Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενταση στη Σοφοκλέους από την ενέργεια τεσσάρων χρηματιστηριακών εταιριών να σπάσουν τη λευκή απεργία των χρηματιστών και να πραγματοποιήσουν περιορισμένες συναλλαγές.

Δεν οριστικοποιήθηκαν ούτε σήμερα τα μεγέθη του προϋπολογισμού στη μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Η τελική έγκριση την προσεχή Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Και νέο κρούσμα διακίνησης ναρκωτικών αποκαλύφθηκε σε σχολείο του Γαλατσίου.

Εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα έδωσε στο Μιλτιάδη Εβερτ το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, που αποδοκίμασε ομόφωνα τους διαφωνούντες.

Σημαντικές ελπίδες για χιλιάδες φορείς του AIDS δίνουν οι νέοι συνδυασμοί φαρμάκων που υπόσχονται ακόμη και πλήρη ίαση.

Τουρκικό ελικόπτερο που έπαιρνε μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ κατέπεσε ανοιχτά της Ρόδου. Εντοπίσθηκαν τα πτώματα των τριών αξιωματικών, αγνοείται η τύχη του τέταρτου.

Ανελκύσθηκε τμήμα του πυργίσκου της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανέλκυση του πυραύλου ΠΕΓΚΟΥΙΝ.

Κορυφώνονται την Παρασκευή,οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στην Κύπρο για την 13-η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Στη μάχη των ευρωπαϊκών κυπέλλων μπάσκετ απόψε ΠΑΟΚ, Ηρακλής και Απόλλων Πατρών.

Τοπικές νεφώσεις και ομίχλες το πρωί αύριο σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Ασθενείς μέχρι μέτριοι οι άνεμοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 6 μέχρι 23 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στο χρηματιστήριο Αθηνών, η απόφαση τεσσάρων χρηματιστηριακών εταιριών,θυγατρικών κρατικών τραπεζών, να σπάσουν τη λευκή απεργία των χρηματιστών και να ανοίξουν τα τερματικά για να γίνουν συναλλαγές.Τελικά έγινε μια μίνι συνεδρίαση και πραγματοποιήθηκαν πράξεις σε εφτά μετοχές,με αξία περίπου 4 εκατομ. δρχ,και ο γενικός δείκτης να κλείσει με άνοδο 0,29%, στις 920,81 μονάδες.Για προσπάθεια συγκάλυψης κάνουν λόγο οι χρηματιστές,ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι όποιος έχει ευθύνη, θα καταβάλλει το ανάλογο τίμημα.Ο Μιλτιάδης Εβερτ που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία χρηματιστών,προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κουκουλώματος της υπόθεσης, η Νέα Δημοκρατία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.Τη ριζική αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Χρηματιστηρίου ζητά ο Συνασπισμός, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κίμων Κουλούρης,σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το διασυρμό του θεσμού του χρηματιστηρίου.

Ούτε και σήμερα κατέστη δυνατόν να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμου, καθώς στην κυβέρνητική επιτροπή που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση,διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στην εισήγηση του Γιάννου Παπαντωνίου.Ετσι αποφασίσθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός να έχει νέα συναντηση με το οικονομικό επιτελείο,το οποίο θα υποβάλει τις βελτιωμένες προτάσεις, που θα τεθούν προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Τριτη,ενώ τη Δευτέρα η οικονομική πολιτική θα συζητηθεί στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλυετικής ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ηδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 28 του μηνός.Στην Αθήνα δάσκαλοι, καθηγητές,και μαθητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κονδύλια για την παιδεία.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο διακίνησης ναρκωτικών στα σχολεία. Μετά τα πρόσφατα κρούσματα σε σχολεία στην Καλλιθέα και τη Φιλαδέλφεια, μια νέα περίπτωση αποκαλύφθηκε σε σχολείο της Γκράβας στο Γαλάτσι,όπου συνελήφθη 15χρονος μαθητής με μικρή ποσότητα χασίς. Στην Πάτρα βρέθηκε νεκρός ο 24χρονος Σάββας Ασημακόπουλος και ο θάνατός του οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικής ουσίας.Ο υπουργός Δικαιοσύνης,επιμένει σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά,ενώ η Μαρία Δαμανάκη με ερωτησή της στη βουλή ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και να ληφθούν μέτρα υποστήριξης των τοξικομανών.

Εξουσιοδότηση να προχωρήσει ακόμη και σε πειθαρχικά μέτρα,έδωσε στο Μιλτιάδη Εβερτ το Πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας,το οποίο αποδοκίμασε ομόφωνα τους διαφωνούντες και τους προειδοποίησε ότι στο μέλλον δεν θα ανεχθεί περαιτέρω αμφισβητήσεις.Ο κ. Σουφλιάς που συμμετείχε στη συνεδρίαση,διεχώρισε τη θέση του και τόνισε πως η προσυνεδριακή διαδικασία που έχει αρχίσει, δεν συμβιβάζεται με Πειθαρχικά Συμβούλια, ούτε με ακραίες τοποθετήσεις.Οξύτατη επίθεση εναντίον των διαφωνούντων εξαπέλυσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, κάνοντας λόγο για υποκινούμενη κρίση και δηλώνοντας πως όποιος διαφωνεί πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιλέξει αν θα παραμείνει ή όχι στο κόμμα.

Ακαρπες απέβησαν οι έρευνες που συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα, από αέρος και θαλάσσης, για τον εντοπισμό του τέταρτου Τούρκου αξιωματικού, μέλους του ελικοπτέρου ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΑ ΜΠΕΛ - 212, που έπεσε στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Ρόδου. Το τουρκικό ελικόπτερο είχε απονηωθεί από την τουρκική φρεγάτα ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ, που έπαιρνε μέρος σε άσκηση του ΝΑΤΟ.Τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος ανασύρθηκαν νεκρά από τη θάλασσα.

Λίγο πιο πάνω από τη Ρόδο, στη Σάμο, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανέλκυση του πυραύλου ΠΕΓΚΟΥΙΝ, που αποκόπηκε από τη βάση του στην πυραυλάκατο ΚΩΣΤΑΚΟΣ,ενώ άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες για την για την ανάσυρση των τεσσάρων υπαξιωματικών που φέρονται αγνοούμενοι. Τα ξημερώματα, με τη βοήθεια του ειδικού ρομπότ ανελκύσθηκε τμήμα του πυργίσκου της πυραυλακάτου.

Κορυφώνονται την Παρασκευή,οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στην Κύπρο για την 13-η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.Η Κυπριακή κυβέρνηση προγραμματίζει σειρά μέτρων για την αποτροπή επεισοδίων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ενώ το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη υπο τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.Στο μεταξύ φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος,ο οποίος θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση, αύριο στη Λευκωσία,για την καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.Ο κ.Γιαννόπουλος θα γίνει δεκτός απο τον πρόεδρο Κληρίδη και θα αναχωρήσει απο την Κύπρο την Πέμπτη.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο μπάσκετ στρέφεται και πάλι το ενδιαφέρον των Ελλήνων φιλάθλων, αφού τρείς ομάδες μας ρίχονται στη μάχη των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, ο Απόλλων Πατρών υποδέχεται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα τη Βελγική Σουνέρ Οστάνδης.Η ομάδα της Πάτρας θα επιδιώξει τη νίκη με διαφορά μεγαλύτερη των τριών πόντων προκειμένου να ευνοείται σε περίπτωση ισοβαθμίας με τη Βελγική ομάδα, από την οποία είχε χάσει με 74-71 στην Οστάνδη. Στη Θεσσαλονίκη, ο Ηρακλής αναμένεται να έχει πιό εύκολο έργο απέναντι στη Βελγική ομάδα της Γάνδης, την οποία άλλωστε είχε κερδίσει και στο Βέλγιο με 77-67. Τέλος,για το Κύπελλο Κόρατς,ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στο Αλεξάνδρειο,την Πορτογαλική Οβερένσε, η οποία δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο γιά το δικέφαλο,που είχε επικρατήσει με 99-85 και στην Πορτογαλία.

Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, Κώστας Πολυχρονίου, δήλωσε σήμερα πως δεν σκέφθηκε ποτέ να φύγει από την εθνική ομάδα, γιατί όπως είπε, έτσι θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον έχουν στηρίξει. Ακόμη ο κ Πολυχρονίου αναφερόμενος στην ισοπαλία που απέσπασε η εθνική μας ομάδα την Κυριακή στην Κροατία, είπε πως αυτό το αποτέλεσμα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο δρόμος γιά την πρόκριση στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου είναι ακόμη μακρύς και τα παιχνίδια που θα δώσουμε στην συνέχεια της διοργάνωσης, θα είναι πολύ δύσκολα, όπως άλλωστε και αυτά που προηγήθηκαν.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 239,54 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 395,26, λίρα Κύπρου προς 524,62, γαλλικό φράγκο προς 47,32, ελβετικό φράγκο προς 190,56, γερμανικό μάρκο προς 160,15,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,85, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,36 και την ECU προς 306,32 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, αλλά στα βορειοδυτικά ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νότιοι μέτριοι και στα ανατολικά ανατολικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 22 και στο Αιγαίο 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 22 και 9 με 18 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Tuesday, 12 November 1996 - 14:01:26