Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμερα στις 10 το πρωί η ψηφοφορία στη Νέα Δημοκρατια για ανάδειξη νέου ηγέτη του κόμματος. Τη θέση διεκδικούν ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Γιώργος Σουφλιάς.

Στο Δουβλίνο μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για να συμμετασχει στη Συνοδο Κορυφης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με νέα πρόσωπα προτίθεται να στελεχώσει τα κοινοβουλευτικά όργανα του ΠΑΣΟΚ ο Κωστας Σημίτης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

Αυριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας συνεδριάζει η κεντρική πολιτική επιτροπή του Συνασπισμού.

Τις παραιτήσεις ολων των στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς με στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη χθεσινοβραδυνή έκρηξη σε αυτοκίνητο αξιωματικού.

Αρχίζει η κοινή ελληνοκυπριακή στρατιωτική άσκηση ``Τοξότης - Νικηφόρος``.

Η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στις προτεραιότητες του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα.

Καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα μέσα στο 1997, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ορίου ομαδικών απολύσεων, δηλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Επαναλαμβάνεται η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά για την υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων.

Δεύτερη νίκη του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα. Νίκησε χθές στο Βέλγιο τη Σαρλερουά 79-72.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στις 10 το πρωί αρχίζει στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας η διαδικασία αναδειξης νέου αρχηγού του κόμματος, το οποίο θα εκλεγεί με την ψηφοφορία των 108 βουλευτών, των 9 ευρωβουλευτών και των 76 εκλεκτόρων. Για την εκλογή του νέου Προέδρου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου αριθμού των εκλεκτόρων, δηλαδή 97 σταυροί προτίμησης. Οι δυο υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ και Γιώργος Σουφλιάς υπέβαλαν και εγγράφως την υποψηφιότητά τους στο Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Δήμα, ενω προέβησαν και σε δηλώσεις. Στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι προσπάθειες των δύο επιτελείων στην προσέλκυση των αναποφάσιστων εκλεκτόρων. Στη δήλωσή του ο κ. Εβερτ κατήγγειλε τις άκρατες δηλώσεις που γίνονται από στελέχη των δύο στρατοπέδων, επανέλαβε ότι έθεσε και πάλι υποψηφιότητα, γιατί απέτυχε η ενωτική λύση, που πρότεινε, τόνισε ότι ειναι ανάγκη διασφάλισης της ενότητας του κόμματος, που θα θωρακισθεί με το συνέδριο και κάλεσε όλα τα στελέχη να εργασθούν για τα ιδανικά του κόμματος. Μετά τις εσωκομματικές εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Εβερτ, δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι αλλά μόνο άξια στελέχη, που ακόμη και μέσα απο την διαφορετικότητα των θέσεων θα συμπράξουν στον κοινό στόχο, που ειναι και ο στόχος της πατρίδας μας. Ενωτική πρωτοβουλία χαρακτήρισε την κίνηση των τριών ο Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ηθική και πολιτική ανάταση, αλλά και ανασύνταξη και αναγέννηση των δυνάμεών της. Η κρίση, πρόσθεσε, μπορεί να ξεπερασθεί και η πορεία συρρίκνωσης να αναχαιτισθεί. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία με ορθάνοιχτες τις πόρτες, πρέπει να δώσει απάντηση στις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης, να αποφευχθούν οι εσωτερικές διαμάχες, τα μεταβατικά τεχνάσματα και η μεταφορά του διχασμού της κορυφής στη βάση. Η πρότασή μας, υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς, στηρίζεται πάνω στη φιλελεύθερη κοινωνία με ταυτόχρονη κοινωνική δικαιοσύνη και με τον πολίτη πρωταγωνιστή στις εξελίξεις.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, ζήτησε από τους δύο υποψήφιους να μη συγκεντρωθούν οπαδοί τους έξω από τα γραφεία του κόμματος, για να μη δημιουργηθεί ένταση. Σε δηλωσή του ο Γιώργος Ράλλης, τονίζει ότι οι εκλέκτορες και οι βουλευτές πρέπει να εκλέξουν τον υποψήφιο, που εγκρίνει η πλειοψηφία των 2,5 εκατομμύριων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, γιατί μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να καλυφθεί το χάσμα, που έχει ανοίξει στην παράταξη.

Στο Δουβλίνο μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα, που αφορούν την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, τις εξελίξεις στη Ρωσία και στις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού, ενώ θα γίνει ενημέρωση για τις δραστηριότητες της ιρλανδικής προεδρίας.

Με πολλά νέα πρόσωπα προτίθεται ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, να στελεχώσει τα κοινοβουλευτικά όργανα του Κινήματος, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες όσον αφορά τις τρείς θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής, που δικαιούται το ΠΑΣΟΚ, τις θέσεις στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποδόθηκαν οι αρμοδιότητες στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος θα έχει την ευθύνη του κοινωνικού διαλόγου για την κυβερνητική πολιτική και για επίκαιρα θέματα. Επίσης, θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού της επικοινωνιακής πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Τύπου και τα αρμόδια κομματικά όργανα. Τέλος, αναλαμβάνει το συντονισμό των υπουργείων σε θέματα διϋπουργικού χαρακτήρα, ενω θα είναι ο σύνδεσμος του Πρωθυπουργού με τα συλλογικά κυβερνητικά και άλλα όργανα, όπως το προεδρείο Βουλής, το προεδρείο Κοινοβουλευτικής Ομάδας κλπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα δεχθεί σήμερα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρη Τσοβόλα.

Συνέρχεται αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με αντικείμενο την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών και τη διαμόρφωση αξόνων πρωτοβουλιών και δράσης του κόμματος. Η σύνοδος, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι εκλεγέντες και οι υποψήφιοι βουλευτές του Συνασπισμού απ' όλη τη χώρα, θα αρχίσει με εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Τις παραιτήσεις όλων των στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης, ώστε να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του κόμματος, ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για πολιτική αντεπίθεση, η οποία όμως απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική οργάνωση και νέους μηχανισμούς δράσης.

Σε τρομοκρατική ενέργεια οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η η χθεσινοβραδυνή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο αυτοκίνητο του σμήναρχου, Αντώνη Ρούσσου, που υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας όμως εξετάζουν και όλα τα ενδεχόμενα. Οπως έγινε γνωστό, ο Ρούσσος είχε έρθει στην Ελλάδα πριν ένα μήνα και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί σε λίγες μέρες και στους αστυνομικούς είπε οτι δεν είχε δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα. Απο την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο.

Αρχίζει σήμερα η κοινή ελληνοκυπριακή στρατιωτική άσκηση ``Τοξότης - Νικηφόρος`` με τη συμμετοχή των τριών όπλων των δυο χωρών. Θέματα, που αφορούν την αμυντική θωράκιση της Κύπρου και ειδικότερα τα επόμενα βήματα του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, εξέτασαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, κύριοι Τσοχατζόπουλος και Ηλιάδης, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η πρόωθηση των εθνικών μας θεμάτων είναι στις προτεραιότητες του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Σπυρίδωνα, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε `` είμαστε Ελληνες και σαν Ελληνες θα ενδιαφερθούμε για ο,τιδήποτε αφορά τον ευρύτερο Ελληνισμό``. Επίσης τόνισε οτι προσβλέπει σε μια αποτελεσματική συνεργασία με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα μέσα στο 1997, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη συνάντηση, που ειχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο προετοιμασίας των προγραμματικών δηλώσεων και πρόσθεσε ότι στους μισθωτούς και συνταξιούχους θα δοθούν το 1997 αυξήσεις λίγο πάνω από τον πληθωρισμό. Αναφορικά με το νέο μισθολόγιο ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει, χωρίς όμως να δεσμεύεται από τώρα για το χρόνο και το περιεχόμενό του.

Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ενω εχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ. Ο κ. Παπαϊωάννου δηλωσε οτι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ορίου ομαδικών απολύσεων, κατά τη συνάντηση, που είχε χθες με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, όπου εξετάσθηκε η πορεία της οικονομίας. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερά στην πολιτική του κοινωνικού διαλόγου και της υπεράσπισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Από την πλευρά του ΣΕΒ τονίσθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης προσαρμογής στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάνω στα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων και την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας.

Τις προτεραιότητες του υπουργείου του, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης στην προώθηση του νέου δικηγορικού κώδικα και του νέου μισθολογίου των δικαστών.

Οκτώ χρόνια μετά το σήριαλ Κοσκωτά καλά κρατεί. Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού επαναλαμβάνεται σήμερα η κατ'εφεση δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και έξι άλλων ατόμων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 32 δισεκατομμυρίων δραχμών σε βάρος της Τράπεζας Κρήτης. Ο Γιώργος Κοσκωτάς πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 25 ετών κάθειρξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για πλαστογραφία, ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, νόθευση εγγράφων και σύνταξη πλαστών ισολογισμών.

Συνέδρια με θέμα ``Περιφερειακά μαζικά μέσα ενημέρωσης και ο ρόλος των δημοσιογράφων`` πραγματοποιούνται στα Χανιά και για την Πληροφορική στη Θεσσαλονίκη.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός κέρδισε στην παράταση 79-72 τη Σαρλερουά, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα που έγινε στο Βέλγιο. Στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 68-68. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού αλλά και του συναρπαστικού σε εξέλιξη παιχνιδιού, αναδείχθηκε ο Ρίβερς που σημείωσε 23 πόντους.

H AEΚ στον πρώτο αγώνα για την τρίτη φάση του κυπέλλου Ελλάδας που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια, νίκησε 5-0 την Ξάνθη. Στους άλλους δύο αγώνες της ημέρας ο ΟΦΗ νίκησε στις Σέρρες 3-2 τον Πανσερραϊκό, ενώ ο Ηρακλής αναδείχθηκε στον Πύργο ισόπαλος χωρίς τέρματα με την ομώνυμη ομάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε παράσημα στους Ολυμπιονίκες της χώρας μας στην Ολυμπιάδα ατόμων με ειδικές ανάγκες, η οποία διεξήχθη στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μπορεί ο Ντούσαν Ιβκοβιτς με δηλώσεις του να τόνισε ότι περισσότερο τον ενδιέφερε το χθεσινό αποτέλεσμα με την Σαρλερουά, παρά το Κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όμως ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (και πολύ περισσότερο ο Πρόεδρος των ``πρασίνων Παύλος Γιαννακόπουλος...), δεν φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη. Μετά την ήττα από την Βιλερμπάν, οι ``πράσινοι`` θεωρούν την Κυριακή ως ημέρα ... κρίσης, αφού πιθανή αποτυχία να φέρει απρόοπτες ανακατατάξεις στο στρατόπεδο του ``τριφυλιού``.

Η εθνική μας ομάδα της ποδηλασίας σε πίστα, αποτελούμενη από τους Γιώργο Χειμωνέτο, Νίκο Γεωργαλή και Χρήστο Βασιλόπουλο, πήρε την δεύτερη θέση στο Ολυμπιακό σπριντ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Μόσχα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στον τελικό του αγωνίσματος ηττήθηκε από το αντίστοιχο της Γαλλίας, με χρόνο 59 δευτερόλεπτα 786 χιλιοστά, έναντι ενός λεπτού 269 χιλιοστών, ενώ τρίτη ήταν η Γερμανία.

Το ``τσάμπιονς λιγκ``, η σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων της Ευρώπης, από την επόμενη περίοδο 1997-98, θα διεξάγεται με τη συμμετοχή 24 ομάδων στη φάση των ομίλων, αντί των 16 που έπαιρναν μέρος μέχρι τώρα. Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ένωσης, Λέναρντ Γιόχανσον στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,53 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 382,57, λίρα Κύπρου προς 522,29, γαλλικό φράγκο προς 47,11, ελβετικό φράγκο προς 194,51, γερμανικό μάρκο προς 159,48,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,08, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 219,42 και την ECU προς 304,65 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα με νεφώσεις, τοπικές βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 14 εως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 16 εως 27 και στο Αιγαίο απο 18 εως 28 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία,που θα κυμανθεί απο 17 εως 26 και απο 16 εως 23 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα,θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Ι.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 4 October 1996 - 3:23:36