Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,26/10/1996 (ΑΠΕ)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πτώση δοκιμαστικού διθέσιου αεροπλάνου στη Χαλκιδική σκότωσε 16χρονο που παρακολουθούσε τη πτήση. Ο οδηγός του αεροπλάνου δεν έπαθε τίποτα.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 33 ελαφρά, στο ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί, στο Σούνιο, όταν το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο ΠΗΓΑΣΟΣ προσάραξε στη νησίδα Πάτροκλος.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, η φορολόγηση των τόκων από τους τίτλους του δημοσίου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις για την 56η επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη.

Μελανό σημείο των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη η μαύρη μπογιά που έριξε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την εξοδό του από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ο 61χρονος Δογάνης.

Εθιμοτυπική χαρακτηρίσθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Εφεύρημα χαρακτήρισε την άποψη Σουφλιά ότι είναι μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Διέψευσε η κυβέρνηση σημερινό δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι κλείνει η ΕΡΤ.

Σε εφαρμογή τίθεται από τα ξημερώματα η χειμερινή ώρα.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στον Αγιο Μάμα Χαλκιδικής όταν διθέσιο δοκιμαστικό επιβατικό αεροπλάνο κατέπεσε σκοτώνοντας 16χρονο και τραυματίζοντας σοβαρά έναν άλλο που παρακολουθούσαν την πτήση. Νεκρός είναι ο Ορέστης Γκιάτας 16 χρόνων και βαριά τραυματισμένος ο Λάζαρος Κούνιο, που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στην εντατική της πρώτης χειρουργικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ. Το αεροπλάνο οδηγούσε ο 46χρονος Δημοκράτης Καραμιχάλης που δεν έπαθε τίποτα και κρατείται στην Αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής. Η πτώση του αεροπλάνου έγινε στις 12.45 στην αγροτική περιοχή του Αγίου Μάμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πτήση έγινε χωρίς την έγκριση της αρμόδιας πολιτικής αρχής.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 33 ελαφρά,στο ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε το πρωϊ, στην περιοχή του Σουνίου, οταν το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο ΠΗΓΑΣΟΣ προσάραξε στη νησίδα ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ. Το ΠΗΓΑΣΟΣ με 400 επιβάτες και 60 μέλη πλήρωμα,είχε αποπλεύσει στις 8.30 το πρωϊ απο το λιμάνι του Πειραιά,εκτελώντας δρομολόγιο προς τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του καπετάνιου, κόλλησε το πηδάλιο και το σκάφος σχεδόν ακυβέρνητο προσέκρουσε στη νησίδα. Οι σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο,ενώ στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν παραπλέοντα σκάφη και ρυμουλκά για να παραλάβουν τους υπόλοιπους επιβάτες.

Οριστική είναι σύμφωνα με πληροφορίες,η πρόθεση της κυβέρνησης για φορολόγηση των τόκων από τους τίτλους του δημοσίου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας,κάτι που άλλωστε προτείνουν τόσο η Ομοσπονδία εφοριακών,όσο και διάφοροι κλάδοι εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργάνων.Το οικονομικό επιτελειο φαίνεται να έχει καταλήξει στην απόφαση αυτή και εκείνο που μελετά είναι η δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο.Στο μεταξύ, λήγει στις 15 Νοεμβρίου η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Με την καθιερωμένη δοξολογία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου άρχισαν στις 11 το πρωί στη σημαιοστολισμένη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού για τον πολιούχο Αγιο, για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, την ημέρα της γιορτής του, το 1912 και για την 56η επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ. Παραβρέθηκαν, εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης.Επίσης,παραβρέθηκαν, βουλευτές, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο Νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη και εκπροσωποι των δημοτικών, πρυτανικών και αστυνομικών αρχών της πόλης. Την αναγκη ενότητας του Εθνους και προώθησης μιας ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σε μακροπρόθεσμη βάση ,τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ,σε δηλώσεις του μετά το περας της λειτουργίας,που τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης.

Κατά την έξοδο του από τον Ιερό Ναό και την ώρα, που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετούσε στρατιωτικό άγημα πoυ του απέδιδε τιμές ενώ μπάντα ανέκρουε τον εθνικό ύμνο, ο Κωνσταντίνος Δογάνης,61 ετών, έριξε μαύρη μπογιά πετυχαίνοντας τους στρατιωτικούς της ακολουθίας του, τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης, που τον συνόδευαν. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το δράστη, ο οποίος υποστήριξε οτι με τον τρόπο αυτό ήθελε να διαμαρτυρυθεί γιατί δεν έβρισκε εργασία και δεν είχε να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Την πάγια ελληνική θέση,για τους όρους υπό τους οποίους είναι δυνατόν να υπάρξει ελληνοτουρκικός διάλογος,επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,κατά τη χθεσινή εθιμοτυπική, όπως χαρακτηρίσθηκε, συναντησή τους στη Μόσχα.Ο κ. Σημίτης μεταβαίνει σήμερα στη Βουδαπέστη,προκειμένου να πάρει μέρος στη συνάντηση κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος.Χθές ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Ρώσο ομολογό του Βίκτορ Τσερνομίρντιν,με τον οποίο συμφώνησε να επιλυθούν σύντομα οι οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών.

Απάντηση στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Μιλτιάδης Εβερτ,επισημαίνοντας ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και χαρακτηρίζοντας εφεύρημα την άποψη Σουφλιά οτι είναι μεταβατικός πρόεδρος.Παράλληλα εμφανίσθηκε ανυποχώρητος στο αίτημα των αντιπάλων του για εσωκομματικές εκλογές πριν απο το συνέδριο.Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ένας νέος γύρος εσωκομματικής αντιπαράθεσης αναμένεται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας την προσεχή Πέμπτη.

Σε τακτική δικάσιμο παραπέμφθηκαν τελικά οι τέσσερις ανήλικοι μαθητές που συνελήφθησαν σε εγκαταλελειμένο σπίτι στο Βόλο να κάνουν χρήση ηρωϊνης και χασίς. Στο μεταξύ νέο πλήγμα στους εμπόρους ναρκωτικών επέφερε η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, άνδρες της οποίας συνέλαβαν τα ξημερώματα δύο άτομα, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, να επαναλαμβάνουν δυο κιλά ηρωϊνης απο βούλγαρους συνεργάτες τους.

Συνελήφθησαν τα ξημερώματα στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο δυο άτομα απο το χωριό Περιθώρι της Δράμας, τη στιγμή που παραλάμβαναν δυο κιλά ηρωϊνης απο Βούλγαρους συνεργάτες τους, που είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών. Η σύλληψη τους έγινε κοντά στο φυλάκιο της περιοχής Βροντού Σερρών, ύστερα απο παρακολούθηση αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Σερρών και Θεσσαλονίκης. Δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δυο συλληφθέντων επειδή η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνές της για να εντοπίσει και τα άλλα μέλη του κυκλώματος.

Σε ατύχημα οφείλεται ο τραυματισμός του ελληνοκύπριου εθνοφρουρού Κωνσταντίνου Σωτηρίου, σε φυλάκιο στην περιοχή Αβγούρου. Οπως έγινε γνωστό ο τραυματισμός του εθνοφρουρού, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο, οφείλεται σε εκπυρσοκρότηση του όπλου. Ερευνώνται τα αίτια του ατυχήματος.

Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημερινό δημοσίευμα με τίτλο Κλείνουν την ΕΡΤ. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε οτι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μέλημα της Κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός της ΕΡΤ, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Σε εφαρμογή τίθεται από τα ξημερώματα η χειμερινή ώρα.Ετσι στις 4 τα ξημερώματα τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μιά ώρα πίσω και να δείξουν τρείς.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν τον φάκελλο υποψηφιότητας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, συνεχίσθηκε σήμερα η επίσκεψη των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στη συνέχεια η Επιτροπή της ΔΟΕ επισκέφθηκε την παραλιακή ζώνη του Φαλήρου, όπου σύμφωνα με το φάκελλο υποψηφιότητας της χώρας μας, θα δημιουργηθούν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ το σημερινό πρόγραμμα έκλεισε με επισκέψεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αλλά και το Στάδιο Καραϊσκάκη.

Για την 6η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑΕΚ - Περιστέρι 69-73, Πανιώνιος - Ηρακλής 85-73, Σπόρτινγκ - Παναθηναϊκός 75-78, Λάρισα - ΠΑΟΚ 60-59, Πειραϊκός - Απόλλων Πατρών 68-82, ΒΑΟ - Παπάγου 73-77, ενώ η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί με το ντέρμπυ Αρη - Ολυμπιακού που θα γίνει αύριο.

Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, αφού σε αγώνα γιά την έκτη ημέρα που έγινε στον Βύρωνα, νίκησε 1-0 τον Αθηναϊκό. Ετσι ο Ολυμπιακός έφθασε τους 16 βαθμούς, ενώ ο Αθηναϊκός παρέμεινε στην 13-η θέση με 4 βαθμούς, όσους έχει και ο Αρης.

Σημαντική όμως νίκη, την πρώτη της στο φετινό πρωτάθλημα,σημείωσε και η ομάδα της Κορίνθου, αφού σε αγώνα γιά την 4-η ημέρα του πρωταθλήματος της τρίτης εθνικής, νίκησε εκτός έδρας την ομάδα της Πάτρας με 3- 1.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 241,75 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 385,30, λίρα Κύπρου προς 522,19, γαλλικό φράγκο προς 47,02, ελβετικό φράγκο προς 191,89, γερμανικό μάρκο προς 158,77,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,82, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 213,36 και την ECU προς 304,46 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και του αυριανού καιρού. Σύμφωνα με την ΕΜΥ στην Ανατολική Θεσσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Βόρεια Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Για την Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία από 9 έως 16 βαθμούς. Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 26 October 1996 - 15:21:42