Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-04-20

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Ανησυχία στη κυβέρνηση
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Ανάν
  • [03] Το παρασκήνιο
  • [04] Ερευνα του Antenna Radio
  • [05] Eνας χρόνος χωρίς Καραμανλή
  • [Β] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [06] Εφυγε ο Νίκος Ρίζος
  • [07] Nέφος εφιάλτης
  • [08] Ναυτοδικείο για τους δύο
  • [09] Δεν θέλουν Κοσοβάρους πρόσφυγες
  • [10] Απάτη με πλαστικό χρήμα
  • [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [11] Τουρκία-Εκλογές
  • [Δ] Γεγονότα - Διεθνή

  • [12] Διαζύγιο CNN-Πήτερ Αρνέτ
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [13] Το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας
  • [14] Χρηματιστήριο-Πτώση 0,37%
  • [ΣΤ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Ανησυχία στη κυβέρνηση

    20/04/1999

    Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση που δεν κρύβει πλέον την ανησυχία της για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή εάν δεν προκριθεί η πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα στο θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων που όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τζοχατζόπουλος, τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ολοκληρωτικού πολέμου στην περιοχή με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

    Στην περιοχή ήδη συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός στρατευμάτων και το πρωϊ πέρασαν από το μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων 150 άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ ενώ στο αεροδρόμιο Μακεδονία πέρασαν 6 αεροσκάφη ΣΕ-130 με ανθρωπιστική βοήθεια.

    Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας και χαρακτήρισε φυσιολογικό να γίνει χερσαία επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Από σήμερα αναπτύσσονται στα Τίρανα και τα ελικόπτερα Απάτσι και μεταφέρονται στην Αλβανία αμερικανοί αλεξιπτωτιστές.

    Εντονο προβληματισμό προκαλεί όμως στην κυβέρνηση και η επίπτωση στην Οικονομία που έχει η παράταση της κρίσης στο Κόσσοβο. Οι εξαγωγές παρουσιάζουν ήδη σημαντική υποχώρηση, ενω δυσκολότερος γίνεται ο στόχος του πληθωρισμού.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Ανάν

    20/04/1999

    Πρωτοβουλίες για λύση της Γιουγκοσλαβικής κρίσης με πολιτικά μέσα ζήτησε, ο Κώστας Σημίτης από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κοφι Ανάν.

    Εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση οδηγούμαστε σε ολοκληρωτικό πόλεμο τονισε ο Ακης Τσοχατζοπουλος.. Επεσήμανε, επίσης ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλλυμμα για τη διέλευση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από την Ελλάδα.

    [03] Το παρασκήνιο

    20/04/1999

    Επίσκεψη, εν' κρυπτώ του υπαρχηγού του ΝΑΤΟ στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή αποκαλύπτει η εφημερίδα το ΒΗΜΑ. Ο αμερικανός στρατηγός ΣΜΙΘ συναντήθηκε για 60 λεπτά με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, στις αρχές Ιουνίου θα διεξαχθεί μεγάλη ΝΑΤΟϊκη άσκηση στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία εκτιμάται οτι αποτελεί πρόβα χερσαίας επέμβασης.

    [04] Ερευνα του Antenna Radio

    20/04/1999

    Με τη βοήθεια αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα, εξοπλίζεται στρατιωτικά ο UCK, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του Αntenna.

    Συγκεκριμένα, αλβανοί που βρίσκονται στην Αθήνα και ασχολούνται με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, πορνεία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στέλνουν οικονομική βοήθεια στον UCK μέσω τραπεζών του εξωτερικού και από εκεί στο Κοσσυφοπέδιο, είτε μέσω Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

    Βασικός κρίκος στην αλυσίδα της αλβανικής μαφίας στην Αθήνα, είναι αλβανός που κατοικεί στην περιοχή του Διονύσου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση της αλβανικής μαφίας στην Ελλάδα, αποτελεί ήδη αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

    [05] Eνας χρόνος χωρίς Καραμανλή

    20/04/1999

    Μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα γίνει σήμερα στο ομώνυμο Ιδρυμα στη Φιλοθέη.

    [Β] Γεγονότα - Eλλάδα

    [06] Εφυγε ο Νίκος Ρίζος

    20/04/1999

    Βαρύ πένθος σήμερα για το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Εφυγε ένας μεγάλος ηθοποιός. Ο Νίκος Ρίζος. Ο άνθρωπος που επί μισόν αιώνα χάριζε απλόχερα το γέλιο.

    Ο Νίκος Ρίζος πέθανε στις 14.00 το μεσημέρι, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο νοσοκομείο Αλεξανδρα.

    Γεννήθηκε το 1924 στην Αρτα, κι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1948 στο έργο του Αλέκου Σακελλάριου "Ανθρωποι-Ανθρωποι". Ξεχώρισε αμέσως για το μεγάλο αλέντο του στον αυτοσχεδιασμό, την πληθωρική σκηνική παρουσία και τον αστειρευτο αυτοσαρκασμό του.

    Ειχε συνεργαστει με την Μαρίκα Κοτοπούλη, τη Σοφία Βέμπο, το Βασίλη Αυλωνίτη, τη Γεωργία Βασιλειάδου και ολους τους λαμπρούς κωμικούς που σφράγισαν την αξέχαστη δεκαετία του '60 στον ελληνικό κινηματογράφο.

    Μεγάλες επιτυχίες του ήταν "Οι Γαμπροι της Ευτυχιας", "Ο θησαυρός του Μακαρίτη", " Ο Γιγας της Κυψελης", "Η κομησα της Φαμπρικας" και άλλες ταινίες.

    Για την προσφορά του στην επιθεώρηση ο Νίκος Ρίζος τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες με το θεατρικό βραβείο Παναθήναια.

    Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Ελσα Ρίζου και είχαν ένα γιο.

    [07] Nέφος εφιάλτης

    20/04/1999

    Τοξικός εφιάλτης πάνω απο τα Βαλκάνια.

    Ορατό και διά γυμνού οφθαλμού είναι πλέον, το τοξικό νέφος στη Γιουγκοσλαβία, συνέπεια των βομβαρδισμών. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα και το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση των υπουργών Υγείας και Περιβάλλοντος οι οποίοι αξιολόγησησαν τις πρώτες μετρήσεις.

    Επιστήμονες και κυβέρνηση εμφανίσθηκαν πάντως καθησυχαστικοί δηλώνοντας ότι επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    [08] Ναυτοδικείο για τους δύο

    20/04/1999

    Σε τακτική δικάσιμο στις 4 Μαίου παραπέμφθηκε ο ναύτης Στυλιανός Κοτσογιάννης του αντιτορπιλικού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ που αρνήθηκε να ακολουθήσει την αποστολή του πλοίου στην Αδριατική.

    Θα υποβληθεί και σε ψυχιατρικές εξετάσεις.

    Αύριο δικάζεται για ανυπακοή και ο ανθυποπλοίαρχος του αντιτορπιλικου.

    Στη λίστα των στρατευμένων που δεν επιθυμούν τη ΝΑΤΟϊκη θητεία προστέθηκε, με δημόσια δηλωσή του και και ο σμηνίτης Νίκος Αργυρίου, που υπηρετεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.

    Τη βαθύτατη ανησυχία του για τα κρούσματα απείθειας στις Ενοπλες δυνάμεις εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    [09] Δεν θέλουν Κοσοβάρους πρόσφυγες

    20/04/1999

    Διχασμένη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, ως προς το ενδεχόμενο φιλοξενίας Κοσοβάρων προσφύγων.

    Το 52,4% θεωρεί οτι η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να δεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας V-ΡRC, για την εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ.

    Ανεπιθυμήτοι στα Χανιά οι Αμερικανοί Στρατιώτες δηλώνει σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Με ψήφισμα ζητά να σταματήσει εδώ και τώρα η λειτουργία της Αμερικάνικης Βάσης στη Σούδα.

    [10] Απάτη με πλαστικό χρήμα

    20/04/1999

    Από άνδρες της Ασφάλειας συνελήφθη στον Πειραιά ο Δημήτριος Ματές, 46 ετών καθώς είχε δημιουργήσει ολόκληρο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών δικαιολογητικών για την έκδοση πιστωτικών καρτών.

    Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί πως ο Ματές είχε απευθυνθεί σε τέσσερις τράπεζες και είχε καταθέσει 63 σειρές αιτήσεων για την έκδοση πιστωτικών καρτών.

    Η ζημιά που έχουν υποστεί οι τράπεζες ακόμη δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί.

    [Γ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [11] Τουρκία-Εκλογές

    20/04/99

    Μικρό είναι το προβάδισμα που διατηρεί το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ όσον αφορά τις έδρες για το Κοινοβούλιο της Τουρκίας, ενώ ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του τηλεοπτικού δικτύου NTV, με καταμετρημένο το 80% το κόμμα του Ετζεβίτ καταλαμβάνει 133 έδρες, τρείς περισσότερες από τον κυριότερο εκλογικό του αντίπαλο το ακροδεξιό Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ).

    Με ποσοστό 22% το DSP ναι μεν κατετρόπωσε εκλογικά τον αντίπαλό του, όμως το εκλογικό σύστημα της Τουρκίας, που ευνοεί τα αποτελέσματα στις αγροτικές περιφέρειες, του στέρησε τη δυνατότητα να καταλάβει περισσότερες έδρες, εις όφελος του ΜΗΡ.

    Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο θα είναι το ισλαμιστικό Κόμμα της Αρετής με 112 έδρες, ενώ τα δύ παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς παράταξης, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και αυτό του Ορθού Δρόμου θα μοιρασθούν από περίπου 86 έδρες το καθένα.

    Χθες βράδυ ο Ετζεβίτ έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ετζεβίτ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, δεν αναμένεται η σχετική διερευνητική διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Μάιο.

    Η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος δείχνει πως η επόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας θα άρει τις υποσχέσεις της προς τους Κούρδους και θα υιοθετήσει μια πιο σκληρή activists στάση στο Κυπριακό

    Ενας συνασπισμός της δημοκρατικής αριστεράς του Ετσεβίτ και των Εθνικιστών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πάγωμα των σχεσεών τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων ο Eτσεβίτ συγκεντρώνει 22 % και 18% οι εθνικιστές και 14% το κόμμα της μητέρας πατρίδας

    [Δ] Γεγονότα - Διεθνή

    [12] Διαζύγιο CNN-Πήτερ Αρνέτ

    20/04/1999

    Το CNN σκοπεύει να απολύσει έναν απο τους σημαντικότερους δημοσιογράφους του, τον πολεμικό ανταποκριτή του Πήτερ Αρνέτ, βετεράνο των πολέμων του Βιετνάμ και του Περσικού.

    Οι εφημερίδες "Νιού Γιόρκ Τάιμς" και "Ουάσινγκτον Ποστ" που πρώτες έγραψαν την είδηση επισημαίνουν πως ο Αρνέτ έφερε σε δύσκολη θέση το δίκτυο με την προβολή κατασκευασμένου ρεπορτάζ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

    Τον περσινό Ιούλιο, το CNN αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη επειδή είχε μεταδώσει τον Ιούνιο οτι ο αμερικανικός στρατός είχε, στη διάρκεια της επιχείρησης "Ούριος Ανεμος", χρησιμοποιήσει νευροπαραλυτικό αέριο Σαρίν κατά αμερικανών λιποτακτών που είχαν καταφύγει σε χωριό του Λάος το 1970.

    Το CNN είχε τότε απολύσει δυο ανθρώπους--ενώ ένας τρίτος είχε υποβάλει την παραίτησή του--και είχε απλώς επιπλήξει τον Αρνέτ. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, το CNN θα χρησιμοποιήσει τον Ιούλιο ρήτρα που προβλέπει ακύρωση του συμβολαίου εργασίας του δημοσιογράφου, δυο χρόνια πριν από την επίσημη λήξη του.

    Ο Πήτερ Αρνέτ, ο οποίος έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο καλύπτοντας το 1991 από τη Βαγδάτη τον Πόλεμο του Κόλπου, είχε στη συνέχεια δηλώσει ότι ο ρόλος του στην παραγωγή αυτού του ρεπορτάζ ήταν εξαιρετικά μικρός. Χθες πάντως απέφυγε την αντιπαράθεση. "Δεν θέλω να πολεμήσω κατά του CNN είπε στους Νιου Γιορκ Τάιμς. Εργάστηκα εκεί επι 18 χρόνια. Το αγαπώ αυτό το σπίτι".

    Ο Πήτερ Αρνέτ είχε τιμηθεί το 1966 με το βραβείο ούλιτζερ για την κάλυψη του πολέμου του Βιετνάμ.

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    [13] Το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας

    20/04/1999

    Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ελληνική οικονομία.

    Ο στόχος της ΟΝΕ θα επιτευχθεί δήλωσε πάντως ο πρωθυπουργός ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά τη συναντησή του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό έκανε λόγο για τραγικές συνέπειες, εάν τελικώς χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις.

    [14] Χρηματιστήριο-Πτώση 0,37%

    20/04/1999

    Με πτώση 0,37%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3373,62 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 119 δισεκατομμύρια 383 εκατομμύρια δραχμές.

    [ΣΤ] Οικονομία - Συνάλλαγμα

    Οι τιμές αγοράς, πώλησης και fixing των κυριότερων ξένων νομισμάτων θα έχουν στις 21/04/99 ως εξής:
                           Νόμισμα        Αγορά       Πώληση       Fixing
                Δολλάριο ΗΠΑ (USD)        302,3        310,5        305,8
             Γερμανικό Μάρκο (DEM)        164,6        169,1        166,5
                Λίρα Αγγλίας (GBP)        488,3        501,7        494,0
             Ελβετικό Φράγκο (CHF)        200,7        206,2        203,1
              Γαλλικό Φράγκο (FRF)         49,0         50,4         49,6
          Yen Ιαπωνίας (100) (JPY)        256,2        263,2        259,2
             Δολλάριο Καναδά (CAD)        203,1        208,8        205,5
         Δολλάριο Αυστραλίας (AUD)        196,2        201,6        198,5
                      E.C.U. (ECU)        322,0        330,7        325,7
    

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Τη Τετάρτη, ο καιρός σ' όλη τη χώρα θα είναι αίθριος, με περιορισμένη ορατότητα το πρωί και τοπικές ομίχλες, κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι γενικά ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις και μόνο τοπικά στο Ιόνιο νότιοι μέτριοι και η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο θα κυμαίνεται στα Βόρεια από 4 μέχρι 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 25 και στα νησιά από 11 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.

    Αίθριος καιρός στην Αττική, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φθάσει τους 24 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη σχεδόν αίθριος καιρός και θερμοκρασία έως τους 22 βαθμούς Κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Δεν αλλάζει τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή η εικόνα του καιρού. Ηλιοφάνεια στις πιο πολλές περιοχές, άνεμοι χωρίς προβλήματα στα πελάγη και κανονικές θερμοκρασίες. Παραφωνία οι πρωινές τοπικές ομίχλες. Μεταβολή με νοτιάδες και τοπικές βροχές αναμένεται απο το Σάββατο, πρώτα στα Δυτικά και την Κυριακή σχεδόν σ' όλη τη χώρα.

    Την Πέμπτη, στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα συννεφιάσει μετά το μεσημέρι και αργότερα ίσως βρέξει στα Βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα από το πρωί ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ το πρωί θα σημειωθούν λίγες ομίχλες στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι στα Δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί ασθενείς και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει 1 με 2 βαθμούς ακόμη και θα φθάσει στα Βόρεια στους 23 με 24 και στους 25 με 26 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Παρασκευή, στα Κεντρικά και Βόρεια θα υπάρχει συννεφιά με λίγες βροχες στα Βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός παραμένει σχεδόν αίθριος.

    Οι ανεμοι από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα πλησιάσει το μεσημέρι στους 23 με 24 βαθμούς στα Βόρεια και στους 25 με 26 στις άλλες περιοχές της χώρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Wednesday, 21 April 1999 - 7:52:11 UTC