Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή με 161 ψήφους υπέρ και 134 κατά.

Αρχίζουμε δουλειά δήλωσε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ τόνισε ότι η δευτερολογία του Πρωθυπουργού δεν προσέφερε απολύτως τίποτα.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έγιναν ερήμην των των προβλημάτων του λαού, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, υποστήριξε ότι σκόπιμα ο Πρωθυπουργός είπε αόριστα λόγια.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος για μια ακόμη φορά άφησε αιχμές σε βάρος του κ. Εβερτ.

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα άρχίσει να εφαρμόζεται το εθνικό απολυτήριο, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.

Στην Πάτρα ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνόδου των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων.

Στη Γενεύη επαναλαμβάνονται αύριο οι ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας.

Στις φυλακές Διαβατών κρατείται η Γερμανίδα, η οποία συνελλήφθη στην Χαλκιδική με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο το 1986.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με ψήφους 161 υπέρ και 134 κατά η κυβέρνηση έλαβε τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης απο τη Βουλή. Ναι ψήφισαν και οι 161 παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κατά της κυβέρνησης ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ. Απο την ψηφοφορία απουσίαζαν ο ασθενής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκλίνος Παπαδέλης, τρείς βουλευτές απο τη Νέα Δημοκρατία και ενας απο τον Συνασπισμό.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δηλωσε οτι η κυβέρνηση αρχίζει δουλειά, ωστε να υλοποιηθούν οι στόχοι που ετέθησαν με τις προγραμματικές δηλώσεις. Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, δήλωσε ότι η δευτερολογία του πρωθυπουργού δεν προσέφερε απολύτως τίποτα ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ δεν θα διστάσει να επικροτήσει τις θετικές αποφάσεις της κυβέρνησης στηλιτεύοντας όμως παράλληλα κάθε αρνητική απόφαση. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έγιναν ερήμην των προβλημάτων του ελληνικού λαού ενώπιον των οποίων θα βρεθεί συντομα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τόνισε οτι ο Πρωθυπουργός ειπε λόγια αόριστα χωρίς συγκεκριμένη πολιτική.

Νωρίτερα ο κ. Σημίτης στη δευτερολογία του τονισε οτι διαψεύστηκαν οι ελπίδες που έτρεφε οτι η αντιπολίτευση θα ασκηθεί με υπευθυνότητα, λέγοντας οτι τα ερωτήματα, που έθεσε ο κ. Εβερτ δεν αποτελούν θέσεις αλλά καταγγελίες. Κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό απο τον ίδιο. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ειπε οτι ο όρος ``διαφορές``, που χρησιμοποίησε αναφερόταν μόνο για τα Ιμια και την υφαλοκρηπίδα. Για την οικονομία ειπε οτι πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις με οποιοδήποτε κόστος και κάλεσε τους έχοντες και κατέχοντες να ενισχύσουν τους πορους για τη δημιουργία κοινωνικού ιστού ασφαλείας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, στη δευτερολογία του έθεσε 15 ερωτήματα για το σύνολο των εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων, τα οποία - οπως ειπε - δεν απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Τα ερωτήματα αυτά, τα οποία αναφέρονται κυρίως στην εξωτερική και οικονομική πολιτική δεν απαντήθηκαν απο την κυβέρνηση, η οποία - οπως ειπε ο κ. Εβερτ - οφείλει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις αντί για ασάφειες και αοριστίες. Η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για διγλωσία, έλειψη συγκεκριμένης πολιτικής και για σκόπιμες αοριστίες, ενω μίλησαν για νέα λιτότητα.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφερόμενος σε θέματα γενικότερης πολιτικής αφησε αιχμές σε βάρος και του κ. Εβερτ, τονίζοντας οτι η λυσσώδης αντίδραση της αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με την εσωτερική υπονόμευση δεν επέτρεψαν την κυβέρνησή του να ολοκληρώσει τις βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που ειχε ξεκινήσει. Δηλωσε οτι η κυβέρνηση οπισθοχώρησε στο θέμα το Σκοπίων και επιδιώκει την τριπλή ονομασία. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό οτι δεν ενημέρωσε τη Βουλή για την ενδεχόμενη αμερικανική πρωτοβουλια, για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απο το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα αρχίσει να εφαρμόζεται το εθνικό απολυτήριο, δηλωσε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος τόνισε οτι απαιτείται ενας νέος διαλογος με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και της νεολαίας, προκειμένου να εξειδικευτούν οι διαδικασίες, οι θεσμοί και το μορφωτικό περιεχόμενό του.

Στο μεταξύ, στην Πάτρα ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου των πρυτάνων των Πανεπιστημίων. Στη σημερινή συνεδρίαση θα παραστεί και ο κ. Αρσένης. Εξετάζεται η στάση των πρυτάνεων στα οικονομικά των ιδρυμάτων, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων, ο δημόσιος χαρακτήρας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και ο θεσμός του ανοικτού Πανεπιστημίου.

Στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης κρατείται η Γερμανίδα, η οποία συνελλήφθη στη Χαλκιδική με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο το 1986.

Στη Γενευη επαναλαμβάνονται αύριο οι ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας υπο την αιγίδα του Σάϊρους Βανς. Ηδη ο μόνιμος πρέσβης στον ΟΗΕ και διαπραγματευτής της χώρας μας, Χρήστος Ζαχαράκις, συναντηθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος του έδωσε και τις σχετικές οδηγίες.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικίνδυνη έξοδο στη Πάτρα επιχειρεί σήμερα ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός, όπου θα αντιμετωπίσει την τοπική Παναχαϊκή. Στους άλλους αγώνες της 4ης Αγωνιστικής η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ηρακλή, ενώ ο Ολυμπιακός δεν αναμένεται να δυσκολευτεί με την Καλαμάτα στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Επίσης θα διεξαχθούν οι αγώνες Αρης - Πανηλειακός, Καβάλα - Καστοριά, Εδεσσαϊκός - Ιωνικός, Αθηναϊκός - Βέροια, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι Απόλλων - ΠΑΟΚ

Η Ξάνθη σε αγώνα γιά την 4-η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, που εγινε χθες νίκησε 3-0 τον ΟΦΗ και ανέβηκε στην έκτη θέση της βαθμολογίας με επτά βαθμούς, ενώ οι ``κρητικοί`` έπεσαν στην έβδομη θέση με έξι βαθμούς.

Σε αγώνες γιά την 4-η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 εθνική κατηγορία ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΒΑΟ - Περιστέρι 91-101 Σπόρτιγκ - Ηρακλής 90-88 στην παράταση Πανιώνιος - Πειραϊκός 97-80 Λάρισα - Απόλλων Πατρών 67-68 Ολυμπιακός - Παπάγου 80-68 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 87-74

Η τέταρτη αγωνιστική θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την συνάντηση ανάμεσα στον Αρη και τον Παναθηναϊκό. Στην βαθμολογία προηγείται η ΑΕΚ με 8 βαθμούς και ακολουθούν ο Ολυμπιακός, το Περιστέρι και ο Πανιώνιος με 7, ο Παναθηναϊκός (3 αγ.), ο Πειραϊκός, ο Απόλλωνας Πατρών, ο Σπόρτιγκ και ο ΠΑΟΚ με 6, ο Αρης (3 αγ.) και ο Ηρακλής με 5 και με 4 βαθμούς ο Παπάγου, ο ΒΑΟ και η Λάρισα.

Στους ``16`` του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης προκρίθηκε χθες το βράδυ η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του Ολυμπιακού, αφού και στον δεύτερο αγώνα της γιά τον δεύτερο προκριματικό όμιλο της διοργάνωσης που έγινε στην πόλη Κράνι της Σλοβενίας, νίκησε 8-3 την τοπική Τρίγκλαφ.

Στον ``μικρό τελικό`` του ευρωπαϊκού ``Σούπερ καπ`` που διεξάγεται στο Μόναχο θα αγωνισθεί σήμερα η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού, αφού στον ημιτελικό οι Κυπελλούχοι Ευρώπης έχασαν με 3-1 από την γερμανική Νταχάου. Στον άλλο ημιτελικό η ιταλική Κούνεο, κάτοχος του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, νίκησε την επίσης ιταλική Μόντενα, πρωταθλήτρια Ευρώπης, με 3-2 και θα αντιμετωπίσει στον τελικό την Νταχάου, ενώ οι ``ευθρόλευκοι`` θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση της διοργάνωσης από την Μόντενα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,92 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 382,39, λίρα Κύπρου προς 521,28, γαλλικό φράγκο προς 46,87, ελβετικό φράγκο προς 193,81, γερμανικό μάρκο προς 158,72,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,95, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,63 και την ECU προς 304,06 δραχμές. Με μικρή υποχώρηση 0,24% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 960,87 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φτάνοντας τα 5,8 δισ. δρχ. Ο δείκτης της παράλληλης αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 1%.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Για σήμερα Κυριακή, προβλέπονται για όλη τη χώρα λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως τις πρωϊνές ώρες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, άνεμοι βορειοανατολικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 και από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Sunday, 13 October 1996 - 3:12:21