Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/01/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύσκεψη της ελληνικής και κυπριακής ηγεσίας, ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών για το Κυπριακό.

Σύγχυση με τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Πρόωρο να το συζητήσουμε, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θετικές αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς, αρνητικές από αντιπολίτευση και ΟΛΜΕ.

Δεν θα επιτρέψουμε την κατάλυση του κράτους, προειδοποιεί τους αγρότες ο πρωθυπουργός. Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη βουλή για το αγροτικό.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ναυτικών, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα υπακούσουν. Νέα επεισόδια στο λιμάνι του Ρεθύμνου.

Χαώδης η κατάσταση και στα αεροδρόμια, με ματαιώσεις πτήσεων και πολύωρες καθυστερήσεις, από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Μάχη για τη ζωή δίνει στο Σισμανόγλειο ο φρουρός της Εμπορικής Τράπεζας στα Βριλήσια που πυροβολήθηκε οκτώ φορές από επίδοξους ληστές.

Παρ'ολίγο ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Σάμου. Ιταλικό πλοίο εμβολίζει αλιευτικό. Σώοι οι πέντε Ελληνες ναυτικοί.

Νέα επεισόδια στη δίκη Δαγκλή από αυτόκλητο μάρτυρα υπεράσπισης.

Καλά τα νέα για τους καπνιστές. Ελληνες ερευνητές ανακάλυψαν επαναστατικό φίλτρο.

Αίθριος αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα με ασθενείς έως μέτριους ανέμους. Το θερμόμετρο θα δείξει από -2 μέχρι 18 βαθμούς.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι περαιτέρω στρατηγική και οι χειρισμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς στις αναμενόμενες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό,ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης των ηγεσιών Αθήνας-Λευκωσίας, στο Μέγαρο. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος, όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό όπως ο στρατιωτικός διάλογος μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κατάργηση των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στη μεγαλόνησο.

Σύγχυση έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες για αλλαγές στην παιδεία, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν θετικά από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και αρνητικά από την αντιπολίτευση και την ΟΛΜΕ.Είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε για κατάργηση των εξετάσεων,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι το εθνικό απολύτηριο είναι επιλογή της κυβέρνησης και δεν καταργείται.Από τη Δευτέρα οι καθηγητές κατέρχονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.

Αυστηρή προειδοποίηση στους αγρότες ότι δεν θα επιτρέψει την κατάλυση του κράτους,απηύθυνε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη βουλή και χαρακτήρισε κομματική και αντιδημοκρατική νοοτροπία των ολίγων τη σχεδιαζόμενη κινητοποίηση.Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάφτισε εκσυγχρονισμό την αναλγησία και η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για ανοιχτή βία και πολιτική του διαίρει και βασίλευε.Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει διαλογο με προτάσεις και λύσεις,ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας μίλησε για αυταρχικές μεθοδεύσεις.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα λιμάνια της χώρας, από την απεργία των ναυτικών,η οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.Οι ναυτικοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία,ενώ στο λιμάνι του Ρεθύμνου σημειώθηκαν επεισόδια, όταν απεργοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την επιβίβαση φορτηγών στο πλοίο.Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται πάνω από 200 νταλίκες,ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε νησιά του Αιγαίου.

Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στα αεροδρόμια, από τις στάσεις των εργαζομένων,που θα συνεχισθούν και το Σαββατοκύριακο. Ηδη ματαιώθηκαν περισσότερες από 22 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, έγιναν αλλαγές σε άλλες 40,που εκτελούνται με πολύωρες καθυστερήσεις.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Δημήτρης Ρηγούτσος, 21 ετών, φύλακας της Εμπορικής Τράπεζας στα Βριλήσια,όπου έγινε απόπειρα ληστείας από δύο κουκουλοφόρους. Στην προσπαθειά του να εμποδίσει τη ληστεία,οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον του οκτώ φορές και μετά από πλύωρη χειρουγική επέμβαση στο Σισμανόγλειο του αφαιρέθηκε η σπλήνα και μέρος του πνεύμονος που αιμορραγούσε.

Παρ'ολίγο ναυτική τραγωδία, το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Ικαρίας,όταν Ιταλικό πλοίο εμβόλισε το αλιευτικό ΣΠΥΡΟΣ ΗΛΕΙΟΥ, που βυθίσθηκε αμέσως. Οι πέντε Ελληνες ναυτικοί, που πρόλαβαν να πέσουν στη θάλασσα, περισυνελέγησαν από παραπλέον αλιευτικό.Ο καπετάνιος του ξένου πλοίου κρατείται και ανακρίνεται από τις λιμενικές αρχές της Σάμου.

Επεισόσια και πάλι στο δικαστήριο που εκδικάζεται η υπόθεση Αντώνη Δαγκλή, που κατηγορείται για τη δολοφονίες γυναικών.Ενα άτομο παρουσιάσθηκε να καταθέσει ως αυτόκλητος μάρτυρας υπεράσπισης,παρά την άρνηση της προέδρου.Στη συνέχεια αναγνώστηκε η έκθεση των ψυχίατρων που τον εξέτασαν και οι οποίοι εκτιμούν ότι ο δράστης διέπραξε σεξουαλικά εγκλήματα, χωρίς να έχει το ακαταλόγιστο.

Ενα επαναστατικό φίλτρο το οποίο παρακρατεί ή εξουδετερώνει σε υψηλό ποσοστό τις βλαβερές ουσίες του καπνού,χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση του τσιγάρου, ανακάλυψαν έλληνες ερευνητές και πρόκειται σύντομα να τεθεί σε κυκλόφορία.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πατρίδα του βρίσκεται πλέον ο Σλοβένος μπασκετμπολίστας του Ηρακλή, Γιούρι Ζντόβτς, που έφυγε χθές το βράδι, απο τον Ηρακλή. Ο Ζντόβτς, που έχει να πληρωθεί τρείς μήνες απο τον Ηρακλή και του οφείλονται συνολικά 60 εκατομμύρια δραχμές, είχε ένα λεκτικό επεισόδιο με έναν απο τους χορηγούς του ΤΑΚ, τον Τζόρτζ Οικονόμου και στη συνέχεια έφυγε. Στο μεταξύ, ο Λευτέρης Κακιούσης έστειλε εξώδικο στο ΤΑΚ Ηρακλής, με το οποίο ζητά 21 εκατομμύρια δραχμές, που του χρωστά η διοίκηση.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Ανδρέας Μιχαηλίδης ήταν το πρώτο θύμα του σκανδάλου που ξέσπασε πρόσφατα στην Κύπρο σχετικά με τα στοιχήματα μερικών διεθνών ποδοσφαιριστρών υπέρ της ομάδας της Βουλγαρίας, πρίν τον αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες γιά τα προκριματικά του Μουντιάλ '98. Ο κ.Μιχαηλίδης υπέβαλε την παραίτηση του στην Κυπριακή ομοσπονδία επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, θεωρείται όμως βέβαιο ότι είναι ενοχλημένος από τα όσα έχουν καταγγελθεί σχετικά με τον αγώνα Κύπρου- Βουλγαρίας, που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου στην Λεμεσό και έληξε με νίκη των φιλοξενούμενων.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 252,78 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 423,34, λίρα Κύπρου προς 527,55, γαλλικό φράγκο προς 46,81, ελβετικό φράγκο προς 182,66, γερμανικό μάρκο προς 157,76,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,25, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 216,28 και την ECU προς 306,96 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλόκληρη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μηδέν με 18 και στα νησιά 5 με 17 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 17 και μηδέν με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Friday, 17 January 1997 - 18:00:51 UTC