Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οργή και αγανάκτηση σε Αθήνα και Λευκωσία για τη νέα δολοφονία Ελληνοκύπριου από τις δυνάμεις του Αττίλα.Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση.

Σκληρή γλώσσα από το Θεόδωρο Πάγκαλο κατά της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας που προσεγγίζει πλατωνικά το Κυπριακό.

Στον προϋπολογισμό ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση.Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Κώστα Γείτονα και τον Αλέκο Παπαδόπουλο.Αύριο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.

Νέες συναντήσεις του Γιώργου Σουφλιά με Ντόρα Μπακογιάννη και Στέφανο Μάνο,ο οποίος επισείει τον κίνδυνο διάσπασης αν δεν γίνει αντιπροσωπευτικό συνέδριο.

Σε 15 μέρες ο νέος γύρος των ελληνοσκοπιανών διαπραγματεύσεων. Βήματα προόδου διαπιστώνει ο Σάιρους Βανς,δεν αποκλείει ο Θεόδωρος Πάγκαλος το ενδεχόμενο διπλής ή τριπλής ονομασίας.

Σε ύφεση τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο χωριό Ελεούσα Ιωαννίνων από μολυσμένο νερό.

Ολοκληρώνεται αύριο η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα.Αθώος, λέει ο κατηγορούμενος.Δεν δέχεται ο εισαγγελέας ότι η πράξη έγινε εν βρασμώ ψυχής.

Ισόπαλοι χωρίς τέρματα αναδείχθηκαν στη Ριζούπολη ο Απόλλων και ο ΠΑΟΚ σε αγώνα για την τέταρτη μέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Τοπική συννεφιά αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά.Μέτριοι οι άνεμοι στ'ανατολικά, πολύ ισχυροί στα δυτικά.Το θερμόμετρο θα δείξει από 11 μέχρι 25 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία για τη νέα εν ψυχρώ δολοφονία του ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλή,από τις δυνάμεις του Αττίλα.Η σορός του Κακουλή,παραδόθηκε στην Κυπριακές αρχές μετά από 30 ώρες,ενώ ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσφυγής στον διεθνή οργανισμό.Ο κ.Μιχαηλίδης δήλωσε ότι οι δολοφονικές ενέργειες των Τούρκων δεν είναι τυχαίες,αλλά αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα.

Στην Αθήνα ο Θεόδωρος Πάγκαλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα,τόσο κατά της Τουρκίας,όσο και κατά της διεθνούς κοινότητας.Οι δυνάμεις του Αττίλα έχουν δώσει παράγγελμα να δολοφονείται εν ψυχρώ όποιος πλησιάζει κοντά στα δολοφονικά όπλα τους,τόνισε ό υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η Διεθνής Κοινότητα να προσεγγίζει θεωρητικά και πλατωνικά το κυπριακό πρόβλημα.Στη Θράκη λαμβάνονται μέτρα για το ενδεχόμενο πρόκλησης αναταραχής ή έντασης,με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, στην περιοχή της Κομοτηνής.

Στην οικονομία και στο αγκάθι του προϋπολογισμού για το 1997, ρίχνει το κύριο βάρος της η κυβέρνηση και τα θέματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων επαφών του πρωθυπουργού με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του. συμμετοχή της στην Ενωμένη Ευρώπη.Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την προώθηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,τον εξορθολογισμό δαπανών των νοσοκομείων,αλλά και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο και συζήτησε για τις προσλήψεις, τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τις τοποθετήσεις γενικών γραμματέων των περιφερειών της χώρας,θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αύριο το υπουργικό συμβούλιο.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπις δεν θέλησε να πάρει θέση στις δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας,Χρήστου Πάχτα,για το ενδεχόμενο φορολόγησης των τόκων των τίτλων του δημοσίου.Η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει την πολιτική της κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη βουλή,δήλωσε ο κ.Ρέππας και επανέλαβε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Την περαιτέρω τακτική της ομάδας των τριών,μέχρι το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, συζήτησε ο Γιώργος Σουφλιάς με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Μάνο. Ο τελευταίος ζήτησε να γίνει ένα γνήσιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο το αποτέλεσμα του οποίου θα γίνει αποδεκτό απ'όλους,διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διάσπασης.Από την πλευρά του ο κ.Εβερτ,προχωρεί στην ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.Ηδη όρισε ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Σταύρο Δήμα με αναπληρωτη τον Δημήτρη Σιούφα.

Για βήματα προόδου,έκανε λόγο ο διεθνής μεσολαβητής Σάϊρους Βάνς, μετά το πέρας του νεόυ γύρου των ελληνοσκοπιανών διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Γενέυη για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.Οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο,δήλωσε ο έλληνας διαπραγματευτής,πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκης.Στην Αθήνα ο θεόδωρος Πάγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι μελετάται το ενδεχόμενο της διπλής ή τριπλής ονομασίας, καθώς,το γειτονικό κράτος προβάλει την άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει την εσωτερική του ονομασία.

Σε ύφεση βρίσκεται η γαστρεντερίτιδα στο χωριό Ελεούσα Ιωαννίνων, όπου το νερό ύδρευσης έχει μολυνθεί από το μικρόβιο συγκέλα, με αποτέλεσμα 200 κάτοικοι του χωριού να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Με τίς αγορεύσεις των συνογόρων υπεράσπισης,ολοκληρώνεται αύριο στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα, που έχει καταδικασθεί ισόβια για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.Ο εισαγγελέας δεν δέχθηκε ότι η δολοφονία έγινε εν βρασμώ ψυχής,ενώ ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι είναι αθώος.Οι καθηγητές της ΟΛΜΕ οργανώνουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Απόλλων Αθηνών και ο ΠΑΟΚ σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 4-η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα. Ετσι ο Απόλλωνας πήρε τον πρώτο του βαθμό στο φετινό πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στην 9-η θέση με 5 βαθμούς, όσους έχει και η Καλαμάτα, ενώ προηγούνται Ολυμπιακός, Πανηλειακός και Παναχαϊκή που έχουν από 10 βαθμούς.

Για τη δεύτερη εθνική κατηγορία,διεξάγεται στις 8, ο αγώνας Λάρισας-Δόξας Δράμας.Η συνάντηση θα μεταδοθεί απο την ΕΤ-3.

Την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του Χανίων, που αγωνίζεται στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Δ` Εθνικής κατηγορίας, υπέβαλε ο Κώστας Ανδρεαδάκης. Ο προπονητής, επικαλέστηκε παρεμπόδιση στο έργο του από ορισμένους φίλους του συλλόγου, όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την ανακοίνωσή της απόφασής του.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,60 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 383,00, λίρα Κύπρου προς 521,18, γαλλικό φράγκο προς 46,70, ελβετικό φράγκο προς 193,34, γερμανικό μάρκο προς 158,46,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,93, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 217,08 και την ECU προς 303,90 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στα βορειοδυτικά,ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και το πρωί κατά τόπους θα σημειωθούν ομίχλες.Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στ'ανατολικά ανατολικοί μέτριοι.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 22 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 25 και στο Αιγαίο 17 με 24.Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες,ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 23 και 13 με 21 αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 14 October 1996 - 13:00:39