Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-03-01

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Οτσαλάν

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Στο Μιλάνο ο Κ.Σημίτης
  • [02] Η προπαγάνδα της Τουρκίας
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Συνέδριο εν' όψει
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Χτύπησαν νονοί στην Ελευσίνα
  • [05] Θανάσιμος ξυλοδαρμός
  • [06] Αστυνομικό Δελτίο
  • [07] Ψηφίζουν οι Δικηγόροι
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Τουρκία-Δίκη Οτσαλάν
  • [Ε] Πολιτική - Διεθνή

  • [09] Ισραηλινή επίθεση στη Χεζμπολάχ
  • [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [10] Τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη
  • [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Αυξήσεις φωτιά από τον ΟΤΕ
  • [12] Χρηματιστήριο-Ανοδος 0,50%
  • [Η] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Οτσαλάν

    01/03/99

    Στην τελική ευθεία η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Οτσαλάν.

    Απαντήσεις στα ερωτήματα των εισαγγελέων για όσα διαδραματίστηκαν στο Ναϊρόμπι, έδωσε με πολύωρη κατάθεση, ο πρέσβης Γιώργος Κωστούλας, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συμπληρωματικής κατάθεσης από τον ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη.

    Στην αντεπίθεση ο Πρωθυπουργός μετά τους ισχυρισμούς της γραμματέως του Οτσαλάν, για συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε διεθνή συνωμοσία, με στόχο την παράδοση του Κούρδου ηγέτη, στην Τουρκία.

    Ο κ.Σημίτης έκανε λόγο για ύποπτα παιγνίδια καποιων που κανείς δεν ξέρει τι σκοπούς εξυπηρετούν.

    Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς, με απόφαση του Πρωθυπουργού, για την εν' γένει στάση του στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Στις 18.00μμ στο Σύνταγμα, καλλιτέχνες θα δώσουν συναυλία συμπαράστασης προς τον Κουρδικό λαό

    "Δεν φοβάμαι το θάνατο, φοβάμαι μόνον τον πολιτικό και πνευματικό αφανισμό, " δηλώνει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην τελευταία συνεντευξή του στην Ιταλία, που δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία.

    Ο Κούρδος ηγέτης χαρακτηρίζει αβάσιμες τις ανησυχίες του Κώστα Σημίτη, για μετατροπή του Κουρδικού ζητήματος σε Ελληνοτουρκική διαφορά, εάν του παρέχετο πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως διευκρινίζει ότι ήθελε άσυλο στην Αθήνα προκειμένου να εξηγήσει τι μπορούσαμε να κάνουμε, απο κοινού Ελληνες και Κούρδοι.

    Λάθος, χαρακτηρίζει, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης τη μυστικότητα στην υπόθεση Οτσαλάν. Σε συνεντευξή του στην Απογευματινή τονίζει ότι εάν είχαμε δημοσιοποιήσει το θέμα η κατάληξη θα ήταν διαφορετική.

    Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε εκ' νέου ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για ένοχη σιωπή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Στο Μιλάνο ο Κ.Σημίτης

    01/03/1999

    Ψήφισμα με το οποίο ζητούν δίκαιη δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία υιοθέτησε το προεδρείο του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος στο Μιλάνο μετά από πρόταση του Κώστα Σημίτη και του ιταλικού δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς.

    Στο ψήφισμα καταδικάζεται η τρομοκρατία, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται από την Αγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του.

    Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δέχονται ν'αναλάβουν πρωτοβουλία για ν' ανοίξει ο δρόμος προς ένα πολιτικό διάλογο που θα οδηγήσει στην επιτευξη λύσης.

    [02] Η προπαγάνδα της Τουρκίας

    01/03/1999

    Ανθελληνική υστερία από πολιτικούς και στρατηγούς στην Αγκυρα.

    Το νέο παραλήρημα του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, περιείχε απειλές πολέμου κατά της Ελλάδος. Κάλεσε, μάλιστα, το ΝΑΤΟ να επιβάλλει κυρώσεις στην Αήηνα για την υποστήριξη που παρέχει στο ΡΚΚ.

    Εχει εξαντληθεί η υπομονή του Τουρκικού στρατού με τους Ελληνες δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατου.

    Τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας και στο διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, επισημαίνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με την έκθεση το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τα ναρκωτικά αγγίζει και την Τουρκική πολιτική ζωή. Επίσης, η οργάνωση ΡΚΚ φέρεται να συμμετέχει στη μεταφορά ναρκωτικών.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Συνέδριο εν' όψει

    01/03/1999

    Διαφορετικές εκτιμήσεις για τους συσχετισμούς στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δίνουν οι δύο μεγάλες τάσεις του κυβερνώντος κόμματος μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων.

    Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, εκτιμούν ότι το εκσυγχρονιστκό μπλόκ θα πάρει το 70% των συνέδρων.

    Συμφωνία στο Συνέδριο και ευρύ ανασχηματισμό εν' όψει ευροεκλογών, ζητεί ο Απόστολος Κακλαμάνης μέσω της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Χτύπησαν νονοί στην Ελευσίνα

    01/03/99

    Ενας αστυνομικός κι ένας σερβιτόρος τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού στο μπαρ Κάργκο

    Προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στο αστυνομικό τμήμα της Ελευσίνας και στο μπαρ

    Ο αστυνομικός Ιωάννης Παπαναστασίου μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και ο σερβιτόρος Ιωαννης Λαγκαδίτης στο Τζάνειο. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών

    [05] Θανάσιμος ξυλοδαρμός

    01/03/99

    Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου διαρρήκτη από υπαλλήλους SECURITY.

    Ο 49χρονος Ζαφείρης Καραντώνης έπεσε νεκρός από τα χτυπήματα των Παναγιώτη Τζούλη και Γιάννη Πετρόπουλου οι οποίοι τον αντελήφθησαν να κλέβει δύο τσάντες απο σταθμευμένο αυτοκίνητο στην Ανάβυσσο.

    Ο Τζούλης κρατείται ενώ αναζητείται ο Πετρόπουλος.

    [06] Αστυνομικό Δελτίο

    01/03/99

    Η Αγροτική Τράπεζα στην Καστέλλα, στην οδό Τζαβέλλα 86, μπήκε στο στόχαστρο ληστών στις 11.00πμ.

    Δυο κουκουλόφοροι άρπαξαν, με την απειλή πιστολιού, 3.500.000 δραχμές και διέφυγαν με ενα κόκκινο LADA.

    Ενοπλη ληστεία χθες βράδυ στην Καλαμάτα.

    Θρασύτατος ληστής ακολούθησε την ιδιοκτήτρια βενζινάδικου αμέσως μετά το κλείσμο του πρατηρίου, πυροβόλησε στην αρχή για εκφοβισμό και στη συνέχεια την ίδια τη γυναίκα και της άρπαξε την είσπραξη, γύρω στα τρία εκατομμύρια δραχμές.

    Η Στέλλα Μαζαράκη, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, με τραύμα στην αριστερή ωμοπλάτη.

    107 κιλά χασίς κατασχέθηκαν χθες από την Αστυνομία Κορίνθου, κατά τη σύλληψη πενταμελούς σπείρας ναρκωτικών.

    Τα κρεβάτια τους χρησιμοποίησαν για να αναριχηθούν στον εσωτερικό τοίχο της φυλακής Νεάπολης Λασηθίου, οι πέντε αλλοδαποί κρατούμενοι που επιχείρησαν χθες τη νύχτα να δραπετεύσουν. Εγιναν όμως αντιληπτοί από τους φύλακες, που άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν δύο ελαφρά.

    Εν' τω μεταξύ, συνεχίζονται σε όλη την Κρήτη οι αστυνομικές έρευνες για τη σύλληψη των 18 αλλοδαπών κρατουμένων, που είχαν αποδράσει από τις ίδιες φυλακές την περασμένη Πέμπτη.

    [07] Ψηφίζουν οι Δικηγόροι

    01/03/99

    Στις κάλπες και σήμερα οι δικηγόροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την εκλογή των προέδρων και των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων τους.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Τουρκία-Δίκη Οτσαλάν

    01/03/99

    Η Τουρκία προσκάλεσε αντιπροσωπεία του νορβηγικού κοινοβουλίου να παραβρεθεί στη δίκη Οτσαλάν. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας "Αφτενπόστεν", την πρόσκληση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής,Ουλούτς Γκουρκάν,θέτοντας,όμως,ως όρο,οτι οι Νορβηγοί βουλευτές δε θα αποκαλούνται "παρατηρητές".

    Από την πλευρά του,ο πρόεδρος της νορβηγικής βουλής δε θέλησε να σχολιάσει το θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται οτι-πρόσφατα-η Τουρκία απέρριψε την απαίτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης,καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης,να στείλουν παρατηρητές στη δίκη του Κούρδου ηγέτη.

    Στο μεταξύ, οι εσωτερικές αντιδράσεις στην Τουρκία πληθαίνουν μέρα με τη μέρα κι έχουν πλέον πάρει χαρακτήρα αντάρτικου πόλης μέσα στην ίδια την Κωνσταντινούπολη.

    Χθες βράδυ, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, δεκαεπτά άτομα τραυματίσθηκαν, μερικά εκ των οποίων σοβαρά, από βομβιστική επίθεση που έγινε σε καφενείο στην Κωνσταντινούπολη.

    Οπως ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία οι δράστες μετά την πυροδότηση της βόμβας άνοιξαν πυρ εναντίον των θαμώνων του καφενείου.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ερόλ Τσακίρ, ο οποίος μετέβη στο σημείο όπου έγινε η επίθεση μίλησε για "έργο προδοτών". Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι τουλάχιστον τρία άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτα για την επίθεση.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας έγιναν αρκετές βομβιστικές επιθέσεις σε σταθμευμένα λεωφορεία, με συνέπεια να καταστραφούν τρία οχήματα και άλλα τρία να υποστούν μικρότερες ζημιές.

    Οι δυνάμεις ασφαλέιας πιστεύουν οτι την ευθύνη για τις επιθέσεις, την έχουν μέλη ακροαριστερών οργανώσεων ή Κούρδοι υποστηρικτές του PKK

    [Ε] Πολιτική - Διεθνή

    [09] Ισραηλινή επίθεση στη Χεζμπολάχ

    01/03/1999

    Σε καταφύγια πέρασαν την νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, με τον φόβο πιθανών αντιποίνων από Λιβανέζους αντάρτες με ρουκέτες κατιούσα.

    Το Ισραήλ χθες εξαπέλυσε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές, εναντίον θέσεων της σιϊτικής φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

    Η επίθεση ήταν αντίποινα για βομβιστικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες επτά Ισραηλινοί, ένας στρατηγός και πέντε στρατιώτες, καθώς καί ένας δημοσιογράφος.

    [ΣΤ] Γεγονότα - Διεθνή

    [10] Τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη

    01/03/1999

    Την γεωπολιτική διένεξη μεταξύ Τουρκίας -Συρίας και Ιράκ για τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη και τη ανάμιξη των Κούρδων στη διαμάχη αυτή αναλύει ο ανταποκριτής των Νιου Γιόρκ Τάιμς στην Κωνσταντινούπολη, Stephen Kinzer.

    Ο Κιντζερ επισημαίνει πως για μια ολόκληρη δεκαετία,η Συρία βοηθούσε με χρήματα,όπλα και πολιτική κάλυψη τον Οτσαλάν,ο οποίος απελάμβανε της υποστήριξης του Ιράκ,επιτρέποντάς του να δημιουργήσει βάσεις κατά μήκος των τουρκο-ιρακινών συνόρων. Οχι,βέβαια,επειδή οι χώρες αυτές συμπάσχουν με τον κουρδικό λαό (αντιθέτως φέρονται πολύ σκληρά στους δικούς τους κουρδικούς πληθυσμούς),αλλά επειδή,εδώ και πολλά χρόνια, η Συρία και το Ιράκ χρειάζονται τα νερά των ποταμών,που πηγάζουν από το τουρκικό έδαφος.

    Ο Κίντζερ υποστηρίζει πως γιαυτό το λόγο η Τουρκία αρνείται να παραχωρήσει, έστω και περιορισμένη, αυτονομία στους Κούρδους της περιοχής,απ` όπου πηγάζουν οι ποταμοί.

    Βεβαίως, η Τουρκία ισχυρίζεται πως τα προγράμματα, που έχει εκπονήσει για την αξιοποίηση των νερών ως πηγή ενέργειας στην περιοχή, θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι,στην πλειοψηφία τους, είναι Κούρδοι κι έτσι θα πάψουν να ζητούν αυτονομία.

    Τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη παίζουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό,καθώς ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια αφορά στην κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει νερό στη βόρεια Κύπρο.

    Διεθνείς διαμεσολαβητές ελπίζουν πως ορισμένες ποσότητες νερού,που θα μεταφερθούν εκεί,θα διατεθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία,κάτι το οποίο θ'αποτελέσει να βήμα για την ειρήνη.

    Το νερό παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο στη συμμαχία του Ισραήλ με την Τουρκία, αφού το πρώτο χρειάζεται τα τουρκικά αποθέματα.

    Οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" καταλήγουν,επισημαίνοντας ότι οι χώρες,που ελέγχουν τα νερά,όπως η Τουρκία, θ`αναδειχθούν οι νικητές του μέλλοντος.

    [Ζ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [11] Αυξήσεις φωτιά από τον ΟΤΕ

    01/03/1999

    Καίνε από σήμερα τα τηλέφωνα. Ανα λεπτό πλέον η χρονοχρέωση. Στις 6 δραχμές η αστική μονάδα.

    [12] Χρηματιστήριο-Ανοδος 0,50%

    01/03/1999

    Με άνοδο 0,50 %, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3394,47 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 111 δισεκατομμύρια 162 εκατομμύρια δραχμές.

    [Η] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 02/03/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        289,5        297,4        292,8
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        162,6        167,0        164,4
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        464,7        477,4        470,1
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        199,5        204,9        201,8
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         48,4         49,8         49,0
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        242,8        249,4        245,6
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        191,8        197,0        194,0
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        179,3        184,2        181,4
                      E.C.U. (ECU)        318,0        326,7        321,7
    

    [Θ] Καιρός - Σήμερα

    Tα χαρακτηριστικά του καιρού τη Τρίτη σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι τοπικές ομίχλες το πρωϊ στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωϊνές ώρες.

    Στην Αττική πρόσκαιρη συννεφιά και θερμοκρασία που θα φθάσει τους 18 βαθμούς κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε καλό καιρό με περιορισμένη τοπικά το πρωϊ ορατότητα και θερμοκρασία που θα φθάσει τους 16 βαθμούς κελσίου.

    [Ι] Καιρός - Πρόγνωση

    Με καλοκαιρία και το θερμόμετρο να πλησιάζει στους 20 βαθμούς μας κάνει ποδαρικό ο Μάρτιος, ενώ και μέχρι την Πεμπτη το σκηνικό δεν αλλάζει. Μεταβολή του καιρού, με βροχές και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας περιμένουμε από την Παρασκευή.

    Καμία αλλαγή και την Τετάρτη. Ο καιρός σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και μονο στο Αιγαίο τοπικά βόρειοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία χωρίς αλλαγή θα πλησιάσει στους 18 βαθμούς στα Βόρεια και στους 19 με 20 στην υπόλοιπη χώρα.

    Και την Πέμπτη, μεχρι το μεσημέρι ο καιρός παραμένει καλός, στην συνέχεια όμως θα συννεφιάσει στα Δυτικά και Νοτια και ίσως βρέξει για λίγο τοπικά.

    Οι άνεμοι απο νότιες διευθύνσεις 3 με 5 ενισχυόμενοι αργότερα στο Ιόνιο σε 6 μποφώρ και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει το μεσημέρι στους 17 με 18 βαθμούς στα Βόρεια και στους 19 με 20 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Monday, 1 March 1999 - 20:08:24 UTC