Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ικανοποιμένος ο πρωθυπουργός απο τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου κορυφής στο Δουβλίνο.

Στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου, υιοθετήθηκε ένα σύμφωνο σταθερότητας και επαναβεβαιώθηκε η ανησυχία των 15 για τα προβλήματα στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Κοινότητας.

Απορρίφθηκε από το ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα, η αξίωση της Τουρκίας, να μην πωληθεί στην Κύπρο ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Στη Μόσχα η Τανσού Τσιλέρ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα πλήν εκείνων της Θεσσαλίας, προβλέπει ο γραμματέας συνεταιριστικού αγροτών του ΠΑΣΟΚ.

"Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει παλληκαρισμούς στους αγρότες, αλλά να δείξει την πυγμή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση" τονίζει η Αλέκα Παπαρήγα.

Με απεργίες συνοδεύουν τα συνδικάτα, τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

200.000 Σέρβοι πολίτες, διαδήλωσαν εναντίον του Προέδρου Μιλόσεβιτς στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν και 33 συνελήφθησαν στην Αγκυρα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων εργαζομένων του δημοσίου τομέα με την αστυνομία. Αίτημα της διαμαρτυρίας, η αύξηση των αποδοχών, ο εκδημοκρατισμός και η κάθαρση.

Ο Κόφι Ανάν, νέος γραμματέας του ΟΗΕ.

[02] OI ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εμφανώς ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τόνισε ότι σε όλα τα σημεία που αποτελούν κύριες επιδιώξεις της Ελλαδος υπήρξε πρόοδος, θετική εξέλιξη, επιτυχίες. Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου σχετικά με τις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας, θεωρείται ως κεντρικό σημείο η δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Ιουλίου και θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης στο αποψινό δείπνο που παραθέτει η ιρλανδική προεδρεία στην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ.Τσιλέρ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.Ο κ.Σημίτης επεσήμανε ότι έχει γίνει παραδεκτό πως υπάρχουν σοβαρά θέματα στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και γίνεται λόγος για βελτίωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε σημαντική την αναφορά στα συμπεράσματα για το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Ο κ.Σημίτης, είπε ότι στα θέματα της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, υπήρξε πρόοδος, τονίζοντας ότι δεν έγιναν δεκτές οι απόψεις που ήθελαν να επιβάλλεται αυτόματα μια διαδικασία προστίμων στις χώρες που θα μετέχουν στην ΟΝΕ, εάν παρεκλίνουν από τους στόχους του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα πρότεινε να γίνονται δεκτά ασυνήθη γεγονότα και εκτιμά ότι στα πλαίσια αυτά μπορεί να γίνει δεκτή και η επίκληση αυξημένων αμυντικών δαπανών. Για το νέο νόμισμα ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στο ότι αναγράφεται η ονομασία του στη λατινική και ελληνική αλφάβητο.

Ανυποχώρητοι παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες της Θεσσαλίας αν και στη βόρεια Ελλάδα αποχώρησαν από 15 σημεία του οδικού δικτύου που είχαν αποκλείσει. Αποκλιμάκωση στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα πλήν της Θεσσαλίας την προσεχή εβδομάδα εκτιμά ότι θα υπάρξει, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο γραμματέας του τομέα συνεταιριστικού αγροτών του ΠΑΣΟΚ και υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θανάσης Παπαγεωργίου.

Στη Λάρισα,πάντως,συνεδριάζει εκτάκτως η συντονιστική επιτροπή αγροτών προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα στη Λάρισα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ τονίστηκε ότι δεν θα είναι υπαναχώρηση ή ήττα των αγροτών αν αποδεχθούν την πρόσκληση σε διάλογο του Πρωθυπουργού, ενώ αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις στο ίδιο πνεύμα, το αγροτικό κίνημα θα οδηγηθεί σε διάλυση.

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από τη Λάρισα η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέπτεται από χθες τη Θεσσαλία και έχει επαφές με τους αγρότες της περιοχής. Η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει παληκαρισμούς στους αγρότες, αλλά να δείξει την πυγμή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με απεργίες υποδέχονται τα συνδικάτα την έναρξη συζήτησης την Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 1997. Την ίδια ημέρα η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία και η ΓΣΕΕ τρίωρη στάση εργασίας. Το απόγευμα της Τρίτης εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Στο μεταξύ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε από τη Ρόδο δύσκολο και σκληρό τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Διήμερη πανελλαδική απεργία έχει κηρύξει από τη Δευτέρα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Επίσης για τη Δευτέρα και την Τρίτη έχει εξαγγείλει απεργία και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Σήμερα οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων των καθηγητών δημοσίων γυμνασίων και λυκείων αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες απο τις 20 Ιανουαρίου.

Απορρίφθηκε από το Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα Βαντίμ Κουζνέτσοφ η τουρκική αξίωση να μην πωληθεί στην Κύπρο το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S- 300. Σημειώνεται ότι την επόμενη βδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ θα επισκεφθεί τη Μόσχα, προκειμένου να πείσει τη ρωσική ηγεσία να μην προχωρήσει στην πώληση του πυραυλικού συστήματος στην Κύπρο.

Στο λιμεναρχείο Ρόδου κρατούνται οι πέντε Κούρδοι λαθρομετανάστες και ο Τούρκος δουλέμπορος, οι οποίοι συνελήφθησαν τα μεσάνυχτα στη Σύμη.

Δώρο Χριστουγέννων 100 δρχ. θα πληρώνουν από τη Δευτέρα και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όσοι μετακινούνται με ταξί και αγοραία οχήματα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Αθηναίοι βετεράνοι μπασκετμπολίστες ήταν οι νικητές του αγώνα που έγινε με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλονίκης, στο ``πρώτο πιάτο`` του ``Ολ Σταρ`` που διεξήχθη στο κατάμεστο από 5.000 ενθουσιώδεις φιλους του μπάσκετ, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

Στον διαγωνισμό καρφωμάτων που έγινε σήμερα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης πριν από την έναρξη του 5-ου ``Ολ Σταρ``, νικητής αναδείχθηκε ο Ελις με 48 βαθμούς έναντι 35 του Παπανικολάου. Στον αντίστοιχο διαγωνισμό στα τρίποντα, νικητής αναδείχθηκε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, αφού επικράτησε στον τελικό του Αγγελου Κορωνιού με 14 βαθμούς έναντι 10 του άσου του Περιστερίου.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 246,79 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 408,60, λίρα Κύπρου προς 528,34, γαλλικό φράγκο προς 47,33, ελβετικό φράγκο προς 188,14, γερμανικό μάρκο προς 159,94,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,17, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,43 και την ECU προς 308,25 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες ασθενείς βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως μετά το μεσημέρι. Στην Αθήνα οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη συμπρωτεύουσα οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Saturday, 14 December 1996 - 20:02:04 UTC