Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μόνο μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 23η επέτειο απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η οικονομική πολιτική στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Αυριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 1997.

Τετάρτη ή Πέμπτη συνεδριάζει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα εξεταστεί πρόταση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τρόπο διευρυνσης του συνεδρίου.

Αθήνα και Λευκωσία ειναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, που την Πέμπτη επισκέπτεται την Κύπρο.

Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα τα μέλη της τοπικής ένωσης δημων και κοινοτήτων Αττικής για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Σταύρου Παναγιωτόπουλου που κατηγορείται για την κλοπή εντόκων γραμματίων του Δημοσίου υψους ενος δισεκατομμυρίου δραχμών.

Το βραβείο της καλύτερης ταινίας πήραν η ``Σφαγή του Κόκκορα`` και οι ``Απόντες `` στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονικής.

Επιστροφή Ιωαννίδη απόψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον πάγκο όμως αυτή τη φορά της ΑΕΚ για τον αγώνα της με τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ.

Στην κορυφή του πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός με 20 βαθμούς. Σήμερα ολοκληρώνεται η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ευμενή σχόλια αποκόμισε η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στη γενική συνέλευση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στο Μεξικό.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χωρίς εκτεταμένα έκτροπα και ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες αλλά με μικροεπεισόδια κορυφώθηκαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 23η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας επικράτησε απολυτη ηρεμία στην περιοχή του Πολυτεχνείου, ενω ασφυκτική ηταν η αστυνομική επιτήρηση στους γύρω δρόμους του ιδρύματος, καθώς και γύρω απο την ΑΣΟΕ, τη Νομική, το Πάντειο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αργά το βράδυ αποχώρησαν απο τον χώρο του ιδρύματος ολες οι ομάδες περιφρούρησης, μετά απο ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και των φοιτητων, ενω στο κτίριο παρέμεινε μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος,συνεχάρη την αστυνομική δύναμη, γιατί έλαβε τα σωστά και απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη επεισοδίων και δήλωσε ότι σε αυτό συνέτειναν τόσο η Αστυνομία όσο και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, ώστε ο εορτασμός και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου να μην συνοδεύονται από έκτροπα. Νωρίς το απόγευμα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια κοντά στο χώρο του Πολυτεχνείου απο ομάδα περίπου 200 νεαρών, η οποία προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Στην Αστυνομία προσήχθησαν 42 άτομα, τα οποία στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα, ενω κρατήθηκαν μονο δυο, που ειχαν στην κατοχή τους βόμβες μολότοφ. Στη Θεσσαλονικη δέκα νεαρά άτομα μπήκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άρχισαν να πετούν πέτρες. Η ηγεσία του Πανεπιστημίου κατέβαλε προσπάθεια και έπεισε τους νεαρούς να αποχωρήσουν χωρίς να χρειασθεί επέμβαση της αστυνομίας.

Υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, πραγματοποιείται στις 10.30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες ο κ. Σημίτης εκτιμάται οτι θα ζητήσει να στηριχθούν οι κυβερνητικές επιλογές ως προς την οικονομική πολιτική, ώστε με ενιαία γραμμή - και οχι με την προβολή προσωπικών στρατηγικών - το ΠΑΣΟΚ να προωθήσει και να υλοποιήσει το έργο του. Αυριο Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, του οποίου τους βασικούς άξονες θα ανακοινώσει ακολούθως ο κ. Σημίτης.

Την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο της Νεας Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσει την πρόταση του αντιπρόεδρου του κόμματος, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, για τον τρόπο διεύρυνσης του συνεδρίου. Σημείο τριβής θα αποτελέσει και η συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής. Εντός της ημέρας τρεις ειδικοί εκλογολόγοι θα παραδώσουν στον κ. Εβερτ το πόρισμά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως βασικές αιτίες της εκλογικής ήττας της Νεας Δημοκρατίας περιγράφονται η έλλειψη ξεκάθαρου πολιτικού λόγου, οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ την τριετία 90-93. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επιθυμεί να μετέχουν στο συνέδριο περίπου 3.200 μέλη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης περισσότερα από 4.000 άτομα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας χθες στη Σάμο αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια περιοδείας της στην Κρήτη, ανέφερε οτι η Νέα Δημοκρατία έχει πρόβλημα ηγεσίας και πολιτικού λόγου, προσθέτοντας οτι τη λύση θα τη δώσει μόνο η βάση της παράταξης στο συνέδριο, όπου θα αναδειχθεί νέος αρχηγός. Στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας παρενέβη για πρώτη φορά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ της Κυριακής επεσήμανε οτι ο κύκλος του κόμματος έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος για την παράταξη. Χαρακτηριστικά ειπε λέγοντας οτι ειναι καιρός τα σχήματα, που προέκυψαν μετά την δικτακτορία και των οποίων ο κύκλος έχει κλείσει πρέπει να διαφοροποιηθούν για να μπορέσουν να αποδώσουν με τα σύγχρονα δεδομένα.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στο ``Φιλελεύθερο`` της Κύπρου, αναφέρει οτι η Αθήνα τίποτε δεν αποκλείει, όσον αφορά πληροφορίες και απόψεις για πιθανή θερμή κρίση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο αν η Τουρκία τολμήσει οτιδήποτε. Το ενιαίο αμυντικό δόγμα Αθηνών - Λευκωσίας επιτρέπει στον ελληνισμό να ανταποδώσει με αποτελεσματική στρατιωτική απάντηση κάθε πιθανή επιθετική ενέργεια στην Κύπρο, στην Θράκη και στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε οτι η αδυσώπητη γεωγραφία, η οποία κατ' αρχήν ευνοεί την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο, ανατρέπεται σήμερα με ραγδαίους ρυθμούς ως αποτέλεσμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος - Κύπρου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη τη Λευκωσία, όπου θα έχει συνομιλίες, τόσο με την πολιτική, όσο και τη στρατιωτική ηγεσία.

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ή όχι η απεργία, που πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή μέρους των εσόδων, που εισπράττουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες από τα τέλη κυκλοφορίας.

Δίωξη για πλαστογραφία κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία, διακεκριμένη κλοπή μετοχών και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος από ιδιοτέλεια, άσκησε χθες ο Εισαγγελέας υπηρεσίας στο Σταύρο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος κατηγορείται για απάτες σε βάρος τραπεζών με κυριότερη την κλοπή εντόκων γραμματίων από την Εθνική Τράπεζα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Δίωξη ασκήθηκε επίσης κατά του Ελευθέριου Χατζηγιάννη αστυφύλακα της ΕΛΑΣ, Ευστράτιου Παπαποστόλου, χρυσοχόου και Ανδρέα Πουλημένου, δημοτικού σύμβουλου του Δήμου Βάρης, που συνελήφθησαν μαζί με τον Παναγιωτόπουλο.

Στη ``λύση`` των εξ ημισείας βραβείων κατέφυγε και φέτος η κριτική επιτροπή του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μοιράζοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας, στις ταινίες ``Σφαγή του κόκκορα` του Ανδρέα Πάντζη και ``Απόντες`` του Νίκου Γραμματικού. Απο τις ξένες ταινίες που διαγωνίστηκαν το βραβείο ``Χρυσός Αλέξανδρος`` πήρε η ταινία ``Σύντροφοι στη συμφορά`` του Βρετανού Ουνταγιάν Πρασάντ,ενώ το βραβείο `` Αργυρός Αλέξανδρος`` πήρε το ``Οσα δεν σου είπα ποτέ`` του Ισπανού Ιζαμπέλ Κοναξέ.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Θαυμάσια`` χαρακτηρίστηκε η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας γιά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από όσους βρέθηκαν στην γενική συνέλευση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ, που έγιναν στην πόλη Κανκούν του Μεξικού. Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Κανκούν, η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Αθήνας με προβολή ταινιών ήταν σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές η καλύτερη από τις 11 πόλεις που διεκδικούν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ακολουθούμενη από εκείνη της Κωνσταντινούπολης και της Σεβίλλης.

Με την πέμπτη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του πρωτοπόρου Ολυμπιακού, η οποία σημειώθηκε στην Εδεσσα επί του τοπικού Εδεσσαϊκού με 3-2 αλλά και το ``στραβοπάτημα`` της ΑΕΚ στην Πάτρα, όπου η ``Ενωση`` άφησε δύο υπερπολύτιμους βαθμούς (1-1), συνεχίσθηκε χθές η όγδοη αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας.Η μεγάλη έκπληξη έγινε όμως το Σάββατο,αφού ο Ιωνικός έχασε μέσα στην έδρα του από την Βέροια με 1-0.

Ετσι ο Ολυμπιακός έφτασε τους 20 βαθμούς και παρέμεινε μόνος πρώτος, ενώ η ΑΕΚ περέμεινε δεύτερη με 17 και ακολουθεί με 16 ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός, ο οποίος όμως μπορεί να περάσει στην δεύτερη θέση άν επιβληθεί σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας του Πανηλειακού. Γιά την όγδοη αγωνιστική, που ολοκληρώνεται σήμερα, θα γίνουν ακόμη οι συναντήσεις Αρης-ΠΑΟΚ,Καβάλα-Απόλλων,Καστοριά - Καλαμάτα, ΟΦΗ-Ηρακλής και Ξάνθη- Αθηναϊκός.

Στο μπάσκετ ολοκληρώνεται σήμερα η 9-η ημέρα του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας, με σημαντικότερη αναμέτρηση την ``μάχη`` του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μεταξύ του Ολυμπιακού και της πρωτοπόρου ΑΕΚ, το ενδιαφέρον της οποίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερο απο το γεγονός ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης θα βρεθεί γιά πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε ..αντίπαλο πάγκο από εκείνου των``ερυθρολεύκων``. Η 9-η ημέρα ξεκίνησε το Σάββατο με τρείς αγώνες στους οποίους ο Αρης επεβλήθη δύσκολα στο Αλεξάνδρειο του Σπόρτινγκ με 59-55, ο Απόλλωνας επικράτησε άνετα στην Πάτρα του Βυζαντινού με 98-76 και ο ΠΑΟΚ νίκησε στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης τον Ηρακλή μέσα στο Ιβανώφειο με 83-73. Σήμερα, ακόμη, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Λάρισα, ο Πανιώνιος αγωνίζεται εκτός έδρας με την ομάδα του Παπάγου και το Περιστέρι φιλοξενεί τον Πειραϊκό.

Στο χάντμπολ, τώρα, η γυναικεία ομάδα της Αναγέννησης Αρτας, στο δεύτερο αγώνα της γιά το ``τσάμπιονς λιγκ``, που έγινε στην Βρέμη της Γερμανίας, έχασε από την τοπική Βάλε με 24-15, ενώ στο ημίχρονο η ελληνική ομάδα ήταν πίσω στο σκορ με 14-8.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 240,79 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 400,87, λίρα Κύπρου προς 525,43, γαλλικό φράγκο προς 47,29, ελβετικό φράγκο προς 189,14, γερμανικό μάρκο προς 159,84,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,87, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 216,56 και την ECU προς 306,71 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις προβλέπονται για σήμερα στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια με βροχές στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και στο Ιόνιο ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 8 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, προβλέπονται για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί αντίστοιχα απο 11 έως 18 και απο 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Monday, 18 November 1996 - 2:02:13