Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 96-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την συνέχιση των κινητοποίησεων τους αποφάσισαν οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας.

Προβλήματα στον ανεφοδιασμό λόγω των καταλήψεων. Επικριτική η αντιπολίτευση ζητά συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες.

Αποκλεισμένα τουλάχιστον τέσσερα χωριά στη Ξάνθη μετά την πρόσφατη θεομηνία.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.Δευτερη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Πρόβλημα για την Ελλάδα η προς ανατολάς διευρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας επισημαίνει ο Πρωθυπουργός με επιστολή στους 14 ομολόγους του της Ευρώπης.

Δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων.Εμμένουν στις προτάσεις τους για μείωση της έντασης στην Κύπρο.

Κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο.

Επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Δημήτρη Χριστόφια.

Δώδεκα παρεμβάσεις για βελτίωση του ΕΣΥ.

Κλείνει και πάλι η χωματερή των Λιοσίων.

Σήμερα ο κρίσιμος αγώνας Τσιμπόνα- Ολυμπιακού. Ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει στο Ισραήλ τη Μακάμπι.

Μεγάλη ,εκτός έδρας, νίκη χθές του Παναθηναϊκού επί της Κροάσια.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, που διεξάγουν απο οκταημέρου, αποφάσισε αργά το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, αμέσως μετά την συνάντησή της με τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, στην Λάρισα. Οι αγρότες τονίζουν οτι οι ``προτάσεις Τζουμάκα`` κρίθηκαν μη ικανοποιητικές. Ο κ. Τζουμάκας, μετά τη δίωρη συνάντηση,δηλωσε ότι το όλο πρόβλημα, που έχει προκύψει με τους αποκλεισμούς μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικές πρωτοβουλίες. Με το θέμα ασχολήθηκε χθες και η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε συνέχιση του διαλόγου με βάση τις δέκα προτάσεις που εξαγγέλθηκαν, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο επέμβασης των ΜΑΤ, όχι όμως και την περίπτωση συνάντησης του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών. Σε αδιέξοδο κατέληξε και η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η κατάληψη οδικών δικτύων εχουν αποκόψει τη βιομηχανία της βορείου Ελλάδος απο τις πηγές ανεφοδιασμού σε πρώτες ύλες, ενω είναι αδύνατη η μεταφορά των ελληνικών προϊόντων τόσο στην εσωτερική αγορά οσο και εκτός των ελληνικών συνόρων, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ειναι ο αποκλεισμός του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου σε οδικούς κόμβους 17 νομών της χώρας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των αγροτικών κινητοποιήσεων και καλεί τον Πρωθυπουργό σε συνάντηση με τους αγρότες.

Αποκλεισμένα παραμένουν τουλάχιστον τέσσερα χωριά στην Ξάνθη.Ελικόπτερα του στρατού μεταφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους τους, ενώ τα συνεργεία της Νομαρχίας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Ξεχείλισαν αργά το βράδυ τα νερά του ποταμού Εβρου απο το πρώτο προστατευτικό ανάχωμα καλύπτοντας εκτάσεις περίπου 8.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων στις παρέβριες κοινότητες Πυθίου, Σοφικού και Πετράδων,χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές.Προβλήματα υπάρχουν στην Ηπειρο και την Κέρκυρα, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε δρόμους. Τις πληγείσες περιοχές της Ξάνθης, επισκέπτεται σήμερα η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία θα μεταβεί και στη Θεσσαλονίκη στους χώρους συγκέντρωσης των αγροτών.

Ο Πρωθυπουργός,Κώστας Σημίτης, συναντάται το πρωί με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπου θα εξεταστούν θέματα οικονομικής πολιτικής.Στο μεταξύ συνεχίζεται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 1997. Η κυβέρνηση τον χαρακτήρισε αναπτυξιακό, κοινωνικά δίκαιο και κρίσιμο για την πορεία της χώρας. Η Νεα Δημοκρατία εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει ούτε στη δεύτερη φάση της Νομισματικής Ενοποίησης. Για λογιστικά τεχνάσματα και αλχημείες, έκανε λόγο ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ μίλησε για πλασματικό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς ανατολάς, λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, που παραμένει παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και απειλής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτό τονίζεται σε επιστολή του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, που έστειλε χθες στους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής στο Δουβλίνο στις 12 - 14 Δεκεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός στις 11 πριν το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τη Σύνοδο του Δουβλίνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς τόνισε οτι ``οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα σύνορα του εναέριου χώρου ενός κράτους αντιστοιχούν με τα χωρικά του ύδατα``,που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι 6 μίλια.Παράλληλα,όπως δήλωσε ο κ. Μπέρνς συνεχίζονται, οι συζητήσεις που άρχισαν στη Λισαβόνα για τη μείωση της έντασης στην Κύπρο και το θέμα των πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών.

Κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, στα κέρδη των τραπεζών και στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Επίσης, προβλέπει αύξηση από 34 μέχρι 95% των τεκμηρίων διαβίωσης για ΙΧ και σκάφη αναψυχής, περιλαμβάνει αλλαγές στα αντικειμενικά κριτήρια, ενώ κόβονται τουλάχιστον 200 φοροαπαλλαγές.

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Δημήτρη Χριστόφια, που θα εχει διαδοχικές συναντήσεις, μετα το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη.

Δώδεκα παρεμβάσεις για τη βελτίωση του ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με αυτές, εγκαταλείπεται προς το παρόν η ιδέα του ενιαίου φορέα υγείας, δημιουργείται ένα νέο συντονιστικό όργανο, με το οποίο θα συνεργάζονται όλα τα ταμεία, εισάγεται ο θεσμός γιατρών δημόσιας υγείας και σχολικής ιατρικής και τέλος δημιουργείται κέντρο έρευνας και ελέγχου της ποιότητας των εξετάσεων και των ιατρικών πράξεων.

Αυξημένη κατά 0,90% δρχ. το λίτρο είναι από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης, κατά κατά 0,30 δρχ του ντίζελ κίνησης και κατά 0,40 δρχ το λίτρο του ντίζελ θέρμανσης.

Κλείνει πάλι η χωματερή των Ανω Λιοσίων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανω Λιοσίων, η χωματερή θα παραμείνει κλειστή την προσεχή Κυριακή, Τρίτη και Τετάρτη. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την παύση λειτουργίας της χωματερής και την επιλογή νέων χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στις 9.30 το βράδυ στο Ζάγκρεμπ τη Τσιμπόνα στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης της Ευρωλίγκα. Στις 8.45 ο Πανιώνιος σε εναν καθοριστικό αγώνα για την πορεία του στα ευρωπαϊκά κύπελα θα αγωνιστεί στο Ισραήλ κατά της Μακαμπί.

Χθές, ο Παναθηναϊκός συνέχισε την προέλαση του προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον τρίτο όμιλο της Ευρωλίγκα, κερδίζοντας στο Σπλιτ, την Κροάσια με 65-58. Με τη νίκη του αυτή ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στην πρώτη θέση του ομίλου του με 16 βαθμούς, ενώ η Κροάσια είναι 4-η θέση με 13.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα και των εκπροσώπων μας στο κύπελλο Κόρατς για τον γύρο των ``32``, ενώ η Κομοτηνή στο Ρονκέτι υπέστη βαρειά ήττα. Μεγάλες νίκες σημείωσαν εκτός εδρας ο Αρης στην Κωνσταντινούπολη επί της Μπεσίκτας με 65-64 και ο ΠΑΟΚ στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα με 102-99. Αντίθετα την ήττα γνώρισαν ο Σπόρτιγκ στο Ισραήλ με 62-61 από την Μακάμπι Ρισόν και το Περιστέρι στην Ιταλία από την άλλοτε κραταιά ομάδα της Βαρέζε.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκαν για το ντέρμπι μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων την Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Ολοι οι φίλαθλοι θα περάσουν απο εξονυχιστικούς ελέγχους ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, Αλέξη Κούγια, ανοίγει ο κύκλος της έρευνας που θα πραγματοποιήσει η Εξεταστική Επιτροπή που συνέστησε η ΕΠΟ, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Αρη Πετρούπολης γιά ``στημένα`` παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Δ` εθνικής.

Η επέτειος των 100 χρόνων από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, γιορτάσθηκε στο Λονδίνο. Η εκδήλωση έγινε στην πτέρυγα του βρετανικού μουσείου με εκθέματα της ελληνικής αρχαιότητας και της ρωμαϊκής περιόδου. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η πρόεδρος της Επιτροπής του ``Αθήνα 2004`` Γιάννα Αγγελοπούλου και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με προσωπικότητες της Ολυμπιακής οικογένειας, καθώς και εκπροσώπους του πολιτικού, αθλητικού και πολιτιστικού κόσμου.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 248,061 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 409,273 λίρα Κύπρου προς 527,252, γαλλικό φράγκο προς 47,026 ελβετικό φράγκο προς 187,559, γερμανικό μάρκο προς 158,955,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16, 164,τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 219,049 και την ECU προς 307,395 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βελτίωση θα παρουσιάσει από σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα νοτιοανατολικά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Oι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα Ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -2 μέχρι 11 βαθμούς,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 3 εως 16 και στο Αγιαίο απο 8 εως 16 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 6 εως 14 και απο 2 εως 11 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.01 run on Thursday, 5 December 1996 - 8:00:10 UTC