Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/11/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σχέδιο Ξενοκράτης στο νομό Ξάνθης λόγω πλημμυρών. Τραυματίστηκαν δύο άτομα, καταστράφηκαν καλλιέργεις βαμβακιού και σταριού. Ζημιές και στην Καβάλα.

Σε νέο αδιέξοδο οδηγήθηκαν το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Νέα μπλόκα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Δεν ενημερώνει επαρκώς τον λαό η κυβέρνηση για τα κριτήρια του Μάαστριχτ δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κλειστός ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού υποστηρίζει ο Ραούφ Ντενκτάς.

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει αύριο ο Κώστας Σημίτης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ.

Δεν μπορεί οι μηχανισμοί να επικρατήσουν έναντι της βάσης υποστηρίζει ο Κώστας Μητσοτάκης.

Νίκη της ΑΕΚ επί του ΑΡΗ με 64-49 στη μεγάλη καλαθοσφαιριστική συνάντηση της ημέρας.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο νομός Ξάνθης, ύστερα απο απόφαση του νομάρχη, και εφαρμόζεται, τοπικά, το σχέδιο "Ξενοκράτης" για τις πλημμύρες. Μέχρι τις 6 το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νομού δέχθηκε περισσότερες απο 300 κλήσεις για παροχή βοήθειας σε πλημμυρισμένα σπίτια και ισόγεια καταστήματα. Απο τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή παρασύρθηκαν δύο άτομα, η 14-χρονη Ντεμπρούκ Νταούντ και ο 24- χρονος Παύλος Ντομτσίδης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Ξάνθης. Παράλληλα ξεχείλισαν ποτάμια και κανάλια σε διάφορα χωριά του νομού και προκλήθηκαν καταστροφές σε καλλιέργειες βαμβακιού και σταριού. Στις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες συμμετέχουν τμήματα της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού.

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές και στο νομό Καβάλας οπου σε ορισμένες περιπτώσεις πλημμύρισαν ισόγεια καταστήματα. Διεκόπη η ηλεκτροδότηση για ώρες στην Καβάλα και τις γύρω περιοχές, καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Θάσου. Στο κέντρο της Καβάλας ξεριζώθηκαν δέντρα χωρίς ευτυχώς να τραυματίσουν κανέναν. Ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και σε εποχικές καλλιέργειες. Ο απολογισμός των ζημιών θα αρχίσει αύριο.

Σε νέο αδιέξοδο οδηγήθηκαν το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών αφού μετά απο συνεδριασή της η Συντονιστική Επιτροπή απέρριψε τις προτάσεις της κυβέρνησης και έκανε γνωστό οτι θα ενισχυθούν τα υφιστάμενα μπλοκα και θα κλείσουν και παρακαμπτήριες οδοί που μέχρι τώρα παρείχαν τη δυνατότητα κίνησης προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 'Ηδη οι αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό στο ύψος της Βιοκαρπέτ, στα Τέμπη και το δρόμο προς το Βόλο, την εθνική οδό Τρικάλων-Λάρισας, τη διασταύρωση Ορχομενού στη Βοιωτία και τη σιδηροδρομική γραμμή στο Συκούριο.

Στο μεταξύ το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων διευρύνεται καθώς οι συντονιστικές επιτροπές αγροτών στην Κοζάνη αποφάσισαν σήμερα να προχωρήσουν την Τρίτη στον αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ιωαννίνων στον κόμβο Κοζάνης. Αύριο θα συνεδριάσουν οι αγροτικοί σύλλογοι στις Σέρρες και την Καβάλα, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν οτι μεταξύ των αγροτών έχουν ανακύψει διαφωνίες και ότι αγρότες που προσκεινται στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν ήδη να αποσύρουν τρακτέρ.

Ευθύνες στην κυβέρνηση, για ανεπαρκή ενημέρωση του ελληνικού λαού στο ζήτημα των κριτηρίων του Μάαστριχτ επέριψε σήμερα από την Πάτρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. ``Δεν ειμαστε επαρκώς ενημερωμένοι για οσες συνέπειες μπορεί να προκύψουν απο μία δική μας καθυστέρηση`` τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, σημειώνοντας ότι ``εάν πεισθεί ο Ελληνικός λαός οτι πρέπει να καταβάλει αυτή την προσπάθεια, ειμαι βέβαιος οτι θα δεχθεί με μεγαλύτερη προθυμία να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.``

Νέες προκλητικές δηλώσεις διατύπωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ύστερα απο συνάντηση που είχε με Τούρκους αξιωματούχους στα κατεχόμενα. Ο Ντενκτάς υποστήριξε οτι ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού έχει κλείσει και οτι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Καμμία δύναμη είπε, δεν είναι σε θέση να μας χωρίσει απο την Τουρκία. Στην Μεγαλόνησο βρίσκεται ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Κύπρου, Μάλτας και Τουρκίας, Σερζ Αμπού ο οποίος δήλωσε οτι για τον ίδιο αποτελεί ``Ευαγγέλιο`` η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ σε συνέντευξή της στην ολλανδική εφημερίδα ``Ντε Τέλεγκρααφ`` σημειώνει οτι η Αγκυρα δεν θέλει τίποτα άλλο απο την Ελλάδα παρά μόνο το διάλογο. Εχουμε πολλές υποθέσεις, είπε, οι οποίες θα μπορούσαν σ'ενα άλλο στάδιο να πάνε μπροστά στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Στη Σύνοδο μετέχουν εκτός απο τις ευρωπαϊκές χώρες,οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Θεωρείται πολύ πιθανόν στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σημίτης να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η σύγκρουση μεταξύ του προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ και του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το μεσημέρι ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος δήλωσε απο το Καρπενήσι όπου βρίσκεται οτι η βάση έχει την απαίτηση να έχει λόγο και το μήνυμά της είναι ενότητα και αγώνας. Δεν μπορούν οι μηχανισμοί να επικρατήσουν απέναντι στη θέληση της βάσης, τόνισε, επισημαίνοντας οτι αυτό εκφράζει όλη την Ελλάδα.

Με ομιλία του προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου άρχισαν σήμερα στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε οτι ο Συνασπισμός αποτελεί την εναλλακτική λύση και ο ρόλος του προβάλλει ιδιαίτερα αναβαθμισμένος καθώς, οπως εκτιμά, μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά το κενό που αφήνει πίσω της η ΝΔ ώς κύρια αντιπολιτευτική δύναμη, εξ αιτίας των γνωστών προβλημάτων της.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τη νίκη της ΑΕΚ επί του 'Αρη με 64-49 ολοκληρώθηκαν οι σημερινοί αγώνες της 10ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια ο ΠΑΟΚ νίκησε το Περιστέρι με 79-65, ο Ηρακλής τον Απόλλωνα Πατρών με 74-71, ο Πειραϊκός έχασε απο τον Παναθηναϊκό με 82-94, ο Σπόρτινγκ νίκησε τον ΒΑΟ με 88-63 και η Λάρισα τον Παπάγου με 79-65. Το παιχνίδι του Πανιωνίου με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό θα γίνει αύριο.

Αναβλήθηκε ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της Ξάνθης και του Εδεσσαϊκού για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το παιχνίδι, αν το επιτρέψει ο καιρός, θα διεξαχθεί αύριο σύμφωνα με τον κανονισμό.

Ο Κώστας Αλεξανδρίδης θα είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας για τρία ακόμη χρόνια αφού επανεξελέγη πανηγυρικά στη σημερινή συνέλευση που έγινε στη Χαλκίδα.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 244,45 δραχμές,

λίρα Αγγλίας προς 411,35, λίρα Κύπρου προς 527,25,

γαλλικό φράγκο προς 46,84, ελβετικό φράγκο προς 188,11,

γερμανικό μάρκο προς 159,21, 100 ιταλικές λιρέτες προς 16,15,

100 γιέν Ιαπωνίας προς 214,82 και την ΕΛΜ (ECU) προς 307,49 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βαθμιαία επιδείνωση Θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός απο τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Υφεση θα παρουσιάσει η κακοκαιρία απο τη Δευτέρα το απόγευμα στο Ιόνιο και την Ηπειρωτική Ελλάδα και σταδιακά θα επεκταθεί και την υπόλοιπη χώρα. Αύριο για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ αργά το βράδυ πιθανό να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ισχυροί και από το απόγευμα θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές και καταιγίσες τις απογευματινές ώρες προβλέπονται και για τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μέτριοι ισχυροί που θα εξελιχθούν σε πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Saturday, 30 November 1996 - 14:00:25