Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-07-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] 24 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στα Τίρανα ο Θ.Πάγκαλος
  • [02] Ν.Δ: Αύριο το συνεδριάζει το Συμβ. Δεοντολογίας
  • [03] Προβάδισμα της Ν.Δ σε δημοσκόπηση της Global Link
  • [04] Μικρή αναβολή του γαμήλιου ταξιδιού
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Τεράστιες καταστροφές σπ΄τις πυρκαγιές
  • [06] Αστραψε και βρόντησε πάλι ο Αρχιεπίσκοπος
  • [07] Προθεσμία πήρε ο Ζαχόπουλος
  • [08] Δύο χρονια χωρίς την Αλίκη
  • [09] Και "Πόντιος" στο λεξικό Μπαμπινιώτη
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Λουτρό αίματος στο Κοσσυφοπέδιο
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Γαλλία-Ευρωεκλογές-Λεπέν
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Τραγωδία στην Παπούα
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Συνάντηση Παπαντωνίου-Σημίτη
  • [14] Αυξήθηκε η ανεργία
  • [15] Χρηματιστήριο 20/7
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [16] Ε.Ε-Δημόσια Υγεία
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] 24 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:33:27
    Και νέες προκλήσεις από την Τουρκική ηγεσία σήμερα, ημέρα της "Μαύρης επετείου" της εισβολής του Αττίλα.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ προχώρησε σε νέες απειλές από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, όπου έφθασε το πρωϊ για να παραστεί στη "Γιορτή της Ελευθεριίς και της Ειρήνης", όπως ονόμασαν οι Τούρκοι την επέτειο της εισβολής.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφθασε μάλιστα στο σημείο να παραλληλήσει την παρούσα περίοδο με αυτήν προ του '74 και της εισβολής του Αττίλα.

    Η Ελλαδα και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχουν παραδειγματιστεί από την ιστορία και εξέλαβαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε χαρακτηριστικά ο Μεσούτ Γιλμάζ, ώς πράσινο φως για διατάρραξη της ασφάλειας της σταθερότητας και των παγιωμένων ισορροπιών.

    Και κλιμακώνοντας τις απειλές ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν Ελλάδα και Κύπρος συνεχίσουν την εχθρική του στάση θα αναγκασθούν να επωμισθούν για άλλη μια φορά την ευθύνη της ιστορίας.

    Επιπλέον ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δηλώνει ότι με την εισβολή το '74 δόθηκε τέλος στην καταπίεση, το βασανισμό και τους πόνους που υπέστησαν οι τουρκοκύπριοι.

    "Δεν θα δεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής," τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομιλία του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο τρισάγιο που έγινε το πρωϊ για τα θύματα της εισβολής.

    Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα κατεχόμενα επεσήμανε την έλλειψη διάθεσης της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε το διεθνή παράγοντα να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Προσβολή της διεθνούς νομιμότητας οι δηλώσεις Ντεμιρέλ και Γιλμάζ, σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

    Για ιλαρότητα Γιλμάζ κάνει λόγο η Πολιτική Ανοιξη.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:43:46

    [01] Στα Τίρανα ο Θ.Πάγκαλος

    Στα Τίρανα βρίσκεται από σήμερα το πρωϊ ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος για συνομιλίες, ενώ η κατάσταση στο Κοσυφοπέδιο οξύνεται.

    Η Αλβανία ζήτησε απο την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Tην πρόταση έκανε στον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο αλβανός ομόλογός του Πασκάλ Μίλο κατα τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του πρώτου στα Τίρανα.

    "Ο Αλβανός ομόλογός μου ζήτησε να χρησιμοποιήσουμε τους δεσμούς που διατηρούμε με τη Γιουγκοσλαβία για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, και εγώ υποσχέθηκα να το κάνω δήλωσε ο ελληνας υπεξ στη διάρκεια συνέντευξης σε δημοσιογράφους.

    Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε επίσης οτι θα συναντηθεί με αλβανόφωνους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου στα Τίρανα, χωρίς να ανακοινώσει τα ονόματά τους.

    Kατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητήσει διμερείς σχέσεις, όπως τη νομιμοποίηση Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας και τον διορισμό τριών Ελλήνων ιερωμένων στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

    Ο Πάγκαλος επίσης πρότεινε της δημιουργία της Δαλματικής Οδού, που θα ενώσει το ιταλικό λιμάνι της Τριέστης με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και θα διασχίζει τον παράκτιο δρόμο μέσα απο τυην Κροατία Γιουγκοσλαβία και Αλβανία.

    [02] Ν.Δ: Αύριο το συνεδριάζει το Συμβ. Δεοντολογίας

    Υπό την προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ συνεδριάζει αύριο το απόγευμα στη Ρηγίλλης το συμβούλιο δεοντολογίας της Ν.Δ, στο οποίο θα προσέλθουν οι Γεράσιμος Γιακουμάτος και Βαρσάμης Γιοβανούδας, που απασχόλησαν πρόσφατα την κοινή γνώμη και φυσικά τη Ρηγίλλης, ο πρώτος για τις απειλές κατά του υπουργού Δημοσίας Τάξεως και ο δεύτερος για τον ξυλοδαρμό της πρώην φίλης του.

    Σήμερα το πρωϊ, η 25χρονη Μαρία Κατεβάτη, βγήκε από το νοσοκομείο Αγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης.

    [03] Προβάδισμα της Ν.Δ σε δημοσκόπηση της Global Link

    Προβάδισμα 5,8% στη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, δίνει δημοσκόπηση της Global Link που παρουσιάζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Σε ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ φτάνει το ποσοστό του 32,4%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 26,6%, το ΔΗΚΚΙ με 6,3%, ο ΣΥΝ με 5,7, το ΚΚΕ με 5,3 και η ΠΟΛΑΝ με 2,1.

    Στην ίδια έρευνα, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβερνητική πολιτική.

    [04] Μικρή αναβολή του γαμήλιου ταξιδιού

    Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στη Πρώτη Σερρών ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενώθηκε χθες με τα δεσμά του γάμου με την κυρία Νατάσσα Παζαϊτη.

    Οι σημαντικες υποχρεώσεις τού Κώστα Καραμανλή, στην Αθηνα, επέβαλαν τη μικρή αναβολή του γαμήλιου ταξιδιού τους.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η σύζυγός του Νατάσα Παζαίτη, αμέσως μετά το γάμο πήγαν χθες στη Θεσσαλονίκη και σήμερα νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οδικώς για την Αθηνα.

    Βγαίνοντας από το σπίτι τους, λίγο πριν αναχωρήσουν, δέχθηκαν ευχές απο τους γείτονες, αλλά και από τους δημοσιογράφους.

    Μέχρι αργά το βράδυ κράτησε στην Πρώτη Σερρών το γλέντι για το γάμο του Κώστα Καραμανλή, αν και ο ίδιος με την σύζυγό του έφυγαν αμέσως μετά τις ευχές, λόγω του πένθους για τον θείο του Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:42:59

    [05] Τεράστιες καταστροφές σπ΄τις πυρκαγιές

    Τεράστιες καταστροφές προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην περιοχή του Αιγίου, στη Γορτυνία και τη Χαλκιδική.

    Στην περιοχή Αχλαδιάς η φωτιά αναζωπυρώθηκε, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά σε δασικές εκτάσεις στο Σέλισα, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Αγία Παρασκευή Χαλκιδικής, ενώ υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στο Νεοχώρι Γορτυνίας.

    [06] Αστραψε και βρόντησε πάλι ο Αρχιεπίσκοπος

    Αστραψε και βρόντησε πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Στο κήρυγμά του στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλια στο Παγκράτι μετά τη θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε, απείλησε με την ποιμαντική ράβδο όσους θέλουν το κακό της εκκλησίας, χωρίς να κατονομάσει ποιούς εννοεί.

    [07] Προθεσμία πήρε ο Ζαχόπουλος

    Προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη πήρε από τον ανακριτή ο καρατέκα Βασίλης Ζαχόπουλος, που κατηγορείται για τον τραυματισμο της μητέρας και του αδελφού της πρώην αγαπημένης του Θεοδώρας Λύτρα με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες στο σπίτι τους.

    Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και τα αποδίδει σε σκευωρια.

    [08] Δύο χρονια χωρίς την Αλίκη

    Δύο χρονια πέρασαν χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

    Το χαμόγελο και η λάμψη της θα ειναι όμως για πάντα κοντά σε όσους την λάτρεψαν. Πρίν από μία ώρα ο πολυαγαπημένος της γιος Γιάννης και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, τέλεσαν δέηση στη μνήμη της, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

    [09] Και "Πόντιος" στο λεξικό Μπαμπινιώτη

    Εκδικάσθηκαν σήμερα τ'ασφαλιστικά μέτρα κατά του λεξικού Μπαμπινιωτη που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Εύξηνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ζητώντας να απαλειφθεί η ερμηνεία του λήματος "Πόντιος" από το λεξικό του. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός των ημερών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:43:36

    [10] Λουτρό αίματος στο Κοσσυφοπέδιο

    Εκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν στο κοσσυφοπέδιο με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών έκανε σήμερα στη Χαγη, ένας ευρύς συνασπισμός σέρβων ηγετών της αντιπολίτευσης.

    Επικεφαλής των πολιτικών προσωπικοτήτων της Συμμαχίας για Αλλαγή ήταν ο πρώην γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μίλαν Πάνιτς, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Η αποστολή είχε συνομιλίες με τον αμερικανό απεσταλμένο Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, απ'τον οποίο ζήτησε να πείσει τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ωστε να επιτευχθεί μια ανακωχή και να μην επαναληφθεί στο Κοσσυφοπεδιο το αποτέλεσμα της Βοσνίας.

    Στο μεταξύ οι πολεμικές επιχειρήσεις κατα τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατόν δέκα αλβανοί του απελευθερωτικού στρατού, όταν προσπάθησαν να διεισδύσουν μυστικά στα νώτα των Σέρβων έξω απο την πόλη Οράχοβατς με στοχο την κατάληψή της.

    Ο γιουγκοσλαβικός στρατός είχε ειδοποιηθεί για την επιχείρηση και είχε παγιδεύσει τα περάσματα με αποτέλεσμα, η αλβανική επιχείρηση να σταματήσει στη Ντιεράβιτσα, όπου 90 αλβανοί έπεσαν σε σερβικό ναρκοπέδιο και αποδεκατίστηκαν.

    Οι υπόλοιποι αντάρτες αποφάσισαν να κατευθυνθούν αμέσως προς την πόλη Οράχοβατς και οι μάχες για τον έλεγχό της συνεχίστηκαν έως σήμερα το πρωί. Τελικά σύμφωνα με σερβικές πηγές οι δυνάμεις του στρατού ανακατέλαβαν την πόλη. Στις ολονύχτιες μάχες σκοτώθηκαν 20 επιπλέον αντάρτες.

    Πάντως η σερβική τοπική εφημερίδα Ζεντίνστβο. σε σημερινό της δημοσίευμα ισχυρίζεται οτι στον τελικό απολογισμό των μαχών περιλαμβάνεται ένας σέρβος φρουρος, ενώ 50 σέρβοι υπάλληλοι νοσοκομείου απήχθησαν απο τον Απελευθερωτικό Στρατό το βράδυ της Παρασκευής.

    Η ενταση για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μοιραία μεταφέρθηκε στα πολιτικά επιτελεία , στο Βελιγράδι αφενός και στα Τίρανα αφετέρου.

    Η κρατική αλβανική τηλεόραση μάλιστα μετέδωσε χθες ανακοίνωση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσοβου, ο οποίος απεύθυνε έκκληση σε όλους τους Αλβανούς,

    σε όποιο χώρα κι αν βρίσκονται, να αγωνιστούν για "την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου".

    Σήμερα πάλι η φιλοκυβερνητική γιουγκολσαβική εφημερίδα, Βετσέρνιγε Νοβόστι, κατηγόρησε την Αλβανία οτι βάζει το φυτίλι για την ανάφλεξη ενός πολέμου στη Βαλκανική προειδοποιώντας πως η υπομονή της Γιουγκοσλαβίας "έχει και όρια".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, για να πετύχει τον σκοπό της η Αλβανία, πασχίζει να επιδεινώσει την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό που πλέον "θα ήταν αναπόφευκτη" μία πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ.

    Τέλος στα Τίρανα βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός εξωτερικών για συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.

    Ο αλβανικός Τύπος τόνισε χθες οτι η επίσκεψη αυτή σημειώνεται σε μια χρονική στιγμή οπου οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και αναπτύσσονται πολύπλευρα σε ολους τους τομείς συνεργασίας.

    Σχολιάζοντας την κρίση στο Κόσοβο, σε χθεσινή του συνέντευξη ο ελληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε πως οι πολιτικές παράμετροι μιας λύσης υπάρχουν και είναι γνωστές. Ευρεία αυτονομία δηλ. για το λαό του Κοσόβου και σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:43:55

    [11] Γαλλία-Ευρωεκλογές-Λεπέν

    Την υποψηφιότητα της συζύγου του στις επόμενες Ευρωεκλογές του 1999, στην περίπτωση που η δική του δεν είναι νομοθετικά αποδεκτή, υπέδειξε ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, τονίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος "κύριος των χειρισμών" για την κατάρτιση της λίστας του κόμματος.

    "Η υποψηφιότητα μίας γυναίκας, που είναι μεν ξένη αλλά ευρωπαία στην καταγωγή --επειδή η συζυγός μου είναι κατά το ήμισυ Ελληνίδα, και κατά το ένα τέταρτο Ολλανδή-- θα αποτελούσε ένα ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση των γυναικών ψηφοφόρων με ευρωπαϊκή καταγωγή", δηλώνει ο Λεπέν σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Φιγκαρό.

    Ερωτηθείς σχετικά με μία πιθανή υποψηφιότητα του Μπρούνο Μεγκρέ, ισχυρού στελέχους του κόμματός του, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές, ο Λεπέν τόνισε πως κάτι τέτοιο θα "αποτελούσε το αποκορύφωμα για ορισμένους, οι οποίοι πολύ θα ήθελαν να επωφεληθούν από τα χτυπήματα που του έχουν καταφερθεί για να προωθηθούν εντός του κόμματος".

    "Εάν δεν επιλέξουμε ένα μέλος της οικογένειάς μου, υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέσεις μέσα στο κόμμα μας", τόνισε ο Λεπέν.

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αρνήθηκε να αποκαλύψει "το βαρύ πυροβολικό του". "Δεν είναι μέσω της στέρησης του εκλέγεσθαι που θα μας αναγκάσουν οι αντίπαλοί μας να καταρτίσουμε τις υποψηφιότητές μας" τόνισε.

    Κατηγορηθείς ότι κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1997, επετέθηκε κατά της σοσιαλίστριας υποψηφίου στην Μάντ-λα-Ζολί, ο Λεπέν καταδικάσθηκε στις 2 Απριλίου σε δύο χρόνια στέρησης του εκλέγεσθαι και σε τρείς μήνες φυλάκιση με αναστολή. Η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε ο Λεπέν έχει ορισθεί για τις 28 και τις 29 Σεπτεμβρίου.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:43:09

    [12] Τραγωδία στην Παπούα

    Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία στην Παπούα Νέα Γουινέα.

    Οι αρχές φοβούνται οτι ο αριθμός των νεκρών απο τα παλλιροϊκά κύματα, που σάρωσαν δεκάδες χωριά, θα ξεπεράσει τους τρεις χιλιάδες.

    Εικόνες βιβλικής καταστροφής μας ήρθαν σήμερα απο την Παπούα Νέα Γουινέα, μετα το χτύπημα τριών παλιρροιακών κυμάτων πάνω σε επτα κοινότητες του νησιού.

    Το χωριο του Αροπ, εξαφανίσθηκε απο τον χάρτη, μαζί με τους δυο χιλιάδες κατοικους του. τα σπίτια, χτισμένα απο αμμο παρασύρθηκαν απο το τσουνάμι, ενώ στην ακτή παρέμειναν μόνο οι κορμοί των φοινικόδενδρων.

    Το κύμα έφθασε τα 7 μέτρα, κινούμενο απο έναν υπόγειο σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ και καταπλάκωσε άλλα επτα χωριά στη Βορειοδυτική ακτή της νησου το βράδυ της Παρασκευής.

    Ο επίσημος απολογισμός μιλάει για 700 άτομα ενω ο κυβερνήτης της επαρχίας του Δυτικού Σεπικ John Tekwi εκτιμα πως τουλάχιστον 3000 άτομα έχουν πνιγεί

    Ανεπιβεβαιωτες πληροφοριες αναφερουν πως οι κροκοδειλοιι που διαβιουν στις ακτες καταβροχθιζουν τα κουφαρια των ιθαγενων πριν προλαβουν να τα θαψουν.

    Στην περιοχή της καταστροφής έχουν σπεύσει ήδη τέσσερα ελικόπτερα που συνεχώς κάνουν δρομολόγια προς και από τα νοσοκομεία μεταφέροντας τραυματίες.

    Στη χώρα έφθασαν ακόμα τρία στρατιωτικά C-130 από την Αυστραλία μεταφέροντας ιατρικές ομάδες και πάσης φύσεως υλικό.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιλ Σκέϊτ που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι από την αρχική εκτίμηση των 1000, γιατί ήδη πολλά πτώματα έχουν εκβρασθεί στην θάλασσα.

    Στη Ρώμη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος που έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές την Παπούα Νέα Γουϊνέα αφιέρωσε την κυριακάτικη λειτουργία στα θύματα και προσευχήθηκε για τους πληγέντες.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:42:47

    [13] Συνάντηση Παπαντωνίου-Σημίτη

    Με κύριο αντικείμενο την πορεία των αποκρατικοποιήσεων με έμφαση τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ θα είναι η συνάντηση σήμερα του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    Νωρίτερα Γιάννος Παπαντωνίου και ο Γιώργος Δρύς δήλωσαν εγκαινιάζοντας τα νέα ελεγκτικά κέντρα του Υπουργείου Οικονομικών, ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιτευχθεί μέσα από εκτενείς ελέγχους σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

    [14] Αυξήθηκε η ανεργία

    2,86% αυξήθηκε η ανεργία τον Ιούνιο του '98 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    Να σημειωθεί πάντως ότι στον ΟΑΕΔ ο αριθμός των ανέργων που εγγράφονται επισήμως αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι άνεργοι θέλουν να παίρνουν μέρος στα προγράμματα του οργανισμού.

    Η ανεργία μπορεί να έφθασε τον Ιούνιο το 9,80%, όμως οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 27.285 θέσεις.

    [15] Χρηματιστήριο 20/7

    Το τρίτο συνεχόμενο ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος έγινε σήμερα στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός δείκτης έφτασε τις 2700,91 μονάδες σημειώνοντας άυξηση της τάξης του 1,18%.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 55 δισεκατομμύρια 691 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:43:22

    [16] Ε.Ε-Δημόσια Υγεία

    Οι υπουργοί Υγείας των 15 χωρών-μελών της Κοινότητας θα επιχειρήσουν αυτή την εβδομάδα να βρούν τρόπους που θα εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας ασφάλιση στους ασθενείς, στον ιατροφαρμακευτικό τομέα, με παράλληλη μείωση των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

    Η συζήτηση αυτή θα γίνει στην άτυπη σύνοδό τους που θα διεξαχθεί από 23-25 Ιουλίου στην αυστριακή πόλη Μπάντ Τατζμάντορφ.

    Εκεί, οι υπουργοί Υγείας των "15" θα ανταλλάξουν απόψεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις τους να κρατήσουν τις ισχύουσες προδιαγραφές των συστημάτων δημόσιας υγείας σε μια περίοδο κατά την οποία ολες οι χώρες-μέλη, για οικονομικούς λόγους, θέλουν να μειώσουν τον όγκο των κοινωνικών τους δαπανών.

    Βοήθημα για τη συζήτησή τους θα αποτελέσει κείμενο ιδεών και προτάσεων περίπου 30 σελίδων που εχει επεξεργασθεί ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων σε ζητήματα Υγείας και το οποίο τιτλοφορείται ``Ποιοτική Ασφάλιση στη Δημόσια Υγεία''.Το κείμενο συνιστά μια πολύπλευρη τεχνική ανάλυση για κάθε τύπου προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαφορά συστήματα υγείας σήμερα και υποδεικνύει εναλλακτικές προτάσεις για την επίλυσή τους με στόχο τη βελτίωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας με την παράλληλη μείωση του κόστους τους. Ετσι, δεν αποκλείει την ανάλυση του ρόλου που μπορούν να παίξουν σήμερα οι οικογενειακοί γιατροί πρίν ο ασθενής καταλήξει στα πανάκριβα νοσοκομεία.Αλλα το κείμενο ασχολείται κυρίως με τη λογιστική διαχείριση των οικονομικών των θεραπευτικών ιδρυμάτων τα οποία εμφανίζουν σήμερα πολλά κενά, συμβάλλοντας στη γενικευμένη σπατάλη πόρων που πρέπει να περικόπούν.

    Τα συστήματα Υγείας παραμένουν εκτός Κοινοτικού πλαισίου, αφού είναι αρμοδιότητα των χωρών-μελών της ΕΕ.Ομως ειναι δυνατή και αυτό θα επιδιωχθεί στο μέλλον, η σύγκριση του τρόπου αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων τους, με τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών για την επίλυσή τους σε εθνικό επίπεδο. Τα υγειονομικά προβλήματα δεν μπορεί να ειναι πλέον μια απλή εθνική υπόθεση οταν η δημογραφική ανάπτυξη κινείται περίπου στα ιδια επίπεδα σε ολα τα κράτη μέλη, η τεχνολογική πρόοδος ανοίγει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες αλλα και κάνει πιο πολύπλοκη την αντιμετώπιση του ιατρικού προβλήματος ενος κοινοτικού πολίτη που εχει πλέον μεγαλύτερες απαιτήσεις απ' ο,τι πιο παλιά για την αποκατάσταση της υγείας του.Ολα αυτά τα ζητήματα συνδέονται άμεσα με το οικονομικό κόστος της θεραπείας και τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας.Και αυτά ακριβώς τα προβλήματα αντιμετωπίζουν ολες οι κοινοτικές χώρες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επαναλάβει κατ' επανάληψη στο παρελθόν οτι ειναι επείγουσα η ανάγκη αναδιάρθρωσης των

    συστημάτων δημόσιας Υγείας στις χώρες-μέλη.Ισως σε αυτή τη σύνοδό τους οι 15 υπουργοί να μην καταφέρουν να δώσουν απαντήσεις-λύσεις σε ενα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα, η συνάντησή τους ομως αυτή συνιστά την αρχή μιας μακράς συνεργασίας για το συντονισμό της δράσης τους που ασφαλώς θα πρέπει να συνδυάζει καλύτερες αλλά και φθηνότερες μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας.-

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 20-Jul-98 20:44:29
    Αίθριος ο καιρός τη Τρίτη σε όλη την χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα Ανατολικά ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις.

    Στην Αττική ζεστός ο καιρός με βόρειους ανέμους μέτριους μέχρι ισχυρούς και τοπικά στα ανατολικά πολύ ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη αίθριος καιρός με ανέμους βόρειους ασθενείς μέχρι μέτριους. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Monday, 20-Jul-98 20:44:21
    Τυπικό Αυγουστιάτικο τελικά το μελτέμι των τελευταίων ημερών, φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες της εβδομάδας, με τους βοριάδες να φθάνουν στο Αιγαίο τοπικά και τα 8 μποφώρ. Κάποια εξασθένηση περιμένουμε απο την Παρασκευή, οπότε ανεβαίνει λίγο και η θερμοκρασία.

    Συγκεκριμένα μέχρι και την Πέμπτη το σκηνικό δεν αλλάζει, αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, με βόρειους ανέμους, μέχρι 4 μποφώρ στα Δυτικά, 6 με 7 στα Ανατολικά και κατά τόπους στο Αιγαίο και 8 μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία, χωρίς αλλαγή θα κυμαίνεται στα Δυτικά απο 18 μέχρι 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 17 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου απο 21 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 20 July 1998 - 18:11:54 UTC