Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με διευρυμένη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο θα κατατεθεί πρόταση για εκλογή προέδρου.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων θα οριστικοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Απο 1ης Ιανουαρίου 1997 θα ισχύσει το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Την άμεση πρόσληψη 2.000 επιπλέον καθηγητών και δασκάλων αποφάσισε η κυβέρνηση.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την επαγγελματική εξέλιξη των πανεπιστημιακών.

Συνεπληρώθη ο τωρινός κύκλος των διαβουλεύσεων Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Την άσκηση πιέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένει ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης ενόψει της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το ναυάγιο ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Δύο νέα δάνεια, Στεγαστικό και Επαγγελματικό, θα χορηγούνται απο σήμερα απο την Ιονική Τράπεζα.

Αγριο έγκλημα στο Ρέθυμνο με θύμα 20χρονη.

Ο Πανιώνιος έχασε απο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 99-66 σε αγώνα μπάσκετ για την Ευρωλίγκα.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη χώρα μας του ισχυρού άνδρα του στίβου, δρ Πρίμο Νεμπιόλο.

[02] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη διεξαγωγή συνεδρίου τους πρώτους μήνες του 1997 και με διευρυμένη σύνθεση αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας,κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Το Πολιτικό Συμβούλιο ανεθεσε ομόφωνα στον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιάννη Βαρβιτσιώτη, να διευρευνήσει τις δυνατότητες επίσπευσης του συνεδρίου, αλλά και τις προϋποθέσεις διεύρυνσής του. Στη συνεδρίαση δεν τέθηκε θέμα ηγεσίας, ωστόσο, ο Μιλτιάδης Εβερτ επανέλαβε την πρόσφατη δημόσια δέσμευσή του, ότι την πρώτη μέρα των εργασιών του ανώτατου κομματικού οργάνου θα καταθέσει πρόταση για την εκλογή προέδρου από το συνέδριο και ως εκ τούτου το συνέδριο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα εκλέξει και πρόεδρο. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος, η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου θα επαναληφθεί, ενώ στην παρούσα συνεδρίαση δεν ετέθη θέμα ηγεσίας ή μεταβατικής προεδρίας. Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως ωριμάζει στους κόλπους του κόμματος η άποψη πως οριστική λύση στην κρίση θα δώσει το συνέδριο. Θέλουμε ένα τίμιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο, δήλωσε ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του συνεδρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Εβερτ είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου πως ``δεν παντρεύτηκε καμία καρέκλα και αν το πρόβλημα είναι ο ίδιος να του το πουν ευθέως``. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν έλαβε απάντηση. Η συνεδρίαση έγινε κάτω από κλίμα μετωπικής σύγκρουσης που διαμόρφωσε η ομιλία Εβερτ στους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών,κατά την οποία οι εκλεγμένοι πρόεδροι σε ψηφισμά τους κάλεσαν τον κ.Εβερτ να προχωρήσει σε διαγραφές, γιατί διαφορετικά οι ίδιοι θα παρέμβουν δυναμικά.

Στις 13 Νοεμβρίου κατά τη σύνοδο του ΚΥΣΕΑ θα οριστικοποιηθεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τους υπουργούς Αμύνης και Εθνικής Οικονομίας με τους οποίους συζήτησε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σήμερα ο κ. Σημίτης θα δεχθεί σε συνεργασία τον Ελληνα κοινοτικό Επίτροπο Χρήστο Παπουτσή και τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Το νέο μισθολόγιο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 1997. Ο εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στις 180.000 δραχμές (απόφοιτοι δημοτικού) και ο καταληκτικός στις 410.000 δρχ. (ανώτατης εκπαίδευσης). Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν μέσα στο 1997 αυξήσεις 8-9% και ότι το σχέδιο του νέου μισθολογίου θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέσα στο Δεκέμβριο. Στο εξής η διάρθρωση των αποδοχών θα περιλαμβάνει: το βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα ,το επίδομα εξομάλυνσης και το κίνητρο απόδοσης, που θα κυμαίνεται από 35.000 μέχρι 65.000 δρχ. το μήνα. Στο μισθό ενσωματώνονται πλέον ΑΤΑ και επιδόματα. Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τη διαφωνία της και σήμερα αναμένεται να αποφασίσει 24ώρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία και η χάραξη γενικής στρατηγικής, προσανατολισμού και περιεχομένου ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ο κ.Κωνσταντόπουλος ζήτησε απο τον κ.Αρσένη να ενεργοποιηθεί η διακομματική επιτροπή, να λειτουργήσει το εθνικό συμβούλιο Παιδείας, να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία και να αντιμετωπισθούν τα κτιριακά προβλήματα. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμφώνησε για την πρόσληψη 800 αναπληρωτών στα δημοτικά, 1200 στα γυμνάσια και λύκεια, για το δίμηνο μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι θα αναπληρώνονται αμέσως και τα κενά που θα παρατηρούνται λόγω εκπαιδευτικών αδειών. Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης είχε πολύωρη συνάντηση με τους πρυτάνεις στην οποία συζήτησαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σ' ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι πρυτάνεις. Ο κ. Αρσένης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αίρεται η τροπολογία του προκατόχου του Γιώργου Παπανδρέου και η οποία ήταν η κύρια αιτία της αναταραχής στα Πανεπιστήμια, καθώς οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι με την τροπολογία αυτή σταματούσε η επαγγελματική τους εξέλιξη.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος συνεπληρώθη στην Εδρα του ΟΗΕ ο τωρινός κύκλος των διαβουλεύσεων εντός του πλαισίου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ μεταξύ των συνομιλητών πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκη και Ιβάν Τοσέφσκι υπο την αιγίδια του ειδικού εκπροσώπου του διεθνούς οργανισμού,Σάιρους Βάνς.Αυτό αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές προσθέτοντας οτι οι δύο πλευρές θα προβούν σε ενημέρωση των κυβερνήσεών τους ,ενώ συμφωνήθηκε οι συνομιλίες να συνεχισθούν σε χρόνο που θα καθοριστεί προσεχώς.

Στο στάδιο της διερεύνησης των θέσεων της Ελληνικής - Κυπριακής πλευράς βρίσκεται ακόμη η αμερικανική πρωτοβουλία και δεν έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, αναμένονται να ασκηθούν πιέσεις και προς την πλευρά μας με μοχλούς την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τον χρόνο ως παράγοντα παγίωσης των τετελεσμένων.

Την πρώτη επαφή με το ναυάγιο της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ,θα έχει σήμερα ομάδα δυτών,που με ειδικά μηχανήματα θα κατέβουν σε βάθος 151 μέτρων,όπου εντοπίσθηκε το σκάφος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση, περίπου ενός χιλιομέτρου από την ακτή.Οι δύτες θα ερευνήσουν πρώτα τις καμπίνες του σκάφους για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν οι 4 αγνοούμενοι υπαξιωματικοί και στη συνέχεια, θα γίνει προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους σε πιο αβαθή νερά, προκειμένου να ανελκυσθεί. Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εκδηλώθηκε για τη βύθιση της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στην εισαγελία Πλημμελειοδικών Σάμου να διαβιβασθούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντίγραφα των σχεδιαγραμμάτων του τόπου όπου συνέβη το ναυτικό ατύχημα (πορεία πλοίου, θέση κλπ) οι εκθέσεις αυτοψίας, οι καταθέσεις των επιβατών και των στελεχών του πολεμικού ναυτικού και οι απολογίες των πλοιάρχων των δύο σκαφών.

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ ,Δημήτρη Κωστόπουλου θα καταθέσει την προσεχή Δευτέρα ο αλλοτε περιφερειακός διευθυντής Αχαίας και προιστάμενος της ΕΥΤΕ Πάτρας κ Μανωλόπουλος. Την Τρίτη σε συζήτηση στη Βουλή επι του νομοσχεδίου ``περί τροποποιήσεως του Τελωνειακού Κώδικα`` ο βουλευτής σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, υποστήριξε οτι εμπλέκεται σε κύκλωμα λαθρεμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων``. Ο κ Μανωλόπουλος με την αγωγή του θα ζητά αποζημίωση 100 εκατ για ηθική του βλάβη την οποία θα καταθέσει στον κοινωνικό τομέα του Δήμου της Πάτρας.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας παραπέμπεται το θέμα της συνταγματικότητας του μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, για χρέη προς το Δημόσιο ή το ΙΚΑ, καθώς το Δ' τμήμα του δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι το μέτρο αυτό αντιβαίνει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που υπέρκειται και του ελληνικού συντάγματος. Σύμφωνα με την έως τώρα νομολογία του ΣτΕ, η απαγόρευση εξόδου δεν ήταν αντισυνταγματικό μέτρο αλλά επιβαλλόταν από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Δύο νέα εξειδικευμένα δάνεια θα χορηγεί απο σήμερα η Ιονική Τράπεζα. Πρόκειται για το Ιονικό Στεγαστικό και το Επαγγελματικό Ιονοδάνειο Στέγης και Εξοπλισμού τίθενται στη διάθεση του κοινού. Το Ιονικό Στεγαστικό Δάνειο απευθύνεται σε ιδιώτες και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του κάθε νοικοκυριού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Για το λόγο αυτό παρέχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ``κυμαινόμενου`` και στεθερού επιτοκίου. Το Επαγγελματικό Ιονοδάνειο Στέγης και Εξοπλισμού απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και καλύπτει τις ανάγκες τους σε επαγγελματική στέγη και εξοπλισμό.

Αγριο έγκλημα έγινε στις 9.40 το βράδυ στην κοινότητα Σκεπαστή Μυλοποτάμου Ρεθύμνου με δράστη τον Χαράλαμπο Τσαγγαράκη 34 ετών και θύμα την Ειρήνη Κουτσουρουπή 20 ετών, την οποία πυροβόλησε μέσα στο σπίτι της με πολεμικό όπλο, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ο 20χρονος ανηψιός της Ιωάννης Κουτσουρούπης. Η Αστυνομία κάνει έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Η οικολογική οργάνωση ΓΚΡΙΝΠΙΣ καταγγέλει την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ,ότι έχει μετατρέψει σε χωματερή τοξικών ένα ρέμα στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων πάνω από τα διϋλιστήρια της εταιρίας. Τα μέλη της οργάνωσης κάλεσαν τον εισαγγελέα να ενεργήσει με την ίδια ταχύτητα, όπως ενήργησε και στην περίπτωση της σύλληψής τους.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Ζάγκρεμπ βρίσκονται οι εθνικές μας ομάδες ποδοσφαίρου ανδρών και ελπίδων, γιά τούς αγώνες με τα αντίστοιχα συγκροτήματα της Κροατίας, πού θα γίνουν το Σαββατοκύριακο. Ο αγώνας των Ανδρών θα διεξαχθεί την Κυριακή στο γήπεδο Κόσεβο της κροατικής πρωτεύουσας, ενώ των ελπίδων το Σάββατο στην πόλη Κάρλαβατς εκατό χιλιόμετρα από το Ζάγκρεμπ.

Τη συντριβή γνώρισε η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου στην παγωμένη Μόσχα, από την τοπική ΤΣΣΚΑ με 96-66, σε αγώνα της 6ης ημέρας γιά τον πρώτο όμιλο της Ευρωλίγκα.

Με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου με τον πρόεδρο της ΙΑΑΦ δρ Πρίμο Νεμπιόλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της επισκέψεως του ``ισχυρού`` άνδρα του στίβου στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, Πρίμο Νεμπιόλο, στο πλαίσιο των επαφών του με τις πολιτικές και αθλητικές αρχές της χώρας μας, επισκέφθηκε επίσης τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον Υφυπουργό αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και τον Δήμαρχο Αθήνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ ενημερώθηκε γιά την πρόοδο της προετοιμασίας τού παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου 1997 πού θα γίνει τού χρόνου το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Την ήττα με 8-7 από την γηπεδούχο Γιάτραν, γνώρισε η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του Εθνικού, στον δεύτερο αγώνα της της πρώτης προκριματικής φάσης του κυπέλλου ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, που διεξάγεται στο Μαυροβούνιο.

Τρία μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο, κατέκτησε η πρωταθλήτριά μας της Αρσης Βαρών, στην κατηγορία των 59 κιλών, Μαρία Χριστοφορίδου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Πράγα της Τσεχίας. Η Χριστοφορίδου ήταν δεύτερη στο σύνολο με 182,5 και στο ζετέ με 100 κιλά και τρίτη στο αρασέ με 82,5 κιλά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΑΚ έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της ομοσπονδίας μπάσκετ γιά αναβολή της 10-ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Κι' αυτό προκειμένου να διευκολυνθεί η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας των ανδρών, ενόψει του αγώνα με την αντίστοιχη της Λευκορωσίας, γιά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μετά από αυτή την τροποποίηση, όλες οι αγωνιστικές μετατίθενται κατά μία εβδομάδα και η τελευταία ημέρα θα διεξαχθεί στις 22 Μαρτίου 1997.

Την μεταπροσεχή Κυριακή 17 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί οριστικά το ντέρμπι της 9-ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Στο μεταξύ ο αθλητικός δικαστής του μπάσκετ κάλεσε σε απολογία την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου τον Παναθηναϊκό, γιά επεισοδιακή συμπεριφορά των οπαδών του στον αγώνα με την ΑΕΚ.

Ο πρωταθλητής μας του τένις Σόλων Πέππας προκρίθηκε στα προημιτελικά του διεθνούς τουρνουά που διεξάγεται στη Ρόδο, αφού νίκησε 2-1 τον Σλοβάκο Τόμας Κάταρ και έτσι τώρα θα αντιμετωπίσει τον Παντελή Μοσχούτη, ο οποίος νίκησε τον Φινλανδό Τάπιο Νούρμινεν με 2-0.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,85 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 395,59, λίρα Κύπρου προς 523,81, γαλλικό φράγκο προς 47,24, ελβετικό φράγκο προς 190,32, γερμανικό μάρκο προς 159,78,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,88, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,30 και την ECU προς 305,77 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφάνεια θα είναι και σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, που θα είναι αίθριος σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 4 εως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 8 εως 23 και στα νησιά απο 13 εως 22 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 11 εως 22 και απο 7 εως 18 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Friday, 8 November 1996 - 2:00:16