Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-05-28

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη το βασιλικό ζευγαύρι
  • [02] Σκανδαλίσης-Διαφημιστική καμπάνια
  • [03] Επίσκεψη Καραμανλή στη εφορία Βύρωνα
  • [04] Τσοχατζόπουλος-ναυπήγηση υποβρυχίων
  • [05] Οικουμενικός Πατριάρχης-Καναδάς
  • [06] Βουλή-Εκλογικός νόμος
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [07] Καθηγητές-Διαμαρτυρίες
  • [08] Καταγραφή αλλοδαπών
  • [09] Παγκόσμια αντικαπνιστική μέρα
  • [10] Λεξικό Μπαμπινιώτη
  • [11] Λάρισα-κρούσματα ψώρας
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [12] Βουλγαρία-Αντιδράσεις στα σχόλια Χόλμπρουκ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [13] Πακιστάν-Πυρηνικές δοκιμές
  • [14] Δ.Ν.Τ-Ρωσικές χρηματαγορές
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [15] Συνεχίζοται οι απεργίες
  • [16] Χρηματιστήριο 28/05
  • [17] Αύξηση του εισιτηρίου στα νυκτερινά κέντρα
  • [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

  • [18] Η αλήθεια για το "Βιάγκρα"
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    Last Updated: Thursday, 28-May-98 19:42:04
    Απόψε αναμένεται να συναντηθούν στο Λουξεμβούργο ο Θεόδωρος Πάγκαλος με την αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλήν Ολμπράϊτ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Οι 16 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να πάρουν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας σε Αλβανία και Σκόπια, λόγω της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Εδώσαν μάλιστα οδηγίες στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, να καταστρώσουν σχέδια για πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων στις δύο αυτές χώρες στην περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί. Επίσης θα γίνει προσπάθεια για την επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Αλβανία και τα Σκόπια.

    Ανακοινώθηκε μάλιστα η διεξαγωγή δυο νατοϊκών ασκήσεων, μία σε κάθε χώρα. Μια άσκηση που προβλέπεται να γίνει στα Σκόπια το Σεπτέμβριο θα διευρυνθεί, ενώ στην Αλβανία θα οργανωθούν στα τέλη Αυγούστου ασκήσεις με συμμετοχή χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων. Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ θα σταθμεύσουν στις αρχές Ιουλίου στο Δυρράχιο. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης να εφαρμόσει προγράμματα για να βοηθήσει την Αλβανία και τα Σκόπια να "εξασφαλίσουν τα σύνορά τους" και εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει σ'αυτές τις δύο χώρες κέντρα εκπαίδευσης στο πλαίσιο της "Σύμπραξης για την Ειρήνη". Κάθε ενέργεια θα εποπτεύεται από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ.

    "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση μέσα και γύρω από το Κοσσυφοπέδιο και αναθέτουμε στο Διαρκές Συμβούλιο να εξετάσει τις πολιτικές, νομικές και, όπως είναι επιβεβλημένο, στρατιωτικές συνέπειες πιθανών περαιτέρω αποτρεπτικών μέτρων, αν η κατάσταση το απαιτήσει", δήλωσαν οι υπουργοί του ΝΑΤΟ.

    Οι υπουργοί προσθέτουν επίσης στη δήλωσή τους ότι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει "ειδική ευθύνη" να επιτύχει μια πολιτική λύση με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά υπογραμμίζουν ότι αυτή θα πρέπει να χορηγεί στο Κοσσυφοπέδιο διευρυμένο πολιτικό καθεστώς, όχι ανεξαρτησία, και θα πρέπει να διαφυλάξει την πολιτική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Related Sites

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Thursday, 28-May-98 19:47:03

    [01] Στη Θεσσαλονίκη το βασιλικό ζευγαύρι

    Στη Θεσσαλονικη βρίσκεται απο το μεσημέρι, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

    Τον Χουάν Κάρλος και τη Σοφία κατευόδωσαν το πρωί σε επίσημη τελετή έξω απο το προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, αφού οι Ισπανοί Βασιλείς θα εγκαταλείψουν τη χώρα μας από τη συμπρωτεύουσα αύριο το μεσημέρι.

    Κατά παρέκλιση του προγράμματος η Βασίλισσα Σοφία πήγε στο βιβλίο Ελευθερουδάκη και αγόρασε βιβλία, ενώ δήλωσε πολύ ευχαριστημένοι απο την παραμονή της στην Αθήνα.

    Στη Θεσσαλονίκη το βασιλικό ζεύγος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ θα επισκεφθούν το Βυζαντινό Μουσείο και τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

    [02] Σκανδαλίσης-Διαφημιστική καμπάνια

    Τραβηγμένη από τα μαλλιά χαρακτήρισε ο Κώστας Σκανδαλίδης την ερώτηση 13 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία επικρίνουν τη διαφημιστική καμπάνια του κόμματος.

    Η καμπάνια αυτή -είπε- δε γίνεται στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εσκτρατείας αλλά στο περιθώριο που δίνει ο νόμος στα κόμματα να γνωστοποιούν τις θέσεις τους με βάση τα ποσά που έχουν από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

    [03] Επίσκεψη Καραμανλή στη εφορία Βύρωνα

    Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα καταργήσει το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής που επισκέφθηκε σήμερα την Εφορία του Βύρωνα.

    Οπως είπε στόχος της φορολογικής πολιτικής του κομματός του, είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

    [04] Τσοχατζόπουλος-ναυπήγηση υποβρυχίων

    Ελληνικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με κάποια ξένη που ακόμη δεν έχει επιλεγεί θα αναλάβουν την ναυπήγηση υποβρυχίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος που επισκέφθηκε τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

    [05] Οικουμενικός Πατριάρχης-Καναδάς

    Σύμβολο ειρήνης,ενότητας και πνευματικότητας χαρακτήρισε τον ηγέτη της Ορθοδοξίας,Πατριάρχη Βαρθολομαίο,ο πρωθυπουργός της Μανιτόμπ, Γκέϊ Φίλμον,ο οποίος τίμησε,με την παρουσία του,το επίσημο δείπνο,που οργάνωσε,χθες,στο Γουϊνιπεγκ,προς τιμήν του Πατριάρχη,η ελληνική κοινότητα της πόλης,σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία του Καναδά.

    Στο μεταξύ,ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας Καναδά, Μητροπολίτης Βασίλειος,ζήτησε από τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας να συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

    Τέλος, η Δήμαρχος του Γουϊνιπεγκ, Σούζαν Τόμσον, τιμώντας την ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης στην πόλη της ανήγγειλε οτι θα ονομάσει προς τιμήν του ενα πάρκο, ενω τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη της πόλης του Γουϊνιπεγκ.

    Σήμερα ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του αναχωρεί για το Λόντον του Οτάριο, όπου θα έχει επαφές με τους Ορθόδοξους Ελληνες και μη της επαρχιακής πόλης.

    [06] Βουλή-Εκλογικός νόμος

    "Η εκλογολογία δεν βοηθά αυτή την ώρα, τη χώρα , η κυβέρνηση δεν ανοίγει τέτοια συζήτηση και δεν την απασχολεί θέμα εκλογικού νόμου," δήλωσε στη βουλή ο Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος απάντησε και στον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται απο τους βουλευτές επαρχίας για το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατόητα στοιυς ετεροδημότες να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους.

    "Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τον ετεροδημότη το δικαίωμα της άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και να τον οδηγεί στον εξευτελισμό να καταφεύγει στους κομματικους μηχανισμούς να του καλύπτουν τις μετακινήσεις του στους τόπους καταγωγής στη διάρκεια των εκλογών," τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος

    "Θα οδηγηθούμε στη πολιτική διά αλληλογραφίας ή θα εκλιπαρούμε για μια τηλεοπτική ατάκα που ειναι ισχυρότερη απο μια ομιλία στην περιφέρεια," δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέξης Καλαφάτης που καταχειροκροτήθηκε απο όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοοβυλευτικής επιτροπής.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Thursday, 28-May-98 19:46:21

    [07] Καθηγητές-Διαμαρτυρίες

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ' αόριστον την καθιστική τους διαμαρτυρία, έξω από το υπουργείο Παιδείας χωρίς πάντως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία είναι οι πρόεδροι των τοπικών Ενώσεων Αναπληρωτών Καθηγητών.

    Ζητούν να προσληφθούν σταδιακά οι 18.000 αναπληρωτές μέσω της επετερηρίδας.

    Το πρωϊ, ο Γεράσιμος Αρσένης, στο αιτημά τους να δεσμευτεί ώστε να μην υπάρξουν αδικίες εξαιτίας του διαγωνισμού, τόνισε πως όποιο πρόβλημα παρουσιασθεί τον Οκτώβριο, οπότε και θα γίνουν προσλήψεις καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και μέσω ΑΣΕΠ και βάσει της επετηρίδας, τότε αυτό θα πάει προς επίλυση στην ειδική επιτροπή της Βουλής.

    Σκοπός μας είναι, είπε ο υπουργός, να προσληφθούν μέσα στην πενταετία όλοι οι αναπληρωτές.

    [08] Καταγραφή αλλοδαπών

    Λήγει αύριο η προθεσμία καταγραφής των αλλοδαπών που ζουν στην χώρα μας και θέλουν να νομιμοποιηθούν.

    Το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να δώσει καμμία παράταση για την καταγραφή, έχει δώσει όμως παράταση για την υποβολή του συνόλου των δικαιολογητικών η οποία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου.

    [09] Παγκόσμια αντικαπνιστική μέρα

    Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους στην Ελλάδα εξ' αιτίας του καπνίσματος ενώ συστηματικοί καπνιστές είναι ένας στους 10 μαθητές .

    Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία ανακοινώθηκαν σήμερα από ειδικούς επιστήμονες με αφορμή τη Παγκόσμια Αντικαπνιστική ημέρα στις 31 Μαίου.

    [10] Λεξικό Μπαμπινιώτη

    Στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του Δημοτικού Συμβούλου Θόδωρου Ασπασίδη για το λεξικό Μπαμπινιώτη και για την εξηγησή στο λήμμα "Βούλγαρος."

    Η απόφαση πάντως αναμένεται σε 15 ημέρες.

    [11] Λάρισα-κρούσματα ψώρας

    Αναστάτωση στη Λάρισα από κρούσματα ψώρας που εμφανίσθηκαν σε κατοίκους των χωριών Αμπέλια Βερτικούσας και Καλλιθεα της επαρχίας Ελασσώνας . Οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα ενώ και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τόσο ανησυχητικός.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Thursday, 28-May-98 19:46:53

    [12] Βουλγαρία-Αντιδράσεις στα σχόλια Χόλμπρουκ

    Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απέκρουσε με οργή τις δηλώσεις του αμερικανού μεσολαβητή για το γιουγκοσλαβικό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ενδέχεται να ωθήσει την Σόφια να καταλάβει τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε μια γενική επαναχάραξη των συνόρων.

    "Η Βουλγαρία δεν έχει δώσει ποτέ λαβές για ισχυρισμούς αναφορικά με τις εδαφικές ή άλλες διεκδικήσεις προς την ΠΓΔΜ" τόνισε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλάικοφ σε γραπτή ανακοίνωσή του.

    Ο βούλγαρος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η χώρα του ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ μετά την απόσχισή της από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Πρόσθεσε πάντως ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του Χόλμπρουκ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και εργάζεται σκληρά από κοινού με την διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση.

    "Να γιατί απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε υπαινιγμό για δήθεν επιθετικές βλέψεις της Βουλγαρίας", τόνισε ο Βλάικοφ.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Thursday, 28-May-98 19:47:22

    [13] Πακιστάν-Πυρηνικές δοκιμές

    Το Πακιστάν με τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε σήμερα προκάλεσε την έκρηξη ισχυρών όπλων και όχι απλών πυρηνικών μηχανισμών, δήλωσε ο "πατέρας" του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος Αμπντούλ Καντίρ Χαν.

    "Ηταν πλήρη, ισχυρά όπλα, όχι απλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί", δήλωσε ο Χαν προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στο Τελ Αβίβ εξάλλου, ο καθηγητής Γκέραλντ Στάινμπεργκ του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Μπεγκίν-Σαντάτ δήλωσε ότι οι πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν δεν προαναγγέλλουν απαραίτητα την έλευση της "Ισλαμικής βόμβας".

    "Οι συνέπειες στην περιοχή μας θα είναι μόνον έμμεσες. Στην πραγματικότητα είναι θέμα της ινδικής υποηπείρου. Δεν θεωρώ την πακιστανική πυρηνική ικανότητα ως πραγματική Ισλαμική βόμβα. Δεν είναι κάτι που μπορεί να μεταβιβαστεί, έστω και εν μέρει, στο Ιράν ή τη Λιβύη. Είναι φανερό ότι το Πακιστάν λειτουργεί εντός του δικού του περιφερειακού πλαισίου και δεν θέλει να εμπλακεί στην Μέση Ανατολή", τόνισε ο Στάινμπεργκ.

    [14] Δ.Ν.Τ-Ρωσικές χρηματαγορές

    Οι ελπίδες ότι το ΔΝΤ σύντομα θα εγκρίνει την επόμενη δόση του δανείου στη Ρωσία, ύψους 670 εκατομμυρίων δολαρίων και η φημολογία για χορήγηση επιπλέον δυτικής οικονομικής βοήθειας ηρέμησε σήμερα τις χρηματαγορές της Ρωσίας, αλλά οι επενδυτές πιστεύουν ότι πρόκειται για πρόσκαιρη εκτόνωση.

    Ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί επαίνεσε τη ρωσική κεντρική τράπεζα για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί και για τους χειρισμούς με τους οποίους αντιμετώπισε τις πιέσεις της αγοράς και είπε ότι είναι πιθανό να δώσει το πράσινο φως για την χορήγηση της δόσης του δανείου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Μόσχα του αναπληρωτή του, του Τζον Οντλινγκ- Σμι, η οποία αρχίζει σήμερα.

    Ο Καμντεσί τόνισε ότι θα δώσει το πράσινο φως μόνον αν η Ρωσία εφαρμόσει το νέο πακέτο μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων περιλαμβανομένης και της αποτελεσματικότερης είσπραξης των φόρων.

    Ο Οντλινγκ-Σμι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριγένκο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες

    Ο Καμντεσί πάντως βεβαίωσε ότι δεν είχε συνομιλίες για επιπλέον παροχή βοήθειας προς τη Ρωσία, προκειμένου να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη τέτοιων μετρων. "Δεν συζητήσαμε τίποτα τέτοιο και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη", είπε.

    Οι επενδυτές στη Ρωσία επιμένουν ωστόσο ότι η ρωσική κυβέρνηση αναζητεί επιπλέον οικονομική βοήθεια, μετά τη συνάντηση που είχαν με δική τους πρωτοβουλία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βίκτορ Χριστένκο.

    "Προσπαθούν -στην κυβέρνηση- να κάνουν μια διευθέτηση με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις και δυτικούς πιστωτικούς οργανισμούς για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες", δήλωσε διευθυντικό στέλεχος επενδυτικής εταιρίας. "Γίνονται πράγματι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και δυτικών χρηματοδοτικών πηγών", δήλωσε και ο διευθυντής της "Ερμιταζ Κάπιταλ Μάνατζμεντ" Μπιλ Μπρόουντερ.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Μόσχα Μάρτιν Γκίλμαν διέψευσε την πληφορορία ότι πρόκειται να συσταθεί στη Μόσχα "ταμείο σταθεροποίησης", τονίζοντας ότι "δεν ξέρει καν από που προέρχεται αυτή η ιστορία". Ο Γκίλμαν πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είναι ικανή να στηρίξει το εθνικό νόμισμα χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την πολιτική της λιτότητας.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 28-May-98 19:46:06

    [15] Συνεχίζοται οι απεργίες

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με την κάλυψη της ΟΤΟΕ, αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα οι εργαζόμενοι στην Ιονική στην υπαίθρια γενική τους συνέλευση έξω από το Μηχανογραφικό Κέντρο του Πειραιά.

    Ταυτόχρονα αποφάσισαν να επαναδιατυπώσουν την πρόταση τους προς την κυβέρνηση για διάλογο στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΟΤΟΕ και ζητούν την αντικατάσταση του διοικητή της Ιονικής Χάρη Σταματόπουλου.

    Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Τράπεζα και τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

    Εμμεση πρόταση στην κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο με τους απεργούς απήυθυνε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με κοινωνικό διάλογο και όχι στο πεζοδρόμιο.

    Για πολιτικό αυταρχισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος και ζήτησε ν'αρχίσει ουσιαστικός διάλογος.

    Αύριο, εκτός απο την Ιονική απεργούν και οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και στην τράπεζα Πειραιώς.

    [16] Χρηματιστήριο 28/05

    Με άνοδο 1,03%, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 9.549,07 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 62 δισεκατομμύρια 642 εκατομμύρια δραχμές.

    [17] Αύξηση του εισιτηρίου στα νυκτερινά κέντρα

    Στην πάταξη της φοροδιαφυγής στα νυχτερινά κέντρα στοχεύει το ΣΔΟΕ και προτείνει στο Υπουργείο οικονομικών μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων εισόδου.

    Για τα νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική προτείνει το εισιτήριο να είναι 7.000 δραχμές ενώ για τα υπόλοιπα 5.000 καθώς οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι τόση είναι συνήθως η ελάχιστη κατανάλωση.

    Οι τιμές των εισιτηρίων σήμερα κυμαίνονται απο 500 εώς 3000 δραχμές, ιδιαίτερα χαμηλές κατά την κρίση του ΣΔΟΕ, γεγονός που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των κέντρων να αποκρύπτουν τις εισπράξεις τους.

    [Ζ] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Thursday, 28-May-98 19:46:37

    [18] Η αλήθεια για το "Βιάγκρα"

    Το χαρακτήρισαν θαυματουργό χάπι. Αλλοι το είπαν "χάπι της ευτυχίας". Οι άνδρες που το χρησιμοποιούν ανακαλύπτουν ξανά τη νεότητά τους και οι γυναίκες τους βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε ότι έχουν παντρευτεί έναν αληθινό Ταρζάν. Και, ξαφνικά, έξι άνθρωποι που έχουν πάρει το χάπι πεθαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από καρδιακή προσβολή.

    Τι συμβαίνει με το "Βιάγκρα";

    Η υστερία για το χάπι αυτό δεν άργησε να έλθει και στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, όλα σχεδόν τα περιοδικά αφιέρωσαν το εξώφυλλό τους στο "Βιάγκρα", ενώ ακόμη και η σοβαρή Ελ Παϊς μίλησε την περασμένη Κυριακή για μια "νέα χρυσή εποχή της σεξουαλικότητας". Οι άνδρες της χώρας αυτής συρρέουν στα φαρμακεία της Ανδόρρας και του Γιβραλτάρ, όπου το χάπι διατίθεται νόμιμα - αν και είναι πανάκριβο. Μια εβδομάδα μετά τη διάθεσή του στην αγορά στην τιμή των 87.000 πεσετών (κάπου 180.000δρχ.) για 30 χάπια, το Βιάγκρα εξαντλήθηκε στην Ανδόρρα. Πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι το χάπι βοηθά τους Ισπανούς να ξεπεράσουν την ανασφάλεια που τους έχει προκαλέσει τα είκοσι τελευταία το

    κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών.

    Στη Γαλλία, το κοινό αντέδρασε με μεγαλύτερη ψυχραιμία, δείχνοντας συχνά και να το διασκεδάζει. Ο γαλλικός Τύπος ήταν πάντως από τους πρώτους που προειδοποίησαν για τους κινδύνους που παρουσιάζει το χάπι για τους καρδιοπαθείς και ο υπουργός Υγείας Μπερνάρ Κουσνέρ ανήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι θα συγκαλέσει διάσκεψη ειδικών για να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους του Βιάγκρα.

    Στην Αγγλία, οι κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή Helpline της Ενωσης για την Ανικανότητα εξαπλασιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου και ο διευθυντής της Ενωσης ζήτησε να τοποθετηθούν και νέες τηλεφωνικές γραμμές. Οι άνδρες που πάσχουν από ανικανότητα στη χώρα αυτή υπολογίζονται σε 2,3 εκατομμύρια, αλλά το χάπι δεν πρόκειται να λάβει άδεια να κυκλοφορήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πολλοί προσπαθούν έτσι να το παραγγείλουν μέσω του Internet.

    Οι γερμανικές αρχές ανησυχούν ότι το χάπι θα οδηγήσει σε χρεωκοπία το σύστημα υγείας. Υπολογίστηκε ότι αν κάθε Γερμανός κάποιας ηλικίας αρχίσει να παίρνει 8 χάπια τον μήνα, το συνολικό κόστος για το σύστημα θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μάρκα!

    Οπως γράφει όμως η "Ιντιπέντεντ", υπάρχουν και οι αρνητικές πλευρές της ιστορίας. Πρώτα απ'όλα, βέβαια, οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή και τα προβλήματα στην όραση. Επειτα, μια περίεργη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο Τζέρυ Σπρίνγκερ, ένας από τους γνωστότερους παρουσιαστές της αμερικανικής τηλεόρασης, επέρριψε στο Βιάγκρα την ευθύνη για τα "παιχνίδια" του με μια πορνοστάρ 21 ετών λίγο πριν εμφανιστεί στην εκπομπή του. "Το Βιάγκρα με έκανε να χάσω το μυαλό μου", είπε. "Νόμιζα ότι είμαι ένας σούπερμαν του σεξ."

    Πολλοί επισημαίνουν ότι το Βιάγκρα δεν απελευθέρωσε στην πραγματικότητα τα ζευγάρια, αλλά επέτρεψε στους άνδρες να ανταποκριθούν επιτέλους (αν και προσωρινά) σε μια κοινωνία υπερβολικά απαιτητική, που έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να πιστέψουν ότι χωρίς το χάπι είναι μηδενικά.

    Οι δημοσιογράφοι, που είναι συνήθως συγκρατημένοι με την ιδιωτική τους ζωή, αισθάνθηκαν με το Βιάγκρα μια περίεργη ανάγκη να μοιραστούν τα μυστικά τους με τους αναγνώστες τους. Η "Σαν" ζήτησε από τον 47χρονο ανταποκριτή της στη Νέα Υόρκη Ντρου Μακένζι και την 39χρονη σύζυγό του να το δοκιμάσουν και να περιγράψουν την εμπειρία τους. Ο Μακένζι περιέγραψε λεπτομερώς πώς το χάπι τον έκανε να αισθανθεί ξανά 18 ετών και η γυναίκα του έγραψε: "Μεταξύ μας, κορίτσια, νόμιζα ότι ήμουν με έναν άλλον άνδρα."

    Πολλοί από τους άνδρες που προμηθεύονται το χάπι δεν έχουν κανένα πρόβλημα ανικανότητας και το κάνουν απλώς από περιέργεια. Εκπρόσωπος της εταιρείας που το παρασκευάζει έσπευσε έτσι να τονίσει ότι "το Βιάγκρα συνιστά μια σοβαρή θεραπεία για μια σοβαρή διαταραχή και δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία."

    Πώς εξηγείται η επιτυχία του Βιάγκρα; Δεν αποτελεί την πρώτη θεραπεία της ανικανότητας, αλλά είναι το πρώτο φάρμακο που έχει τη μορφή χαπιού. Δεν οδηγεί αυτομάτως σε στύση, όπως γίνεται με τις ενέσεις, και προϋποθέτει σωματική και ψυχολογική διέγερση. Πρέπει να λαμβάνεται μια ώρα πριν την επαφή, αν και οι επιστήμονες επεξεργάζονται τώρα μια μορφή ταχύτερης δράσης.

    Το βέβαιο είναι ότι, όπως έχει συμβεί και με άλλα φάρμακα, η υστερία για το Βιάγκρα κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και οι πωλήσεις θα σταθεροποιηθούν σε ένα επίπεδο που θα ανταποκρίνεται στον αριθμό των ανδρών που το έχουν πραγματικά ανάγκη και μπορούν να το πάρουν με ασφάλεια. Στο μεταξύ, δεν μπορούν να αποκλειστούν και νέοι θάνατοι, αφού μεταξύ των αιτίων της ανικανότητας περιλαμβάνονται ο διαβήτης, ο προστάτης και προβλήματα των εντέρων, ενώ η πλειοψηφία των πασχόντων είναι άνθρωποι κάποιας ηλικίας.

    Σε τελευταία ανάλυση, καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι απηλλαγμένη κινδύνων -πολύ περισσότερο, μάλιστα, μια δραστηριότητα που κάνει έναν 70χρονο να αισθανθεί ξαναγεννημένος.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Thursday, 28-May-98 19:48:07
    Λίγες νεφώσεις για ολόκληρη την χώρα προβλέπει για τη Παρασκευή η ΕΜΥ ενώ θα έχουμε τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

    Στην Αττική θα έχουμε αραιές νεφώσεις και πιθανόν το βράδυ να βρέξει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 εώς 28 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και πιθανόν να σημειωθεί βροχή ή ακόμη και καταιγίδα αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Thursday, 28-May-98 19:47:57

    Αλλάζει κάπως το επόμενο τριήμερο ο καιρός με προσκαιρες βροχές, κυρίως μέχρι το Σάββατο στα Κεντρικά και Βορεια ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι δεν θα ξεπερνουν τα 4 μποφώρ και η θερμοκρασία παραμενει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Το Σάββατο στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλαδα ο καιρός θα ειναι άστατος, με σποραδικές βροχες και καταιγίδες, αλλά και διαστήματα με ήλιο, ιδιαίτερα στα Νοτια. Ωστόσο, απο το μεσημέρι σταδιακά απο τα Δυτικά βελτιώνεται.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις γύρω στα 3 με 4 μποφώρ και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα φθασει στα βορεια στους 26 βαθμούς και στους 27 με 29 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Σχεδόν αίθριος θα ειναι ο καιρός την Κυριακή και μόνο το απόγευμα θα συννεφιάσει κατά τόπους στα Κεντρικά και Βορεια ηπειρωτικά και πιθανόν να βρέξει για λίγο κυρίως στα Βορεια ορεινά.

    Οι άνεμοι βορειοδυτικοί ασθενείς μεχρι μέτριοι και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγη θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 27 βαθμούς στα Βορεια και στις νησιωτικές περιοχες και στους 29 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Thursday, 28 May 1998 - 17:05:33 UTC