Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε θέση μάχης στρατός και αστυνομία στην Αλβανία, καθώς το εξαγριωμένο πλήθος δεν παραδίδει τον οπλισμό του.

Ανησυχία στην Αθήνα για την τύχη της ελληνικής μειονότητας. Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους πρέσεβεις των ``15``, ΗΠΑ, Ρωσίας και Αλβανίας, καθώς και με Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην Αλβανία.

Αναπόφευκτη η παράταση του σχολικού έτους, μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προτείνει συνέχιση της απεργίας για όγδοη συνεχή εβδομάδα. Διαχώρισε τη θέση της η ΠΑΣΚ.

Αρχίζει από αύριο η μάχη των συνέδρων στη Νέα Δημοκρατία. Την Πέμπτη η συνάντηση των 4 υποψηφίων. Θα συμμετάσχω στο Συνέδριο δηλώνει ο Κ.Μητσοτάκης.

Συνεχίσθηκε και το Φεβρουάριο η πτωτική πορεία του πληθωρισμού που έτρεχε με 6,6%. Θα συνεχισθεί η πτώση, εκτιμά η κυβέρνηση.

Μέτρα για τους αγρότες εξαγγέλει αύριο ο πρωθυπουργός στην Πανελλήνια Σύσκεψη Αγροτικών Στελεχών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στο τέλος του έτους οι πρώτες προμήθειες οπλικών συστημάτων, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναστροφή του αρνητικού κλίματος σήμερα στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο 0,54%.

Λιακάδα αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι ισχυροί οι άνεμοι στο Αιγαίο. Από -1 μέχρι 20 βαθμούς η θερμοκρασία. Στους 17 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 15 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία,καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επίκειται επέμβαση στρατού και αστυνομίας, που με τη βοήθεια αρμάτων μάχης έχει πάρει θέσεις στους Αγίους Σαράντα,στο Αργυρόκαστρο και σε άλλες περιοχές.Το τελευταίο 24ωρο επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους,ενώ κλίμα τρόμου και λεηλασιών, επικρατεί μεταξύ του πληθυσμού.Μετά την παρέμβαση Ελλάδας και Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση συγκαλεί την Πέμπτη την πολιτική επιτροπή από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, για να συζητήσει την αλβανική κρίση.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα και ενδιαφέρεται για την τύχη της ελληνικής μειονότητας. Η κρίση στην Αλβανία συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ακη Τσοχατζόπουλο,αλλά και στο ΚΥΣΕΑ.Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Κοινότητας,των ΗΠΑ της Ρωσίας και της Αλβανίας και τους ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.Επίσης συναντήθηκε με τους έλληνες επιχειρηματίες που έχουν κάνει επενδύσεις στην Αλβανία.

Η παράταση του διδακτικού έτους και η μετάθεση των γενικών εξετάσεων, είναι το πλεόν ορατό σενάριο για να μη χαθεί η σχολική χρονιά, μετα την απόφαση των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ και τον Συνασπισμό, να προτείνει η ΟΛΜΕ παράταση της απεργίας των καθηγητών και για όγδοη εβδομάδα.Τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την απεργία των καθηγητών, συζήτησε η κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.

Εκτόνωση του κλίματος πανικού σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο, όπου ανεστράφη το αρνητικό κλίμα και ο γενικός δείκτης να παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 0,54%. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι ξεπεράσθηκε η κρίση στο Χρηματιστήριο και ότι τις προσεχείς ημέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Σοφοκλέους.

Στην αυριανή ανάδειξη των περίπου 1.300 συνέδρων,επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία.Την Πέμπτη θα γίνει τελικά η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στο καταστατικό.Ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα παραστεί τελικά στο συνέδριο, όπου θα διατυπώσει τις θέσεις του για το μέλλον του κόμματος και της χώρας.

Νέα μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός, ο οποίος στο τέλος του Φεβρουαρίου, έτρεχε με ρυθμό 6,6%, έναντι 6,8 στο τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης, η πτωτική πορεία του πληθωρισμού θα συνεχισθεί και το Μάρτιο και δεν αποκλείεται στο τέλος Απριλίου να σπάσει το φράγμα του 6%.

Σημαντικά μέτρα για τη στήριξη των νέων αγροτών, την πολιτική γής και τους συνεταιρισμούς, αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, στην αυριανή πανελλήνια σύσκεψη αγροτικών στελεχών.Η σύσκεψη θα γίνει στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με βασικούς άξονες, την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα και την πορεία του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος.

Στο τέλος του έτους θα γίνουν οι πρώτες προμήθειες οπλικών συστημάτων,ενώ ολόκληρο το εξοπλιστικό πρόγραμα των Ενόπλων Δυνάμεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1999.Το θέμα απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ και ο υπουργός Αμύνης απηύθυνε έκκληση προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συμβάλουν στις προσπάθειες για συμπαραγωγή αμυντικού υλικού.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Παρίσι, βρίσκεται η ποδοσφαιρική αποστολή της ΑΕΚ όπου την Πέμπτη το βράδυ θα δώσει τον πρώτο αγώνα της με την Παρί Σεν Ζερμέν γιά τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η ενωση, εκτός από τους δικούς της στόχους, φέρνει μαζί της και τις ελπίδες της χώρας μας γιά διπλή εκπροσώπηση στο Τσάμπιονς Λίγκ της επομένης περιόδου, αφού μία νίκη της σε βάρος των Γάλλων θα φέρει την Ελλάδα στις 8 πρώτες χώρες της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ που θα έχουν δύο ομάδες στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της ηπείρου.

Στην Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας παραπέμπονται ο διαιτητής του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκός-Αρης Γιάννης Λάτσιος και ο επόπτης Ηλίας Θαλάσσης, για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Τη διαγραφή των κυρίων Λάτσιου και Θαλάσση καθώς και την παραίτηση του κ.Γερμανάκου και των συνεργατών του,ζητά με ανακοίνωσή της, η ΠΑΕ Αρης. Απο την πλευρά του ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βέλιμιρ Ζάετς, σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι το γκολ που πέτυχε η ομάδα του προήλθε από φάση στην οποία υπήρχε παίκτης οφ-σάϊντ.

Στην πειθαρχική επιτροπή παραπέμφθηκαν οι διατητές του αγώνα μπάσκετ ΑΕΚ- Ολυμπιακός, Λάζαρος Βορεάδης και Γιάννης Ράλλης αφού διπιστώθηκε ότι υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη. Ο Ολυμπιακός υπέβαλε ένσταση στην ΕΟΚ για τα σφυρίγματα των δύο διαιτητών από τα οποία όπως υποστηρίζει υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος και για το λόγο αυτό ζητά την επανάληψη του αγώνα.

Στο Ισραήλ αγωνίζεται απόψε η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή με αντίπαλο τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο των πρώτων αγώνων της προημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Το παιγνίδι αρχίζει στις 9 παρά τέταρτο και θα μεταδοθεί απ'ευθείας απο την ΕΤ-1.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 271,00 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 437,95, λίρα Κύπρου προς 531,30, γαλλικό φράγκο προς 47,00, ελβετικό φράγκο προς 182,74, γερμανικό μάρκο προς 158,60,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,89, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 222,48 και την ECU προς 308,20 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 16 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα 3 με 18 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 17 και 4 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Tuesday, 4 March 1997 - 18:00:14 UTC