Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-09-21

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Δόθηκε στη δημοσιότητα η βιντεοταινία με την κατάθεση του Μπίλ Κλίντον

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Συνάντηση Μητσοτάκη-Γιλμάζ
  • [02] Ομοψυχία αναζητείται στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Εως και τρείς μέρες στους ετεροδημότες
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Φουντώνει ο απεργιακός πυρετός
  • [05] Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες των λεωφορειόδρομων
  • [06] Ξάνθη:Απολογείθηκε ο παιδεραστής
  • [07] 70 νέα τμήματα σε ΤΕΙ-ΑΕΙ εξήγγειλε ο Γ.Αρσένης
  • [08] Ανησυχία για το μπρελόκ-πιστόλι
  • [09] Ακατάλληλο ψωμί στην αγορά
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [10] Αντίθεση Κ.Χένς στην ένταξη της Τουρκίας
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [11] Αντιδράσεις για την δίωξη Κλίντον
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Βιολογικές αποδείξεις στην σχέση Μόνικας-Κλίντον
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Πτώση του Dow Jones
  • [14] Χρηματιστήριο
  • [15] 59.000 περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντόπισε το ΣΔΟΕ
  • [Η] Υγεία - Ειδήσεις

  • [16] Στοιχεία σόκ για το κάπνισμα
  • [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Δόθηκε στη δημοσιότητα η βιντεοταινία με την κατάθεση του Μπίλ Κλίντον

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 22:21:58
    Ο Μπιλ Κλίντον έδειχνε ανέκφραστος, αλλά φανερά διακατείχετο από ένταση και ορισμένες φορές εξοργισμένος όταν άρχισε τις ερωτήσεις ο Σόλομον Βάϊζενμπεργκ, ένας από τους συνεργάτες του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ.

    "Δεν είναι μυστικό για κανένα ότι ήλπιζα αυτή η σχέση να μην δημοσιοποιηθεί ποτέ. Οταν κάποιος μου ζητούσε λεπτομέρειες έλεγα: Δεν θέλω να γίνεις μάρτυρας ή να σου δώσω πληροφορίες, μπορεί να σου δημιουργήσουν προβλήματα.

    Τη βιντεοταινία μετέδωσαν απ ευθείας το CNN, το Fox, το CSPAN, το ΜSΝΒC.ενώ εκατομμύρια άλλοι παρακολούθησαν από το Ιnternet.

    Ο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του δεν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, αλλά στη Νέα Υόρκη στα Ηνωμένα Εθνη, όπου αφού αντήλλαξε τις συνηθισμένες, αλλά στην παρούσα φάση αρκετά εγκάρδιες χειραψίες με τον Κόφι Αννάν, εκφώνησε τον λόγο του.

    Κανένα από τα κανάλια και κυρίως το CNN δεν διέκοψε για να μεταδώσει την ομιλία του προέδρου.

    Παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν 3.183 σελίδες με στοιχεία που αφορούν τη διερεύνηση της σχέσης του Μπιλ Κλίντον με τη νεαρή εκπαιδευόμενη στον Λευκό Οίκο, για την οποία ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι ήταν μία ``δύσκολη και προσωπικά οδυνηρή υπόθεση``. Η βιντεοταινία άρχισε να προβάλεται από τα αμερικανικά κανάλια περίπου στις 16.30 το απόγευμα- ώρα Ελλάδας.

    Χαρακτηριστικό της αντίδρασης της αμερικανικής χρηματαγοράς αμέσως μόλις δώθηκε στη δημοσιοτητα η βιντεοκασσέτα με την κατάθεση του Μπιλ Κλίντον είναι το γεγονός ότι ο δείκτης Ντάου Τζόουνς του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχασε περισσότερες από 160 μονάδες μόλις άρχισε η συνεδρίαση, πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 8000 μονάδων. Η Ουόλ Στριτ ανησυχεί -όπως επισημαίνουν οι αναλυτές- μήπως η μετάδοση της βιντεοταινίας οδηγήσει ακόμη και σε παράιτηση του Κλίντον.

    Εν συνεχεία υπήρχε μία ανάκαμψη και αυτή την ώρα βρίσκερται περίπου στις - 110 μονάδες.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 21:58:26

    [01] Συνάντηση Μητσοτάκη-Γιλμάζ

    Φιλική χαρακτήρισαν Μεσούτ Γιλμάζ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, την συνάντησή τους, στη Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο δήλωσαν ότι έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Κληρίδη και θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό, για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

    [02] Ομοψυχία αναζητείται στο ΠΑΣΟΚ

    Ομοψυχία αναζητείται στο ΠΑΣΟΚ μία μόλις ημέρα μετά την ταραχώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και τις βολές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατά της ηγετικής ομάδας.

    Ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης που συναντήθηκε το πρωί στου Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, δηλώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ότι στο κόμμα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα από τις ατέρμονες και ανακατεμένες πολιτικές φιλοδοξίες. Μάλιστα ο Κώστας Σκανδαλίδης ζητεί να μπούν τα ξίφη στις θήκες τους.

    Το μεσημέρι, ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος που συναντήθηκε στο Υπουργείο 'Αμυνας με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, είπε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Αλβανία και Κοσυφοπέδιο, καθώς και άλλα ζητήματα-όπως η Οικονομία-που απασχολούν σοβαρά τον ελληνικό Λαό.

    Απ'την πλευρά του ο κύριος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τον Κώστα Σημίτη, ότι άλλα λέει ως πρόεδρος και άλλα ως πρωθυπουργός.

    [03] Εως και τρείς μέρες στους ετεροδημότες

    Αδεια έως και τρείς εργάσιμες ημέρες δικαιούνται οι ετεροδημότες που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Για την σχετική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 21:56:55

    [04] Φουντώνει ο απεργιακός πυρετός

    Φουντώνει ο απεργιακός πυρετός στο χώρο της Υγείας απ'τις περικοπές των εφημεριών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν να αντιδρούν, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε πανιατρική απεργία την Τετάρτη, με τη συμμετοχή και των γιατρών του ΙΚΑ.

    Σήμερα αναμένεται και η απόφαση για επέκταση της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών στην επαρχία.

    Διαδοχικές 24ωρες απεργίες από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, αποφάσισε το μεσημέρι η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας.

    Σε σταση εργασίας 11.00 το πρωί με 17.00 το απόγευμα κατέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα τρόλεϋ, στα πράσινα λεωφορεία και στον ηλεκτρικό,- αντιδρούν στο νομοσχέδιο για της αστικές συγκοινωνίες.

    [05] Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες των λεωφορειόδρομων

    Με αυστηρά πρόστιμα απειλούνται οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, που παραβιάζουν τους λεωφορειόδρομους.

    Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών, αλλά και η Τροχαία θα χρησιμοποιήσουν ελεγκτές, καθώς και κάμερες, που θα τοποθετηθούν ακόμα και σε λεωφορεία, με σκοπό να εντοπίζουν τους παραβάτες.

    [06] Ξάνθη: Απολογείθηκε ο παιδεραστής

    Δυόμιση ώρες κράτησε η απολογία του 32χρονου παιδεραστή, απο τα Αβδηρα Ξάνθης, που προσπάθησε την περασμένη Παρασκευή να ασελγήσει εις βάρος τριών ανήλικων αγοριών, στο χωριό Ξεριά Καβάλας.

    Με την σύμφωνη γνώμη της ανακριτριας και του Εισαγγελέα Καβάλας, ο σάτυρος οδηγηθηκε στις φυλακές Κομοτηνής.

    [07] 70 νέα τμήματα σε ΤΕΙ-ΑΕΙ εξήγγειλε ο Γ.Αρσένης

    Τη δημιουργία εβδομήντα νέων τμημάτων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσενης , που επισκέφθηκε την Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου.

    Ο κ. Αρσένης συναντήθηκε και με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που τον υποδεχθηκαν με πανώ και συνθήματα στην είσοδο της σχολής.

    Μετ'εμποδίων συνεχίζονται τα μαθήματα στα σχολεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που επισημαίνει ελλείψεις σε διδακτήρια και προσωπικό.

    Την ίδια ώρα, αύξηση 20% παρουσίασαν οι εγγραφές μαθητών στα Φροντιστήρια, παρά την προτροπή του Υπουργείου Παιδείας να παρακολουθούν την ενισχυτική διδασκαλία μέσα στα σχολεία.

    [08] Ανησυχία για το μπρελόκ-πιστόλι

    Ανησυχίες προκαλούν οι αποκαλύψεις που έγιναν στο συνέδριο Ιατροδικαστικής στη Θεσσαλονίκη για τα μικροσκοπικά όπλα-τύπου στυλό ή μπρελόκ-που κυκλοφορούν στην Αγορά.Στα συγκεκριμένα όπλα αποδίδονται οι θάνατοι δύο ανθρώπων στη χώρα μας, ενώ οι αστυνομικές αρχές έχουν εντείνει τις έρευνες στα αεροδρόμια και στις συνοριακές διαβάσεις για να αποτρέψουν την εισαγωγή τέτοιου υλικού.

    [09] Ακατάλληλο ψωμί στην αγορά

    Ακατάλληλο ψωμί κυκλοφορεί στην αγορά. Ο έλεγχος από τα συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών έδειξε ότι από τα 53 δείγματα, τα 20 ήταν ή άψητα ή ακατάλληλα, επειδή περιείχαν υπερβολικές ποσότητες βελτιωτικών, γεγονότα τα οποία τα καθιστούν εστίες μικροβίων.

    Ο Νομάρχης Αθηνών, Δημήτρης Ευσταθιάδης, έδωσε εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 21:58:02

    [10] Αντίθεση Κ.Χένς στην ένταξη της Τουρκίας

    Τη σαφέστατη αντίθεσή του σε μια ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διακήρυξε σήμερα στη Βιέννη ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κλάους Χενς, μιλώντας σε συνέδριο ομοσπονδιών συνδικάτων απο χώρες-μέλη της ΕΕ και υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    "Η διεύρυνση εχει και τα όριά της", τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Χένς για να σημειώσει με έμφαση, πως σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταντήσει κάποια στιγμή να μήν είναι "ούτε Ευρωπαϊκή, αλλά ούτε και Ενωση".

    Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε, πως η Τουρκία είναι έτσι κι αλλιώς μια χώρα πολύπλευρα συνδεδεμένη με την Ευρώπη και πως απο την πλευρά της ΕΕ θα πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον για μια καλή σχέση με την Τουρκία.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 21:58:43

    [11] Αντιδράσεις για την δίωξη Κλίντον

    Σαν μια χώρα διχασμένη σ'εκείνους που βρήκαν στην υποκρισία φιλότιμο και κείνους που συμφέρει να την αποκαλούν αδίκημα, μοιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.

    Την ίδια ώρα που το ελεγχόμενο απο τους ρεπουμπλικανούς Κογκρέσσο αρχίζει την εξέταση της διαδικασίας αποπομπής του προέδρου Κλίντον,και ήδη κλήθηκε να ψηφίσει για την δημοσιοποίηση της κασσέτας απο την κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Λευκός Οικος περνά στην αντεπίθεση.

    Προώθησε λοιπόν στα μήντια εκτενή άρθρα σχετικά με την εξωσυζυγική σχεση που διατηρούσε στο παρελθόν ο Χένρι Χάιντ, πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής του Κογκρέσσου, η οποία θα αποφασίσει εαν συντρέχουν λόγοι για να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Κλίντον.

    μολονότι πρόκειται για μια παλιά ιστορία, χρονολογείται απο τη δεκαετία του 60, ο στόχος των Δημοκρατικών είναι να διαβάλλουν στα μάτια του αμερικανικού λαού τους ίδιους τους δικαστές του προέδρου και να επηρεάσουν την αποφαση.

    Ο Χάιντ είναι ο τρίτος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής για τον οποίον γίνονται αποκαλύψεις σχετικά με μυστικά της προσωπικής του ζωής μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Κυβερνητικών Υποθέσεων, Ντάν Μπάρτον, είχε υποχρεωθεί να αναγνωρίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι έχει αποκτήσει ένα παιδί εκτός γάμου, μετά απο έρευνες που είχε ξεκινήσει ο Τύπος σχετικά με την υπόθεση. Και οι εφημερίδες πρόσφατα αποκάλυψαν ότι η βουλευτής του Αινταχο, Ελεν Τσίνογουεθ, διατηρούσε επίσης εξωσυζυγική σχέση.

    Ετσι φαίνεται πως θα έχουμε την ευκαιρία, εως ότου λήξει το σκάνδαλο Λεβίνσκι να γνωρίσουμε με λεπτομέρειες όλες τις σεξουαλικές ατασθαλίες των αμερικανών βουλευτών απο το 1950 έως και σήμερα, αφού μετην κόντρα τους Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ανοίγουν το Κουτί της Πανδώρας σ'ολόκληρο τον κόσμο να δεί και να θαυμάσει.

    Ο μόνος σοφός για την ώρα, ο αμερικανικός λαός που βλέπει το διεθνές ξεφτίλισμα της πολιτικής ζωής στη Γουάσιγκτον, να φέρνει σύννεφα στην οικονομία και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις επιθυμεί να τελειώνει αυτή η ιστορία όσο πιο γρήγορα γίνεται με μια απλή επίπληξη του προέδρου.

    Για να γυρίσει βεβαια στην ευημερία που απολάμβανε πριν το σκάνδαλο αρχίζει να επηρεάζει χρηματιστηριακούς δείκτες και αμερικανικά νοικοκυριά.

    Αλλωστε η πέτρα του σκανδάλου που κάνει την καρέκλα του προέδρου να τρίζει, η γλυκιά Μόνικα φαίνεται πως κανει διακοπές στην Αυστραλία σε τροπικό θέρετρο.

    Η 25χρονη πρώην μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο έγινε αντιληπτή χθες βράδυ από δημοσιογράφους στο κοσμικό εστιατόριο "Nautilus" του αριστοκρατικού Πορτ Ντάγκλας στο Κουϊνσλαντ.

    Αυτή τουλάχιστον προσπαθεί να ξαναβάλει τη ζωή της σε κάποια σειρά.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 21:57:12

    [12] Βιολογικές αποδείξεις στην σχέση Μόνικας-Κλίντον

    Βιολογικές αποδείξεις πλέον επιβεβαιώνουν ότο ο πρόεδρος Κλίντον και νεαρή Μόνικα έιχαν σεξουαλικές σχέσεις. Μετά από συμφωνία με το γραφείο του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ, η Μόνικα Λουίνσκι δέχθηκε στις 28 Ιουλίου του 1998 να δώσει προς εξέταση το μπλε φορεμά της,που η ίδια βεβαίωσε ότι περιέχει λεκέδες από το σπέρμα του Μπιλ Κλίντον στην επαφή που είχαν στις 28 Φεβρουαρίου του 1997.

    Η αρχική εξέταση των λεκέδων του φορέματος κατέδειξε ότι πραγματι οι λεκέδες προέρχονται από σπέρμα. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να δώσει ίχνη του αίματος του. Με εξετάσεις DNA στα χημικά εργαστήρια του FBI, αποδείχθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ο άνδρας με τον οποίο η Μόνικα είχε ερωτικη επαφή.

    Στην έκθεση του Κένεθ Σταρ, γινεται επίσης αναφορά στα τηλεφωνικά μηνύματα που αφηνε ο Πρόεδρος στον προσωπικο τηλεφωνητή της Μόνικα Λουίνσκι, τα οποία στην έκθεση χαρακτηρίζονται ως "αρκετά αθώα και αβλαβή". Οταν η Μόνικα ερωτήθη αν θυμάται καποιο από αυτά, απάντησε ότι τα θυμάται όλα ακριβώς.

    Ενα από αυτά ήταν "Γεια", άλλο, σε εντονότερο τονο, καθώς ο πρόεδρος νόμιζε ότι η Μόνικα βρισκόταν στο σπίτι, έλεγε "Ελα,εγώ είμαι,απάντησε στο τηλέφωνο!"

    Επιπλέον,όπως αναφέρει η έκθεση Σταρ,η Μόνικα Λουίνσκι έχει συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ντοκουμέντων, που περιλαμβάνουν γράμματα και σημειώματα της ίδιας προς τον πρόεδρο. Επίσης, έχει βρεθεί και ένα ημερολόγιο με ημερομηνίες σε κύκλο, που δείχνουν τις επαφές, τις συναντήσεις και τις τηλεφωνικές συνομιλίες της με τον Μπίλ Κλίντον.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 21:56:36

    [13] Πτώση του Dow Jones

    Κραδασμούς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προκάλεσε η βιντεοσκοπημένη μετάδοση της κατάθεσης του Μπιλ Κλίντον για το Μόνικα-γκέητ.

    Ο δείκτης Ντόου Τζόουνς του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχασε περισσότερες από 100 μονάδες λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης καθώς επικρατεί ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για τις οικονομίες της Ασίας και της Ιαπωνίας. Η Ουόλ Στριτ ανησυχεί μήπως η μετάδοση της βιντεοταινίας με την κατάθεση του Προέδρου Κλίντον ενώπιον του Σώματος των Ενόρκων για το σκάνδαλο Λιουϊνσκι μπορεί να οδηγήσει στην παραίτησή του.

    [14] Χρηματιστήριο

    Με σημαντική πτώση 4,22% έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς τόσο το σκάνδαλο Λεβίνσκι, όσο και η υποτίμηση των Ιαπωνικών ομολόγων, πίεσαν αισθητά την αγορά.

    Σημαντική πτώση σημείωσαν, επίσης και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    [15] 59.000 περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντόπισε το ΣΔΟΕ

    Τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντόπισε το ΣΔΟΕ. Μεταξύ των 59.000 περιπτώσεων συγκαταλέγονται δύο πολύ γνωστοί τραγουδιστές, μια τραγουδίστρια, πολλοί δικηγόροι και συμβολαιογραφοι καθως και τρεις γιατροί.

    Ειναι χαρακτηριστικό ότι σε 8.953 ελέγχους διαπιστώθηκαν οτι 59.000 παραβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, που ξεπερνουν το ποσοστό του 56, 32%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στους 87 ελεύθερους επαγγελματίες οι 49 φοροδιέφευγαν. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν ενώ στοιχεία αναμένεται να δοθούν αυτή την εβδομάδα.

    [Η] Υγεία - Ειδήσεις

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 22:10:03

    [16] Στοιχεία σόκ για το κάπνισμα

    Πάνω από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα, ενώ υπολογίζεται ότι από το 1950 ως και το έτος 2000, το τσιγάρο θα ευθύνεται για τον θάνατο 20 εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιάς ηπείρου, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναπνευστικών Παθήσεων καθηγητής Χάρης Ρούσσος.

    Οι δηλώσεις του έγιναν μετα την απονομή βραβείου εκ μέρους της Εταιρίας στον επίτροπο της Κομισιόν για την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις και τις κοινωνικές υποθέσεις Πάντραϊγκ Φλιν, για την συμβολή του στην μάχη κατά του καπνίσματος.

    Συγκεκριμένα, στις 13 Μαϊου το νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε οδηγία της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να καταργήσουν όλες τις μορφές διαφήμισης τσιγάρων μέσα σε πέντε χρόνια.

    Απο τις δηλώσεις Ρούσσου βγαίνουν κι άλλα ανησυχητικά συμπεράσματα που αφορούν συνέπειες της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος.

    Για παράδειγμα, ακομη κι οσοι καπνιστες δεν εμφανίσουν καρκίνο εμφανίζουν συχνότερα χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και καρδιαγγειακές παθήσεις".

    Tώρα όσον αφορά τη μάχη για την απαγόρευση διαφημίσεων, αξίζει να σημειωθεί πως καθοριστική ήταν η ψήφος της Ελλάδας, όταν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της πολιτικής των βιομηχανιών καπνού.

    Η απόφαση της Ελλάδας να υπερψηφίσει τελικά την απαγόρευση στο Συμβούλιο Υγείας, στις 4 Δεκεμβρίου 1997 αποτέλεσε σημαντική αλλαγή στάσης και ουσιαστικά σηματοδότησε την αποδοχή της της ελληνικής αντιπροσωπείας επιτεύχθηκε μια "άνετη πλειοψηφία" 62 συμβούλων. Πέντε μήνες αργότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την οδηγία.

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Monday, 21-Sep-98 21:59:53
    Δεν αλλάζει την Τρίτη το σκηνικό του καιρού. Τοπική συννεφιά στα Κεντρικά και Βόρεια, λίγες βροχές μόνο όμως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου, ενώ οι μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι διατηρούνται και η θερμοκρασία θα πλησιάσει στους 21 βαθμούς στα Βόρεια και στους 26 με 27 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Στην Αττική θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, που κατά διαστήματα, κυρίως το απόγευμα, θα είναι κάπως περισσότερα, ιδιαίτερα στα Βόρεια του νομού.

    Οι άνεμοι παραμένουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στην Αθήνα από 15 μέχρι 26 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει παροδική συννεφιά, με βορειοδυτικούς ανέμους, που η έντασή τους όμως δεν θα ξεπερνά τα 4 μποφώρ και θερμοκρασία να κυμαίνεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Monday, 21-Sep-98 21:59:33
    Παρά την τοπική συννεφιά που θα έχουμε και το επόμενο διήμερο, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια οι βροχές θα είναι λίγες και μόνο στη βορειοανατολική Ελλάδα, ενώ οι βορειοδυτικοί άνεμοι διατηρούνται και η θερμοκρασία δεν αλλάζει σημαντικά. Απο την Πέμπτη όμως και κυρίως την Παρασκευή, ο καιρός βελτιώνεται αρκετά καθώς οι άνεμοι εξασθενούν και ανεβαίνει η θερμοκρασια.

    Ιδια περίπου εικόνα του καιρού την Τετάρτη και την Πέμπτη με τοπική συννεφιά στα κεντρικά και βόρεια και λίγες πρόσκαιρες βροχές μόνο όμως στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου, που μάλιστα απο την Πέμπτη το πρωί θα σταματήσουν.

    Οι άνεμοι απο βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, 4 με 5 ενισχυόμενοι την Πέμπτη στο Αιγαίο σε 6 μποφωρ, ενώ η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 21 βαθμούς στα βόρεια και στους 26 με 27 στην υπόλοιπη χωρα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Monday, 21 September 1998 - 19:42:01 UTC