Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/01/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι Ειδήσεων
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις
  • [04] Τιμές συναλλάγματος
  • [05] Καιρός

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέσσερα ακόμα πτώματα αναγνωρίστηκαν από το ναυάγιο "Δύστος". Ανάμεσά τους και το πτώμα του πλοιάρχου.

Σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και δικαστική ηγεσία παρέστη στην καθιερωμένη δοξολογία για το νέο έτος στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Τις καθιερωμένες ευχές αντάλλαξε ο πολιτικός κόσμος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τρία παιδιά γεννήθηκαν με τον ερχομό του νέου έτους.

Αλλοι δύο νέοι έπεσαν θύματα του λευκού θανάτου τις πρώτες ώρες του νέου έτους.

Τέσσερις προτεραιότητες έθεσε για το 1997 ο πρωθυπουργός στο Πρωτοχρονιάτικο μηνυμά του.

Αγνωστος παραμένει ακόμη ο υπερτυχερός του Κρατικού Λαχείου που κερδίζει 800.000 εκατομμύρια δραχμές.

Κλειστά θα είναι και αύριο όλα τα εμπορικά καταστήματα λόγω της εορτής της πρωτοχρονιάς.

Επιτόκιο 11,20% θα έχουν τα ετήσια έντοκα γραμμάτια που θα εκδοθούν αύριο.

Παύει από σήμερα η προστασία όλων των μισθώσεων κατοικιών στις οποίες ο ενοικιαστής έχει συμπληρώσει 4 χρόνια παραμονής.

Βρετανικής έμπνευσης οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό.

Επανήρχησαν οι εξαγωγές πετρελαίου από το κοίτασμα του "Πρίνου".

Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν σε μετωπική σύγκρουση δύο λεωφορείων στη Μοζαμβίκη.

Σε κρίσιμη κατάσταση οι δύο από τους επτά Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη στη Χεβρώνα.

Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.

Ελεύθεροι πέντε Πολωνοί τουρίστες που εκρατούντο όμηροι από μία φυλή της Υεμένης από την περασμένη εβδομάδα.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τέσσερα ακόμη πτώματα ανασύρθηκαν από το ναυάγιο "Δύστος" και μεταφέρθηκαν στην Κύμη, όπου και αναγνωρίστηκαν. Ανήκουν στους Γιάννη Τσιτσιρίκη, πλοίαρχο, Μηνά Πάτρα, υποπλοίαρχο, Γιώργου Ευαγγελινού, υποπλοίαρχο και Γιώργου Τσονευράκη θαλαμηπόλο. Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται τόσο στο μισοβυθισμένο πλοίο όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύμης για τον εντοπισμό των υπολοίπων αγνοούμενων. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η ενορκη διοικητική εξέταση για τον εντοπισμό και απόδοση τυχόν ευθυνών για ολιγωρία στους αξιωματικούς του θαλάμου επιχειρήσεων το βράδυ του ναυαγίου.

Σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και δικαστική ηγεσία του τόπου παρέστη στην σημερινή καθιερωμένη πρώτη δοξολογία του έτους στην Ιερά Μητρόπολη Αθήνας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αποχωρησή του απηύθηνε στους Ελληνες ευχές για "υγεία, χαρά, ευτυχία και να πάνε όλα καλά στον τόπο, για να προκόψει η Ελλάδα", ευχές που επανέλαβε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ευχήθηκε να υπάρξει εθνική ομοψυχία για τις δύσκολες μέρες που, όπως προέβλεψε, θα περάσει ο τόπος. Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο για το νέο έτος σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού ευχήθηκε για περισσότερη ανθρωπιά και λιγότερη αναλγησία.

Τις καθιερωμένες ευχές αντάλλαξε ο πολιτικός κόσμος στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, μετά την δοξολογία. Επίσης, με απόφαση του κ. Στεφανόπουλου για την εορτή της πρωτοχρονιάς απαλλάσσονται οι οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας από την έκτιση του υπολοίπου των ποινών τους.

Τρία παιδιά γεννήθηκαν με τον ερχομό του νέου χρόνου. Στις 12.01 λεπτό, η Κατερίνα Ιωαννίδου-Βούγλαρη έφερε στον κόσμο, στο μαιευτήριο "Ιασώ" ένα κοριτσάκι, βάρους 3.300 γραμμαρίων.Την ιδια στιγμή η Ιωάννα Αγγελή, γέννησε στο ίδιο μαιευτήριο ένα αγοράκι, 3.050 γραμμαρίων.Τέλος ένα λεπτό μετά τα μεσάνυκτα,η Σταυρούλα Γαλάνη γέννησε στο μαιευτήριο "Μητέρα" ένα κοριτσάκι βάρους 3.550 γραμμαρίων. Και τα τρία νεογέννητα,είναι καλά στην υγεία τους.

Αναίμακτη είναι ύστερα από 12 έτη η είσοδος του νέου χρόνου. Τις πρώτες 18 ώρες του 1997, κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

Τις πρώτες όμως ώρες του νέου χρόνου άλλοι δύο νέοι έπεσαν θύματα του λευκού θανάτου. Πρόκειται για τους Κώστα Κωστενέλο 18 ετών ο οποίος το τελευταίο δίμηνο κατέβαλε προσπάθειες απεξάρτησης και Χαράλαμπο Δουλγεράκη 45 ετών.

Τέσσερις προτεραιότητες έθεσε για το 1997 ο πρωθυπουργός στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Εκσυγχρονισμό και ταχύρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη για τους πολίτες. Σύγχρονο κοινωνικό κράτος με φροντίδα στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Ισότιμη συμμετοχή στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θέμα εθνικής σημασίας για τη χώρα μας. Νέο ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, με γρήγορη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό και στα εθνικά μας θέματα.

Αγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο υπερτυχερός του Κρατικού Λαχείου που από χθες είναι πλουσιότερος κατά 800 εκατομμύρια δραχμές. Ο τυχερός αριθμός είναι ο 71864 της 87ης σειράς. Ο ίδιος αριθμός σε τρίδυμο κερδίζει 1 δις 200 εκατομμύρια δρχ.

Επιτόκιο 11,20% θα έχουν τα ετήσια έντοκα γραμμάτια που θα εκδοθούν αύριο, τα οποία όμως θα φορολογηθούν με συντελεστή 7,5% . Η καθαρή απόδοσή τους μετά το φόρο περιορίζεται στο 10,36% ενώ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο φόρος θα προεισπράττεται κατά την έκδοσή τους.Για τα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν το έτος 1996 και λήγουν εντός του έτους 1997 οι εισπραττόμενοι τόκοι παραμένουν αφορολόγητοι. Στις περιπτώσεις σιωπηρής ανανέωσης εντόκων, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μετά την 1.1.97, η παρακράτηση του φόρου που αναλογεί στους τόκους που προκύπτουν για το διάστημα που διαρκεί η ανανέωση, θα γίνεται κατά το χρόνο της εξόφλησής τους.

Από σήμερα (1η Ιανουαρίου) παύει η προστασία όλων των μισθώσεων κατοικιών στις οποίες ο ενοικιαστής έχει συμπληρώσει 4ετή παραμονή. Σύμφωνα με το νόμο, ο ιδιοκτήτης που θέλει να διώξει τον ενοικιαστή του θα πρέπει εγγράφως να καταγγείλει τη μίσθωση 3 μήνες πριν καταθέσει αγωγή έξωσης, ενώ οι εξωστικές αποφάσεις δεν μπορεί να εκτελεστούν πριν από την 1η Ιουλίου 1997.

Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό, το δεύτερο εξάμηνο του 1966 με αντικείμενο την ένωση έναντι ικανοποιητικής αποζημίωσης, όπως αναφερόταν, προς την Τουρκία, ήταν βρετανικής έμπνευσης και υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτεται από τα απόρρητα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που δίδονται σήμερα στη δημοσιότητα.

Επανήρχησαν οι εξαγωγές πετρελαίου από το κοίτασμα του ``Πρίνου``, με ρυθμό 50.000 τόνους το μήνα. Το πετρέλαιο εξάγεται στη Γαλλία για λογαριασμό της ΒΡ. Η αξία του κάθε φορτίου κυμαίνεται από 4,5-5,4 εκατ. δολάρια και στα καθαρά κέρδη συμμετέχει και το ελληνικό δημόσιο.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικοσιδύο πρωταθλητές και πρωταθλήτριές μας του στίβου, δύο Κύπριοι αθλητές καθώς και οι δύο ομάδες μας της σκυταλοδρομίας 4Χ100, συμπεριλαμβάνονται στους 50 πρώτους των αγωνισμάτων τους την αγωνιστική σεζόν που πέρασε. Συγκεκριμένα, η ``ασημένια`` Ολυμπιονίκης του ύψους, Νίκη Μπακογιάννη με το άλμα των 2 μέτρων και 3 εκατοστών που έκανε στην Ατλάντα, βρίσκεται στην δεύτερη θέση, πίσω από την Βουλγάρα ``χρυσή`` Ολυμπιονίκη Στέφκα Κονσταντίνοβα, ενώ στην πέμπτη θέση του μήκους είναι η Νίκη Ξάνθου με 7.01μ., ενώ προηγείται η Τζάκι Τζόϊνερ Κέρσι με 7.20μ.

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε καί επίσημα την απόκτηση τού Νιγηριανού μπασκετμπολίστα, Τζούλιους Ν'Νουόσου, ο οποίος θα πάρει τη θέση τού Αμερικανού Αντονι Εϊβεντ, πού ως γνωστόν εγκατέλειψε την ομάδα. Ο Ν`Νουόσου πού είναι 25 χρονών, έχει ύψος 2.08μ καί αγωνίζεται στη θέση τού σέντερ, υπέγραψε ήδη συμβόλαιο με τούς ``πράσινους``, ενώ μετά από διετή θητεία στο ΝΒΑ έπαιξε στην ισπανική Καθέρες και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Την πρώτη θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων στο διεθνές τουρνουά Χριστουγέννων που διεξήχθη στο Ισραήλ, αφού στον τελευταίο της αγώνα επικράτησε της αντίστοιχης της Ουγγαρίας με 1-0 με τέρμα του Βεκόπουλου στο 12`.

Τον Αμερικανό σέντερ Τζεφ Μαλόουν, έκλεισε για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου, η ομάδα μπάσκετ του ΒΑΟ, στην προσπάθεια βελτίωσης που κάνει και για το ενδεχόμενο αποφυγής του υποβιβασμού. Ο παίκτης συμφώνησε με τη διοίκηση του ΒΑΟ, αντί του ποσού των 116.000 δολλαρίων και θα αντικαταστήσει τον Μπι Τζέϊ Ριφσνάϊντερ, κάτι που είχε αποφασίσει προ ημερών ο προπονητής της ομάδας Κώστας Διαμαντόπουλος.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 249,98 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 424,21, λίρα Κύπρου προς 532,81, γαλλικό φράγκο προς 47,74, ελβετικό φράγκο προς 185,33, γερμανικό μάρκο προς 160,87,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,37, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 214,97 και την ECU προς 310,51 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρία θα επικρατήσει και αύριο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θαέχουμε τοπικές νεφώσεις ενώ ενδέχεται και να βρέξει. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και από το απόγευμα στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 20 και στα νησιά του Αιγαίου τους 22 βαθμούς κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Wednesday, 1 January 1997 - 18:03:30 UTC