Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρεις νεκροί και πολλοί τραματίες από τις πλημμύρες στην Ξάνθη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός. Σημαντικές καταστροφές στην γεωργική παραγωγή, δεκάδες άστεγοι.

Ζημιές από τη σφοδρή βροχόπτωση σε Καβάλα, Ροδόπη και Πάτρα. Βελτίωση του καιρού από τα βορειοδυτικά προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ.

Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Νέοι αποκλεισμοί σε δεκάδες σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Ο κοινωνικός διάλογος είναι η προϋπόθεσης κοινής πορείας με τους αγρότες τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές τάξεις δηλώνει ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος.

Στη Λισαβώνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΟΑΣΕ.

Τραγικό λάθος οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τον Καραμανλή, εκτιμά ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Εορτάστηκε η 54η επέτειος από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου από την ενιαία εθνική αντίσταση.

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το 'Ειτζ η 1η Δεκεμβρίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με το φόβο νέων καταστροφών ζούν οι κάτοικοι της Ξάνθης καθώς συνεχίζονται και σήμερα οι σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή. Απο τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στο νομό, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν. Από τη θεομηνία που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη των τελευταίων 50 χρόνων, χίλια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στην Ξάνθη, υπερχείλισαν ποτάμια και κανάλια, το σύνολο σχεδόν της γεωργικής παραγωγής καταστράφηκε και υπέστησαν σημαντικές ζημιές το οδικό δίκτυο καθώς και τα δίκτυα του ΟΣΕ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. 'Ηδη απο χθες βράδυ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ξάνθης και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης". Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή για την εκκένωση χωριών που απειλούνται απο την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Κόσσυνθου.

Το μεσημέρι μετέβη στην Ξάνθη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και πέταξε με ελικόπτερο πάνω απο τις πληγείσες περιοχές του νομού. 'Οπως ανακοινώθηκε η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει αρχικά το επίδομα των 200.000 δρχ. σε κάθε μία απο τις πληγείσες οικογένειες, ενώ οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των κρατικών φορέων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ενοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης εξέφρασε απο τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει οτι οι καταστροφές απο τη θεομηνία αφήνουν έκθετη τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και οτι τα έργα προστασίας και τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Επιβάλλεται, τονίζει το ΚΚΕ, η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.

Από τη θεομηνία επλήγησαν, επίσης, η Καβάλα, η Ροδόπη αλλα και η Πάτρα. Στην Καβάλα και τη Θάσο πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα και σημειώθηκαν διακοπες ρεύματος καθώς το δίκτυο της ΔΕΗ υπέστη σοβαρές βλάβες. Στη Ροδόπη υπέστη καθίζηση η νέα γέφυρα στον 'Ιασμο Κομοτηνής ενώ υπερχείλισε και η Βιστωνίδα λίμνη και το νερό απειλεί να καλύψει τη γέφυρα που οδηγεί απο Ξάνθη προς Ροδόπη. Στην Πάτρα, τέλος, σημειώθηκαν πλημμύρες, πολλοί δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε χειμάρους ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες απο 300 κλήσεις για βοήθεια.

Οι κακοκαιρία πάντως δεν κάμπτει τον αγώνα των αγροτών. Από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη έχουν στηθεί δεκάδες μπλόκα τόσο στην Εθνική οδό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Αποκλεισμένη είναι η εθνική οδός Τρικάλων- Λάρισας, ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Βέροιας στη θέση Κλειδί του νομού Ημαθίας, η παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Κατερίνης κοντά στο χωριό Κυψέλη ενώ αγρότες προχωρούν σταδιακά και σε αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης απο την δυτική Μακεδονία και την κεντρική Ελλάδα. 'Εχει αποκοπεί, επίσης, κάθε δυνατότητα διέλευσης απο τη Λαμία προς τα Τρίκαλα,την Καρδίτσα και τη Λάρισα. Εξάλλου αγρότες της περιοχής απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών- Πατρών στο ύψος του Αιγίου. Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών και της Καβάλας.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, 'Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι υπέρ των αγροτών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να διαμορφωθούν μέσα απο τον κοινωνικό διάλογο οι όροι και οι προϋποθέσεις κοινής πορείας με τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές τάξεις. Εξάλλου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης 'Εβερτ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους ξεσηκωμένους αγρότες και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει απευθείας διάλογο μαζί τους.

'Εφθασε το απόγευμα στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο κ. Σημίτης θα μιλήσει αύριο στις εργασίες της Συνόδου, στην ατζέντα της οποίας κυριαρχούν τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη καθώς και οι σχέσεις του ΟΑΣΕ με τη Ρωσία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις διμερείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός. Πιθανόν ο κ. Σημίτης να έχει ολιγόλεπτη συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκόρ ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον απο καμμία πλευρά για συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ή των Σκοπίων.

Διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας διαμέσω Ηνωμένων Πολιτειών, προτείνει με συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάϊλς. Προτείνει επίσης των προώθηση μικρού πακέτου μέτρων εμπιστοσύνης στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό διαβεβαίωσε με δηλώσεις του απο την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Αύριο στις 6 το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ θα δώσεις συνέντευξη Τύπου για την οικονομία. Εξάλλου,το απόγευμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μετώπου αντίστασης ενάντια στην απάνθρωπη, κοινωνικά άδικη και αδιέξοδη, όπως είπε, οικονομική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, τριήμερη απεργία για τις 11, 12, και 13 Δεκεμβρίου την οποία θα μετατρέψουν σε διαρκείας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων αποφάσισαν οι καθηγητές αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

'Εντονη κριτική στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασκεί ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου του κόμματος για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως τραγικό λάθος τονίζοντας οτι όλοι στη ΝΔ είναι καραμανλικοί ακόμη και ο κ. Μητσοτάκης έστω και αν δεν το παραδέχεται. Αναφερει επίσης, οτι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρήκε τη θέση που του αναλογούσε στην ιστορία, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθεί ακόμη να κλείσει ραντεβού μαζί της. Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Βαρβιτσιώτη η διαμάχη Μητσοτάκη-Εβερτ οφείλεται σε προσωπικούς λόγους και υποστηρίζει οτι θα είναι μία λύση να κάνουν πίσω και ο Εβερτ και ο Μητσοτάκης για να αναλάβει κάποιος νεώτερος.

Με αυτοκριτική διάθεση, συστάσεις προς τα στελέχη του κόμματος και με την ανάπτυξη του πλαισίου αντιπολιτευτικής τακτικής για το επόμενο διάστημα έκλεισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος προσδιορίζεται απο την αυστηρή προγραμματική κριτική που θα ασκηθεί προς την κυβέρνηση ενώ τα πεδία δράσης θα είναι η Βουλή και οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς. Ο κ. Κωνσταντόπουλος συνέστησε παράλληλα στα στελέχη του κόμματος να μην ασκούν κριτική εκεί όπου δεν υπάρχει πεδίο τονίζοντας οτι ο Συνασπισμός έχει επεξεργασμένες θέσεις για όλα τα θέματα.

Το χιονόνερο που έπεφτε αλλά και το τσουχτερο κρύο δεν εμπόδισε περισσότερους απο 6.000 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να συγκεντρωθούν στο Γοργοπόταμο για τον εορτασμό της 54-ης επετείου απο την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας.

'Αλλος ένας νεος βρέθηκε νεκρός μέσα σε σχολικό συγκρότημα. Πρόκειται για τον Απόστολο Παύλου, 23 ετών, που βρέθηκε νεκρός στο προαύλιο του 10-ου Τεχνικού Λυκείου Παγκρατίου.Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή,ο θάνατός του επήλθε απο υπερβολική χρήση ηρωϊνης.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και σε όλο σχεδόν τον κόσμο πραγματοποιούνται ειδικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από το 1884, το AIDS έχει προσβάλλει 25,5 εκατ. εφήβους και ενήλικες και 2,4 εκατ. παιδιά παγκοσμίως, ενώ έχουν νοσήσει 2,7 εκατ. άτομα. Στη χώρα μας έχουν προσβληθεί 1.421 άτομα και έχουν σημειωθεί 726 θάνατοι.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός σε αγώνα γιά την 10-η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας των ανδρών, νίκησε στο κλειστό της Νέας Σμύρνης τον Πανιώνιο με 89-79 και παρέμεινε μόνος πρώτος στην βαθμολογία. Ετσι τώρα προηγείται ο Ολυμπιακός με 19 βαθμούς, έναντι 18 βαθμούς του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, 17 του Περιστερίου και του ΠΑΟΚ, 16 του Αρη, 15 του Απόλλωνα Πάτρας, 14 του Σπόρτιγκ και του Πανιωνίου, 13 του Πειραϊκού, του Παπάγου, του Ηρακλή και της Λάρισας και 10 του ΒΑΟ.

Σε αγώνες γιά την δέκατη ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

        Αρης 3 - 2 ΑΕΚ
      Βέροια 2 - 0 Πανηλειακός
     Ηρακλής 2 - 5 Καλαμάτα
      Καβάλα 1 - 0 Παναχαϊκή
    Καστοριά 1 - 0 Αθηναϊκός
         ΟΦΗ 3 - 0 Απόλλων
       Ξάνθη 0 - 1 Εδεσσαϊκός
         ΠΑΟ 5 - 0 ΠΑΟΚ 5-0.
Η δέκατη αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνάντηση ανάμεσα στον Ιωνικό και τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Η νικήτρια στήλη του ΠΡΟΠΟ είναι η εξής:

                1
                1
                2
               ---
                1
                1
                1
               ---
                1
                1
                Χ
               ---
                1
                1
                Χ
                1

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι:
         δολάριο ΗΠΑ προς 244,45 δραχμές,
        λίρα Αγγλίας προς 411,35,
         λίρα Κύπρου προς 527,25,
      γαλλικό φράγκο προς  46,84,
     ελβετικό φράγκο προς 188,11,
     γερμανικό μάρκο προς 159,21,
100 ιταλικές λιρέτες προς  16,15,
   100 γιέν Ιαπωνίας προς 214,82 και την
           ΕΛΜ (ECU) προς 307,49 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Γρήγορα, πάντως, αναμένεται βελτίωση του καιρού αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα. Σχετική βελτίωση θα παρουσιάσει απο αύριο το απόγευμα ο καιρός και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 12 έως 16 και στη Θεσσαλονίκη από 4 έως 13 βαθμους Κελσίου. Στο μεταξύ, λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής έχει απαγορευθεί απο το πρωϊ ο απόπλους ολων των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.00 run on Sunday, 1 December 1996 - 14:16:15