοβτσε, υπο αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Wednesday, 29-Apr-98 19:01:06

    [05] ΗΠΑ-Μείωση δυνάμεων στον Περσικό

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον, πρόκειται να αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες για τη διατήρηση ή τη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στον Περσικό Κόλπο, όπως ανακοίνωσε χθές το Πεντάγωνο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν στην περιοχή κατα τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με το Ιράκ 2 αεροπλανοφόρα, περίπου 37.000 στρατιώτες και δεκάδες μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στον Περσικό Κόλπο εδω και 5 μήνες.

    "Ο Πρόεδρος πρόκειται να αποφασίσει εαν τα δύο αεροπλανοφόρα είναι απαραίτητα ή εαν πρέπει να μειώσουμε το μέγεθος των δυνάμεων μας στην περιοχή", ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, Κένεθ Μπέικον.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες και θα αφορά τις δυνάμεις όλων των όπλων.

    Ο Μπέικον προειδοποίησε τέλος ότι όποια και να είναι η απόφαση του προέδρου Κλίντον θα υπόκειται σε αλλαγές εαν και εφόσον αλλάξει και η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, κάνοντας σαφή αναφορά στη στάση του ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσείν.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Wednesday, 29-Apr-98 19:00:22

    [06] Κομπίνα με διπλές συντάξεις

    Κομπίνα απροσδιόριστης έως στιγμής έκτασης με τις συντάξεις του Δημοσίου εντόπισε το υπουρργείο Οικονομικών.

    Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κάποιοι εισπράττουν διπλές και τριπλές συντάξεις και για αυτό έως τις 18 Μαίου όλοι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να δηλώσουν πώς θέλουν να εισπράτουν τη σύνταξή τους, μέσω τραπέζης ή μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

    [07] Ανοδος του Χρηματιστηρίου

    Με άνοδο 2,69%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2.511,56 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 222 δισεκατομμύρια 223 εκατομμύρια δραχμές.

    [08] ΟΝΕ-Ελλάδα

    Η Ελλάδα και οι άλλες τρείς χώρες που μένουν εκτός της πρώτης φάσης της ευρωπαικής Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης θα έχουν ενταχθεί ως το 2002, εκτιμούν αναλυτές επενδυτικών τραπεζών.

    Ο Περ Τζέντεφορς, επικεφαλής του τμήματος προετοιμασίας για την ΟΝΕ στη σουηδική S-E -Banken,εκτιμά μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να "ανεβεί στο τραίνο της ΟΝΕ πριν από τις υπόλοιπες τρείς χώρες".

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ της επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch θεωρεί ότι είναι "άκρως πιθανό" η Ελλάδα να ενταχθεί στην ΟΝΕ, ίσως ως το 2001.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ οι τέσσερις χώρες που μένουν έξω από την πρώτη φάση της ΟΝΕ ίσως να διακατέχονται από το αίσθημα του "πολιορκητικού κριού", όταν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες η Ευρωπαική Ενωση θα εγκαινιάζει την Οικονομική και Νομισματική Ενωση [ΟΝΕ] με 11 χώρες- μέλη.

    Μένοντας έξω από το φιλόδοξο πρόγραμμα, οι τέσσερις χώρες που δεν μετέχουν στην πρώτη φάση της ΟΝΕ, ενδέχεται να απωλέσουν την επιρροή τους στις ευρωπαϊκές οικονομικές υποθέσεις και να έλθουν αντιμέτωπες με υψηλότερα επιτόκια και μείωση των ξένων επενδύσεων, εκτιμά το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Η νομισματική απομόνωση των τεσσάρων αυτών χωρών θα είναι προσωρινή, εκτιμά όμως το βρετανικό πρακτορείο. "Πιστεύω ότι ως το 2002 και οι τέσσερις χώρες θα έχουν ενταχθεί στην ΟΝΕ", τονίζει ο Μπρούς Κέισμαν, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαικών οικονομικών ερευνών στην επενδυτική τράπεζα JP Morgan στο Λονδίνο. Η Ελλάδα δεν πληρη ακόμη τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ για την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να ενταχτεί σύντομα,

    υποτιμώντας τον περασμένο μήνα την δραχμή κατά 14% και εντασσόμενη στο ευρωπαικό Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, αναφέρει το Ρόιτερ.

    [09] Επιδότούμενα προγράμματα άνεργων νέων

    Δυόμιση χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, ηλικίας έως 35 ετών, θα μπορούν να μετάσχουν στα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα εφαρμοσθούν στους νέους Δήμους της χώρας.

    Οι Δήμοι αυτοί δημιουργούνται από την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας για την συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

    Η προκήρυξη θα γίνει στις 20 Μαϊου , η επιλογή θα γίνει με μόρια, δηλαδή βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

    [10] Eβερτ:Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας

    Να αλλάξει η διαδικασία φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας προτείνει ο Μιλτιάδης Εβερτ.

    Ο κ.Εβερτ τόνισε ότι για πρώτη φορά ο Ελληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο, φόρο ακίνητης περιουσίας αφού εκτός του φόρου που αναλογεί, υπάρχει και δαπάνη από 100 εώς 500 χιλιάδες για πληρωμή φοροτεχνικών.

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Wednesday, 29-Apr-98 16:49:47
    Θα βελτιωθεί ο καιρός τη Πέμπτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο προς το απόγευμα θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς.

    Καλός ο καιρός και στην Θεσσαλονίκη αλλά προς το απόγευμα πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 εώς 21 βαθμούς κελσίου.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Wednesday, 29-Apr-98 16:49:35

    Προοδευτική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στη συνέχεια μέχρι την Κυριακή θα είναι γενικά καλός, με αραιή συννεφιά, μέτριους ανέμους και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.

    Καλός θα είναι ο καιρός την Πρωτομαγιά, με αραιή συννεφιά που τοπικά θα είναι πιο πυκνή στα βορειοδυτικά.

    Οι άνεμοι ασθενείς και αργότερα στο Ιόνιο νότιοανατολικοί μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία ανεβαίνει 2 με 3 βαθμούς ακόμη και θα πλησιάσει στα βόρεια στους 23 με 24 και στους 25 με 26 στην υπόλοιπη χωρα.

    Ζεστός και υγρός θα ειναι ο καιρός και το Σάββατο με αραιή συννεφιά που θα είναι πιο πυκνή πρόσκαιρα στα δυτικά.

    Οι άνεμοι απο νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και κατά τόπους στο Ιονιο ισχυροί και η θερμοκρασία σε υψηλά επιπεδα θα φθάσει στους 25 βαθμούς στα βορεια και στους 26 με 27 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Wednesday, 29 April 1998 - 16:42:27 UTC