Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 98-12-08

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr/> - email: antenna@compulink.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Μαθητική έκρηξη

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Η ΝΔ προηγείται στα γκάλοπ
  • [02] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση
  • [03] Δύο "όχι", ένα "ναί", από Σρέντερ
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Στο δρόμο και τα τρακτέρ
  • [05] Αρχισε ο χειμώνας
  • [06] Ρεμούλες στα έργα
  • [07] Εισβολή κουκουλοφόρων στην Ελασσόνα
  • [08] Κατά Ρουσέλ ο εισαγγελέας
  • [09] Βιαστής
  • [10] Η απαγωγή ήταν μπλόφα;
  • [11] Μέθοδος μαφίας
  • [12] Γέννηση 62 χρόνων
  • [13] Ξαναδικάζεται η Γιαννακοπούλου
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [14] Τουρκία-Αρνηση της Τσιλέρ
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [15] ΝΑΤΟ-Στρατηγικό δόγμα για τον 21ο αιώνα
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [16] Τραγική πυρκαγιά
  • [17] Εξεργέσεις στο Αφγανιστάν
  • [18] Φιλοζωϊκές αντιδράσεις
  • [19] Πέθανε ο Μπάροους
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [20] Mείωση των επιτοκίων
  • [21] Αισιοδοξεί ο Παπαδήμος
  • [22] Φθηνοί και φτωχοί
  • [23] Χρηματιστήριο
  • [Η] Καιρός - Σήμερα

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Μαθητική έκρηξη

    Last Updated: Tuesday, 08-Dec-98 20:03:39
    Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της Παιδείας.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

    Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με τον Εισαγγελέα Ποινικής δίωξης στην προσπάθεια του να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των καταλήψεων.

    Μέσα στις επόμενες ημέρες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα επισκεφθούν σχολεία που τελούν υπό κατάληψη και θα ζητήσουν από τους καταληψίες να αποχωρήσουν με ειρηνικό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενημερώσουν στα αστυνομικά τμήματα κάθε περιόχης.

    Στην Αθήνα οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές απο τα τρία Λύκεια του Περάματος, με επικεφαλής το Δημοτικο Συμβούλιο και το Δήμαρχο, παρέδωσαν στο Υπουργείο Παιδείας το πρωϊ τα κλειδιά των σχολείων, υπογραμμίζοντας πως δεν θα γίνουν μαθήματα άν δεν καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές.

    Ο Γεράσιμος Αρσένης ανυποχώρητος στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρύθμισης, ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τους καθηγητές.

    Και μιλώντας στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων, δήλωσε για τους αναπληρωτές καθηγητές, ότι εάν μέχρι το 2.002, δήλαδη μετά από την πενταετία των μεταβατικών διατάξεων, δεν έχουν απορροφηθεί οι αναπληρωτές, που έχουν ωστόσο διετή προϋπηρεσία αυτοί θα διορισθούν κατά προτεραιότητα στο Δημόσιο.

    Η συνεδρίαση πάντως της επιτροπής έγινε σε φορτισμένο κλίμα καθώς οι βουλευτές όλων των κομμάτων ζητούσαν να γίνει συζήτηση για τον αναβρασμό που επικρατεί στο χώρο τηςε παιδείας.

    Οι μαθητές εμμένουν στις καταλήψεις.

    Αύριο είναι η ημέρα των συλλαλητηρίων σε Αθήνα αλλά και σε άλλες 44 πόλεις με τη συμμετοχή και των καθηγητών που θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    Last Updated: Tuesday, 08-Dec-98 20:06:01

    [01] Η ΝΔ προηγείται στα γκάλοπ

    Δικομματικό σκηνικό με αύξηση των ποσοστών των δύο πόλων περιγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB και ταυτόχρονα διεύρυνση της ψαλίδας κατά 6, 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

    ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 25,3% και Ν.Δ. το 31,8% Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, ο ΣΥΝ 4,8%, το ΔΗΚΚΙ 5,2% και η Πολιτική Ανοιξη 1,5%. Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,2%, ενώ σχετικά σταθερή είναι η εκδήλωση δυσαρέσκειας με πρόθεση ψήφου λευκό ή άκυρο συνολικά 8,5%, οπως και οι αναποφάσιστοι, με ποσοστό 13,8%.

    Η συσπείρωση των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ είναι αυξημένη κατά 7,5% και φθάνει στο 68,9%, ενώ της Ν.Δ. αυξήθηκε κατά 6,9% και φθάνει στο απόλυτο σημείο με 91,1%.

    Οι μετακινήσεις απο ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προς της Ν.Δ. φθάνει το 4,6%, πρός το ΔΗΚΚΙ το 5,7% και του Συνασπισμού το 3,8%.

    Απο τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το 1,8% μετακινείται πρός το ΠΑΣΟΚ και το 1,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα και Πολιτική Ανοιξη. Ωστόσο, στο ερώτημα ποιό από τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τοπου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 2,5%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,6% αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 2,6 και η Ν.Δ. 26,3% ενισχυοντας το ποσοστό της κατά 3 μονάδες. Πάντως, μεγάλο ποσοστό 38,4% απαντά κανένα κόμμα.

    Μικρής τάξης αύξηση της δημοτικότητάς τους έχουν οι κύριοι Σημιτης και Καραμανλής. Οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό φθάνουν το 31,4%, για τον κ.

    Καραμανλή το 39,7% για την κυρία Παπαρήγα το 14%, ενώ σε υψηλά επίπεδα με 46,5% παραμένει η δημοτικότητα των κυρίων Κωνσταντόπουλου και Τσοβόλα. Στο 16% είναι η δημοτικότητα του κ. Σαμαρά.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνων, ο Δημαρχος Αθηναίων και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα. Η δημοτικοτητα του κ. Χριστόδουλου αυξήθηκε τρείς μονάδες από τον Ιούνιο και έφθασε το 76,4%, του κ. Αβραμόπουλου στο 71,3%, του κ. Στεφανοπουλου στο 69,5%. Ακολουθούν η κυρία Γιάννα Δασκαλάκη με 59,5%, ο κ. Κακλαμάνης με 51,7%, ο κ. Βενιζέλος με 47%, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με 46,7%, ο κ. Τσοχατζόπουλος με 45,4%, η κυρία Βάσω Παπανδρεου με 38%, ο κ. Σουφλιάς με 37,2% και η κυρία Μπακογιάννη με 34,9%.

    Υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων συμφωνεί με το να παρεμβαινει σε όλα τα θέματα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. 48,3% συμφωνεί απόλυτα στο ερώτημα, 21, 3% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί, 10,5% είναι ουδέτερο, 8,2% δηλώνει ότι μάλλον διαφωνεί και 11,2% διαφωνεί απόλυτα.

    [02] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση

    Εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για αλχημείες και σκηνοθετημένους αριθμούς, στην προσπάθεια ενταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

    Ο προεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι, την πολιτική που θα εξαγγείλει προεκλογικά, θα εφαρμόσει και ως κυβέρνηση. Μίλησε για αποκρατικοποιήσεις στις τράπεζες, την Ολυμπιακή και τις Αστικές συγκοινωνίες και για σταθερό απλοποιημένο και με χαμηλους συντελεστες φορολογικό σύστημα. Εκανε ακόμα, άνοιγμα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν γαλάζιοι, πράσινοι και κόκκινοι πολίτες αλλά εκείνοι που βολεύονται από την παρακμή και εκείνοι που αγωνιούν για το αύριο του τόπου.

    [03] Δύο "όχι", ένα "ναί", από Σρέντερ

    Διαφορετικές οι προσεγγίσεις Σημίτη-Σρέντερ στη Βόννη, επί της διαπραγμάτευσης για την ΑΤΖΕΝΤΑ 2000.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος επανέλαβε τη βούληση της Βοννης για δραστικές περικοπές των κονδυλίων κοινωνικής και αγροτικής πολιτικής, και ξέκοψε το θέμα της επιστροφής του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα. Δεσμεύθηκε, όμως, να μην αναβαθμισθεί η Τουρκία στη Διάσκεψη Κορυφής της Βιέννης την Παρασκευή.

    Εν' τω μεταξύ στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθεί στην εισήγηση προς τη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης η Τουρκία ώς υπό ένταξη χώρα.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    Last Updated: Tuesday, 08-Dec-98 20:05:22

    [04] Στο δρόμο και τα τρακτέρ

    Με παρέλαση των τρακτέρ και δυναμική συγκέντρωση στα Τρίκαλα άρχισε ο χορός των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σήμερα θα συγκεντρωθούν στη Λάρισα.

    Ο υπουργός Γεωργίας, εν' τω μεταξύ, μέσω του ΑΝΤ1, δήλωσε πρόθυμος για διάλογο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα άλλων εποχών.

    [05] Αρχισε ο χειμώνας

    Βαρυχειμωνιά ενσκύπτει, με χιόνια, ακόμη και στην Αττική...

    Σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της ΕΜΥ από σήμερα αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους βορειάδες, τα χιόνια ακόμη και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

    Ηδη τα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα πέφτει χιονόνερο με προοπτική το βράδυ να το γυρίσει σε χιόνι στα βόρεια προάστια.

    [06] Ρεμούλες στα έργα

    Εκθεση-βόμβα του Υπουργείου Εσωτερικών για κομπίνες στα δημόσια έργα αποκαλύπτει σήμερα η Απογευματινή.

    Εμπειρογνώμονες του υπουργείου μετά από έρευνα ανακάλυψαν εικονικές εκπτώσεις, υποκοστολογήσεις χωρίς μελέτες, αυξήσεις εκ' των υστέρων και συμμετοχή νομαρχών και δημάρχων σε απευθείας αναθέσεις.

    [07] Εισβολή κουκουλοφόρων στην Ελασσόνα

    Κουκουλοφόροι λήστες εισέβαλαν τα ξημερώματα σε καφετέρια, στο 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας και με την απειλή κυνηγετικών όπλων προσπάθησαν να κλειδώσουν τον Ηλία Δάγκα 52 χρόνων, δασικό υπάλληλο, σύζυγο της ιδιοκτήτριας μέσα στην τουαλέτα.

    Ο Δραγκας αντεδρασε και οι ληστές τον πυροβόλησαν στο θώρακα και το αριστερό χέρι και διέφυγαν παίρνοντας το υπηρεσιακό περίστροφό του.

    Ο Δράγκας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Κατερίνης.

    [08] Κατά Ρουσέλ ο εισαγγελέας

    Την ενοχή του Τιερύ Ρουσέλ για συκοφαντική δυσφήμιση των μελών του ιδρύματος Ωνάση ζήτησε ο εισαγγελέας του τριμελούς πλημμελιοδικείου Ιωάννης Γιώτης.

    Χαρακτήρισε ψευδείς όλους τους ισχυρισμούς του Ρουσέλ σε βάρος των μελών του ιδρύματος και ανέφερε ότι η Χριστίνα Ωνάση δεν εμπιστευόταν τον συζυγό της ενώ αντίθετα περιέβαλε με την εμπιστοσύνη της τους ανθρώπους τους ιδρύματος.

    Ο εισαγγελέας είπε πως τα λόγια του Ρουσέλ ότι όλα τα κάνει για την Αθηνά αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν υα συμφέροντα του στη δίκη και ανέφερε ότι ο Τιερύ Ρουσέλ θέλησε να επεκτείνει και στην Ελλάδα τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε στην Ελβετία υπολογίζοντας πως άν πετύχει την καταδίκη των υπεύθυνων του ιδρύματος θα έχει ένα ακόμη όπλο.

    [09] Βιαστής

    Στο Αστυνομικό τμήμα Λούρου Πρεβέζης κρατείται ο 27χρνος Αλβανός Μένα Μπασκίμ, ο οποίος το περασμένο Σάββατο βίασε μια 52χρονη βορειοηπειρώτισσα, μέσα στο σπίτι της, στο χωριό Βρυσούλα.

    [10] Η απαγωγή ήταν μπλόφα;

    Στον εισαγγελέα παραπέμθηκε ο επιχειρηματίας Γεώργιος Λεωνιδόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής. Ο Λεωνιδόπουλος κατήγγειλε ως ηθικό αυτουργό το δικηγόρο Παναγιώτη Μυλωνά, ο οποίος υπέβαλε εναντίον του μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

    [11] Μέθοδος μαφίας

    Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας αποδίδει η αστυνομία τη μαφιόζικη επίθεση εναντίον του 30χρονου Νίκου Γρηγοράκου, στην Ηλιούπολη.

    Οι άγνωστοι δράστες ενεργοποίησαν με τηλεχειριστήριο εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο του Γρηγοράκου, ο οποίος σύμφωνα με την ασφάλεια είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε σπείρα εκβιαστών

    Ο Γρηγοράκος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και η κατάσταση του παραμένει σοβαρή και κινδυνεύει να μείνει παράλυτος.

    [12] Γέννηση 62 χρόνων

    Σύγχρονη Σάρα με τη βοήθεια της επιστήμης.

    62χρονη έφερε στον κόσμο ενα υγιέσταο κοριτσάκι με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το μωρό, πάντως, δεν πρόκειται να γνωρίσει πατέρα, καθώς ο σύζυγος της 62χρονης πέθανε το καλοκαίρι σε ηλικία 77 ετών.

    [13] Ξαναδικάζεται η Γιαννακοπούλου

    Αντιμέτωπη και πάλι με τα ισόβια η Κάτια Γιαννακοπούλου για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη, Ανθιμου Ελευθεριάδη.

    Ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου κακουργιοδικείου της Αθήνας που επέβαλε στην Γιανννακοπούλου κάθειρξη 20 ετών.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    Last Updated: Tuesday, 08-Dec-98 20:05:51

    [14] Τουρκία-Αρνηση της Τσιλέρ

    Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του "Κόμματος του Ορθού Δρόμου" Τανσού Τσιλέρ αρνήθηκε σήμερα να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να σχηματίσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Η Τσιλέρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το "Κόμμα του Ορθού Δρόμου" αρνείται να συμμετάσχει "σε μία κυβέρνηση συνασπισμού όπως προτείνει ο Ετζεβίτ".

    Η Τσιλέρ επανέλαβε την πρόταση γιά μία ευρεία κυβέρνηση συνασπσμού με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, υπό τον Ετζεβίτ. Ομως αυτό σημαίνει και τη συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό του ισλαμικού "Κόμματος της Αρετής", κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο στρατός.

    Ο Ετζεβίτ, ηγέτης του "Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς", πρότεινε τη Δευτέρα στην Τσιλέρ να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα συμμετέχει και το "Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας" του απερχόμενου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα ο ηγέτης του ισλαμικού "Κόμματος της Αρετής" Ρετσάι Κουτάν κάλεσε τον Ετζεβίτ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης γιατί δεν έχει την απαιτούμενη υποστήριξη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    "Ο Ετζεβίτ δεν πρέπει να παρατείνει την κατάσταση...Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει υποστήριξη", τόνισε ο Κουτάν.

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 08-Dec-98 20:06:11

    [15] ΝΑΤΟ-Στρατηγικό δόγμα για τον 21ο αιώνα

    Συνεδριάζουν από τό πρωί στίς Βρυξέλλες οί υπουργοί εξωτερικών τών χωρών μελών τού ΝΑΤΟ γιά νά εξετάσουν τό νέο στρατηγικό δόγμα τής Συμμαχίας γιά τόν 21ο αιώνα.

    Η αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος της Συμμαχίας για τον επόμενο αιώνα, που θα ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Απρίλιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, είναι το πιο σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης.

    Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν να απαλειφθεί από το νέο δόγμα κάθε εχθρική αναφορά προς τη Ρωσία, αλλά υπάρχουν αρκετές διαφωνίες όσον αφορά τόν καθορισμό της νέας αποστολής της Συμμαχίας.

    Μεγάλο βάρος θά δοθεί καί στό θέμα της λήψης αποφάσεων για την ανάληψη δράσης από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

    Η Ουάσινγκτον δεν θέλει να εξαρτάται η Συμμαχία από τις εντολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Αντιθετως η Βόννη και το Παρίσι επιμένουν πως θα πρέπει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στη διαδικασία.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    Last Updated: Tuesday, 08-Dec-98 20:05:39

    [16] Τραγική πυρκαγιά

    Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη στις Φιλιππίνες με τον τραγικό θάνατο εικοσιενός ορφανών παιδιών από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορφανοτροφείο στην πρωτεύουσα Μανίλα.

    [17] Εξεργέσεις στο Αφγανιστάν

    Βίαιες λαϊκές εξεγέρσεις κατά του καθεστώτος των φανατικών Ισλαμιστών Ταλεμπάν έχουν ξεσπάσει σε πολλές επαρχίες του βορείου Αφγανιστάν.

    [18] Φιλοζωϊκές αντιδράσεις

    Η Πολιτοφυλακή για τα δικαιώματα των ζώων, μία ακραία φιλοζωική βρετανική οργάνωση απειλεί να σκοτώσει δέκα ανθρωπους, αν πεθανει από την απεργία πείνας που κήρυξε πριν 57 ημέρες ο Μπάρι Χορν, διαμαρτυρόμενος για τα πειράματα στα ζώα.

    [19] Πέθανε ο Μπάροους

    Ο αμερικανός τρομπετίστας, Ρόι Μπάροους, ένας από τους τελευταίους μεγάλους της χρυσής εποχής της τζάζ, πέθανε σήμερα στο Λονδίνο σε ηλικία 72 ετών.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    Last Updated: Tuesday, 08-Dec-98 20:04:59

    [20] Mείωση των επιτοκίων

    Θεαματικη βουτιά έκαναν σήμερα τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, στη δημοπρασία, προοιωνιζόταν αντίστοιχη κίνηση και των επιτοκίων στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και των πιστωτικών καρτών.

    Στη δημοπρασία των εντόκων το επιτόκο υποχώρησε απο 12,58 τοις εκατό τον Οκτώβριο, στο 10,46 τοις εκατό, δηλαδή πτωση 2,12 ποσοστιαίων μονάδων.

    Για τη πορεία των επιτοκίων, σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, μίλησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος.

    Στο πρώτο εξάμηνο του 1999 οι οικονομικοί παράγοντες περιμένουν μείωση του πληθωρισμού από το 4,2 τοις εκατό το Νοεμβριο στο 2 τοις εκατό.

    Αυτό, αν επιτευχθεί θα θίξει τα επιτόκια των δανείων: - στα στεγαστικά από 15 τοις εκατό σήμερα στο 11 τοις εκατό στις αρχές του 1999 - στα καταναλωτικά και προσωπικά από 18 έως 20 τοις εκατό στο 14 έως 16 τοις εκατό. - στις πιστωτικές κάρτες από 21 έως 24 τοις εκατό στο 17 έως 20 τοις εκατό.

    Για τη πορεία των επιτοκίων και τον πληθωρισμό μίλησε και ο υπουργος Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς.

    [21] Αισιοδοξεί ο Παπαδήμος

    Μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2% το πρώτο εξάμηνο του '99, προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Δήλωσε επίσης, ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις της οικονομίας για τη μείωση των επιτοκίων επισημαίνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Συμβούλιο της Νομισματικής Επιτροπής

    Παράλληλα ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων καταστολής του υπερδανεισμού, τονίζοντας ότι ορισμένες τράπεζες έχουν επισφαλείς απαιτήσεις στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών

    [22] Φθηνοί και φτωχοί

    Ελληνες και Πορτογάλοι, οι ουραγοί του πλούτου στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα των "ΤIMES" του Λονδίνου και τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ.

    Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι η πιο φθηνή χώρα στην Ευρωπαϊκη Ενωση.

    [23] Χρηματιστήριο

    Με πτώση 0,16%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 2566,73 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 87 δισεκατομμύρια 865 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Καιρός - Σήμερα

    Last Updated: Tuesday, 08-Dec-98 20:06:42
    Oι ισχυρές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια, οι καταιγίδες στο Αιγαίο και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Τετάρτη.

    Στην Αττική θα πέσει χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 8 βαθμούς.

    Χιόνια το πρωϊ προβλέπονται για την Θεσσαλονίκη όμως γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 4 βαθμούς κελσίου.

    [Θ] Καιρός - Πρόγνωση

    Last Updated:Tuesday, 08-Dec-98 20:06:37
    Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει το επόμενο 24ωρο ο καιρός, πρόσκαιρα όμως γιατί απο την Πέμπτη το απόγευμα και κυρίως την Παρασκευή χαλάει και πάλι με βροχές και καταιγίδες. Το Σαββατοκύριακο ωστόσο, βελτιωνεται στις περισσότερες περιοχές της χωρας.

    Την Πέμπτη στην ανατολική Ελλάδα θα υπάρχει τοπική συννεφιά. Στην υπόλοιπη χωρα αρχικά ο καιρός θα είναι καλός, βαθμίαια όμως θα συννεφιάσει στα δυτικά και θα βρέξει, ενώ θα χιονίσει στα ορεινά.

    Οι άνεμοι στα ανατολικά βόρειοι - βορειοανατολικοί γύρω στα 6 με 7 μποφωρ που ωστόσο βαθμίαια θα γίνουν δυτικοί και θα εξασθενήσουν, ενώ στις άλλες περιοχές θα είναι νοτιοδυτικοί γύρω στα 4 με 5 μποφωρ.

    Η θερμοκρασία παρότι στη διάρκεια της ημέρας ανεβαινει 2 με 3 βαθμούς, τη νύχτα και νωρίς το πρωί παραμένει αρκετά χαμηλή με κίνδυνο για παγετό στους δρόμους.

    Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα έχουμε την Παρασκευή, ενώ θα χιονίσει στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Πάντως σταδιακά πρώτα στα δυτικά και βόρεια και μέχρι το τέλος της ημέρας και στην υπόλοιπη χωρα ο καιρός βελτιώνεται.

    Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και κατα διαστήματα στα πελάγη 6 με 7 μποφωρ, βαθμίαια όμως απο τα δυτικά θα γίνουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία δεν αλλάζει και θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 6 με 7 βαθμούς στα βόρεια και στους 11 με 13 στην υπόλοιπη χωρα.

    (c) ANT1 Radio 1998


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.00 run on Tuesday, 8 December 1998 - 19:40:49 UTC