Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ``γκρίζοι λύκοι`` της Τουρκίας ευθύνονται για εμπρησμούς δασών σε ελληνικά νησιά. Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση των τουρκικών παρακρατικών οργανώσεων.

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, που συζητά την πρόταση Βαρβιτσιώτη.

Δεν αποκλείει διάσπαση ο Αθανάσιος Τσαλδάρης. Νέες αιχμές Μητσοτάκη κατά Εβερτ.

Πρώτη δυναμική αντιπαράθεση αύριο, των συνδικάτων με την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική. Αναμένεται να παραλύσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για προϋπολογισμό και οικονομική πολιτική.

Με τη ζωή του πλήρωσε 78χρονος από την Τήλο την ανυπαρξία φωτισμού στο ελικοδρόμιο του νησιού.

Ελυσαν τα πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Βελτιώθηκαν οι συνθήκες, εκτελούνται τα δρομολόγια.

Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τη δόνηση 5,2 Ρίχτερ που προκάλεσε μικροπανικό στην Κύπρο.

Νίκη του Ολυμπιακού με 2-1 στην Τούμπα, για το Κύπελλο, συντριβή του ΟΦΗ με 7-2 από τον Ιωνικό στη Νίκαια.

Πτώση 0,43% στο Χρηματιστήριο.

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός αλλά νέες βροχές από τα δυτικά. Εξασθενούν οι άνεμοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 4 μέχρι 19 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση των παρακρατικών οργανώσεων της Τουρκίας σχετικά με δολιοφθορές σε βάρος ελληνικών νησιών, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Τουρκία για τις σχέσεις του τουρκικού υποκόσμου με το κράτος. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αυτές ο Αμπντουλάχ Τσατλί, που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο δυστύχημα, μαζί με πολιτικούς και αστυνομικούς είχε λάβει μέρος σε επιχειρήσεις πυρπόλησης δασών στη Ρόδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εθνικιστική εφημερίδα ΓΕΝΙ ΣΑΦΑΚ κυκλοφόρησε την εποχή εκείνη με τίτλο Εμείς κάψαμε τη Ρόδο, αλλά τα αντίτυπα της εφημερίδας κάηκαν σε περίεργη πυρκαγιά που έπληξε τις εγκαταστάσεις της την ίδια μέρα. Βουλευτής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει πληθώρα στοιχείων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις πυρκαγιές δασών σε ελληνικά νησιά ήταν αποτέλεσμα επιχειρήσεων δολιοφθοράς από Τούρκους.

Υπό το βαρύ κλίμα που δημιούργησε η οξύτατη αντιπαράθεση Εβερτ-Μητσοτάκη, συνέρχεται από τις 7 το απόγευμα,το πολιτικό συμβουλίο της Νέας Δημοκρατίας, σε μια κρίσιμη και καθοριστική συνεδρίαση,με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση Βαρβιτσιώτη για διεύρυνση του συνεδρίου.Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη, έκανε λόγο για σφάλμα και άφησε υπονοούμενα για κάποιους που προωθούν τη διάσπαση του κόμματος.Αιχμές κατά του Μιλτιάδη Εβερτ άφησε και σήμερα ο κ.Μητσοτάκης,λέγοντας ότι η σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας είναι έργο της κυβέρνησής του, κάτι που ορισμένοι αποφεύγουν επιμελώς να το αναφέρουν.Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν θέλησε να πάρει θέση,υποστηρίζοντας ότι την ενδιαφέρει η σταθερότητα και η συνοχή του πολιτικού συστήματος.

Την πρώτη τους δυναμική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική,θα έχουν αύριο τα συνδικάτα, με την Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, από την οποία αναμένεται να παραλύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Στην απεργία θα πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες,τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τη βιομηχανία και το εμπόριο. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας,με αποκλεισμούς της εθνικής οδού. Το χορό των κινητοποιήσεων άρχισαν σήμερα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί,αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας,τις απαντήσεις του οποίου δεν έκριναν ικανοποιητικές.Πάντως οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση τη Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέκλεισε το ενδεχόμενο νομοθετικών παρεμβάσεων για ν'αντιμετωπισθούν οι κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν αποτελείται από εχθρούς και φίλους.Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην οικονομική επιτροπή της βουλής και συζήτησε μαζί τους τον προϋπολογισμό,αλλά και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η οικονομική πολιτική.

Την παραιτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, μετά το θάνατο του 78χρονου,Νικόλαου Χριστοφόρου, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Ρόδου ή της Αθήνας, λόγω έλλειψης φωτισμού στο ελικοδρόμιο του νησιού.

Λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, επετράπη το απόγευμα ο απόπλους των πλοίων που παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.Ετσι, εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια για τα νησιά του Αιγαίου, του Αργοσαρωνικού και την Κρήτη.

Μικροπανικό προκάλεσε στην Κύπρο ο ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ που έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν τη δόνηση,ως φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία με φθίνουσα πορεία.

Δυο Τσιγγάνοι με την απειλή καραμπίνας έκλεψαν φορτηγό που μετέφερε τσιγάρα αξίας 50.000.000 δραχμών αφού ανάγκασαν τον οδηγό και το συνοδηγό του οχήματος να κατέβουν απ αυτό. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης και θύματα είναι οι Κώστας Λεβάκης 47 ετων οδηγός του φορτηγού και Αθανάσιος Αντωνιάδης 27 ετων συνοδηγός του οχήματος.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις διεξήχθησαν σήμερα στο πλαίσιο του γύρου των "16" στο Κύπελλο Ελλάδας, ενω σε εξέλιξη είναι απο τις 7 η συνάντηση Ηρακλή - Παναθηναϊκού.Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
ΠΑΟΚ  - Ολυμπιακός   1-2       ΑΕΚ - Λύκοι  3-1
Ιωνικός - ΟΦΗ        7-2       Εθνικός Αστέρας - Πανηλειακός 0-5
Βέροια  - Απόλλων    1-0       Ιάλυσος - Εθνικός  4-1
Η φάση των 16 ολοκληρώνεται αύριο με τον αγώνα ανάμεσα στον Αρη και την Παναχαϊκή, ενώ οι επαναληπτικές συναντήσεις θα διεξαχθούν στις 11 Δεκεμβρίου.

Σε αγώνες γιά την όγδοη ημέρα του πρωταθλήματος της Γ` εθνικής κατηγορίας στον βόρειο όμιλο, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Αμπελόκηποι - Ορέστης Ορεστιάδας 1-0  Καρδίτσα - Αλμωπός Αριδαίας 3-0
Κολινδρός - Απόλλων Λάρισας 0-2       Τύρναβος - Πιερικός 4-1
Ποσειδώνας Μηχανιώνας - Ηρακλής Πτολεμαίδας 1-0
Ολυμπιακός Βόλου - Λαμία 0-0          Γιαννιτσά - Νιγρίτα 2-0
Αναγέννηση Αρτας - Αετός Σκύδρας 1-1
Και την Κυριακή  Λύκοι - Αγροτικός Αστέρας  1-0
Στην βαθμολογία προηγείται ο Τύρναβος 19 βαθμούς και ακολουθούν οι Αμπελόκηποι με 17, ο Ορέστης Ορεστιάδας με 16 και η Καρδίτσα με τον Αετό Σκύδρας, που έχουν από 14 βαθμούς.

Με το Περιστέρι θα παίξει ο Ολυμπιακός για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου μπάσκετ,ύστερα απο κλήρωση που έγινε το μεσημέρι στα γραφεία της ομοσπονδίας. Εξάλλου,ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί το ΒΑΟ,η ΑΕΚ τον Αμύντα και ο Απόλλων Πατρών τον Παπάγου. Οι συναντήσεις Παναθηναϊκός-ΒΑΟ και ΑΕΚ- Αμύντας θα γίνουν στις 29 Μαρτίου, και οι αγώνες της Πάτρας και του Περιστερίου την επομένη, 30 του μήνα. Οι νικητές θα προκριθούν στο φάιναλ- φόρ της διοργάνωσης, που είναι προγραμματισμένο να γίνει 29-30 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Αρχισε στις 7 στη Λευκορωσία η συνάντηση της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ με το αντίστοιχο συγκρότημα της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 1997. Η εθνική μας έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά του Ευρωμπάσκετ και η σημασία της αποψινής συνάντησης είναι για το γόητρο,καθώς η εθνική μας έχασε στο πρώτο παιγνίδι στην Αθήνα.

Επ' αόριστον αποχή από την Κυριακή, αποφάσισαν οι βολεϊμπολίστες κατα την σημερινή γενική συνέλευση τους, στην οποία παραβρέθηκαν 43 από τα 75 μέλη του συνδέσμου . Δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι αδυνατούσαν να παραβρεθούν , καθώς επίσης και αθλητές του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή, οι οποίοι με εξουσιοδοτήσεις τους τάχθηκαν υπέρ της αποχής. Από τους 43 που έλαβαν μέρος στη συνέλευση 41 τάχθηκαν υπέρ της αποχής.Οι αθλητές διαφωνούν με την πρόσφατη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία κάθε ομάδα μπορεί να εντάξει στη δύναμη της και τρίτο ξένο.Επίσης οι βολεϊμπολίστες διαφωνούν και με τον περιορισμό, που θα θέσει η διοίκηση της ομοσπονδίας και σε κάθε ματς θα παίζουν μόνο δύο από τους τρεις ξένους παίκτες, οι οποίοι και θα δηλώνονται 24 ώρες νωρίτερα.

Την συντριβή γνώρισε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των νέων, η οποία σε αγώνα γιά τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που έγινε στα Τρίκαλα έχασε από την Γιουγκοσλαβίας 5-0 και αποκλείσθηκε από την συνέχεια της διοργάνωσης. Από δύο τέρματα γιά τους Γιουγκοσλάβους, που πήραν την πρόκριση, πέτυχαν οι Πάντελιτς και Γκβοσντένοβιτς και ένα ο Παπουτσής με αυτογκόλ.

Επεισόδιο σε βάρος του υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα,έγινε σήμερα στη ΓΓΑ, από υπαλλήλους των εθνικών σταδίων της χώρας που είχαν κάνει κατάληψη το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για οικονομικά θέματα. Σε κάποια στιγμή, ένας υπάλληλος την ώρα που γινόταν συζήτηση με τον κ. Φούρα, προσπάθησε να του επιτεθεί. Αμέσως παρενέβη ο ΓΓΑ, Γιάννης Σγουρός και οι δύο αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία εκείνη τη στιγμή και έτσι το επεισόδιο αποφεύχθηκε. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, υποσχέθηκε στους εργαζομένους στα εθνικά στάδια της χώρας, ότι θα πάρουν 18.000 δραχμές αναδρομικά, σε πέντε δόσεις και ανθυγιεινό επίδομα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 242,79 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 407,12, λίρα Κύπρου προς 526,24, γαλλικό φράγκο προς 46,99, ελβετικό φράγκο προς 188,03, γερμανικό μάρκο προς 159,14,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,03, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,17 και την ECU προς 306,79 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει απόψε ο καιρός, αλλά από αύριο προβλέπονται και πάλι βροχές από τα δυτικά. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, με τάση ενίσχυσης στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 17 και στο Αιγαίο 14 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 17 και 6 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Wednesday, 27 November 1996 - 14:01:04