Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρίσιμη συζήτηση για τα ελληνικά συμφέροντα πραγματοποιήται στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Νέα στρατιωτικά τμήματα θα δημιουργηθούν στην Κύπρο στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Την ανάγκη να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία σε ένα τίμιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο για την εκλογή αρχηγού, επανέλαβε πάλι ο Γιώργος Σουφλιάς.

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και εμπροροϋπαλλήλων σημειώθηκαν και σήμερα στο Κολωνάκι.

Τη Δευτέρα αποφασίζει η κυβερνητική επιτροπή για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγισης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Κατά 10 έως 16% υψηλότερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το 1997.

Αποφυλάκιση πρώην αστυνομικού, τρεις μόλις μήνες μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη έξι ετών για διακίνηση ναρκωτικών προβληματίζει τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

Βέροια και Παναθηναϊκός έμειναν στο 0-0 για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρίσιμη συζήτηση για τα ελληνικά συμφέροντα πραγματοποιείται στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα για τις σχέσεις της ενωμένης Ευρώπης με την Τουρκία, που εχουν συνδεθεί με τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η ιρλανδική προεδρία ανέλαβε να παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση, ενω χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ως διμερές θέμα, κατι με το οποίο διαφωνεί η Ελλάδα. Συνιστάται δε εφόλης της υλης διάλογος ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ενω προτείνεται σε δεύτερη φάση να επιλυθούν ολες οι εκκρεμότητες μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Πάντως η ελληνική πλευρα δια του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, κατέστησε σαφές οτι θα μπλοκάρει την έκδοση κοινής απόφασης εαν δεν ισχύσει η προηγούμενη απόφαση των 15, η οποία έθετε ορισμένους όρους για την ενεργοποίηση του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Νέα στρατιωτικά τμήματα, παρόμοια με εκείνα, που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, θα δημιουργηθούν στην Κύπρο στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Οπως δηλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απο τη Λευκωσία, η δημιουργία των τμημάτων αυτών εντάσσεται στις αποφάσεις, που λήφθηκαν στις συνομιλίες, που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη. Ελλάδα και Κύπρος, είπε, σήμερα έχουν τη δυνατότητα να ενώσουν τις προσπάθειες απέναντι στην τουρκική απειλή. Αύριο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Κληρίδη, ενω θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους των Ισαάκ και Σολωμού και θα επισκεφθεί τις οικογένειές τους.

Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και εμποροϋπαλλήλων σημειώθηκαν και σήμερα στο Κολωνάκι. Τα επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας, όταν μια ομάδα των εμποροϋπαλλήλων παρέμεινε έξω από κατάστημα το οποίο δεν είχε κλείσει.Λογω των διαπληκτισμών η αστυνομία επενέβη με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροεπεισοδία και να σπάσει μια βιτρίνα. Οι εμπορουπάλληλοι αντιδρούν στην επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων εως τις 8 το βράδυ του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα αποφασίζει η Κυβερνητική επιτροπή για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγισης των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση του φόρου κατά 20 περίπου τοις εκατό. Παράλληλα, αναμένεται να εγκριθούν οι ρυθμίσεις για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ, που θα ειναι 30 εως 70%, ενω για τα σκάφη αναψυχής θα αυξηθούν απο 30 εως 95 τοις εκατό.

Κατά 10 εως 16% υψηλότερη θα ειναι η φορολογική επιβάρυνση,που θα εχουν το 1997 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν απο τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και τις ομοσπονδίες των εφοριακών, των τραπεζοϋπαλλήλων και των λογιστών οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν το νέο έτος 60 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα συνδικάτα ζητούν ριζική φορολογική μεταρύθμιση. Σημειώνεται οτι για την Πέμπτη εχει εξαγγελθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Tην ανάγκη να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία σε ένα τίμιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο για την εκλογή αρχηγού, επανέλαβε και σήμερα ο πρώην υπουργός του κόμματος κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος περιοδεύει στους Νομούς Εβρου και Ροδόπης.Οταν λέω τίμιο, είπε ο κ. Σουφλιάς, εννοώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αντικειμενική κοινά αποδεκτή οργανωτική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει όλες τις δραστηριότητες και τις λειτουργίες του κόμματος που έχουν σχέση με το συνέδριο. Απο το μεσημέρι ο κ. Σουφλιάς επισκέπτεται την Κομοτηνή, ενώ αύριο η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί με τελευταίο σταθμό τη Δράμα.

Σε φυλάκιση δυο μηνών και χρηματικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων δρχ., καταδικάστηκε ο Νίκος Τακτικός πατέρας του 15χρονου, Λευτέρη, που δολοφονήθηκε στα Καλύβια απο το Νίκο Μπαρτσαλιά. Ο πατέρας του άτυχου μικρού, συνελήφθη στο κτίριο της Ασφάλειας με ενα μαχαίρι και ενω επιχειρούσε να τραυματίσει την μητέρα του δράστη. Ο Τακτικός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Η αποφυλάκιση πρώην αστυνομικό, με απόφαση του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης,τρείς μόλις μήνες μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη εξι ετών για διακίνηση ναρκωτικών, προβληματίζει τις δικαστικές αρχές της πόλης. Ο απόστρατος αστυνομικός Ιωάννης Μπασδάνης καταδικάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου σε κάθειρξη εξι ετών, με την κατηγορία της εισαγωγής και απόπειρας πώλησης ηρωίνης βάρους 1.030 γραμμαρίων. Η χημική ανάλυση δείγματος της ουσίας, έδειξε οτι δεν επρόκειτο για ηρωίνη αλλά για χλωριούχο αμμώνιο. Με την απόφαση του εφετείου Θεσσαλονίκης ο πρώην αστυνομικός, που είχε κατηγορηθεί παλιότερα και για ανάμιξη του σε κυκλώματα με ρόζ μπαλέτα αλλοδαπών, αφήνεται ελέυθερος με χρηματική εγγύηση 200.000 δραχμών μέχρι το Νοέμβριο του 1997 όποτε και έχει προσδιορισθεί η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε εναντίον της καταδικαστικής απόφασης. Δικαστικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την απόφαση του εφετείου ως δείγμα της δικαιοσύνης δύο ταχυτήτων που εφαρμόζεται στη χώρα, ενω δεν παρέλειπαν να τη θέτουν σε αντιπαράθεση με την πρόσφατη έκκληση του υπουργού Δικαιοσύνης προς τούς δικαστές για αυστηρότερη αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών.

Αλλος ενας νέος στην Αθήνα έχασε τη ζωή του απο χρήση ηρωϊνης. Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Σταθόπουλο, 21 ετών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στην περιοχή της Κυψέλης. Ο άτυχος νεος εκανε χρήση ναρκωτικών απο τριετίας και το τελευταίο τρίμηνο εκανε προσπάθειες απεξάρτησης.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βέροια και ο Παναθηναϊκός σε αγώνα της ένατης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα. Η Βέροια παίζοντας μπροστά στους φιλάθλους της στάθηκε καλύτερα σαν ομάδα στον αγωνιστικό χώρο από τους πρωταθλητές, οι οποίοι προσπάθησαν με αντεπιθέσεις να φθάσουν στην επιτυχία ενός τέρματος που θα τους έδινε τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Στον δεύτερο όμιλο του κυπέλλου πρωταθλητριών κληρώθηκε να αγωνιστεί η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του Ολυμπιακού, στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, με αντιπάλους αρκετά δυνατούς, αλλά όχι και ανίκητους. Ετσι η ελληνική ομάδα θα παίξει με την γερμανική Σπαντάου, την ιταλική Ποσίλιπο και την γιουγκοσλαβική Πέτσεϊ, σε αγώνες εντός και εκτός έδρας. Τα παιχνίδια του ομίλου θ' αρχίσουν τον Ιανουάριο.

Η Διοίκηση του συνδικαλιστικού οργάνου των αθλητών πετοσφαίρισης Ελλάδας, αποφάσισε κατόπιν έκτακτης σύγκλισης του, να κηρύξει αποχή αόριστης διάρκειας των μελών του από όλες τις αθλητικές δραστηριότητες των ΤΑΠ, από την 1-η Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που ισχύσει η υπουργική απόφαση για τον τρίτο ξένο.

Στο μπάσκετ δεν διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο αγώνες για το πρωτάθλημα της Α1 λόγω του αγώνα της εθνικής μας ομάδας την Τετάρτη με τη Λευκορωσία για τα προκριματικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 239,74 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 403,82, λίρα Κύπρου προς 524,98, γαλλικό φράγκο προς 47,09, ελβετικό φράγκο προς 188,95, γερμανικό μάρκο προς 159,71,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,01, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 215,49 και την ECU προς 307,00 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Για αύριο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς ανέμους στα δυτικά που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα εκτός από τις νοτιοανατολικές νησιώτικες περιοχές που θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ιχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από από 5 εως 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 εως 21 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 εως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική για αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θ` αυξηθούν και το βράδυ θα βρέξει.Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και αργότερα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 12 εως 21 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος καιρός θα επικρατήσει και στην Θεσσαλονίκη με πιθανότητα να εκδηλωθεί καταιγίδα τη νύχτα. Η θερμοκρασία στη συμπρωτεύουσα θα κυμανθεί από 7 εως 16 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 23 November 1996 - 16:49:54