Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 99-04-22

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Αγωνία για το αύριο στη Γιουγκοσλαβία

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Βόμβα Πάγκαλου στην εξεταστική
  • [02] Σημίτης από Νέα Υόρκη
  • [03] Ναι στο εμπάργκο πετρελαίου
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [04] Νέφος Θάνατος
  • [05] Φθάνει η βοήθεια
  • [06] Σκουπιδότοποι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη
  • [07] Το Αθηναϊκό νέφος
  • [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

  • [08] Στόχος..το σπίτι του Μιλόσεβιτς
  • [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [09] Συγκρατημένη αισιοδοξία από Παπαδήμα
  • [10] Eπιπτώσεις στην Οικονομία
  • [11] Χρηματιστήριο-Πτώση 2,05%
  • [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Αγωνία για το αύριο στη Γιουγκοσλαβία

    22/04/99

    Σήμα για κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία αναμένεται απο την αυριανή πανηγυρική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.

    Συνετή και χρήσιμη η χερσαία επέμβαση λεει αξιωματούχος της συμμαχίας και προεξοφλεί την σύναινεση των 19 μελών της λίγες ώρες πριν τα πενηντάχρονα γενέθλια.

    Και ο Χαβιέ Σολάνα λέει ότι το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται σχέδιο για χερσαία επέμβαση.

    Ο Γ.Γ της Συμμαχίας , εξάλλου, μέσω της Ουάσιγκτον Ποστ, τονίζει ότι όντως έχει δώσει εντολή επεξεργασίας σχεδίου για χερσαία επέμβαση. Πιστεύει, όμως, ότι το ΝΑΤΟ, απέχει πάρα πολύ από μία πολιτική απόφαση για την εμπλοκή και χερσαίων δυνάμεων.

    Εν' τω μεταξύ, συνεχίζεται το από αέρος ανελέητο σφυρόκοπημα της Γιουγκοσλαβίας

    Είκοσι τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν το Βελιγράδι από τις 02.38 εως τις 04.15, τα ξημερώματα.

    Δέκα άμαχοι νεκροί και 16 τραυματίες είναι, ο τραγικός απολογισμός του νέου κτυπήματος του ΝΑΤΟ σε καταυλισμό Σέρβων προσφύγων στη Ζαγκόριτσα.

    Σε απολογισμό, μέχρι σήμερα οι ΝΑΤΟϊκοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο πεντακοσίων ανθρώπων, το τραυματισμό 4000 ενώ 500 χιλιάδες έμειναν άνεργοι.

    Στην Αλβανία, πάντως, έφθασαν τα 6 πρώτα ελικόπτερα Απάτσι. Τα υπόλοιπα 18 , αναμένονται σήμερα ώστε να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις σε μία εβδομάδα.

    Εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ, που δημοσιεύουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ, επαληθεύουν τα ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1, για τον τρόπο οργάνωσης του UCK.

    Πενήντα χιλιάδες Κοσοβάροι με δυτικό οπλισμό είναι έτοιμοι να εισβάλλουν στο Κοσσυφοπεδιο εξορμώντας από τη Βόρεια Αλβανία.

    Οι Κοσοβάροι στρατολογούνται από τις μυστικές των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Στρατολογήσεις Αλβανών γίνονται και στην Ελλάδα με δέλεαρ τα πολλά χρήματα.

    Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκων δυνάμεων στα Σκόπια και τα Τίρανα, μέσω Θεσσαλονίκης.

    Η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, αποκαλύπτει σήμερα, έγγραφο, που εστάλη στην Αθήνα από την Λισαβώνα, στο οποίο αναφέρεται οτι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρόκειται να καταπλεύσει εμπορικό πλοίο με 140 ΝΑΤΟϊκα άρματα μάχης και 50 κοντεϊνερ με πολεμικό υλικό, τα οποία θα προωθηθούν σε Σκόπια και Αλβανία.

    Νέες πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο αναλαμβάνει η Ρωσία. Στο Βελιγράδι, σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτωρ Τσερνομίρντιν. Θα συναντηθεί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο Σέρβος πρόεδρος, δήλωσε, εν' τω μεταξύ, σε αμερικανικό τηλεοπτικό δικτυο, ότι θα ηταν πολύ ευκολο ν' αναζητηθεί πολιτική λύση μόνον εάν τερματισθούν οι ΝΑΤΟϊκοι βομβαρδισμοί και οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν μεταξύ των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. Τόνισε μάλιστα ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης πολιτικών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Βόμβα Πάγκαλου στην εξεταστική

    22/04/1999

    Βόμβα Πάγκαλου για την υπόθεση Οτσαλάν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ο πρωθυπουργός ήταν πλήρως ενήμερος για την υπόθεση Οτσαλάν δήλωσε ο πρώην ΥΠΕΞ.

    Ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι ο ίδιος είχε επικοινωνήσει τρείς φορές με τον κ.Σημίτη ο οποίος - όπως είπε- δεν είχε εκφράσει καμμία αντίρρηση στα λεγόμενα.

    Η απόφαση για την Κένυα, όπως κατέθεσε ο κ.Πάγκαλος, ελήφθη συλλογικά από τον ίδιο και τους κύριους Παπαδόπουλο και Πετσάλνικο.

    Επίσης είπε ότι ο ίδιος ουδέποτε έδωσε εντολή να πετάξουν έξω από την πρεσβεία μας στην Κένυα τον Οτσαλάν.

    Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι τμήμα της Κουρδικής ηγεσίας πιθανώς και ο ίδιος ο Οτσαλάν να έβλεπαν με θετικό μάτι ενδεχόμενο Ελληνοτουρκικής σύρραξης η οποία θα εξυπηρετούσε το PKK.

    [02] Σημίτης από Νέα Υόρκη

    22/04/1999

    Κατακριτέα χαρακτήρισε ο Κώστας Σημίτης κάθε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και τάχθηκε υπέρ της ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπεδιο.. .

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Νέα Υόρκη, είπε οτι η παράταση της κρίσης εγκυμονεί κινδύνους αφού ηδη έχουμε μεγάλο προσφυγικό ρευμα, το οποίο, έάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα αυξηθεί.

    Στην Ουάσιγκτον σήμερα θα συναντηθούν ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου με την ομόλογό του Μαντλην Ολμπράιτ.

    Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ αναμένεται να ζητήσει διευκρινήσεις για την πρόταση της Ελληνικης κυβέρνησης για το Κόσοβο.

    [03] Ναι στο εμπάργκο πετρελαίου

    22/04/1999

    Ελληνικό "ΝΑΙ" για το εμπάργκο πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία.

    Η χώρα μας όπως και η Ιταλία, ήραν τις αντιρρήσεις τους, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

    Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την προσεχή Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν' τω μεταξύ, ήραν, το εμπάργκο για την πώληση αμερικανικού οπλισμού προς την Ελλάδα

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [04] Νέφος Θάνατος

    22/04/1999

    Αυξημένα ποσοστά διοξίνης και άλλων τοξικών ουσιών ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ξάνθης στις 6 και 7 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοινώσεις του καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Σπύρου Ραψομανίκη.

    Τα στοιχεία του καθηγητή δεν είναι επαληθεύσιμα δήλωσε, πάντως, ο υφυπουργός Υγείας, κ.Φαρμάκης διότι, όπως είπε, δεν έχουν γίνει μετρήσεις πριν τον πόλεμο, και στη χώρα μας δεν υπάρχουν ανάλογα εργαστήρια.

    [05] Φθάνει η βοήθεια

    22/04/1999

    Στο Βελιγράδι, εντός της ημέρας 250 τόνοι φάρμακα και τρόφιμα από την Ελλάδα.

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος απο το Εργατο-ϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

    [06] Σκουπιδότοποι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη

    22/04/1999

    Απο σήμερα έως και την Κυριακή δεν θα γίνεται αποκομιδή απορριμάτων, σε όλη τη χώρα, λόγω της 48ωρης απεργίας που κύρηξαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και αποχή από την εργασία του Σαββατοκύριακου.

    Στην Αθήνα εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

    [07] Το Αθηναϊκό νέφος

    22/04/1999

    Η αναστροφή της θερμοκρασίας και όχι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί, ευθύνεται για το νέφος που παρατηρήθηκε νωρίς το πρωϊ στην Αθήνα.

    [Δ] Πολιτική - Βαλκάνια

    [08] Στόχος..το σπίτι του Μιλόσεβιτς

    22/04/99

    Ολοσχερώς καταστράφηκε η κατοικία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι, που τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις 05.00 Ω.Ε βρέθηκε στο στόχαστρο των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, παρα τις διαβεβαιώσεις των δυτικών διπλωματών οτι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος δεν αποτελεί στόχο της Συμμαχίας.

    Το πρακτορείο Τανγιουγκ διευκρινίζει ότι ο Μιλόσεβιτς και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν στο οίκημα την στιγμή που επλήγη από τις νατοϊκές βόμβες.

    Η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ, επικαλούμενη νατοικές πηγές αναφέρει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανησυχεί μήπως ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος επιχειρήσει να διαταράξει τις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο με μια επίδειξη δύναμης στα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα το ΝΑΤΟ φοβάται ότι ο Μιλόσεβιτς θα εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον των αλβανών αυτονονομιστών ανταρτών του UCK, σε δύο περιοχές - στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο γύρω από την Κοσόβτσκα Μιτρόβιτσα και το Ποντούγεβο, και δυτικά στην ζώνη ανάμεσα στο Πρίζρεν και την Ντζακόβιτσα, διογκώνοντας παράλληλα το κύμα προσφύγων ή αυξάνοντας την πίεση σε γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Κροατία ή και το Μαυροβούνιο .

    Κι όλα αυτά μια ημέρα μετα τη συνέντευξη του Μιλόσεβιτς σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο στην οποία ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος επισημαίνει ότι θα ήταν "πολύ εύκολο" να αναζητηθεί πολιτική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά μόνο μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ και υπό την προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν μεταξύ των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. τη συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Χιούστον ο Μιλόσεβιτς υποστήριξε

    <ul>* πως δεν έχει σχέδια για την απέλαση των αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο, αποδίδοντας το κύμα των προσφύγων στους "καταραμένους νατοϊκούς βομβαρδισμούς",

    * ενώ επισήμανε πως οι συνομιλίες στο Ραμπουγιέ και στο Παρίσι απέτυχαν επειδή δεν επετράπη στους Αλβανούς και τους Σέρβους να συνομιλήσουν απευθείας μεταξύ τους.

    * Ο Μιλόσεβιτς είπε πάντως ότι θα μπορούσε να δεχτεί την ανάπτυξη στο Κοσσυφοπέδιο μιας διεθνούς δύναμης πολιτικών παρατηρητών του ΟΗΕ όταν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. </ul>

    [Ε] Οικονομία - Ειδήσεις

    [09] Συγκρατημένη αισιοδοξία από Παπαδήμα

    22/04/1999

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Εθνικής Οικονομίας σε σχέση με τους στόχους σύγκλισης και τα δραματικά γεγονότα στην Γιουγκοσλαβία εξέφρασε ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας.

    Ο κ. Παπαδήμας μιλώντας στην νομισματική επιτροπή της Βουλής, κάλεσε σε συστράτευση κυβέρνηση και εμπλεκόμενους φορείς, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων εάν παραστεί ανάγκη.

    [10] Eπιπτώσεις στην Οικονομία

    22/04/1999

    Σε 10 δισεκατομμύρια δραχμές θα φθάσουν οι απώλειες των μεταφορικών εταιρειών της χώρας μας αν συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία.

    Το έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών.

    [11] Χρηματιστήριο-Πτώση 2,05%

    22/04/1999

    Με πτώση 2,05 τοις εκατό, έκλεισε ο γενικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εφθασε τις 3.281,96 μονάδες.

    Οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 110 δισεκατομμύρια 600 εκατομμύρια δραχμές.

    [ΣΤ] Καιρός - Σήμερα

    Λίγες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια προβλέπει για την Παρασκευή η ΕΜΥ που βαθμιαία θα αυξηθούν τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, την Μακεδονία και πιθανότατα στην Θράκη και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα.

    Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.

    Λιακάδα το πρωϊ στην Αττική και τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 10 έως 26 βαθμούς.

    Λίγες νεφώσεις αρχικά στην Θεσσαλονίκη που βαθμιαία θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής ή καταιγίδας το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    [Ζ] Καιρός - Πρόγνωση

    Παρά τις λίγες βροχές που θα εχουμε το επόμενο 24ωρο στη Βορεια Ελλάδα, ο καιρός για δυο ημέρες ακόμη παραμένει γενικά καλός. Πρόσκαιρη αλλαγή αναμένεται την Κυριακή, με τοπικες βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά απο τη Δευτέρα ο καιρός ξαναβελτιώνεται.

    Το Σάββατο, εκτός απο τη Νότια Ελλάδα, που ο καιρος παραμένει σχεδόν αίθριος, στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει κατά διαστήματα αυξημένη συννεφιά.

    Οι άνεμοι απο δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία αμετάβλητη θα φθάσει στους 22 βαθμούς στα Βορεια και στους 23 με 25 στην υπόλοιπη χώρα.

    Την Κυριακή, στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ο καιρός θα είναι άστατος με σποραδικές βροχες ή καταιγίδες, που μάλιστα κατά τόπους στα Βορεια θα είναι εντονες, ενω στις νότιες περιοχές παραμένει καλός.

    Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί μέτριοι, με τάση μετά το μεσημέρι απο τα Δυτικά να στραφουν σε βορειοδυτικούς με τήν ίδια ένταση και η θερμοκρασία πέφτει 1 με 2 βαθμούς και θα πλησιάσει στα Βορεια στους 20 με 21 και στους 22 με 23 στις άλλες περιοχές της χωρας.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Thursday, 22 April 1999 - 16:54:31 UTC