Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/10/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περνούν όλα τα κονδύλια του προγράμματος MEDA που προορίζονται για την Τουρκία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παίρνουν οι αρχές της Κύπρου για το ενδεχόμενο νέων επεισοδίων στη γραμμή Δεκέλειας - Αμμοχώστου.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων συζήτησε ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Θ' ακολουθήσουν άλλες δύο συναντήσεις. Τελικές αποφάσεις από το ΚΥΣΕΑ.

Προϋπολογισμός και οικονομική πολιτική για το 1997 στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη-Παπαντωνίου. Οριστικές αποφάσεις από το υπουργικό συμβούλιο, αφού προηγουμένως συζητηθούν τα θέματα στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Την αναστολή εφαρμογής του εθνικού απολυτηρίου ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός Παιδείας. Θα συνεχισθεί η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Φοροδιαφυγή που πλησιάζει το ένα τρις δρχ, από παράνομη διακίνηση τράνζιτ πετρελαίου, την τελευταία τριετία, αποκάλυψε ο Γιώργος Δρυς. Νέες διώξεις κατά τριών εταιριών και έξι τελωνειακών άσκησε η εισαγγελία Πειραιά.

Αυξήσεις στην αστική μονάδα και τα πάγια και μειώσεις στις τηλεφωνικές συνδέσεις και τις συνδιαλέξεις εξωτερικού ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Το ιδεολογικό στίγμα και ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου στο επίκεντρο της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Διαψεύδει η Πανδρόσου τα σενάρια περί προσέγγισης Νέας Δημοκρατίας - Πολιτική Ανοιξης. Τη νέα δομή των οργάνων του κόμματός του ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς και εξήγγειλε συνέδριο για το 1997.

Κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο συνεργός του Παύλου Κερεμίδη, Θεόδωρος Κουτσομπίνας.

Βαρειά καμπάνα από το Αυτόφωρο Ιωαννίνων στον αστυνομικό που μετέφερε Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Η Τράπεζα Πίστεως στο Μπραχάμι ήταν ο στόχος των ληστών, οι οποίοι αφαίρεσαν από τα ταμεία 4 εκατ.δρχ.

Με δόνηση 4,8 Ρίχτερ έκανε και πάλι την εμφάνισή του ο εγκέλαδος στην περιοχή της Πύλου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βοριάδες το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού.Το θερμόμετρο θα δείξει από 5 μέχρι 20 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπό τον πολιτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίθεται η εκτέλεση όλων των κονδυλίων του προγράμματος MEDA,που αφορούν την Τουρκία.Αυτό αποφάσισε,μετά από μαραθώνια συνεδρίαση η επιτροπή προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που φαίνεται ότι δυσαρέστησε έντονα τον επίτροπο Χάνς Βάν Ντέν Μπρούκ, ο οποίος έκανε λόγο για οριακή σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση τόνισαν την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων της Τουρκίας και συμφώνησαν ότι πρέπει να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην Αγκυρα, προκειμένου να αποθαρρυνθεί η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης.

Φόβους για νέα επεισόδια,στη γραμμή Δεκέλειας-Αμμοχώστου,εκφράζουν οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου. Ηδη σε συνεργασία με τις αρχές των βρετανικών βάσεων λαμβάνουν δραστικά μέτρα ασφαλείας.Μάλιστα οι βρετανικές αρχές άρχισαν την οριοθέτηση της περιοχής που ελέγχουν ενώ επάνδρωσαν φυλάκια σε σημεία ελέγχου με πάνοπλους στρατιώτες.Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου να προχωρήσει στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης των Τούρκων δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμώντα Σολωμού.Πρώτη θα προχωρήσει σε διεθνές επίπεδο η υπόθεση του Σολωμού, καθώς έχει αναγνωρισθεί η ταυτότητα των δολοφόνων.Για την υπόθεση του Ισαάκ έχει αναγνωρισθεί μόνο ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων.Για τους υπόλοιπους που φαίνεται να τον κακοποιούν έχουν ετοιμασθεί δέκα σκίτσα που θα διαβιβασθούν στην Ιντερπόλ.

Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ.Σημίτη ασχολήθηκε με τον καθορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, καθώς και την παρουσία και την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Προηγουμένως ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης με αντικείμενο το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξουν ακόμη δύο συναντήσεις για το ίδιο θέμα και αμέσως μετά, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να πάρει οριστικές αποφάσεις.

Για τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το 1997, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό εθνικής οικονομίας. Οι οριστικές αποφάσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και την οικονομική πολιτική, θα ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο, αφού προηγουμένως το θέμα συζητηθεί και στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, μέχρι τις 20 Νεοεμβρίου.

Αναστέλλεται και επίσημα με απόφαση του υφυπουργού παιδείας Γιάννη Ανθόπουλου,η εφαρμογή του εθνικού απολυτηρίου,που επρόκειτο να αρχίσει φέτος από τους μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου.Ωστόσο, θα συνεχιστεί η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας και της φυσικής από το νέο βιβλιο, με εξαίρεση ορισμένα κεφάλαια.Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Ράλλης,που συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας,τόνισε ότι τα προβλήματα της παιδείας πρέπει να παραμείνουν μακριά από φανατισμούς και αντιπαραθέσεις.

Την αύξηση της αστικής μονάδας ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα από 10,20 δρχ που είναι σήμερα αυξάνεται στις 11,5 δρχ. Παράλληλα αυξάνεται κατά 200 δρχ το πάγιο και από 1.650 που είναι πηγαίνει στις 1.850,ενώ μειώνεται από 50 σε 40.000 δρχ το εφάπαξ τέλος για την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση.Μειώσεις επέρχονται και στα τέλη των διεθνών κλήσεων.Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 1997.

Φοροδιαφυγή που φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο δρχ,έχουν διαπιστώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες,μόνο στο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας τράνζιτ πετρελαίου.Οπως δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Δρυς, την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί περίπου πεντέμισι χιλιάδες παραβάσεις και έχουν σταλεί στη φυλακή τουλάχιστον 30 τελεωνειακοί υπάλληλοι. Στον Πειραιά, η εισαγγελία αποκάλυψε νέα υπόθεση παράνομης διακίνησης τράνζιτ πετρελαίου από την οποία το κράτος ζημιώθηκε από διαφυγόντες φόρους με το ποσό των 8 δις δρχ. Ηδη ασκήθηκε δίωξη κατά τριών εταιριών και έξι τελεωνειακών.

Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά και το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.Την ίδια ώρα οργιάζουν τα σενάρια περί άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας προς την Πολιτική Ανοιξη, γεγονός που διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Πανδρόσου. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη νέα δομή και στελέχωση της Πολιτικής Ανοιξης και εξήγγειλλε συνέδριο το πρώτο εξάμηνο του 1997.

Στον εισαγγελέα προσήχθη ο συνεργός του Παύλου Κερεμίδη, Θεόδωρος Κουτσομπίνας,ο οποίος μαζί με τη φίλη του Ελένη Ανδριοπούλου,που νοσηλεύεται φρουρούμενη στο Γενικό Κρατικό κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία. Στην ασφάλεια εξετάζονται όλα τα ευρήματα στο αυτοκίνητο του Κερεμίδη και εκτιμάται ότι η αστυνομία θα εξιχνιάσει ληστείες και άλλες παράνομες πράξεις, στις οποίες συμμετείχε ο Παύλος Κερεμίδης.

Σε φυλάκιση 8 ετών και χρηματική ποινή 4.100.000 δρχ καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Ιωαννίνων,ο αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. Θεοφάνης Μακρής, που συνελήφθη να μεταφερει με κλειστό φορτηγάκι 19 Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια δρχ ήταν η λεία των δύο κουκουλοφόρων, που με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπάλλήλους και λήστεψαν το υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στο Μπραχάμι και διέφυγαν με μοτοσυκλέτα.

Με ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του ο εγκέλαδος στην περιοχή της Πύλου. Από τη δόνηση δεν προκλήθηκαν ζημιές.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξάγεται σήμερα η συνάντηση Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ στο μπάσκετ γιά τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος. Οι υπόλοιπες συναντήσεις γιά τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος θα διεξαχθούν αύριο με σημαντικότερη την αναμέτρηση του Αρη με τον Ολυμπιακό που θα γίνει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης.Ακόμη, η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος ΑΕΚ υποδέχεται τον Πανιώνιο, το Περιστέρι φιλοξενεί την ομάδα του Σπόρτινγκ και ο Απόλλων Πατρών την Λάρισα. Τα υπόλοιπα αυριανά παιχνίδια είναι: Νέστορας-Παπάγου, Ηλυσιακός-ΒΑΟ και Αμύντας-Αμπελόκηποι.

Ο Ρουμάνος προπονητής ποδοσφαίρου, Ανχελ Ιορντανέσκου, αποκάλυψε σήμερα, κατά την διάρκεια του συμποσίου των Ευρωπαίων προπονητών, ότι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιώργο Βαρδινογιάννη με τον οποίο συμφώνησαν σε όλα αλλά εξελίξεις αναμένονται αύριο.Ο πρόεδρος της ΠΑΕ είχε συνάντηση και με τον Κροάτη Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος αγωνίστηκε παλιότερα στην αθηναϊκή ομάδα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,86 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 387,19, λίρα Κύπρου προς 521,28, γαλλικό φράγκο προς 46,82, ελβετικό φράγκο προς 192,10, γερμανικό μάρκο προς 158,23,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,86, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,28 και την ECU προς 303,88 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθούν και αύριο οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βοριάδες σ'ολόκληρη τη χώρα,ενώ ο καιρός θα είναι άστατος με συννεφιά, σποραδικές βροχές αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια.Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και από το απόγευμα στα πελάγη ισχυροί.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 14 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 18 και στο Αιγαίο 14 με 20 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 18 και 10 με 14 αντίστοιχα,θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 22 October 1996 - 12:21:59