Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 31/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κηδεύτηκε στο Βόλο το πρώτο θύμα του ναυαγίου του πλοίου ΔΥΣΤΟΣ. Ανασύρθηκαν άλλα δύο πτώματα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων.

Μηνύματα και ευχές των πολιτικών αρχηγών για το νέο έτος και σύντομο απολογισμό για το 1996.

Εκλογές, συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κρίση στα Ιμια και συνέχιση της λιτότητας τα βασικά στοιχεία της χρονιάς που πέρασε.

Εκδηλώσεις με τραγούδια, χορό και βεγγαλικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την υποδοχή του νέου έτους.

Πάνω από 18 κιλά χασίς κατέσχεσαν αστυνομικοί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ενοπλη ληστεία με λεία 6,5 εκατ.δρχ. σε βάρος υπαλλήλου εταιρίας της Θεσσαλονίκης.

Ανοιξιάτικη Πρωτοχρονιά, με ηλιοφάνει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 2 μέχρι 19 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αθήνα, Ελλάδα, 31/12/1996 (ΑΠΕ)

Μέσα σε κλίμα βαρύ πένθους κηδεύτηκε σήμερα στο Βόλο το πρώτο τραγικό θύμα του πλοίου ΔΥΣΤΟΣ, ο ανθυποπλοίαρχος Ευστάθιος Βογιατζής, 31 ετών, πατέρας δύο παιδιών. Το κλίμα στο Βόλο είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς 11 από τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας κατάγονται από την περιοχή της Μαγνησίας. Το πρωί ανασύρθηκαν άλλα δύο πτώματα από το ναυάγιο, ο ναύτης Γρηγόρης Λακιώτης, 36 χρόνων, και ο ναύκληρος Δημήτρης Ζυγούρης, 60 ετών. Οι έρευνες από την πλευρά των βατραχανθρώπων συνεχίζονται για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των υπολοίπων μελών του πληρώματος. Οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο κήρυξαν για σήμερα 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στο πένθιμο κλίμα που επικρατεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη συμπάθεια της κυβέρνησης προς τις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου, το οποίο, όπως είπε, συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Στις οικογένειες των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας, αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι το 1996 σημαδεύτηκε από το τέλος του κύκλου της μεταπολίτευσης και την αρχή του πολιτικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίησή του για τον άψογο τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και σημειώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη του τόπου χρειάζεται συνεχή προσπάθεια όλων. Ο Μιλτιάδης Εβερτ τονίζει στο δικό του μήνυμα τη δυνατότητα των πολιτικών δυνάμεων να φέρουν ισχυρή την ελπίδα στην Ελλάδα και προτείνει διάλογο για λύση των προβλημάτων που απασχολούν το λαό. Με αφορμή την Πρωτοχρονιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει όλους τους τιμωρημένους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες από την έκτιση του υπολοίπου των πειθαρχικών ποινών.

Το 1996 ήταν μεστό από εξελίξεις, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό και εθνικό επίπεδο. Τα βασικά στοιχεία της χρονιάς ήταν οι εκλογές του φθινοπώρου, που έδωσαν την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει για άλλη μια τετραετία, καθώς και το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, με την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην προεδρία και τη μετάβαση στη μεταπαπανδρεϊκή περίοδο. Η οικονομία κινήθηκε στον αστερισμό του προγράμματος σύγκλισης και εν πολλοίς πέτυχε τους στόχους της, παρά το γεγονός ότι η χώρα πέρασε μέσα από μια πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα που κορυφώθηκε με τις βουλευτικές εκλογές. Βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής για τη χρονιά που πέρασε είναι η αναβάθμιση της παρουσίας και η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το άνοιγμα προς τις βαλκανικές χώρες και η ενίσχυση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Αγκάθι, εξακολουθεί να αποτελεί η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο που κορυφώθηκε με τα γεγονότα στα Ιμια και τις εν ψυχρώ δολοφονίες στην Κύπρο.

Με τραγούδια, χορό και χιλιάδες βεγγαλικά θα υποδεχθούν το 1997 απόψε τα μεσάνυχτα οι κάτοικοι της Αθήνας, οι οποίοι αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Δήμου να μετάσχουν στη μεγάλη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 11 ενώ ένα λεπτό πριν από την είσοδο του νέου χρόνου θα σιγήσουν τα πάντα και στην πλατεία θα υπάρξει συσκότιση. Στις 12 ακριβώς θα φωτιστεί το μεγάλο δέντρο και θα εκτοξευθούν στον ουρανό βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, από είκοσι διαφορετικά σημεία της πόλης.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, η οποία από τα μεσάνυχτα και για ένα χρόνο θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα γίνει ανάλογη εκδήλωση στην παραλία στο Λευκό Πύργο. Ανάλογες εκδηλώσεις για την υποδοχή του νέου χρόνου έχουν ετοιμάσει και οι δήμοι στην Πάτρα, τα Χανιά,το Ηράκλειο και τη Λάρισα.

Πάνω από 18 κιλά χασίς εντόπισαν και κατέσχεσαν, άνδρες της δίωξης ναρκωτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί γιατί μετέφεραν 15 κιλά χασίς, το οποίο επιχείρησαν να πωλήσουν σε αστυνομικό που εμφανίσθηκε ως αγοραστής. Στην Αθήνα συνελήφθησαν πέντε άτομα γιατί πάνω τους βρέθηκαν και κατασχέθησαν τρία κιλά και 300 γραμμάρια χασίς.

Ενοπλη ληστεία με λεία 6,5 εκατ.δρχ. έγινε στη Θεσσαλονίκη, όταν τρεις άγνωστοι που επέβαιναν σε ΙΧ, με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν υπάλληλο της εταιρίας ΑΛΜΕΤ ΕΠΕ, από τον οποίο πήραν το ανωτέρω ποσό που προοριζόταν για μισθοδοσία.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 249,98 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 424,21, λίρα Κύπρου προς 532,81, γαλλικό φράγκο προς 47,74, ελβετικό φράγκο προς 185,33, γερμανικό μάρκο προς 160,87,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,37, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,97 και την ECU προς 310,51 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν ανοιξιάτικη Πρωτοχρονιά μας επιφυλάσσει ο καιρός που θα είναι αίθριος σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, εκτός από τα δυτικά και βόρεια, όπου προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στα δυτικά νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 19 και στο Αιγαίο 11 με 21. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 19 και 6 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Tuesday, 31 December 1996 - 16:51:25 UTC